Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Utrecht wint van Sparta en treft Go Ahead in finale play-offs Europees voetbal

Welkom bij het voetbalblog waar we je op de hoogte houden van de play-offs in de eredivisie voor Europees voetbal:

Update gepusht krijgen? Tik op het belletje!

liveblog gesloten

Tot zondag!

We houden ermee op, hier in Nijmegen én Utrecht.

Go Ahead Eagles won toch best verrassend uit bij NEC: 1-2. Utrecht vocht zich later op de avond terug na een achterstand tegen Sparta en won uiteindelijk verdiend met 3-1.

Zondag treffen de winnaars elkaar in de finale van de play-offs om Europees voetbal.

In de Galgenwaard strijden Utrecht en Go Ahead om 18.00 uur om een plaats in de tweede voorronde van de Conference League.

Tot dan!

Trainer Jans en spits Lammers loven het Utrechtse publiek: 'Dit zijn mooie Utrechtse avonden'

Jans na behalen finale play-offs met Utrecht: 'Erg speciaal, maar we zijn nog niet klaar'

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - Sparta Rotterdam

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - Sparta Rotterdam

Bekijk de samenvatting van NEC - Go Ahead Eagles

Bekijk de samenvatting van NEC - Go Ahead Eagles

UTR-SPA | Utrecht wint!

En daar is het laatste fluitsignaal. Utrecht wint met 3-1 van Sparta en gaat door naar de finale van de play-offs en treft Go Ahead Eagles in eigen huis.

Utrecht heeft het thuisvoordeel door de hogere plaats (7e versus 9e) in de reguliere competitie.

Het duel wordt zondag om 18.00 uur gespeeld, opnieuw dus in de Galgenwaard.

UTR-SPA | Doelpunt Utrecht in blessuretijd

Meerdere hoekschoppen van Sparta. De Rotterdammers proberen nog wat te forceren. Keeper Olij gaat mee. Maar het levert niks op. Sterker nog. Op de counter ontfutselt Jensen de bal van Olij op de middenlijn en de Deen kan vrij doorlopen naar het Sparta-doel. Het staat 3-1 in de Galgenwaard.

Mark van der Maarel mag even daarna nog 2 minuten invallen. Het is voor de 34-jarige verdediger zijn 400ste duel voor Utrecht!

FC Utrecht - Sparta Rotterdam: 3-1

UTR-SPA | 83' Jensen valt te snel

Lammers geeft de bal op Jensen, die probeert zich vrij te draaien maar wordt licht vastgepakt. Dan gaat de Deen te snel naar de grond, vindt scheidsrechter Makkelie. Geen strafschop voor Utrecht.

De duels die Sparta en Utrecht vlak daarna uitvechten zijn een lust voor het oog. Voor elke meter wordt geknokt.

Sparta geeft zich nog niet gewonnen, maar de ploeg van Jeroen Rijsdijk zal wel snel moeten handelen, want het einde van de wedstrijd is in zicht.

FC Utrecht - Sparta Rotterdam: 2-1

UTR-SPA | 75' Utrecht drukt door

Utrecht wil zo snel mogelijk orde op zaken stellen. Lammers komt weer het strafschopgebied binnen, hij geeft af op Ter Avest. Zijn mispeer belandt bij Bozdogan, maar ook zijn schot gaat niet richting doel.

Vlak daarna wisselt Jans aanvaller Boussaid voor Victor Jensen. Ook Azarkan is in de ploeg gekomen voor Booth.

FC Utrecht - Sparta Rotterdam: 2-1

UTR-SPA | 70' Goal Utrecht

Met een gelukje krijgt Lammers de bal mee en vanaf rand zestien schiet de spits knap raak met zijn linkerbeen. Nu is er geen enkele twijfel, het staat 2-1 in de Galgenwaard. Zo is de huurling van Rangers FC andermaal goud waard voor Utrecht. Hij scoorde al 11 keer voor de club.

FC Utrecht - Sparta Rotterdam: 2-1

Sam Lammers viert de 2-1

UTR-SPA | 65' Buitenspel Utrecht

De vlag gaat omhoog. Buitenspel, zegt even later ook de VAR. Souffian El Karouani lijkt een goeie goal te maken op aangeven van Toornstra, maar de aangever staat met een voetje buitenspel.

UTR-SPA | 58' Draak van een pass

Een draak van een pass van verdediger Mike Eerdhuijzen van Sparta. Hij geeft een bal breed naar de andere kant van het veld. Die wordt onderschept door Boussaid. De Belg kan vrij schieten, maar Olij klemt de poging in zijn handen. De keeper scheldt daarna Eerdhuijzen even helemaal de huid vol.

FC Utrecht - Sparta Rotterdam: 1-1

UTR-SPA | 46' Utrecht geeft gas

Utrecht begint de tweede helft zoals de eerste helft. Vol gas richting het doel van Sparta. Meteen krijgt de ploeg van Ron Jans een reuzenkans. Can Bozdogan kan na een overstapje vrij uithalen, maar keeper Olij redt Sparta knap met beide handen.

FC Utrecht - Sparta Rotterdam: 1-1

Even tussendoor: een interview met de nieuwe Ajax-trainer Francesco Farioli

UTR-SPA | 46' De bal rolt weer

We zijn weer begonnen in Utrecht. Verdediger Mike van der Hoorn komt bij Utrecht in het veld voor Zidane Iqbal. Zo schuift doelpuntenmaker Flamingo door naar het middenveld.

Geen wissels bij Sparta.

FC Utrecht - Sparta Rotterdam: 1-1

Cillessen na fatale fout tegen Go Ahead: 'Dit doet pijn'

Cillessen na beslissende fout: 'Hoe kan zoiets weer gebeuren?'

UTR-SPA | Rust in Utrecht

En het is rust in De Galgenwaard. De thuisploeg van Ron Jans leek de betere partij, maar het staat gelijk: 1-1.

UTR-SPA | 45' Biertje

Spartaan Metinho, die ook al gevaarlijk was met een goeie kopbal, probeert het nu eens met een hard schot van afstand. De poging vliegt hoog over en ja, een supporter, en vooral zijn biertje, moeten het ontgelden. Dat wordt een nieuwe halen.

UTR-SPA | 41' Snelle gelijkmaker!

Zo, dat is een wel heel snel antwoord van Utrecht! Ryan Flamengo schampt de bal met zijn hoofd, na een kopbal van Ter Avest. De huurling van Sassuolo toont zich andermaal belangrijk voor Utrecht. Niet voor niets staat hij in de belangstelling van PSV.

FC Utrecht - Sparta Rotterdam: 1-1

UTR-SPA | 38' Sparta op voorsprong!

En daar is de voorsprong van Sparta! Uit een hoekschop van Jonathan de Guzman. Tobias Lauritsen, de boomlange Noor, kopt in de verre hoek: 0-1.

FC Utrecht - Sparta Rotterdam: 0-1

UTR-SPA | 35' Metinho kopt

Zo, daar is Sparta weer met een goeie kans. Een bekeken voorzet van Djevencio van der Kust. Metinho kopt in, maar Vasilis Barkas tikt de bal voorlangs.

FC Utrecht - Sparta Rotterdam: 0-0

UTR-SPA | 31' Zoeken naar ruimte

Zeker, FC Utrecht begon furieus aan deze wedstrijd, maar nu zakt de boel toch wel in elkaar. Het is zoeken op het middenveld naar een uitbraak, met veel slordigheden tot gevolg, van beide kanten trouwens.

En terwijl we dit schrijven is Sparta even gevaarlijk met een pientere voorzet naar de tweede paal. Maar Saito krijgt net niet genoeg ruimte om in te koppen.

FC Utrecht - Sparta Rotterdam: 0-0

UTR-SPA | 15' Pegel Saito

Wat een pegel van Spartaan Koki Saito! Met links haalt hij eens flink uit vanaf de rand van de zestien, maar de bal zeilt net over de lat.

FC Utrecht - Sparta Rotterdam: 0-0

UTR-SPA | 5' Dreiging FC Utrecht

Meteen zet FC Utrecht flinke druk op Sparta. Othmane Boussaid draait zich vrij in het strafschopgebied, maar stuit op Nick Olij, de keeper die in de voorlopige selectie van Oranje is opgenomen voor het EK in Duitsland.

UTR-SPA | 1' Aftrap

We zijn begonnen in de Galgenwaard. Pelle Clement heeft zojuist namens Sparta afgetrapt.

Wie volgt Go Ahead naar de finale van de play-offs om Europees voetbal?

FC Utrecht - Sparta Rotterdam: 0-0

UTR-SPA | Mars naar de Galgenwaard

Dan nu dat andere duel in deze play-offs om Europees voetbal. FC Utrecht tegen Sparta, de nummer 7 en 8 van de reguliere competitie.

We zeiden het al even: De Utrechtse supporters hebben flink uitgepakt met een sfeeractie: een mars vanaf het Utrechtse plein Ledig Erf naar de Galgenwaard, toch een paar kilometer lopen, met fakkels, vlaggen en gezang.

NEC-GAE | 95' Go Ahead wint!

Het is voorbij in Nijmegen. Go Ahead Eagles wint met 1-2 van NEC en gaat zo naar de finale van de play-offs om een plaats in de tweede voorronde van de Conference League.

Een inschattingsfout van doelman Jasper Cillessen werd de thuisploeg fataal.

De andere halve finale tussen FC Utrecht en Sparta begint om 21.00 uur.

NEC-GAE | 86' 1-2 voor Go Ahead!

En Go Ahead maakt ook nog de 1-2. En hoe! Doelman Cillessen schat een vrije trap van Philippe Rommens totaal verkeerd in en de bal zeilt na een hoge stuit over hem heen het doel in. 1-2 voor Go Ahead Eagles.

NEC - Go Ahead Eagles: 1-2

NEC-GAE | 83' Wissel Tengstedt

Sören Tengstedt wordt gewisseld. De Deense spits was twee keer heel gevaarlijk in de eerste helft, maar wist niet te scoren. Wel kon hij nog even de gelijkmaker met Stokkers vieren.

NEC-GAE | 77' Gelijkmaker Go Ahead

Ja hoor, hij staat nog maar net in het veld, en Finn Stokkers maakt al de gelijkmaker. Het is 1-1! Maar de spits heeft waarschijnlijk niet eens een idee hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen. Hij glijdt in op een voorzet en per toeval komt de bal tegen zijn voeten aan en rolt ie binnen.

NEC - Go Ahead Eagles: 1-1

NEC-GAE | 70' Wisselen

Finn Stokkers komt in het veld bij Go Ahead. Bobby Adekanye kan niet verder en strompelt naar de dug-out.

En even later bij NEC gaat smaakmaker González van het veld. Ook Ogawa wordt gewisseld. Youri Baas en Sylla Sow zijn hun vervangers.

NEC - Go Ahead Eagles: 1-0

Ondertussen in Utrecht: een mars naar de Galgenwaard

De supporters van FC Utrecht laten zien dat het ze menens is. Ze lopen in een mars naar de Galgenwaard voor het duel met Sparta om 21.00 uur.

NEC-GAE | 57' Doelpunt NEC

En dan zit ie er dan toch in! Doelpunt voor NEC. Kodai Sano scoort de 1-0! Wat een heerlijke voorzet van González.

Het is - echt waar - de eerste keer dat NEC óp doel schiet, en het is meteen raak. Alle kansen hiervoor gingen naast of vooral over. En ja, Go Ahead toonde zich tot nog toe een stuk gevaarlijker, maar de bal wil er niet in voor de club uit Deventer.

Zorgelijke blikken in het uitvak.

NEC - Go Ahead Eagles: 1-0

NEC-GAE | 55' Over en weer

Koki Ogawa van NEC krijgt de tijd om uit te halen vanaf de rand zestien, maar zijn schot met links gaat net naast.

Even daarna is het Bobby Adekanye van Go Ahead die mooi naar binnen snijdt en op de verre hoek mikt. Maar hij raakt het hoofd van Nuytinck.

Uit de corner kopt de verdediger wéér een kopbal uit de doelmond tegen de lat! De aanvoerder toont zich even heel belangrijk voor NEC.

NEC-GAE | 46' Kans NEC

Meteen een grote kans voor NEC. Rechtsback Pereira geeft goed voor. Sano kruipt slim voor zijn man, maar via een verdediger wordt het een corner.

NEC - Go Ahead Eagles: 0-0

NEC-GAE | 46' De tweede helft

De tweede helft is begonnen in Nijmegen. 0-0 is de stand. NEC en Go Ahead hebben vooralsnog geen wissels doorgevoerd.

Ondertussen: Ajax maakt komst Farioli bekend

Ajax heeft de komst van hoofdtrainer Francesco Farioli bevestigd. De 35-jarige Italiaanse trainer tekent voor drie seizoenen in Amsterdam.

Volgens verschillende media zou Ajax 1,25 miljoen euro betalen voor Farioli, die de eerste buitenlandse coach in Amsterdam wordt sinds de Deen Morten Olsen in 1997.

Francesco Farioli

NEC-GAE | Rust in Nijmegen

We gaan rusten in het Goffertstadion. In een rommelige pot met veel kansen over en weer blijft het vooralsnog 0-0.

En ja, bij deze stand gaan we verlengen voor een plek in de finale. Want in deze play-offs om Europees voetbal, een voorronde in de Conference League, worden er geen tweeluiken afgewerkt. NEC heeft het thuisvoordeel als nummer 6 van de reguliere competitie.

NEC - Go Ahead Eagles: 0-0

NEC-GAE | 43' Tengstedt opnieuw

Ja, Tengstedt heeft inmiddels de smaak te pakken. Hij probeert het nog maar eens. En dit keer zit Cillessen erbij met zijn handen, maar hij laat de bal ook los. Gelukkig voor NEC biedt verdediger Nuytinck redding door de bal weg te rossen.

NEC-GAE | 38' Paal!

Daar is de grootste kans van de wedstrijd tot nu toe. Tengstedt van Go Ahead krijgt met een gelukje de bal voor zijn voeten. Tergend langzaam rolt zijn schot tegen de paal. Cillessen zou kansloos zijn geweest.

NEC - Go Ahead Eagles: 0-0

NEC-GAE | 34' Breum van ver

Zo! Dat is een mooi schot van Breum van Go Ahead. De Deen probeert het maar eens van afstand met rechts en krult de bal mooi in de verre hoek. Maar Cillessen is scherp, zwevend door de lucht tikt hij het afstandsschot tot een hoekschop.

Ja, vooralsnog heeft NEC de meeste kansen, maar de pogingen van Go Ahead zijn toch echt gevaarlijker gebleken.

NEC - Go Ahead Eagles: 0-0

NEC-GAE | 25' Chery vuurt

Een mooi opgezette aanval van NEC. Weer is González de dreigende man, hij geeft de bal diep op Chery, rechts in de zestien. Zijn schot is hard, maar gaat over. De hoek was net te moeilijk, zo lijkt het.

NEC dringt aan met opvallend veel kansen, en ze komen steeds dichterbij een kans op doel. Even later draait Chery weer open naar het doel, maar ook deze kans - mooier kunnen we het niet maken - gaat weer over. De teller staat op 6.

NEC - Go Ahead Eagles: 0-0

NEC-GAE | 21' Tweede kans Go Ahead

Daar is het eerste echt gevaarlijke schot van de wedstrijd. Sören Tengstedt van Go Ahead zoekt de hoek, maar Cillessen redt knap en kan de bal tot corner verwerken.

NEC-GAE | 19' Go Ahead gevaarlijk

Eindelijk laat ook Go Ahead zich zien. Een geweldige trekbal van Jakob Breum de zestien in op Evert Linthorst. Zijn aanname is aardig, maar zijn schot met links is abominabel. Naast.

NEC - Go Ahead Eagles: 0-0

NEC-GAE | 17' Schieten maar II

Weer is het González. Een mooie rush tot de rand van het zestienmetergebied. Zijn schot met links gaat andermaal... over.

NEC-GAE | 13' Schieten maar

Patrick Greveraars, de trainer die de honneurs waarneemt bij NEC nu Rogier Meijer geschorst is, zal wel hebben gezegd: schieten zo vaak je kan. Ook middenvelder Rober González probeert het eens van aardige afstand. En óók zijn poging gaat over. Maar de Spanjaard is al wat dichterbij het doel van Jeffrey de Lange gekomen dan zijn teamgenoten.

NEC-GAE | 6' Een vuurpijl

Oke dan, de inleidende beschietingen zijn begonnen. Of nou ja, vanaf 30 meter peert Brayann Pereira van NEC de bal zowat het stadion uit.

Even later doet die andere back van NEC, Calvin Verdonk, precies hetzelfde, maar dan aan de linkerkant van het veld.

Nog geen problemen dus voor Go Ahead.

NEC-GAE | 1' We zijn begonnen

We zijn begonnen! Victor Edvardsen heeft zojuist namens Go Ahead afgetrapt.

Nogmaals: het gaat hier om maar één wedstrijd, alles of niets dus, hier in Nijmegen. En NEC heeft het thuisvoordeel.

Vlak voor de aftrap werd NEC-keeper Jasper Cillessen nog even in het zonnetje gezet met een bosje bloemen. Hij speelt vanavond zijn 100ste wedstrijd voor de club uit Nijmegen.

De play-offs van gisteravond om promotie en degradatie

Voor we beginnen in het Goffertstadion: nog even een terugblik. Gisteravond kwam Excelsior goed weg uit bij ADO Den Haag in de halve finale van de play-offs om promotie en degradatie: 1-2. ADO probeerde nog met een 'Haags Kwartiertje' gelijk te maken. Ze kregen kansen te over, maar het lukte niet om keeper Stijn van Gassel een tweede keer te passeren.

Vlak voor tijd miste Henk Veerman voor ADO een reuzenkans op de gelijkmaker.

Zaterdag wacht de return in Rotterdam.

De andere ploegen in de nacompetitie, NAC Breda en FC Emmen, speelden dinsdag in hun eerste ontmoeting gelijk: 1-1.

Henk Veerman haalt uit

NEC-GAE | Dit zijn de opstellingen in Nijmegen

Bekijk hieronder de opstellingen van NEC en Go Ahead Eagles. Bij de Eagles geen grote verrassingen. NEC moet het doen zonder de geblesseerde Sontje Hansen.

NEC-GAE | Veldinspectie in Nijmegen

Dit is het programma voor vanavond

Het programma van de halve finales van de play-offs voor Europees voetbal

Welkom bij de strijd om het ticket voor Conference League-voetbal

Welkom in een kersvers voetbalblog. Hier houden we je op de hoogte van de halve finales van de play-offs om Europees voetbal die vanavond worden gespeeld.

We beginnen eerst in Nijmegen met NEC tegen Go Ahead Eagles. De aftrap is om 18.45 uur. Vervolgens gaan we haast naadloos verder met FC Utrecht tegen Sparta Rotterdam.

Deze vier ploegen eindigden in de reguliere competitie van de eredivisie op de 6e tot 9e plaats. Samen gaan ze nu uitmaken wie er op 26 mei de finale in deze play-offs spelen.

Ja, je leest het goed: het gaat hier maar om een duel. NEC en FC Utrecht zijn dus vanavond in het voordeel, omdat ze voor eigen publiek spelen. Beide clubs eindigden als zesde en zevende, boven nummer acht Sparta en negen Go Ahead.