NOS WielrennenAangepast

Dumoulin verliest tijd, maar houdt zicht op eindzege

Dumoulin heeft eindzege Giro nog in zicht

Tom Dumoulin heeft nog alle kans om de Giro d'Italia te winnen. In de voorlaatste rit verloor hij weliswaar opnieuw tijd op rozetruidrager Nairo Quintana, Vincenzo Nibali en ritwinnaar Thibaut Pinot, maar in de tijdrit zondag kan hij veel goed maken.

Dumoulin kwam 15 seconden na zijn grootste concurrenten over de finish en staat nu op 53 seconden van Quintana. Hij moet in de tijdrit over 29,3 kilometer ook 14 seconden goedmaken op Nibali en 10 seconden op Pinot.

Op de 24 kilometer lange klim Monte Grappa, halverwege de 190 kilometer lange rit, hielden de favorieten zich nog gedeisd, maar op de Foza, de laatste klim van de Giro met de top op 14 kilometer van de finish, barstte de strijd in alle hevigheid los.

Ilnoer Zakarin en Domenico Pozzovivo sprongen weg op de 14 kilometer lange klim en tot aan de top was het spannend of Dumoulin zou kraken en zijn concurrenten toe zouden slaan.

Quintana, Nibali en Pinot zetten gezamenlijk de achtervolging in en achterhaalden de twee koplopers in de afdaling. Dumoulin, Bauke Mollema, Bob Jungels en Adam Yates rondden de top een halve minuut na Quintana en co. Wat volgde was een schitterende strijd tussen twee groepjes.

Tom Dumoulin komt over de finish van de 20ste etappe van de Giro

Dumoulin had veel baat bij het sterke rijden van Jungels en naderde rozetruidrager Quintana tot op vijf tellen. Het gat groeide weer, waarna de klok bij de meet 0.15 marge aangaf.

Voor Dumoulin was het prettig dat Pinot won en Nibali maar vier tellen bonificatie overhield aan zijn derde plaats en dat Quintana (vijfde) geen bonus kreeg.

Morgen wordt de Giro afgesloten met een tijdrit van Monza naar Milaan over 29,3 kilometer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl