Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Netanyahu wijst kritiek Biden van de hand • VS voert opnieuw luchtdropping uit

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.


Netanyahu reageert op kritiek Biden: 'Heb steun van meerderheid'

De Israëlische premier Netanyahu wijst de kritiek van de Amerikaanse president Biden op zijn functioneren van de hand. Biden zei in een interview met de Amerikaanse zender MSNBC dat de Israëlische premier "meer kwaad doet dan goed" voor zijn land door de manier waarop Israël oorlog voert in de Gazastrook.

"Als de Amerikaanse president bedoelt dat ik een privébeleid voer tegen de wensen van de meerderheid van de Israëliërs in en dat dit de Israëlische belangen schaadt, dan heeft hij op beide punten ongelijk", stelde de premier in gezamenlijk interview met Bild, Welt TV en Politico.

Biden zei ook dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen, maar dat Netanyahu meer aandacht moet hebben voor "onschuldige levens". Volgens Netanyahu wordt de oorlog in Gaza gesteund door een "overweldigende meerderheid" van de Israëlische bevolking. "Ze steunen de maatregelen die we nemen om de resterende Hamas-bataljons te vernietigen."

De premier kampt in eigen land met kelderende populariteit. Veel burgers verwijten hem dat hij te weinig heeft gedaan om de aanval op 7 oktober te voorkomen, onder meer door te veel aandacht te geven aan veiligheid van nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Een meerderheid van de Israëliërs staat volgens peilingen echter nog steeds achter de oorlogsstrategie van zijn regering.

Premier Netanyahu

Israëlische minister van Buitenlandse Zaken met familie gijzelaars naar VN

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz reist samen met tientallen familieleden van Israëliërs die nog gegijzeld worden door Hamas naar New York. Hij woont daar volgende week een discussie bij in de Veiligheidsraad. Onderwerp van gesprek is seksueel geweld dat door Hamas-terroristen gebruikt is bij de aanval op Israël op 7 oktober. Ook ontmoeten ze Pramila Patten, de speciale VN-gezant voor seksueel geweld in conflicten.

Israël vraagt regelmatig aandacht voor het seksueel geweld van Hamas. De regering hield meerdere malen bijeenkomsten waarbij journalisten en andere genodigden beelden kregen te zien van getuigenissen en bodycambeelden van de gebeurtenissen op 7 oktober. Er is steeds meer bewijs dat Hamas-strijders een aantal vrouwen seksueel hebben misbruikt. Ook VN-gezant Patten meldde vorige week in een rapport dat er redenen zijn om aan te nemen dat Hamas-terroristen vrouwen hebben verkracht en op seksuele wijze hebben gemarteld en verminkt bij de aanval op 7 oktober.

VS voert nieuwe luchtdropping uit boven Gaza

Het Amerikaanse leger heeft opnieuw hulpgoederen met parachutes boven de Gazastrook gedropt. Dat gebeurde in samenwerking met de luchtmacht van Jordanië. Er werden z'n 11.500 maaltijden afgeworpen. De Amerikanen zeggen de komende tijd door te gaan met het droppen van hulppakketten boven het gebied.

Vorige week zaterdag dropten de Amerikanen voor het eerst hulpgoederen.

Beelden van een luchtdropping van vandaag

President Israël roept bij opening Holocaustmuseum op tot vrijlating gijzelaars

De Israëlische president Herzog heeft bij de openingsceremonie van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam opgeroepen tot vrijlating van de Israëlische gijzelaars die Hamas sinds 7 oktober vasthoudt in Gaza.

Herzog benadrukte het belang van het museum, het belang om "de gruwelen die zijn ontstaan uit haat, antisemitisme en racisme" te gedenken, en verwees naar het huidige antisemitisme dat volgens hem wereldwijd opleeft.

'Vijf doden in Libanon na Israëlische luchtaanval'

In de stad Khirbet Selm in Zuid-Libanon zijn gisteren vijf mensen om het leven gekomen en negen anderen gewond geraakt na een Israëlische luchtaanval, melden Libanese staatsmedia. Drie van hen waren lid van Hezbollah, aldus de militante beweging.

Er zijn bijna dagelijks vuurgevechten tussen het Israëlische leger en Hezbollah, een bondgenoot van Hamas.

Ook twee andere Hamas-doelen waren onderdeel van de aanval met meerdere gevechtsvliegtuigen, zegt het Israëlische leger. In Ayta ash-Shab is een gebouw gebombardeerd waar Hamas-leden zouden verblijven. In Maroun al-Ras is een lanceerbasis voor antitankraketten beschoten.

Hezbollah heeft hier vandaag naar eigen zeggen op gereageerd door vanuit Libanon bijna veertig raketten op Israël af te vuren. Voor zover bekend is er niets geraakt.

Een journalist in Israël filmde hoe de raketten overvlogen:

Ondanks de oorlog versieren Palestijnen hun tent in voorbereiding op de ramadan

In voorbereiding op de ramadan versieren Palestijnen in Rafah hun tenten noodgedwongen met opgeblazen latexhandschoenen, want ballonnen zijn er niet. Ze bidden voor een betere toekomst waarin ze de ramadan niet doorbrengen in een tent, maar thuis.

Niet thuis maar in een tent, Palestijnen bereiden zich voor op ramadan

Amerikaans schip onderweg naar Gaza voor bouw van tijdelijke haven

Een militair schip van de Verenigde Staten is naar het Midden-Oosten vertrokken voor de bouw van de tijdelijke haven bij Gaza. Verschillende landen, waaronder Nederland, willen op die manier humanitaire hulp over zee bieden. Israël heeft gezegd de actie te steunen.

Het schip, de General Frank S. Besson, vertrok vanaf een militaire basis in de staat Virginia. Aan boord zijn materialen om de haven mee op te bouwen. Via de haven moeten dagelijks honderden vrachtwagens worden bevoorraad met noodhulp voor de Gazastrook.

Er moeten grote schepen terecht kunnen die voedsel, water, medicijnen en tenten aanvoeren. Dat gebeurt via Cyprus, waar Israël controles op de lading mag uitvoeren. Het duurt mogelijk wel twee maanden voordat de hulpverlening via deze route kan beginnen.

Tot nu toe komt hulp de Gazastrook mondjesmaat in met vrachtwagens en vliegtuigen die pakketten droppen. Maar dat blijkt vaak ingewikkeld en riskant. Bij het uitdelen van hulpgoederen kwamen vorige week volgens de lokale Gazaanse autoriteiten, die onder controle staan van Hamas, zeker honderd mensen om. Veel daarover is nog onduidelijk. Wel heeft het Israëlische leger bevestigd waarschuwingsschoten te hebben gelost op de menigte.

Afgelopen vrijdag kwamen vijf mensen om het leven nadat een hulppakket op hen terechtkwam, mogelijk door een kapotte parachute.

  • Reuters
    De General Frank S. Besson, het schip dat richting Gaza is vertrokken voor de bouw van de tijdelijke haven
  • Reuters
    Militairen laden materieel in voor de bouw van de tijdelijke haven in Gaza
  • Reuters
    Militairen voor het schip, vlak voor vertrek

Israël heeft weg afgebouwd die dwars door Noord-Gaza loopt

Het Israëlische leger is klaar met de bouw van een weg die dwars door het noorden van de Gazastrook loopt. Dat meldt de BBC op basis van geverifieerde satellietbeelden.

Het Israëlische leger zegt tegen de BBC dat het een "operationeel steunpunt" wil voor het verplaatsen van troepen en militaire uitrusting. Volgens het onderzoeksinstituut The Institute for the Study of War (ISW), dat de bouw eerder opmerkte, wil het leger de weg gebruiken om controle uit te oefenen op de reisbewegingen van Palestijnen in Gaza.

De weg loopt door Noord-Gaza van oost naar west en is een van de breedste in de hele Gazastrook. De weg reikt van de Israëlische kibboets Nahal Oz tot aan de Gazaanse kust. De twee belangrijkste verkeersaders van de Gazastrook, de Salah al-Din en de al-Rashid, kruisen de weg. Voor de bouw zijn verschillende gebouwen gesloopt, zo is te zien op de satellietbeelden.

Volgens verschillende deskundigen die de BBC opvoert, maakt de weg deel uit van een Israëlisch plan om na het einde van de oorlog controle te blijven houden in de Gazastrook. "Het lijkt erop dat het leger er zal blijven", aldus Khaled Elgindy, verbonden aan de Amerikaanse denktank Middle East Institute.

Op satellietbeelden, geverifieerd door de BBC, is te zien hoe de weg de Gazastrook doorkruist

Biden: Netanyahu beschadigt Israël meer dan dat hij Israël helpt

De Israëlische premier Netanyahu "beschadigt Israël meer dan dat hij Israël helpt" met de manier waarop hij de oorlog tegen Hamas in de Gazastrook aanvliegt. Dat heeft de Amerikaanse president Biden gezegd.

Biden zegt nog steeds achter het idee van Israël te staan om Hamas te vervolgen voor de terreuraanval op 7 oktober, maar zei over Netanyahu dat "hij meer aandacht moet hebben voor de onschuldige levens die verloren gaan als gevolg van de acties". Biden waarschuwt al langer dat Israël het risico loopt de internationale steun te verliezen vanwege het toenemende aantal burgerslachtoffers in Gaza.

Over het aantal doden in Gaza zei Biden dat "het in strijd is met waar Israël voor staat". "En ik denk dat het een grote vergissing is."

Een mogelijke invasie van de grensstad Rafah, waar ruim 1,3 miljoen Palestijnen zich ophouden, is voor Biden "een rode lijn". Tegelijk zei hij dat hij wapensystemen zoals de Iron Dome, dat raketten onderschept en de Israëlische bevolking moet beschermen, niet zal inperken. "Het is een rode lijn, maar ik zal Israël nooit in de steek laten", zei hij. "Het verdedigen van Israël is nog steeds cruciaal."

Biden zegt dat hij zijn standpunten ook in de Knesset, het Israëlische parlement, wil uitdragen. Daarvoor wil hij ook weer naar Israël reizen. Biden was daar voor het laatst enkele weken na 7 oktober.

De Amerikaanse president Biden

Israël wil hulpgoederen uit Cyprus controleren, distributie wordt taak anderen

Israël wil de hulpgoederen die vanaf Cyprus over zee naar Gaza moeten worden gebracht vooraf grondig controleren. Als de goederen in Gaza zijn aangekomen moeten internationale organisaties voor de distributie zorgen. Dat heeft een woordvoerder van het Israëlische leger gezegd. De aanvoer van hulpgoederen heeft volgens hem geen invloed op de krijgshandelingen.

President Biden zei donderdagnacht dat de VS voor de kust van Gaza een drijvende pier wil aanleggen om op veel grotere schaal dan nu hulpgoederen het gebied in te krijgen. Op die pier worden de goederen overgeladen in kleinere schepen die in Gaza bij een dam kunnen aanleggen. Vandaar worden de goederen door vrachtwagens de Gazastrook binnengebracht. Vrijdag werd duidelijk dat de aanleg van de installaties nog wel twee maanden kan duren.

Ondertussen heeft een Spaans schip met 200 ton hulpgoederen aan boord nog geen toestemming van Israël om van Cyprus naar Gaza te vertrekken. Israël wil ook deze goederen inspecteren. Waar dat moet gebeuren is niet bekend en evenmin waar het schip de goederen gaat lossen.

Wapenstilstand voor ramadan wordt moeilijk, zeggen Hamas en Biden

Een wapenstilstand in Gaza voordat de ramadan begint is steeds minder waarschijnlijk aan het worden. De islamitische vastenmaand begint een dezer dagen. Hamas-kopstuk Naim zegt tegen de NOS dat hij minder hoopvol is op een staakt-het-vuren dan hij tien dagen geleden was.

Ook de Amerikaanse president Biden zei dat hij weinig hoop heeft op zo'n ramadanakkoord. "Dat wordt lastig."

Welkom

Welkom in het liveblog van zondag 10 maart over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Het liveblog van gisteren lees je hier terug.