Giro-blog
NOS WielrennenAangepast

Kooij noemt Giro-ritzege 'een droom' • Van Poppel vijfde • Pogacar als lead-out

Het wielerpeloton stapte zondag op voor etappe negen van de Giro d'Italia:

Updates gepusht krijgen? Tik op het belletje!

liveblog gesloten

Tot dinsdag!

We houden ermee op hier in Napels. Het was een mooie dag op de fiets. De aanloop was lang, met een aanval van 180 kilometer door ploegmaten Maestri en Pietrobon, totdat het in de finale losging met aanvallen van Alaphilippe en Narváez.

En toch kwamen op het allerlaatst - Narváez kon de finishlijn al bijna aanraken - de sprinters nog voorbij. Kooij versloeg op de streep Milan, net voor Molano. Na negen koersdagen is het tijd voor een rustdag. Maandag zullen enkele renners wel op de fiets stappen om los te rijden, zodat ze dinsdag weer kunnen klimmen. Dan wacht hen een etappe van 152 kilometer met finish op de Cusano Mutri, een klim van de eerste categorie.

Dinsdag zijn we terug met een liveblog. Tot dan, ciao!

Het profiel van etappe 10

Renners kunnen uitrusten: morgen vrij

Het Giro-peloton kan even uitrusten: maandag is de eerste rustdag. Na negen intense etappes.

Dinsdag gaan ze verder met een bergrit van Pompeï naar Cusano Mutri.

Pogacar nog altijd in roze

Tadej Pogacar

Kooij gehuldigd in Napels

Kooij wint de negende etappe van de Giro

Roze Pogacar als lead-out in sprintfinale: 'Vriend helpen'

Het roze blijft om de schouders van Pogacar. De Giro-leider fungeerde zelfs nog als lead-out voor UAE-sprinter Molano en hij was degene die de ultieme inspanning leverde om de aanvallende Narváez terug te krijgen.

Marc Reef, Visma-ploegleider van de winnende Kooij vandaag, zag dat ook. "We kunnen Pogacar dankbaar zijn, want hij gaf er nog een ruk aan", zei Reef tegen Eurosport.

De rozetruidrager vond het "een heel zware finale." En zag dat hij ploegmaat Molano in de finale nog wel wat kon helpen. "Molano deed het goed vooraan en ik probeerde te helpen. Maar het was niet genoeg voor de overwinning."

"Als ik kan helpen, zeker in deze hectische finale en op deze slechte wegen, is het ook beter voor mij. Om mijn vriend aan een overwinning te helpen." Molano werd uiteindelijk derde.

UITSLAG | De uitslag van de negende etappe van de Giro

Kooij wint Giro-etappe met machtige sprint, zijn eerste zege in grote ronde

Olav Kooij heeft zondag de negende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De 22-jarige Nederlander was de snelste in een massasprint in Napels en pakte zijn eerste ritzege in een grote ronde.

De renner van Visma-Lease a bike verteerde de klimmetjes in het slot van de etappe het beste en had nog genoeg in de tank voor een indrukwekkende eindsprint. Hij versloeg de man in de paarse puntentrui Jonathan Milan en Juan Sebastián Molano. Danny van Poppel sprintte naar de vijfde plaats.

Lees het hele etappeverslag via onderstaande link:

Kooij: 'Dit was waar ik van droomde'

Olav Kooij grijpt in Napels voor het eerst in zijn carrière de zege in een grote ronde. Voor hem een groots moment, bij zijn debuut in een grote ronde.

"Dit was de stap waar ik naar zocht", zegt Kooij na afloop. "Ik keek al uit naar de eerste grote ronde. En na aardig wat zeges, was dit waar ik van droomde."

Ook voor zijn ploeg Visma - Lease a Bike is het een opsteker, na het uitvallen van Gesink en Laporte.

"Dit is wat we zochten, een etappezege. We moesten ervoor vechten. In een zware finale. Dankzij de jongens kwam ik in positie en was ik in staat om te winnen."

FINISH | Kooij wint met half wiel

Olav Kooij verslaat Milan met een half wiel verschil.

Kooij wint de sprint

FINISH | Kooij wint!

Olav Kooij wint! In de sprint klopt hij Milan, die tweede wordt. Molano is derde.

Het is de eerste zege in een grote ronde voor de Nederlander Kooij.

Nog 900 meter | Laatste kilometer

Narváez heeft nog zes seconden, maar daar komt de Lild-Trek-trein...

Nog 1,1 km | Narváez nog altijd

Narváez rijdt hard door, zeg. Nog tien seconden en 1 kilometer te gaan...

Nog 2,7 km | Tien seconden?

O, o, Narváez, wat zou het knap zijn als je dit volhoudt.

Narváez in de aanval

Nog 3,6 km | Narváez nog altijd

Narváez nog altijd vooraan, maar de sprinters komen eraan. Milan zit erbij, Ewan ook, Kooij ook. Dit wordt lastig voor Narváez.

Nog 6 km | Narváez nog steeds solo

Narváez is nog steeds alleen weg. Hij heeft maar zes seconden. Daarachter komt een flinke groep renners al dichterbij. Ganna zagen we, Paret Peintre, Trentin ook. En Visma-renners. Misschien voor Kooij. Milan zit ook nog in die groep.

Het is een flink grote groep.

Nog 7,8 km | Aanval Narváez!

Een flinke aanval van Narváez! Hij is in een paar tellen bij Alaphilippe en gaat door. wie komt daarachteraan?

giro

Nog 9,2 km | Alaphilippe solo

Costiou kan niet meer en laat zich terugzakken. Maar Alaphilippe gaat gewoon nog een keer. Het gat? Tien seconden. Dat is heel weinig met de vlakke aankomst straks. Een dappere poging, laten we maar zeggen.

Alaphilippe in de aanval

Nog 10 km | Alles weer samen?

Aan de voet van de slotklim kan het peloton de koplopers ruiken. En andersom horen ze ze. Maar nee Alaphilippe en Costiou worden nog niet ingerekend. Dat kan altijd nog in de vier vlakke kilometers die nog komen straks...

Nog 11,1 km | Peloton komt eraan

Nog elf kilometer en tien seconden voorsprong voor de koplopers. Dat gaan ze niet redden. Zeker niet als Lidl-Trek daar op kop van het peloton doorrijdt.

Nog 14,5 km | Twintig seconden voor koplopers

Het is nog maar twintig seconden voor koplopers Alaphilippe en Costiou. Het peloton briest en loert op de twee koplopers. Gaan ze dat redden?

Nog 19 km | Lidl-Trek buffelt op kop van peloton

Terwijl Alaphilippe en Costiou bijna op de top van de derde van vier finaleklims zijn trekt Lidl-Trek door op kop van het peloton. Ze zitten nog met veel daar zeg, het team van Milan. We tellen vijf, zes man.

Nog 20 km | Costiu en 'Loulou' ervandoor

Alaphilippe probeert het nog een keer. En hij krijgt Costiou mee. Twee Fransmannen samen vooraan nu. De vier achtervolgers moeten echt een gaatje laten.

En het peloton? Op 16 seconden erachter...

Nog 23 km | Gat van 16 seconden

We hebben zes koplopers: Alaphilippe, Vermaerke, Bayer, Askey, Maestri en Pietrobon. Daarachter probeert Costiou de oversteek te maken. En dat lukt. Knap werk van de Arkea-renner.

Ze zijn wel met zes nu, maar het zijn er eigenlijk vier. Want Maestri en Pietrobon zijn al 195 kilometer in de aanval...

Nog 24 km | Zes koplopers nu

Alaphilippe, Vermaerke, Bayer en Askey zijn naar de twee koplopers toe gesprint. En het leek alsof Maestri en Pietrobon gelijk opgaven, maar het duo sluit gewoon vooraan aan. Je verzint het niet. Ze zijn al 190 kilometer in de aanval.

Het gat met het peloton is 18 seconden...

Nog 26 km | Polti Kometa-duo opgeslokt

Maestri en Pietrobon zijn ingerekend, de vlucht heeft een kilometer of 185 geduurd. Maar nu is het aan Alaphilippe en Conci.

De Fransman sjeest ze voorbij en zegt: wij nemen het wel over vanaf hier. Dank voor de moeite.

Nog 27 km | Aanval Alaphilippe!

Alaphilippe valt aan! En wie kan er mee? Conci zien we reageren.

Nog 28 km | Beulswerk Hermans voor Groves

Quinten Hermans gaat op beestachtige wijze tekeer vooraan het peloton. Om te voorkomen dat er nog iemand weg kan rijden, zodat Groves straks namens Alpecin kan sprinten voor de dagzege. Maar het gaat nog even omhoog, straks. Een paar keer zelfs.

Nog 33 km | Nog altijd twee vluchters

Nog steeds rijden Pietrobon en Maestri op kop. Maar het peloton onder aanvoering van Alpecin komt briesend dichterbij. Het gaat hard nu. Nog 45 seconden over. Merlier gaat niet meer terugkeren om mee te sprinten, die rijdt al op bijna een minuut achterstand. Met het hoofd al bij de rustdag van morgen.

Nog 35 km | Merlier, Jakobsen en Andresen eraf

Het tempo in het peloton naar de top van de Monte di Procida is te veel voor Merlier. De sprinter moet lossen en lijkt gezien voor de dagzege. Het plan van Alpecin lijkt te werken.

Ook Jakobsen en Andresen zijn gelost. Ook Pithie, ook niet kansloos voor de dagzege, is achterop geraakt. Door pech, lijkt het.

Nog 36 km | Alpecin voert peloton aan

Alpecin op kop van het peloton nu. Ze willen het tempo opvoeren. Merlier lossen, zodat Groves kan winnen, zou een tactiek kunnen zijn.

Jakobsen lost in ieder geval al uit het peloton.

Nog 37 km | Peloton houdt zich koest

Geen demarrages vooralsnog op de Monte di Procida. Aanvallers houden zich stil. Nog twee kilometer tot de top.

Nog 39 km | Daar gaan we: de finale

De finale is begonnen, kunnen we wel zeggen! De twee koplopers draaien de Monte di Procida op, de enige gecategoriseerde klim van de dag (4de categorie). Het is 4 kilometer lang, gemiddeld ruim 3%, met stukken van 9% ook.

Het gat van de koplopers? Nog maar een minuutje.

Wat gaat er gebeuren als het peloton aan de eerste van vier heuvels begint?

Nog 42 km | Onder de rook van de Vesuvius

Fietsend met uitzicht op de vulkaan Vesuvius, borrelt het in het peloton. De twee vluchters worden langzaamaan opgeslokt en de eerste van vier klimmetjes komen dichter en dichter bij...

Nog 48 km | Hoe ziet die finale er nou uit?

Draai uw schoentjes nog maar even vast en neem een paar slokken, want de finale komt eraan. Die kan zomaar eens hectisch gaan worden. Het gaat op en af, de wegen kronkelen en veel renners zullen demarreren.

Vanaf zo'n 40 kilometer voor de streep begint het gekronkel langs de kust bij Napels. Vier klimmetjes liggen daar te wachten. De een steiler dan de ander, soms gemiddeld 9%. De een korter dan de ander.

De route van etappe 9

Het zal de vraag zijn of en welke sprinters er nog mee kunnen in het geweld dat wacht. Komen de sterke sprinters - denk vooral aan Milan, Kooij en Groves - de klimmetjes over, dan maken ze kans. De laatste drie kilometer zijn helemaal vlak. Met nog een U-bocht in de laatste 1,5 kilometer.

De laatste drie kilometer van etappe 9

Nog 53 km | Thomas op halve minuut, tempo in peloton hoog

Thomas komt niet zomaar terug in het peloton. Zijn ploeg moet er even voor werken. Dat komt doordat ze vooraan het peloton nu echt vaart zijn gaan maken. Want de finale komt eraan!

Thomas en co moeten een gaatje van 30 seconden dichten. Dat gaat wel lukken.

Nog 54 km | Merlier sprokkelt weer puntjes

En weer een tussensprint. Nu mengen in het peloton alleen Merlier en Groves zich in de strijd. Een spannend duel, dat net gewonnen wordt door Groves.

Pietrobon en Maestri waren natuurlijk al de streep gepasseerd.

Nog 57 km | Val Thomas

Oei, Geraint Thomas is gevallen. Niet hard, de Brit staat gelijk weer op en kan verder, na wat gehannes met zijn ketting, maar dit heb je natuurlijk liever niet. Hij wordt opgewacht door vier ploegmaten en gaat verder.

Schachmann, best een kanshebber vandaag, lag er ook bij. En hij blijft iets langer stilstaan, zijn elleboog vasthoudend. Maar ook hij kan gewoon verder, lijkt het.

Nog 72 km | Voorsprong slinkt ietsjes

De twee vluchters fietsen al 140 kilometer samen op kop, maar hoe lang gaat dat nog duren? De mannen van Alpecin, voor Groves, rijden op kop en het gat slinkt. Het komt niet meer boven de 2 minuten.

Nog 79 km | Tussensprint aan zee

Op de eerste tussensprint van de dag zien we actie in het peloton. Nadat Pietrobon en Maestri de eerste punten hebben opgeraapt, gaan Milan, Merlier, Kooij en Groves sprinten.

Milans lead-out ziet er strak uit, maar hij springt te laat zelf weg. Merlier, nog wat gehavend van zijn val, zei hij voor de start, profiteert en wint het sprintje.

  • Pietrobon, 12 pt
  • Maestri, 8 pt
  • Merlier, 6 pt
  • Milan, 5 pt
  • Kooij, 4 pt
  • Groves, 3 pt

Nog 82 km | Nog altijd twee minuutjes

Ja, nog altijd rijden de twee heren van Polti Kometa samen vooraan. Nog altijd is het verschil een minuutje of twee. Dat zal nu toch wel langzaam terug gaan lopen, want over veertig kilometer wordt het bochtiger en komen de klimmetjes eraan.

Nog 89 km | Pietrobon: muzikant met veldparkiet

Andrea Pietrobon kan hard fietsen, dat is duidelijk, maar hij kan meer. De 25-jarige Italiaan uit Belluno speelt ook een aardig mopje piano (Coldplay), drums (Smells Like Teen Spirit) en gitaar (Stairway to Heaven).

Pietrobon is "fietser, pianist en muzikant", leert de website van Team Polti Kometa ons.

De podiumplek in de vijfde etappe afgelopen woensdag was de grootste prestatie in zijn fietscarrière tot dusver. Hij zal het helaas niet hebben kunnen vieren met zijn grote vriend Pio, een valkparkiet.

Pietrobon met Pio

Nog 108 km | Ruim 100 km gehad, nog ruim 100 te gaan

Pietrobon en Maestri op kop

Het is vlak, heel vlak, vanaf nu. Met nog ruim honderd kilometer tot de finish in Napels hebben de koplopers nog ruim twee minuten.

Pietrobon en Maestri kunnen nog lachen. Ze geinen weer een beetje met de cameraman op de motor.

Nog 128 km | Wordt Contador al gek?

Zou Alberto Contador al zitten schuifelen op zijn stoel? De Spaanse oud-wielrenner is mede-oprichter van de Polti Kometa-ploeg en is bovenal groot fan van zijn eigen renners. Neem het hem eens kwalijk. Hij doet in elk geval weinig om het te verbergen.

Als commentator tijdens de vijfde etappe naar Lucca zat Pietrobon ook in de kopgroep die ging sprinten voor de dagzege. Toen Pietrobon als eerste aanging, bleef Contador kalm en onaangedaan...

Bekijk hier het commentaar:

Team Polti Kometa is opgericht in 2018 door meervoudig Tour-, Giro- en Vuelta-winnaar Contador en meervoudig Giro-winnaar Ivan Basso. Contadors broer Francisco Javier is de algemeen directeur van de ploeg. En de renners rijden op fietsen van het merk dat Contador begon met Basso. Eigenlijk zijn Pietrobon en Maestri bezig aan een urenlang reclameritje voor de kleine Italiaanse opleidingsploeg.

Sinds 2021 rijden ze op het continentaal-niveau. Dit jaar is de vierde keer dat zij meedoen met de Giro, waarin ze al twee keer een rit wonnen. In 2023 won Davide Bais de zevende etappe. En in 2021 won Lorenzo Fortunato de veertiende etappe in de Giro, met aankomst op de Zoncolan. Ook dat weet Contador nog wel...

Kijk maar:

Nog 136 km | Uren turen naar Polti Kometa-duo

Mirco Maestri en Andrea Pietrobon

Ze keken elkaar vlak na hun demarrage vol ongeloof aan: zijn we nu echt met z'n tweeën weg? Het duo Andrea Pietrobon en Mirco Maestri had vast en zeker erop gerekend dat er meer avonturiers mee zouden springen. Het was wel vroeg in de koers: vrijwel direct nadat de wegen waren vrijgegeven.

Toch rijden ze nu al 80 kilometer samen op kop. Het gat met het peloton was even ruim 3,5 minuut. En nu weer 2,5. Voor de Polti Kometa-ploeg maakt het allemaal niet uit, die rijden lekker de hele dag in beeld.

Ze lachten net nog even naar de motorcamera en trappen lekker door, de Apennijnen achter zich gelaten, en op naar de kust.

Voor de dagzege rijden ze niet, dat zullen ze zelf ook wel weten.

Nog 145 km | Komt iemand los?

Op het enige wat langere klimmetje van de dag probeerden enkele renners vlak voor de top weg te komen. Maar dat lukte niet. Nu in de afdaling is het volle bak naar beneden.

Maar de wegen zijn recht en breed. Wegkomen is eigenlijk niet te doen.

De voorsprong van de koplopers is wel snel kleiner geworden. In een mum van tijd is er een minuut vanaf gesnoept.

Nog 149 km | Demarrages in peloton

Hé, daar gebeurt wat in het peloton. Demarrages. We zitten op een kleine 150 kilometer van de streep. We zien Davide Ballerini en Jasha Sütterlin, maar met overtuiging is het niet. Alles is weer samen.

Vollering wint Ronde van Baskenland met fenomenale solo van 25 km

Demi Vollering heeft de derde en laatste etappe van de Ronde van Baskenland gewonnen. Daarmee schreef de 27-jarige renster ook het algemene klassement van de Spaanse koers op haar naam.

Op de korte beklimming van de Mendizorrotz, 3,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4 procent, sprong Vollering weg bij de groep favorieten. Daarna begon ze in een tijdritmodus aan een knappe solo van ruim 25 kilometer op weg naar San Sebastián.

Lees hier verder:

Nog 151 km | Pietrobon en Maestri krijgen meer en meer ruimte

Op kop van het peloton gaat het niet zo hard en dus lopen Pietrobon en Maestri snel uit. Meer dan 3,5 minuut nu.

Nog 153 km | Kachelen richting Napels

Het peloton op weg in etappe 9

Nog 158 km | Milan: 'Finale is listig en zwaar'

Drager van de paarse puntentrui Jonathan Milan is een van de kanshebbers vandaag, áls hij erbij kan blijven in de finale. Maar de sprinter van Lidl-Trek weet dat het lastig wordt, met die heuveltjes en dat draaien-keren in Napels.

"Het is listig en zwaar", zei hij tegen de collega's van Eurosport. "Een heel moeilijke finale."

Milan voor de start

Nog 166 km | Peloton op een lint

Er is flink wat tegenwind en dan rekt het peloton zich uit tot een langgerekt lint. De voorsprong van de twee koplopers loopt ook ineens een beetje terug. In de wind zijn ze kwetsbaar.

Nog 168 km | Gat twee minuten

Even een tijdupdate: Pietrobon en Maestri rijden nog steeds twee minuten voor het peloton, dat nu in een lint rijdt.

DNS | Lutsenko niet opgestapt

We zijn vertrokken met één renner minder: Alexey Lutsenko is niet opgestapt voor de negende etappe. De kopman van Astana is ziek en was niet fit genoeg om te beginnen. Lutsenko stond tot gistermiddag zesde in het algemeen klassement. Maar na een slechte dag door de bergen gister was hij al buiten de top-10 gevallen. En daar blijft het bij.

Nog 187 km | Alpecin-Deceuninck controleert

Alpecin-Deceuninck rijdt op kop van het peloton. Ter controle. Ze doen het voor hun sprinter Kaden Groves, die een lastige finale als vandaag goed zou moeten aankunnen.

Of! Heeft Alpecin plannen voor Quinten Hermans? De Belg eindigde in de eerste etappe als zesde in Turijn. In de mini-Strade Bianche finishte Hermans als zevende.

Nog 195 km | Polti Kometa-duo is weg

Het wordt een Polti Kometa-dagje. Ploegmaten Pietrobon en Maestri zijn samen weg en niemand is erachteraan gesprongen. We zagen vlak na de start wel nog Quinten Hermans en Jasper Stuyven vooraan zitten, maar die hielden zich koest.

Pietrobon en Maestri hebben twee minuten te pakken.

Nog 207 km | Polti-duo op avontuur

Andrea Pietrobon en Mirco Maestri keken elkaar even aan: komen wij echt zo makkelijk weg? De Italianen van Polti Kometa zijn op kilometer nul gedemarreerd en niemand komt erachteraan...

Nog 211 km | Andiamo!

En we zijn vertrokken: andiamo! Niet meer 214 kilometer tot de finish in Napels, maar nog 211, omdat we even moesten wachten op renners met pech.

Wie vallen als eerste aan? Twee mannen van Polti, de Italiaanse ploeg wil wel voor eigen publiek.

Neutrale kilometers | Nog even wachten...

De koersdirecteur heeft de vlag al in zijn handen om de renners weg te zwaaien vanuit het open dak. Maar dan rijdt Roel van Sintmaartensdijk lek. Even wachten dus nog...

Neutrale kilometers | Zon en 22 graden

Roze parapluutjes boven de weg in startplaats Avezzano

De roze parapluutjes boven de weg in Avezzano zijn zeker niet tegen de regen. Het is blauw, volle zon en 22 graden. Fijn fietsweer.

In Napels is het overigens ook droog. De kans op neerslag is nihil.

Neutrale start | Rijden maar!

Het peloton is vertrokken, in alle rust rollen ze Avezzano uit, onder de roze parapluutjes door, voor eerst nog wat neutrale kilometers. Officiële start is om 12.15 uur.

Klaar voor de start!

Klaar voor de start!

Wie rijdt in welke trui?

Even de dagelijkse truien en kleurtjes, wie rijdt in welke trui:

  • Roze leiderstrui: Tadej Pogacar
  • Paarse puntentrui: Jonathan Milan
  • Blauwe bergtrui: Daniel Felipe Martinez, omdat leider Pogacar het roze draagt
  • Witte jongerentrui: Cian Uijtdebroeks

Zo ging het vorig jaar in Napels

Pedersen snelste in massasprint Giro, vroege vluchters Clarke en De Marchi redden het niet

'Merlier geschaafd van enkel tot elleboog'

Terwijl Pogacar en Ganna in de tijdrit streden om de dagzege had sprinter Tim Merlier een pechdag. De Belg van Soudal-QuickStep ging tijdens zijn tijdrit hard onderuit. Ploegleider Iljo Keisse zei tegen het Belgische HLN dat Merlier gehavend is.

"Tim is in de tijdrit vrij hard gevallen op een snel stuk door een bobbel in de weg en over zijn stuur getuimeld. Zijn volledige zijkant ligt open. Hij is geschaafd van enkel tot elleboog."

Een rustdag zou Merlier niet verkeerd uitkomen. Hij moet nog 214 kilometer doorbijten. Dit medisch rapport klinkt niet alsof hij vandaag okselfris in de finale mee zal kunnen sprinten. Áls hij er dan nog bij zit.

Verstopte neus Pogacar

Je kunt Pogacar nooit helemaal uitvlakken als potentiële ritwinnaar, ook vandaag niet, maar de Sloveen zal toch ook wel eens een dagje rustig aan gaan doen? Bovendien sprak de Giro-leider zaterdag over wat kleine fysieke ongemakken.

"Mijn neus zit een beetje verstopt, door allergieën of iets", vertelde de rozetruidrager na zijn zege op Prati di Tivo. "Maar ik heb er niet al te veel last van. Ik denk dat het wel goed gaat komen."

Het was zaterdag overigens niet te zien, die verstopte neus.

Dag voor aanvallers of sprinters?

De aankomst is vlak ja, maar in de laatste 35 kilometer zitten behoorlijk wat hupjes in de weg. We tellen vier heuvels waar het peloton overheen moet. Dat doet vast en zeker iets met de benen als er 200 kilometer gereden is.

Vluchters hebben wellicht een kans door de listige finale. Maar de kans is ook groot dat de sprinters met inhoud gaan strijden om de ritzege. Wellicht dat Olav Kooij dan iets kan laten zien, al verloor hij gisteren wel zijn belangrijkste helper in zulke sprints, Christophe Laporte.

Zo ziet etappe 9 eruit: vlak, vlak, vlak en dan punchen

De renners stappen op in Avezzano, waar ze langzaam zuidwaarts afdalen, weg uit de Apennijnen, richting de kust. De laatste 112 kilometer zijn vrijwel vlak, met op het laatst rond finishplaats Napels enkele listige heuveltjes.

Met 214 kilometer is het de op een na langste etappe van deze Giro. Alleen etappe 15, een bergrit van 222 kilometer, is langer.

Het profiel van etappe 9

Zo won Pogacar gisteren etappe 8

Pogacar opnieuw niet te kloppen op slotklim, Sloveen boekt derde ritzege in Giro

Tadej Pogacar won zaterdag ook de achtste etappe in de Ronde van Italië. De Sloveense klassementsleider was op de slotklim naar Prati di Tivo de snelste van de groep met klassementsrenners. Hij won het sprintje met overmacht en kon een paar meter voor de streep al juichen.

Daniel Martínez (BORA-hansgrohe) werd tweede, Ben O'Connor (Decathlon-AG2R) sprintte naar de derde plaats.

Het was de derde ritzege voor de Sloveen in de Giro d'Italia. Vrijdag won hij de individuele tijdit, nadat hij op de tweede dag in de rit naar Oropa ook al de beste was.

Lees hier het hele etappeverslag:

Buongiorno!

Draai de schoentjes aan en check de remmen, want de eerste kilometers van de negende etappe van de Giro gaan naar beneden. We rollen de Apennijnen uit en koersen zuidwaarts richting de kust. Naar Napels, waar de finish op de boulevard ligt.

De renners rijden vanaf 12.00 uur, de officiële start is vanaf 12.15 uur. De finish wordt verwacht vanaf 17.00 uur.

Blijf hier op de hoogte van alles wat er in en rond de koers gebeurt.