Giro-blog
NOS WielrennenAangepast

Winnaar Ganna: ‘Niet makkelijk om Pogacar te verslaan’ • Arensman klimt in klassement

Dit was de veertiende etappe in de Giro d'Italia:

liveblog gesloten

A domani!

Dat was het voor vandaag, een prachtige dag voor Filippo Ganna. Hij was de sterkste tijdrijder van de dag, maar zal vrezen voor de etappe van morgen.

Zondag is het de beurt aan de klimgeiten en klassementsmannen. Neemt Tadej Pogacar dan nog meer afstand van zijn concurrenten? En wat kan Thymen Arensman, die vandaag knap naar de zesde plek in het algemeen klassement klom.

We zien het allemaal morgen, ook dan zijn we er weer met een liveblog. Tot dan, ciao!

Tadej Pogacar

Etappe 15: Klimmen naar Livigno

Morgen begint het echte klimwerk van deze Giro. Er wacht een loodzware bergetappe over 222 kilometer van Manerba del Garda naar Livigno.

Onderweg moeten de renners liefst 5.700 hoogtemeters bedwingen. Eerst over de Lodrino (derde categorie), de Colle di San Zeno (tweede categorie) en de beruchte Passo del Mortirolo (12,6 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7 procent).

Daarna volgt een aanloop naar een tweetrapsklim van de eerste categorie naar de finish. Via de Passo di Foscagno (14,6 kilometer à 6,3 procent) klimmen ze door op de Mottolino (4,6 kilometer à 7,7 procent.

De top ligt op 2.387 meter, wie komt er als eerste boven?

Het profiel van de vijftiende etappe

Bekijk hier de samenvatting

Ganna is Pogacar te snel af in tijdrit, Arensman maakt sprong in Giro-klassement

Emoties bij Ganna na zege in 'tweede thuis'

"Ik wilde zo graag weer een in mijn eigen land winnen", aldus Ganna, met tranen in zijn ogen na zijn zege in de Italiaanse driekleur. Het was ook al weer even geleden, Ganna won in 2021 voor het laatst een Giro-tijdrit.

"Het is niet makkelijk om van Pogacar te winnen, ook niet als een tijdrit vlak is. Dat ik hier win aan het Gardameer, dat maakt het allemaal nog mooier. Deze omgeving voelt als mijn tweede huis."

Ook de hond van FIlippo Ganna is moe na de tijdrit

Algemeen klassement: Pogi loopt uit, Arensman klimt

Zo ziet het algemeen klassement er nu uit. Tadej Pogacar pakt 45 seconden op de nieuwe nummer twee, Geraint Thomas. De Brit is Daniel Felipe Martinez voorbij.

Daarachter maakt Thymen Arensman de grootste sprong van de top tien, hij klimt van de tiende naar de zesde plek.

Klassement na de tijdrit

Felicitaties aan Ganna

  • NOS
    Jonathan Milan (rechts) feliciteert Filippo Ganna
  • NOS
    Geraint Thomas knuffelt Filippo Ganna

Hij heeft er twee uur op moeten wachten, maar dan heeft Filippo Ganna zijn felbegeerde tijdritzege binnen.

In de hot seat kreeg hij tijdens het lange wachten gezelschap van goede vriend Jonathan Milan. Bij het zien van de tussentijden van Tadej Pogacar werd het nog even spannend, maar nu kan Milan zijn maatje uit de Italiaanse achtervolgingsploeg op de baan feliciteren.

Geraint Thomas komt ook nog even langs, dolblij voor zijn Ineos-ploeggenoot.

Ganna zoekt vervolgens de man in het roze op. En ja, ook Tadej Pogacar is onder de indruk van de tijdrit van de Italiaan.

Tadej Pogacar en Filippo Ganna

Top tien

Top tien van etappe 14

Finish Pogacar, Ganna wint!

Tadej Pogacar

Filippo Ganna wint de tijdrit! De ultieme tijdritspecialist blijft de rozetruidrager voor. Tadej Pogacar komt over de streep en noteert de tweede tijd, 29 seconden achter de Italiaan.

Thymen Arensman zakt naar de derde plak, een prachtig resultaat voor de Nederlander.

Ineos-podium, voor even..

Geraint Thomas finisht en zet de derde tijd neer. Hij is zeven seconden langzamer dan Thymen Arensman, en dus lijkt de Nederlander verzekert van een plek op het podium in deze tijdrit! Daar staan, voorlopig, drie Ineos-renners: Ganna, Arensman en Thomas.

Tadej Pogacar zal zich er nog wel tussen wringen, maar Daniel Felipe Martinez komt niet aan de tijd van Arensman.

Laatste tussentijd: Pogacar trager dan Ganna

Tadej Pogacar passeert het tweede tussenpunt en de laatste tussentijd van vandaag leert: niemand kan tippen aan Filippo Ganna. Pogacar is bij het meetpunt 10 seconden trager dan Ganna. De dagzege lijkt dus voor de Italiaan, of heeft de roze trui nog iets heel bijzonders bewaard voor de laatste 9 kilometer?

Finish Tiberi

Het witte snelpak met daarin Antonio Tiberi komt over de streep. De Italiaan noteert de voorlopig vijfde tijd. 1.19 achter Ganna, 12 seconden trager dan Arensman. Over het jongerenklassement hoeft Tiberi zich dus nog geen zorgen te maken.

Thomas kopieert Arensman

Bij Ineos lijken ze Geraint Thomas op hetzelfde schema als Thymen Arensman te hebben gezet. De twee klokken ook bij het tweede tussenpunt exact dezelfde tijd! Toch knap, wel 47 seconden trager dan hun ploeggenoot Filippo Ganna.

Maar aan die toptijd lijkt alleen Tadej Pogacar te kunnen tippen. Zijn tussentijd bij het tweede meetpunt volgt zo..

Geraint Thomas

Arensman klimt in klassement

Einer Rubio komt over de streep en is drie minuten trager dan Thymen Arensman! Even later komt Flippo Zana binnen, en ook hij verliest veel tijd op de Nederlander.

Bij het tussenpunt zagen we al dat Arensman daar veel sneller was dan Romain Bardet en Lorenzo Fortunato. Die twee zijn nog onderweg, maar ook zij verliezen hun plekje vandaag. Arensman klimt naar de zesde plaats in het algemeen klassement!

Finish Arensman, snelste tussentijd Pogacar

Thymen Arensman komt over de streep op 1.07 van de tijd van Filippo Ganna. Daarmee zet de Nederlander voorlopig de tweede tijd neer! Hij reed bijna 52 kilometer per uur gemiddeld.

En dan Tadej Pogacar... De man in de roze trui vliegt! Bij het eerste meetpunt duikt hij 4 seconden onder de tussentijd van Ganna.

Thymen Arensman

Thomas op tempo Arensman

Geraint Thomas is bij het eerste tussenpunt even snel als Thymen Arensman. Beide Ineos-mannen zijn 11 seconden trager dan Ganna op dat punt was.

Bij het tweede meetpunt zet de Nederlander de derde tussentijd neer. Hij is daar 47 seconden trager dan Ganna. Door de val van Magnus Sheffield in het laatste deel van de tijdrit, lijkt Arensman dus wel op weg voor een (voorlopig) tweede tijd aan de finish.

Roze trui van start

Tadej Pogacar bij de start

Geraint Thomas, Daniel Felipe Martinez en nu ook Tadej Pogacar. De top drie van het algemeen klassement is er nu ook aan begonnen. Deelt rozetruidrager Pogacar vandaag de volgende tik uit aan zijn concurrenten?

Voorlopige top drie

1. Filippo Ganna (Ineos) 35.02
2. Luke Plap (Jayco) +1.18
3. Tobias Foss (Ineos) +1.26

Arensman flink voor concurrenten

Bij het eerste tussenpunt zijn Einer Rubio en Lorenzo Fortunato 41 seconden trager dan Arensman. Daarmee is hij die twee virtueel voorbij in het algemeen klassement.

Filippo Zana is bij dat tussenpunt 18 seconden trager dan Arensman, dus ook de Italiaan kan een prooi zijn voor de Nederlander.

We wachten nog op een tussentijd van Bardet, maar het ziet er allemaal goed uit voor Arensman. Als hij zo doorgaat, springt hij vandaag van de tiende naar de zesde plaats.

Goede tussentijd Arensman

Bij het eerste meetpunt is Thymen Arensman 11 seconden trager dan Filippo Ganna. Daarmee zet de Nederlander de derde tussentijd neer, achter zijn ploeggenoten Ganna en Magnus Sheffield.

Thymen Arensman vliegt door de straten van Solferino

Val Sheffield

Terwijl Thymen Arensman onderweg is, zien we waarom zijn ploeggenoot Magnus Sheffield aan de finish niet in de buurt kwam van de toptijden.

Sheffield is onderuitgegleden bij het ingaan van een bocht. Bij het tweede tussenpunt had hij nog de tweede tijd, uiteindelijk finisht hij met de voorlopig zevende tijd.

  • NOS
    Magnus Sheffield glijdt onderuit
  • NOS

Arensman kan slag slaan

Thymen Arensman is zo de eerste renner uit de top tien die van start gaat. De 24-jarige Nederlander van Ineos kan vandaag een flinke slag slaan. Na hem starten namelijk niet bepaald specialisten.

Einer Rubio (Movistar), Filippo Zana (Jayco-AlUla), Lorenzo Fortunato (Astana) en Romain Bardet (dsm-firmenich-PostNL) zijn klimmers en zullen meer moeite hebben dan Arensman in de vlakke race tegen de klok. Op het vlakke gedeelte van de eerste tijdrit, waarin Arensman uiteindelijk vierde werd, pakte hij meer dan 2 minuten op mannen als Rubio en Bardet.

Bekijk hieronder de huidige verschillen in het algemeen klassement.

De top tien

Ondertussen in Veenendaal: voorbereiden op de sprint

Ook in Nederland wordt vandaag gekoerst. In Veenendaal-Veenendaal hebben de renners nog een kleine 30 kilometer voor de boeg. Een groepje van zes, met daarin Jan-Willem van Schip en Bart Lemmen, heeft een voorsprong van veertig seconden. In het peloton wordt het tempo opgevoerd. Het lijkt weer uit te lopen op een sprint. Dylan Groenewegen won de laatste twee edities en is ook nu weer favoriet.

In dit blog blijven we de Giro volgen, ondertussen kan je hier live meekijken naar Veenendaal-Veenendaal.

Ondertussen in Burgos: Wiebes wint met overmacht

Lorena Wiebes heeft met overmacht de derde etappe van de Ronde van Burgos gewonnen. De renster van SD Worx-Protime was in de massasprint, die werd ontsierd door een massale valpartij, de Franse Clara Copponi en de Nederlandse Maike van der Duin te snel af.

Ganna krijgt er geen genoeg van

Filippo Ganna heeft nog geen zin in de hot seat. Na het uitpuffen met wat te drinken bij het fonteintje is de Italiaan weer op de fiets geklommen. De meervoudig wereldkampioen (op de weg en op de baan) is al begonnen aan zijn herstel, morgen wacht een zware bergetappe in de Giro. "We krijgen hem naar niet van zijn tijdritfiets af", grapt zijn ploeg Ineos op X.

Tweede tijd Plapp, Sheffield goed op weg

Luke Plapp is aan de finish 88 seconden trager dan Filippo Ganna, maar neemt daarmee wel de voorlopige tweede tijd over. De Australiër is 8 seconden sneller dan Tobias Foss.

Of het genoeg zal zijn voor een podiumplaats, betwijfelt Plapp. "Er komen nog heel veel sterke mannen aan. Als ik wat dichter bij Ganna zou zitten, had ik wel hoop op het podium, maar we zien nu al dat Sheffield heel hard gaat. En dan moeten Thomas en Pogacar nog beginnen", zegt Plapp bij Eurosport.

Bij de tussentijden zien we inderdaad dat Magnus Sheffield podiumkandidaat is voor deze tijdrit. De Amerikaan van Ineos geeft bij het eerste meetpunt slechts vijf seconden toe op Ganna.

Luke Plapp lijkt tevreden met zijn tijd

Plapp en Sheffield onderweg

Wie kan er nog tippen aan Filippo Ganna? Nu doen Luke Plapp en Magnus Sheffield een poging in de buurt te komen van de Italiaan.

Bij de tussenpunten komt Plapp niet in de buurt, hij is 57 seconden langzamer dan Ganna bij het tweede meetpunt. Sheffield, ploeggenoot van Ganna, begint in ieder geval goed. Na de bochtige eerste kilometer is hij sneller. Maar hij moet nog wel even.

Magnus Sheffield snijdt de eerste bocht aan

Bijtanken bij het fonteintje

Op het finishplein in Desenzano Del Garda gaat Filippo Ganna naast zijn ploeggenoot Tobias Foss zitten. Kapot, na ruim 31 kilometer beuken op de tijdritfiets.

De twee drinken wat, en dan geeft Foss zijn oordeel over de tijdrit van de beresterke Italiaan: "Pippo in Italië is een ander mens. Wat hij hier heeft gedaan, op dit parcours.. Daar gaat zelfs Pogacar het heel moeilijk mee krijgen", aldus Foss bij Eurosport.

Of Tadej Pogacar in de buurt kan komen van de toptijd van Ganna, zien we straks. De Sloveense rozetruidrager start pas om 16.43 uur. Tot die tijd mag Ganna waarschijnlijk wachten in de hot seat. Al zit hij voorlopig wel goed, daar bij het fonteintje.

Toptijd Ganna, veel sneller dan de rest

Tobias Foss is sneller dan Edoardo Affini, maar weet al dat hij de hot seat eigenlijk niet eens op hoeft te zoeken. Zijn ploeggenoot Filippo Ganna is namelijk in aantocht.

En ja, Ganna gaat veel harder dan de Noor. Hoeveel? Nou, bijna anderhalve minuut! Ganna klokt 35.02 aan de finish en ging dus gemiddeld ruim 53,4 kilometer per uur.

Voorlopige top drie

1. Filippo Ganna (Ineos) 35.02
2. Tobias Foss (Ineos) +1.26
3. Edoardo Affini (Visma-LAB) +1.28
Filippo Ganna nadert de finish

De grote plaat van Ganna

Hij heeft al drie renners ingehaald en is op weg naar een nieuwe toptijd. Filippo Ganna is bij het tweede tussenpunt 59(!) seconden sneller dan Tobias Foss.

Foss, een ploeggenoot van Ganna, had het goede voorbeeld net gegeven. Hij beukte ruim een minuut af van de tussentijd van Edoardo Affini. Ganna doet het dus nog een stuk sneller.

De tijden zijn net zo indrukwekkend als de tijdritmachine van Ganna, met 64 tandjes op de grote plaat.

Ganna gaat hard, Bjerg iets minder

Aan het eerste meetpunt zet Filippo Ganna zoals verwacht de snelste tijd neer. Hij is de eerste die in Solferino onder de tijd van Josef Cerny duikt. De Italiaan is 13 seconden sneller dan de Tsjech.

Mikkel Bjerg, een van de mogelijke uitdagers van Ganna, rijdt vlak achter hem. Op het eerste tussenpunt zet hij de derde tijd neer, op 20 tellen van Ganna.

Ganna onderweg, Affini sneller dan Hoole

De topfavoriet voor vandaag is onderweg. In de Italiaanse driekleur is de man van Ineos van start gegaan.

In de finishplaats baalt Daan Hoole. De Nederlander is nog maar net in de hot seat gaan zitten als hij Edoardo Affini over de streep ziet komen. De Italiaan van Visma-Lease a Bike is 9 seconden sneller dan Hoole. Plaatsmaken dus...

Daan Hoole baalt

Hoole zet nieuwe snelste tijd neer

Op het eerste tussenpunt komt nog altijd niemand aan de tijd van Cerny, die inmiddels over zijn ervaringen heeft verteld: "Op de lange stukken kan het hard gaan, maar ik had niet de beste benen. Het ging goed, maar het kan nog een stuk sneller denk ik", aldus Cerny bij Eurosport.

En hij heeft gelijk. We hebben een nieuwe toptijd. Daan Hoole duikt onder de tijd van de Tsjech. Hij finisht in 36.41! Hij heeft de ruim 31 kilometer afgelegd in een gemiddelde van meer dan 51 kilometer per uur.

Cerny is binnen, sterke Italianen onderweg

Terwijl Josef Cerny in Desenzano del Garda over de finish komt, heeft er onderweg nog niemand aan zijn tussentijden kunnen tippen. De Tsjech reed gemiddeld 50.6 kilometer per uur en klokt 36.58.

Cerny mag plaatsnemen in de hot seat. Voor wie moet hij vrezen?

Edoardo Affini is goed onderweg, de Italiaan van Visma-Lease a Bike is bij het eerste tussenpunt 8 seconden trager dan Cerny. Misschien kan Lorenzo Milesi dat beter, de Italiaan van Movistar werd vorig jaar wereldkampioen tijdrijden bij de beloften en zal zijn talent ongetwijfeld willen bewijzen voor eigen publiek.

Josef Cerny finisht als eerste

Duel tussen Cerny en Hoole?

Josef Cerny rijdt vooraan, de Tsjech had niet lang nodig om de twee renners die voor hem gestart waren (Alan Riou en David Dekker) in te halen. Aan het eerste tussenpunt, na 7,2 kilometer, klokt Cerny 9.52 minuten,

Daan Hoole is op dat eerste meetpunt 16 seconden langzamer, een aardig verschil al. Max Walscheid is voorlopig tweede op het tussenpunt, hij ligt daar 2 seconden voor op Hoole.

Kanshebbers voor vandaag

Filippo Ganna

Om 14.30 uur staat Tobias Foss als eerste van een rijtje specialisten aan de start. Al snel gevolgd door zijn Ineos-ploeggenoot Filippo Ganna. De Italiaanse tijdritkampioen won al vijf keer eerder een tijdrit in de Giro, vandaag is hij topfavoriet voor de dagzege.

Kort na Ganna vliegt Mikkel Bjerg uit de startblokken in Castiglione delle Stiviere. De Deen van UAE laat nog wel eens een tijdrit schieten in grote rondes, waar hij ook nu weer rijdt in dienst van kopman Tadej Pogacar. Maar het parcours van vandaag lijkt de Deen wel te moeten liggen.

Daan Hoole vlak na de start

We zijn ook benieuwd naar de tijdrit van Daan Hoole, hij is zojuist van start gegaan. De Nederlander van Lidl-Trek werd knap veertiende in de eerste tijdrit van deze Giro, en kan het op een vlakker parcours misschien nog wel beter doen.

Als de klassementsfavorieten aan de beurt zijn, kijken we natuurlijk naar Thymen Arensman. De 'tweede man' van Ineos kan een flinke slag slaan. Want met Einer Rubio, Filippo Zana, Lorenzo Fortunato en Romain Bardet staan er klimmers boven hem in het klassement, die niet aan de tijdritkwaliteiten van Arensman kunnen tippen.

Als we toch aan Ineos beginnen. Wat te denken van Magnus Sheffield, de Amerikaan werd derde in de vorige tijdrit. Geraint Thomas, kopman van Ineos, zal laten zien dat het die vorige keer een incident was. Hij verloor toen veel tijd op klassementsleider Tadej Pogacar, komt Thomas vandaag wel in de buurt van de tijd van de rozetruidrager?

Tadej Pogacar

START | Riou is onderweg

Alan Riou is als eerste vertrokken. De Fransman van Arkéa mag als hekkensluiter van het peloton het spits afbijten. Hierna vertrekt er elke minuut een renner, met David Dekker als volgende klant. Van Josef Cerny, die als derde begint aan de tijdrit, kunnen we een eerste indicatie verwachten van hoe hard het vandaag kan gaan. Hij lijkt van het eerste blok renners de sterkste tijdrijder.

In de top vijftien wordt er iets meer ruimte gehouden, dan gaan de renner om de drie minuten van start.

Alan Riou

Starttijden: Dekker eerste Nederlander, Pogacar sluit af

Alan Riou verschijnt straks als eerste op het startblok. Na hem is David Dekker als eerste Nederlander een de beurt. Veel specialisten komen ook al vroeg aan bod, zo vertrekt Fillipo Ganna om 14.35 uur, vlak na hem gaat Mikkel Bjerg van start.

Thymen Arensman gaat om 16.16 uur als eerste van de top tien in het algemeen klassement beginnen aan de tijdrit. Tadej Pogacar sluit de dag af.

Starttijden Nederlanders

13.41 uur David Dekker (Arkéa)
13.48 uur Julius van den Berg (dsm-firmenich PostNL)
13.55 uur Daan Hoole (Lidl-Trek)
14.04 uur Roel van Sintmaartensdijk (Intermarché-Wanty)
14,18 uur Tim van Dijke (Visma-Lease a Bike)
14.46 uur Danny van Poppel (Bora-hansgrohe)
15.11 uur Gijs Leemrijze (dsm-firmenich PostNL)
16.16 uur Thymen Arensman (Ineos)

Starttijden favorieten en klassementsmannen

13.59 uur Edoardo Affini (Visma-Lease a Bike)
14.12 uur Lorenzo Milesi (Movistar)
14.30 uur Tobias Foss (Ineos)
14.35 uur Filippo Ganna (Ineos)
14.37 uur Mikkel Bjerg (UAE)
15.01 uur Benjamin Thomas (Cofidis)
15.10 uur Luke Plapp (Jayco AlUla)
15.35 uur Magnus Sheffield (Ineos)
15.47 uur Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe)
16.31 uur Antonio Tiberi (Bahrain-Victorious)
16.37 uur Geraint Thomas (Ineos)
16.40 uur Daniel Felipe Martínez (Bora-hansgrohe)
16.43 uur Tadej Pogacar (Ineos)

Etappe 14: Op hoge snelheid richting Gardameer

Het profiel van de veertiende etappe

De renners beginnen hun race tegen de klok in Castiglione delle Stiviere. Na een bochtige slinger door de startplaats rijden ze in een lange lus richting het Gardameer, waar de finish ligt in Desenzano Del Garda.

In tegenstelling tot de eerste tijdrit is het parcours voor vandaag relatief vlak. Het is, na de eerste kilometers, ook geen bochtig parcours. Dus maken de grote kanonnen zich klaar voor 31,2 kilometer op hoge snelheid.

Onderweg vinden twee tussentijdsmetingen plaats, na 7,8 kilometer in Solferino en na 23,2 kilometer in Torre di San Martino.

De route van de tijdrit

Bauhaus naar huis

Sprinter Phil Bauhaus gaat vandaag niet van start in de tijdrit.

Zijn ploeg Bahrain Victorious meldt voor de 29-jarige Duitser weinig kansen meer te zien in de zware laatste week van de Italiaanse rittenkoers. Bauhaus eindigde tot nu toe vier keer in de top tien, waarvan twee keer in de top drie, telkens op dagen dat er niet veel geklommen hoefde te worden.

"De acht laatste ritten liggen hem niet", meldt de ploeg op sociale media. "Phil zal zich nu focussen op andere wedstrijden en doelen."

Iets verder terug: Hoe verliep de vorige tijdrit?

Het Giro-peloton is vandaag toe aan de tweede individuele tijdrit. De eerste, op dag zeven van deze Giro, werd een spannend gevecht tussen Filippo Ganna en Tadej Pogacar. Aanvankelijk leek de Sloveen in het roze niet te kunnen tippen aan de bliksemsnelle tijd van Ganna, maar met een ferme uithaal op de slotklim overvleugelde hij alles en iedereen met een tijd van 51.46 minuten.

Thymen Arensman reed een zeer goede tijdrit. De Nederlander werd vierde - net achter Ineos-ploeggenoot Magnus Sheffield - en was slechts een minuut langzamer dan Pogacar.

Even terug naar de sprinthattrick van Milan

Er bestaat geen twijfel meer over wie de beste sprinter van deze Giro is. Jonathan Milan boekte gisteren in Cento zijn derde sprintzege, voor de Pool Stanislaw Aniolkowski en de Duitser Phil Bauhaus.

Het voorwerk van Lidl-Trek mocht er ook zijn. De sprinttrein leverde Milan perfect af. Door zijn derde ritzege zit de paarse puntentrui nog wat steviger om de sterke schouders van de 23-jarige Italiaan. Met 284 punten heeft hij 110 punten voorsprong op de nummer twee: Kaden Groves.

Milan overleeft waaierschrik en sprint soeverein naar derde zege deze Giro

Buongiorno!

Welkom bij het liveblog over de veertiende etappe in de Ronde van Italië. Een mooie dag voor de tijdrijders, een pittige beproeving voor de rest van het peloton.

De eerste renner gaat om 13.40 uur van start. In dit blog houden we je op de hoogte van alles wat er in en rond de tijdrit gebeurt.