F1-blog
NOS SportAangepast

Ook in tweede training schiet Verstappen van de baan • Piastri ziet kansen voor McLaren

In dit blog draaiden we warm voor de GP van Emilia-Romagna:

liveblog gesloten

Tot morgen!

We zijn uitgereden voor vandaag, Voor Verstappen was het een matige trainingsdag. Hij kon de balans in zijn auto nog niet vinden.

Morgen zijn we bij je terug met een nieuw blog, over de derde training en de kwalificatie. Tot dan!

Tweede training Emilia-Romagna | Afgelopen, Verstappen met zevende tijd

Charles Leclerc heeft ook in de tweede vrije training de snelste tijd gereden op het circuit in Imola. Max Verstappen kwam niet verder dan de zevende tijd. Hij en Red Bull Racing moeten hard aan de bak om te verbeteren richting de rest van het GP-weekend in Emilia-Romagna.

Net als in de eerste training had Verstappen het lastig om balans te vinden in de auto. De Nederlander zoekt naar grip, en uitte zich ontevreden over zijn auto. In de slotfase schoot hij zelfs even de grindbak in.

Charles Leclerc in Imola

Tweede training Emilia-Romagna | Verstappen toch weer van de baan

Verstappen schiet toch weer even van de baan...

Ook in de tweede training blijft Verstappen zoeken naar balans.

Tweede training Emilia-Romagna | Coureurs zitten elkaar in de weg

Op de korte en smalle baan in Imola zitten coureurs elkaar al snel in de weg. Zo ook Hamilton, die te dicht tegen Verstappen aanrijdt.

Daardoor zat Verstappen zijn teamgenoot Pérez weer in de weg.

Tweede training Emilia-Romagna | Verstappen heeft wat meer balans

Verstappen heeft de vijfde plek in handen, maar rijdt wat stabieler dan in de eerste training. Hij raakte zojuist wel even de curbstones.

Sowieso rijden de coureurs nu vaster, misschien zijn ze wat meer gewend aan de baan. Alleen Gasly spinde net behoorlijk.

Verder zijn er in de tweede training nog geen echte brokken gemaakt.

Piastri en McLaren zien meer kansen dan vorig jaar

Oscar Piastri gaat na de voor McLaren goed verlopen race in Miami met een prettig gevoel het weekend in Italië in. De Australiër heeft het gevoel dat Red Bull minder dominant zal zijn dan in 2023.

In de tweede training heeft Piastri nu de negende tijd in handen. Leclerc en Sainz zijn tot het snelst, met Verstappen kort daarachter.

Piastri wil goede lijn met McLaren doorzetten: 'Red Bull heeft het best moeilijk'

Tweede training komt eraan

Over tien minuten start de tweede vrije training. Dan gaan we zien of Verstappen wat meer balans kan vinden.

In de eerste training hadden bijna alle coureurs moeite met het krappe circuit van Imola.

Ook Waché zag Verstappen zoeken

Pierre Waché, de technisch directeur van Red Bull, zag Verstappen in de eerste training zoeken naar balans. "Max had wat probleempjes in een paar bochten en we kijken er nu naar hoe we dat kunnen verbeteren en hem kunnen helpen."

"Het is in principe een normale procedure op een vrijdag. We proberen de setup van de auto aan te passen en te verbeteren op basis van de data en de feedback van de coureur."

Zo zag het eerbetoon aan Senna eruit

Dertig jaar geleden overleed de Braziliaanse F1-legende Ayrton Senna na een crash op Imola. Gisteren werd daar uitgebreid bij stilgestaan.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Ferrari-fans hopen op verbetering

Verslaggever Louis Dekker sprak net een groep Ferrari-supporters op Imola over hun verwachtingen voor het weekend. "We zijn de afgelopen jaren niet verwend", zei een van hen.

"Ferrari is al jaren niet goed genoeg. Eerst konden we niet tegen Mercedes op, nu niet tegen Verstappen. En als er dan een keer een ander team wint zitten we daar weer achter. we zijn hongerig, maar durven eigenlijk niet meer te hopen op een zege. Twee Ferrari's op het podium, dat zou al mooi zijn. Naast Max."

"Teambaas Fred Vasseur heeft het ook gezegd op de TV en Leclerc zei het ook gisteren hier. Ferrari gaat nog wel winnen dit jaar. Moisschien zelfs een paar races, maar meedoen in de titelstrijd kan pas vanaf 2025. op z'n vroegst."

Twee Ferrari-fans op het circuit van Imola (de fan die we zojuist spraken staat niet op deze foto)

Hülkenberg over pittige vernieuwde baan in Imola: 'Moet hier voorzichtig zijn'

Nico Hülkenberg rijdt dit weekend voor het eerst in Imola, maar weet al wel dat het circuit zeer uitdagend is. Dat komt ook door de net geplaatste extra grindbakken.

Veel coureurs vlogen in de eerste training uit de bocht. De Duitser hield zijn Haas op de baan, maar vond geen snelheid en reed de twintigste tijd...

Toptalent Oliver Bearman zette in de Haas van Kevin Magnussen de vijftiende tijd neer.

Hülkenberg over pittige vernieuwde baan in Imola: 'Moet hier voorzichtig zijn'

Uitslag eerste training GP Emilia-Romagna

Eerste training Emilia-Romagna | Leclerc de snelste!

Charles Leclerc heeft de snelste tijd neergezet in de eerste vrije training. Verstappen eindigt de eerste oefensessie als vijfde.

Verstappen had veel moeite om een goede balans te vinden. In de slotfase deed de drievoudig wereldkampioen twee pogingen tot een snelle ronde.

Hij was tweemaal bezig aan een verbetering, maar bij het aanremmen van de langzame bocht 14 verloor hij in zijn eerste poging bijna de controle over zijn bolide. Verstappen ving zijn Red Bull op, maar schoot wel rechtdoor waarna hij zijn ronde afbrak.

In zijn tweede snelle ronde schoot Verstappen zelfs het grind in.

Hoe is de sfeer in Imola?

F1-verslaggever Louis Dekker is aanwezig op het circuit in Imola en zag blije gezichten toen Leclerc zojuist de snelste tijd neerzette.

"Geen volle tribunes op de vrijdag, wel een opzwepende speaker als Leclerc kortstondig de snelste tijd neerzet. Ze willen het hier zo graag: een Ferrari-zege. En Lando Norris bewees in Miami dat Verstappen verslaan mogelijk is."

Eerste training Emilia-Romagna | En daar ging Verstappen

Ook Verstappen verliest de controle over zijn wagen en rijdt dwars over het gras. Hij kan wel gewoon verder.

Verstappen heeft vandaag grote moeite om de balans in zijn auto te vinden...

Eerste training Emilia-Romagna | Ook Hamilton schiet van de baan

Na Albon en Ricciardo is het nu Hamilton die van de weg schiet. Het valt niet mee om de wagen op dit krappe circuit te houden...

Eerste training Emilia-Romagna | Ricciardo vliegt uit de bocht

Ricciardo gaat te hard de bocht in en vliegt er daardoor uit. Hij staat nu even in het grind.

De schade lijkt verder mee te vallen.

Eerste training Emilia-Romagna | Er wordt weer gereden

Een dikke vijf minuten lag de sessie stil. Inmiddels wordt er weer gereden.

Verstappen heeft trouwens de vierde tijd in handen. Hij reed tot nu toe op de zachte band.

Meer grind, minder ruimte voor fouten

Op het circuit in Imola zijn meer grindbakken aangelegd. Bij de vorige editie was er in een aantal bochten nog een grote uitloopstrook, waardoor coureurs zonder gevolgen van de baan konden geraken. Het nadeel daarvan is, dat de wedstrijdleiding druk is met het bijhouden van tracklimits, want rijders kunnen er voordeel uithalen.

Door de grindbakken dichter bij het circuit te leggen is er geen marge meer om fouten te maken. Lewis Hamillton en Yuki Tsunoda zijn deze training al met een of twee wielen in het grind gekomen, in het geval van Hamilton was dit een naar voren getrokken grindbak in de snelle Piratella-bocht.

We vroegen Sergio Pérez wat hij van die nieuwe bakken vindt:

Pérez over nieuwe grindbakken: 'Hoop dat het ons leven makkelijker maakt'

Eerste training Emilia-Romagna | Rode vlag!

Albon kampt met een motorprobleem, valt stil en kan niet verder. Er is een rode vlag gehesen.

De training ligt dus even stil.

Verstappen grapt over updates voor rivalen: 'Ben heel nerveus, kan er niet van slapen'

We hadden het zojuist al even over de updates bij Ferrari. Daar maakt Verstappen zich niet zo druk over...

Verstappen grapt over updates voor rivalen: 'Ben heel nerveus, kan er niet van slapen'

Eerste training Emilia-Romagna | Begonnen!

De eerste oefensessie is van start gegaan. Toptalent Oliver Bearman, die dit seizoen zijn debuut al maakte in de F1, rijdt mee in de Haas van Kevin Magnussen.

Eerder schreven we dit verhaal over Bearman:

Wat heeft Ferrari in petto?

Ferrari kondigde voor deze GP een aantal updates aan. Het wordt interessant om te zien of er in de eerste training al wat verbetering aan de wagens zichtbaar is.

Verstappen herhaalt na tweede plek GP Miami: 'Zijn niet zo dominant als vorig jaar'

Zijn grootste uitdaging in Noord-Italië: een snelle, stabiele internetverbinding. Max Verstappen heeft een vol weekend voor de boeg. De wereldkampioen krijgt niet alleen een Formule 1-weekend voor zijn kiezen, maar doet ook met zijn online-renstal RedLine mee aan een 24-uursrace op de Duitse Nürburgring.

"We zijn met zijn vieren, dus ik hoef niet de hele nacht in touw", grapt hij. "Ik weet ook nog niet zeker hoeveel uren ik mee kan doen. Ik heb zaterdagavond en zondagochtend niet veel tijd en moet natuurlijk wel mijn rust pakken 's nachts."

Bang dat zijn virtuele race hem te te veel afleidt van de hoofdzaak is Verstappen niet. "Het is mijn vrije tijd. Ik denk dat ik professioneel genoeg ben om te bepalen wat wel en niet kan."

Feest na nederlaag

Na uitstapjes naar Bahrein, Australië, Saudi-Arabië, China, Japan en de VS keert de Formule 1 terug naar de bakermat van de autosport: Europa. Op het Autodromo Dino e Enzo Ferrari in het Italiaanse Imola wil Max Verstappen de winnende draad oppakken, na een verrassende 'nederlaag' in Miami.

Vorig jaar geen race

In 2023 werd de Grand Prix enkele dagen van tevoren afgelast vanwege te heftige regenval in de regio. Emilia-Romagna werd geteisterd door overstromingen, ook de paddock stond onder water.

Deze week regent het ook, maar niet zo hard dat we weer voor een afgelasting hoeven vrezen.

Hoe heet deze GP nou eigenlijk?

Over welke GP hebben we het deze week nou precies? Imola? Emilia-Romagna? San Marino?

De Grand Prix op het circuit Imola heeft verschillende namen gehad. Officieel is de bovenstaande zin van zes woorden de naam van het circuit, dat in het stadje Imola ligt. Aangezien er al een race in Italië is, op Monza, krijgt dit evenement een andere naam.

Vroeger was dit de GP van San Marino, nu draagt het de naam van de regio Emilia-Romagna.

Welkom!

De Formule 1 is weer in Europa! Na avonturen van Bahrein tot Miami en meer, is de koningsklasse van de autosport in Italië neergestreken. Max Verstappen wil zich in Emilia-Romagna revancheren voor zijn nederlaag in Miami, toen Lando Norris hem te snel af was.

Vandaag gaan we van start met de eerste twee vrije trainingen. Daarnaast houden we je op de hoogte van het laatste F1-nieuws en draaien we warm voor de race op zondag.