NOS Wielrennen

Ganna is Pogacar te snel af in tijdrit, Arensman maakt sprong in Giro-klassement

Ganna is Pogacar te snel af in tijdrit, Arensman maakt sprong in Giro-klassement

Filippo Ganna heeft op imponerende wijze de veertiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen, eeen individuele tijdrit over 31,2 kilometer met de finish in Desenzano del Garda.

Alleen rozetruidrager Tadej Pogacar kon een beetje in de buurt blijven van de Italiaanse topfavoriet en werd op 0.29 tweede.

Thymen Arensman reed een uitstekende tijdrit en noteerde de derde tijd, op 1.07 van Ganna. In het algemeen klassement klom de Nederlander daardoor van de tiende naar de zesde plaats.

Arensman profiteerde van het feit dat de vier renners boven hem - Einer Rubio, Filippo Zana, Lorenzo Fortunato en Romain Bardet - wel goed kunnen klimmen, maar minder goed zijn in een vlakke race tegen de klok.

Ideaal voor Ganna

In de eerste tijdrit van deze Giro, de zevende etappe, was Pogacar nog 17 secondes sneller dan Ganna. Dat kwam doordat de rit eindigde met een voor Pogacar aangename slotklim. De etappe van vandaag naar het Gardameer was echter relatief vlak en ideaal voor de man in de Italiaanse driekleur.

Tadej Pogacar onderweg naar de finish

Ganna, tweevoudig wereldkampioen tijdrijden, deed dan ook wat de enthousiaste Italianen langs het parcours verwachtten. Edoardo Affini, die tot dan toe de snelste tijd had gereden, schudde tijdens Ganna's rit vanaf de hotseat al vol bewondering het hoofd toen hij zag hoe vernietigend zijn landgenoot toesloeg.

De Italiaanse topfavoriet legde de 31 kilometer lange tijdrit af in 35.02, met een gemiddelde snelheid van 53,4 kilometer per uur.

Duimen draaien

Na zijn rit moest Ganna nog wel zo'n twee uur wachten tot de laatste renner was gefinisht: rozetruidrager Pogacar. "Of ik optimistisch ben? Dat is onmogelijk als Tadej nog moet starten", sprak Ganna in de tussentijd. "Ik kan alleen maar duimen draaien en afwachten."

Filippo Ganna en Tobias Foss analyseren de toptijd van de Italiaan

Pogacar gaf meteen vanaf de start vol gas en was bij het eerste meetpunt, na het gedeelte van het parcours met de meeste bochten, zelfs vier secondes sneller dan de Italiaan.

De Sloveen kon dat echter niet volhouden en moest op de finish bijna een halve minuut toegeven, tot opluchting van de geëmotioneerde Ganna. "Ik moest twee uur wachten en dit raakt me wel, het is een intens moment", reageerde Ganna. "En ook nog bij het Gardameer, dat voor mij als mijn tweede thuis voelt."

Algemeen klassement

Pogacar heeft de roze trui nu nog steviger om de schouders. Hij heeft 3.41 voorsprong op Geraint Thomas, die van de derde naar de tweede plek stijgt. Daniel Martínez is nu de nummer drie op 3.56.

Thymen Arensman is op 6.30 de nummer zes in het algemeen klassement.

Morgen volgt voor de renners de langste en zwaarste etappe van deze Giro: een rit over 222 kilometer met vijf beklimmingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl