F1-blog
NOS SportAangepast

Verstappen op pole voor GP Australië • Sainz en Pérez volgen op ruime afstand

Dit is ons liveblog over de Grand Prix van Australië, met vandaag aandacht voor:

  • Kwalificatie is begonnen om 06.00 uur

Een pushbericht ontvangen op je telefoon bij updates? Druk op het belletje.

liveblog gesloten

Even bijslapen

Tot zover het liveblog voor vandaag. Morgenochtend (of eigenlijk vannacht) zijn we er weer voor de race, die om 05.00 uur Nederlandse tijd begint.

Wederom een korte nacht dus, maar als de race net zo spectaculair wordt als vorig jaar, is het vroege opstaan het meer dan waard.

Tot morgen!

Gridstraf Pérez

Slecht nieuws voor Sergio Pérez. De Mexicaan krijgt een gridstraf van drie plekken omdat hij Nico Hülkenberg heeft opgehouden. Pérez moet de race van zondag nu vanaf de zesde plek aanvangen.

Verstappen 'blij en opgelucht' met pole

"Ik ben blij en opgelucht, Q1 en Q2 waren moeilijk", zei Verstappen in de persconferentie na afloop van de kwalificatie. "Tijdens de kwalificatie hebben we nog kleine dingen aangepast. Ik had twee behoorlijk goede rondjes aan het eind, na een moeizaam begin."

Lees hier meer over hoe Verstappen en Sainz terugkijken op de kwalificatie:

Pérez naar de stewards

Sergio Pérez moet zich bij de stewards melden. Hij heeft in de weg gereden bij Nico Hülkenberg en zou zomaar een gridstraf kunnen krijgen.

Overzicht

Word je net wakker en heb je de kwalificatie gemist? Lees hier in een kort overzicht terug wat er zaterdagochtend allemaal gebeurde?

Opnieuw toeschouwersrecord

Met 130,806 aanwezige fans breekt de Australische GP in Melbourne op nieuwe een record aan toeschouwers. Nog nooit waren er zo veel fans aanwezig op zaterdag.

Sainz nog niet helemaal fit

Carlos Sainz is nog niet helemaal fit na zijn blindedarmontsteking van twee weken geleden. "Het waren een paar zware weken, ik heb een aantal dagen in bed gelegen. Om dit weekend mee te doen en de eerste rij te halen, is bijna ongelofelijk."

"Om eerlijk te zijn, voel ik me niet erg comfortabel bij het rijden, maar het lukt. En zolang ik kan rijden zonder pijn, kan ik alles geven."

Pole onverwacht voor Verstappen

Verstappen zag zijn poleposition niet aankomen. "Het was een beetje onverwacht, maar ik ben blij met Q3. Beide ronden voelden erg goed en dat was leuk. Het was een lastig weekend tot nu toe, maar we stonden er uiteindelijk."

Over de concurrentie van Ferrari tijdens de race van morgen, zegt hij: "Ze lijken erg snel, ook in de lange runs. Het is een vraagteken, maar dat maakt het leuk. We zullen het morgen zien."

Kwalificatie Australië Q3 | Pole voor Verstappen

Verstappen pakt poleposition! Hij is ruim twee tienden van een seconde sneller dan Sainz. Leclerc verbetert niet en eindigt als vijfde, achter Pérez en Norris.

Kwalificatie Australië Q3 | Rijders beginnen aan laatste rondje

De favorieten voor poleposition zijn begonnen aan hun laatste poging tot een snelle tijd.

Kwalificatie Australië Q3 | Eerste slag is voor Verstappen

En daar is dan toch Verstappen. Hij zet de voorlopig snelste tijd neer met een 1.16,048, twee tienden sneller dan Carlos Sainz. Zometeen rijden alle rijders nog een ronde.

Alonso gaat kortstondig van de baan in zijn snelle rondje.

Max Verstappen

Kwalificatie Australië Q3 | En weer groen

Q3 is onderweg en alle rijders beginnen aan hun eerste snelle ronde.

Kwalificatie Australië Q2 | Hamilton ligt eruit!

Lewis Hamilton ligt uit de kwalificatie! Mercedes is het hele weekend al niet super qua snelheid, maar dit zal als een donderslag aankomen. Teamgenoot Russell is als tiende maar ternauwernood door.

Albon kwam niet meer in actie, en start de race als twaalfde.

Sainz en Leclerc eindigen Q2 als eerste en tweede.

Kwalificatie Australië Q2 | Daar is Ferrari weer

Met nog vijf minuten te gaan in Q2 zet Sainz de snelste tijd neer. Leclerc gaat naar P3.

Albon staat voorlopig op de elfde positie. Hij moet tenminste één plekje klimmen om naar Q3 te mogen.

Kwalificatie Australië Q2 | Tweede sessie begonnen

De opdracht in Q2 is simpel: een plek bij de beste tien levert een startbewijs voor het derde deel op.

Verstappen rijdt voorlopig de snelste tijd.

Kwalificatie Australië Q1 | Ricciardo exit

Thuisrijder Daniel Ricciardo rijdt zichzelf naar een veilige plek, maar verliest zijn tijd omdat hij buiten de baan kwam. Hij ligt eruit en start de race als achttiende.

Ocon noteert de veertiende tijd en is toch door naar Q2. Zhou Guanyu komt met een kapotte voorvleugel over de lijn en eindigt als laatste.

Kwalificatie Australië Q1 | Spannende strijd onderaan

Ocon staat momenteel onderaan de tijdenlijsten. Zijn teamgenoot Pierre Gasly staat voorlopig in de top-vijftien, maar hij is bij het uitrijden van de pits over de gele lijn gereden. Hij riskeert een straf.

Kwalificatie Australië Q1 | Ocon raakt de muur

Esteban Ocon raakt de muur bij het uitkomen van de laatste bocht. Het levert hem een lekke band op.

Ondertussen zetten de Ferrari's de snelste tijden neer. Verstappen klaagt over de radio dat de afstelling nog steeds niet naar zijn zin is.

Kwalificatie Australië Q1 | Slippertje Albon

Alexander Albon maakt een klein foutje in zijn eerste ronde. Hij komt buiten de baan en raakt bijna de macht over het stuur kwijt. Albon, die dus al aan zijn tweede auto van het weekend toe is, kan zijn weg vervolgen.

Kwalificatie Australië Q1 | Groene vlag!

De kwalificatie in Melbourne is begonnen! Negentien coureurs gaan alles geven om zo ver mogelijk naar voren te staan op de startopstelling.

De topvijftien van de eerste sessie gaat door naar Q2.

De fans wachten in spanning op de actie

Juniorklassen

Nederlands succes bij de Formule 3 eerder vandaag. Laurens van Hoepen werd derde in de sprintrace, waardoor hij voor de tweede keer dit jaar op het podium stond.

In de Formule 2 was er minder geluk voor Richard Verschoor. Hij spinde van de baan en haalde de finish niet,

Verstappen-fans zijn er klaar voor

Ook vandaag zijn er weer veel fans aanwezig op het circuit in Albert Park. Veel mensen komen af op lokale helden Daniel Ricciardo en Oscar Piastri, maar ook Max Verstappen wordt gesteund.

  • Joey Stam
    Ook in Melbourne wordt Verstappen aangemoedigd
  • Joey Stam
    Veel fans aanwezig in Melbourne

Eerder vandaag

Eerder op de zaterdag werd de derde vrije training verreden. Charles Leclerc zette de snelste tijd neer, voor Max Verstappen en Carlos Sainz.

Aan de voorbereiding zal het niet liggen voor Ferrari en Leclerc, al kunnen de kaarten in de kwalificatie natuurlijk nog steeds anders geschud zijn.

Tweede kans Albon

Zo kwam Alexander Albon aan in de paddock. Hij crashte gisteren zwaar, waardoor zijn Williams onherstelbaar beschadigd raakte. Het team heeft er voor gekozen om de auto van zijn teamgenoot Sargeant aan Albon te geven, omdat hij meer kans heeft om punten te halen.

Alexander Albon komt aan in de paddock

Welkom!

Goedemorgen op de tweede dag van het Formule 1-weekend in Melbourne. Om 06.00 uur start de kwalificatie op het circuit van Albert Park.

Volg alle actie in dit liveblog.