Go Ahead verrast NEC in play-offs, fout Cillessen wordt thuisploeg fataal

Bekijk de samenvatting van NEC - Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft zich met een verrassende zege bij NEC (1-2) geplaatst voor de finale van de play-offs om een plaats in de tweede voorronde van de Conference League. Een inschattingsfout van doelman Jasper Cillessen werd de thuisploeg fataal.

Tegenstander in de finale wordt FC Utrecht, dat Sparta Rotterdam met 3-1 versloeg. De finale wordt op 26 mei in Utrecht gespeeld.

NEC op voorsprong

Met de geschorste Rogier Meijer op de tribune en Patrick Greveraars op de bank nam verliezend bekerfinalist en de nummer zes van het reguliere eredivisieseizoen NEC gelijk het initiatief en kwam de thuisploeg tot meerdere (onzuivere) schoten en een enkele kans.

De grootste kans was voor Go Ahead. Sören Tengstedt kreeg de bal met een gelukje en tergend langzaam rolde de bal tegen de paal. Een rommelige eerste helft met kansen over en weer werd besloten zonder goals.

Na rust was Go Ahead opnieuw dicht bij de openingsgoal, maar redde Bram Nuytinck eerst op een inzet van Bobby Adekanye en werkte de aanvoerder van NEC een kopbal van Joris Kramer met het hoofd via de lat uit het doel.

NEC viert de 1-0 van Kodai Sano (r)

Waar de Eagles steeds beter werden en meer kansen kregen in de tweede helft, sloeg NEC toe. Uit een voorzet van Rober González kopte Kodai Sano raak.

Ommekeer in slotfase

Go Ahead kon zich herstellen van die teleurstelling en kwam met een gelukje in de 77ste minuut op gelijke hoogte. NEC-verdediger Mathias Ross schoot de bal tegen Finn Stokkers, waarna Cillessen de gelijkmaker niet meer kon voorkomen.

Nadat Cillessen van dichtbij een tweede Eagles-goal van Jakob Breum had voorkomen, ging de ervaren doelman even later in de fout. Na een vrije trap van Philippe Rommens sprong Mats Deijl de lucht in zonder de bal te raken en Cillessen was daar zo door verrast dat de bal over hem heen in het doel stuiterde.

Daarmee eindigde het seizoen van de wederopstanding van Cillessen en een historisch goed jaar van NEC in mineur. Voor Go Ahead, dat het reguliere seizoen als negende eindigde, wacht nog een finale.