CL-blog
NOS VoetbalAangepast

Porto slaat in slotseconde toe tegen Arsenal • Barcelona blijft op 1-1 steken bij Napoli

Nadat PSV dinsdagavond met 1-1 gelijkspeelde tegen Borussia Dortmund kunnen de ogen vanavond op andere Champions League-wedstrijden. Op deze woensdag hebben we maar twee wedstrijden in de achtste finales, daar hoeven we ons ook niet mee te vervelen:

Eindstand Napoli - FC Barcelona: 1-1

Eindstand Porto - Arsenal: 1-0

Updates van dit liveblog krijgen? Tik op het belletje!

liveblog gesloten

Dit was 'm dan voor vanavond, tot morgen!

Dat was 'm dan weer voor vanavond!

We hebben weer twee hele verschillende wedstrijden gezien in de achtste finales van de Champions League. We moeten weer twee weken wachten voordat we verder gaan in de grootste competitie van Europa. Maar niet getreurd, we zijn er morgen gewoon weer hoor. Dan neemt Feyenoord het om 21.00 uur op tegen AS Roma, de Rotterdammers moeten na het 1-1 gelijkspel thuis nog flink aan de bak. Dat geldt ook voor Ajax, dat in de Conference League om 18.45 uur aftrapt in Noorwegen. De ploeg van John van 't Schip moet zien te winnen na het teleurstellende 2-2 gelijkspel tegen Bodø/Glimt in eigen huis.

Natuurlijk wil je daar ook helemaal niks van missen. Dat hoeft ook niet, want dan zijn wij er ook weer met een liveblog.

Tot dan!

Hoe gaan we verder?

Deze Champions League-avond zit erop! Maar hoe gaan we nu verder met het toernooi? Over twee weken staan de eerste returns alweer gepland in het miljardenbal.

Wat krijgen we te zien? Tussen haakjes staat de tussenstand na de eerste ontmoeting.

5 maart: Bayern - Lazio Roma (0-1)

5 maart: Real Sociedad - Paris Saint Germain (0-2)

6 maart: Real Madrid - Leipzig (1-0)

6 maart: Manchester City - Kopenhagen (3-1)

12 maart: Arsenal - Porto (0-1)

12 maart: Barcelona - Napoli (1-1)

13 maart: Borussia Dortmund - PSV (1-1)

13 maart: Atlético Madrid - Internazionale (0-1)

POR-ARS | 90+5' Het is meteen klaar

Galeno kan zijn geluk niet op. Een knuffel hier en een knuffel daar, de Braziliaan heeft voor een prachtige uitgangspositie gezorgd met zijn Porto. Over drie weken beginnen de Portugezen niet met een 0-0 stand aan het duel in Londen, maar met een voorsprong.

Wat een domper is dit ook voor Mikel Arteta, die ongetwijfeld, net als wij, ook niet meer had gerekend op een andere eindstand dan 0-0. Het is meteen klaar in Portugal. Ook hier geldt dat op 12 maart de return is.

POR-ARS | 90+4' GOAL! Wat een spektakel in de slotseconde

GOAL! Wat een doelpunt! Toch nog spektakel in Porto. We hebben er tot de slotseconde op moeten wachten, maar daar is dan toch de treffer. Galeno krijgt de bal in zijn voeten en besluit van een meter of 20 à 25 uit te halen. Dat doet de Braziliaan zo ontzettend goed, dat David Raya alsnog moet vissen.

Het was pas het tweede schot op doel, maar Arsenal lijkt deze wedstrijd alsnog te verliezen.

Porto maakt in de slotseconde de 1-0 tegen Arsenal

NAP-BAR | 90+4' Klaar! Toch geen overwinning voor Barcelona

Pffoe, daar schoot Gündogan in de allerlaatste seconde nog bijna de 1-2 binnen. Maar de Duitse middenvelder schiet echt net naast. Daardoor blijft het in Italië bij 1-1 in de 'derby van Maradona'.

Hoewel de ploeg van Xavi zeker 75 minuten lang recht had op de overwinning, komt hij er dus toch niet. Over drie weken, op 12 maart, moeten de Spanjaarden het thuis gaan afmaken.

POR-ARS | 89' Er zijn nog een paar minuten

Er zijn nog een paar minuten te spelen in Estádio do Dragão, zit er nog een verrassing in voor de voetballiefhebbers en krijgen we toch nog een fijn toetje van dit duel?

Vooralsnog ziet het daar niet naar uit. In de hele wedstrijd is maar één keer op doel geschoten.

Porto en Arsenal vermaken niet

NAP-BAR | 83' Barcelona krijgt het zwaar

Barcelona krijgt het steeds moeilijker in Napels. Net voor de 1-1 kreeg Napoli al wat meer veldoverwicht en na de gelijkmaker is de ploeg alleen nog maar aan het aanvallen. Frenkie de Jong probeert Barcelona nog vooruit te dirigeren, maar dat lukt nog amper.

Blijven de Spanjaarden nog overeind in het stadion dat vernoemd is naar Maradona? Het lukte Napoli in ieder geval nog nooit om te winnen van de Spaanse ploeg.

POR-ARS | 77' Het is pas de eerste wedstrijd

Het houdt niet over bij Porto - Arsenal, maar het is ook pas de eerste wedstrijd in het tweeluik natuurlijk. Arsenal kan er ook gewoon op gokken dat het thuis veel sterker is en dan de overwinning eruit sleept.

Vooralsnog staan de Portugezen wel hun mannetje en hebben de Engelsen maar amper gevaarlijk kunnen worden.

NAP-BAR | 75' GOAL! Hij heeft maar één moment nodig

GOAL! Osimhen straft onze woorden meteen af. De Nigeriaan stond deze wedstrijd vooral buitenspel en had het heel erg lastig, maar nu toont de aanvaller zijn klasse.

Op het moment dat Osimhen de bal in zijn voeten gespeeld krijgt van Anguissa, draait hij in het strafschopgebied open en schiet hij de bal achter doelman Ter Stegen. Zijn eerste echte kans is dan ook meteen raak.

Daar helpt hij zijn ploeg toch in een zeer moeizame wedstrijd.

Osimhen maakt de 1-1 voor Napoli

POR-ARS | 65' Even wat opwinding in Portugal

Eindelijk weer even wat opwinding in Portugal. Pepê wurmt zich erlangs aan de rechterkant en legt de bal keurig af op Galeno, maar de Braziliaan krijgt zijn schot niet op doel.

Op de tribune zullen ze ongetwijfeld de bal hebben opgevangen, maar het publiek had liever gezien dat dit schot raak was geweest.

Maar laten we in ieder geval blij zijn dat er wat gebeurt in Porto.

NAP-BAR | 60' GOAL! Barcelona scoort

Hè, hè, dat duurde even. Maar daar is dan eindelijk het eerste doelpunt. Pedri krijgt de bal in zijn voeten en legt die dan vervolgens klaar voor Robert Lewandowski. De Pool legt de bal nog een keer goed en schiet dan in de korte hoek raak.

Eigenlijk is Barcelona ook de enige ploeg die een doelpunt verdient vanavond, dat zal trainer Xavi ook goed doen.

Lewandowski legt aan voor zijn treffer

POR-ARS | 56' Trossard krijgt een kansje

Het is absoluut nog niet spectaculair bij Porto - Arsenal. Ook na rust niet. De Engelse ploeg moet vooral de kansen krijgen uit standaardsituaties, zo ook zojuist.

Een hoekschop kwam bij de tweede paal voor de voeten van Trossard, maar de Belg volleert de bal hoog over. Nog altijd 0-0 dus.

NAP-BAR | 54' Osimhen maakt geen indruk

Het waren indrukwekkende cijfers van Victor Osimhen vorig seizoen bij Napoli. In 39 wedstrijden schoot de Nigeriaan 31 keer raak. Dit jaar staat de teller na 18 duels pas op acht doelpunten. De ketchupfles is duidelijk nog niet helemaal open bij de spits van Napoli.

Vandaag vecht hij ook weer tegen zijn eigen vorm. Hij loopt vooral buitenspel en krijgt amper echte kansen.

Osimhen vecht tegen zijn vorm

NAP-BAR | 49' Gündogan probeert het

Na de theepauze is het weer Barcelona dat de eerste doelpoging onderneemt. Het is Gündogan die een schotkans krijgt, maar de Duitser produceert een veel te slap rolletje.

Daardoor komt de thuisploeg, Napoli, nog niet echt in de problemen. Maar de regerend landskampioen in Italië stelt er zelf veel te weinig tegenover.

NAP-BAR en POR-ARS | 46' We zijn weer begonnen

We zijn weer begonnen in Italië en Portugal, hopelijk zien we nu wel wat meer doelpunten.

Nederlands feestje bij Liverpool

Ergens anders in Europa wordt vandaag ook gevoetbald. Liverpool neemt het in de Premier League thuis op tegen het kleine Luton Town. Luton nam in de eerste helft brutaal de leiding en in die treffer had Tahith Chong een groot aandeel.

Na rust ging het Nederlandse feestje door, maar dan aan Liverpool-zijde. Eerst kopte Virgil van Dijk de 1-1 raak uit een hoekschop en Cody Gakpo was enkele minuten later ook trefzeker met een kopbal. Zo kunnen we toch nog genieten van wat doelpunten, maar dus nog niet in de Champions League.

De wedstrijd in Liverpool duurt nog iets minder dan een half uur.

Van Dijk juicht na zijn treffer

NAP-BAR en POR-ARS | 45' Het is rust!

Het is rust. Zowel bij Napoli - Barcelona als bij Porto - Arsenal hadden we toch wel iets meer verwacht in deze eerste helft. Het is nog niet extreem spectaculair.

Barcelona overtuigt het meest, Napoli valt zwaar tegen en Porto en Arsenal houden elkaar in de tang. Laten we hopen op een betere tweede helft.

NAP-BAR | 39' Frustratie bij Napoli

Het wil niet bij Napoli. Eigenlijk gaat het vanavond net zo als het hele seizoen, het is moeizaam. Barcelona blijft keurig overeind.

Om de kersverse trainer Francesco Calzona hier nou verantwoordelijk voor te houden, gaat wat ver. Hij is in ieder geval ook zeker niet tevreden en heeft wat frustratie, zo blijkt wel uit zijn bewegingen langs de zijlijn.

Francesco Calzona langs de lijn

POR - ARS | 33' Dat was de lat

En daar raakt Saka dan ineens de lat voor Arsenal. Niet dat het een grote kans was, maar de aanvaller sticht wel iets van gevaar. Hij stormt aan de rechterkant het strafschopgebied in en wil de bal voorgeven, een interceptie bij Porto achterin zorgt ervoor dat de bal niet voor de goal komt, maar dat de lat wordt geraakt.

Een corner bleef staan. Daar kopte Saliba net naast het doel van Porto. Arsenal komt heel voorzichtig wat dichterbij het Porto-doel.

Saliba kopt net naast

POR - ARS | 29' Arsenal lijkt wakker

Arsenal is wakker geschrokken na de enorme kans van Galeno. Nu proberen de Engelsen zelf ook steeds meer de aanval te vinden, maar het lukt de ploeg van Mikel Arteta nog niet om heel gevaarlijk te worden.

Als de Londense club het niveau qua gescoorde doelpunten van de laatste weken wil volhouden, moet het toch eens gaan beginnen met scoren.

NAP-BAR | 23' Barcelona krijgt weer twee kansen

En weer twee goede mogelijkheden voor Barcelona. Eerst is het Lewandowski die van dichtbij de mogelijkheid krijgt om te scoren, maar uit de draai stuit de Poolse spits op de doelman. Niet veel later krijgt Gündogan de mogelijkheid om eens hard uit te halen, maar weer zijn de handen van doelman Meret belangrijk.

Als er één ploeg een voorsprong verdient, dan is het Barcelona wel in dit duel.

POR - ARS | 21' Oei, bijna!

Na een rustig begin, krijgt Wenderson Galeno twee enorme kansen voor Porto. Een voorzet van Francisco Conceição komt uiteindelijk voor de voeten van Galeno die eerst keihard op de paal volleert. Dan krijgt hij nog een rebound, maar die schiet de Braziliaan naast.

Hij slaat de handen op zijn hoofd, hoe had dit geen treffer kunnen zijn?

Galeno mist een grote kans

NAP-BAR | 15' Prent voor De Jong

Frenkie de Jong gaat al vroeg het boekje in bij de scheidsrechter. Hij zet een tackle in op Di Lorenzo en is overduidelijk te laat.

De kaart heeft nog geen gevolgen voor de Nederlander, maar moet natuurlijk wel oppassen gedurende de overige ruim 75 minuten.

NAP-BAR | 9' En weer Yamal

En weer is daar Yamal. Hij heeft er overduidelijk zin in vanavond en Napoli moet blijkbaar nog een beetje wakker worden geschud. De 16-jarige aanvaller probeert het nu met een schot van afstand, maar nu treft hij de handen van Napoli-doelman Meret.

Het blijft dus nog altijd 0-0, maar Barcelona start wel met aanvallende intenties aan dit duel.

NAP-BAR | 4' Kans voor Yamal!

Daar was de eerste kans voor Barcelona. We zijn amper vier minuten onderweg en Yamal had de 0-1 al op het bord kunnen zetten. Maar de jongeling schiet de bal over het doel, dus nog geen doelpunt.

Lamine Yamal is gevaarlijk in de openingsfase

POR-ARS en NAP-BAR | 1' Aftrap

We hebben afgetrapt in Portugal en Italië. Laten we hopen op leuke wedstrijden!

FC Barcelona heeft de miljoenen hard nodig

Het is voor Barcelona echt een cruciale wedstrijd. De Spaanse club zit in de financiële en sportieve problemen en kan dus elke cent heel goed gebruiken.

Het Diego Armando Maradona-duel

Als er in het hiernamaals een televisie zou staan, zou die bij Diego Armando Maradona vanavond op Napoli - Barcelona staan. De clubs waar de overleden Argentijnse voetballegende voor speelde.

Voor wie zou Maradona dan de lichte voorkeur hebben?

Het stadion in Napels is in ieder geval naar hem vernoemd en daar speelde de Argentijn 188 wedstrijden. In Barcelona kwam hij tot 36 optredens.

Maradona

Bijna 41 jaar oud, maar nog lang niet versleten

Mocht je wat ouder zijn en thuis op de bank zitten vanavond en denken: ik heb toch nog wel talent om op het hoogste niveau te spelen. Geef je droom dan niet zomaar op. Als we vandaag op het veld kijken bij Porto staat de Portugees Pepe nog in de basis. Over zes dagen wordt hij 41 jaar.

Daarmee is hij de oudste veldspeler ooit in de Champions League. Dat record brak hij al op 26 oktober in een wedstrijd tegen FC Antwerp. En dat hij nog niet versleten is op die leeftijd bleek wel twee weken later, toen werd de verdediger ook nog de oudste doelpuntenmaker ooit. Hij maakte in de slotfase de 2-0 tegen de ploeg van trainer Mark van Bommel.

Pepe is al bijna 41 jaar, maar nog niet versleten

De opstelling van FC Porto

De opstelling van FC Porto

De opstelling van Arsenal

De opstelling van Arsenal

De opstelling van Napoli

De opstelling van Napoli

De opstelling van FC Barcelona

De opstelling van FC Barcelona

Gouden wissel?

Twee dagen voor de Champions League-wedstrijd van vanavond heeft Napoli nog een gouden wissel proberen door te voren. Maandagavond werd trainer Walter Mazzarri op straat gezet en werd hij vervangen door de Italiaan Francesco Calzona.

De club uit Napels deed dat vanwege de matige resultaten. De kampioen van Italië staat op dit moment negende in de Serie A. De 55-jarige Calzona is de derde trainer dit jaar bij Napoli. Na het behalen van de titel vertrok Lucian Spalletti. Zijn vervanger, Rudi Garcia, werd in november ontslagen.

Huh, Conference League op woensdag?

Het Belgische KAA Gent heeft vanavond in de Conference League met 1-1 gelijkgespeeld tegen Maccabi Haifa. Nee, je hoeft niet de kalender erbij te pakken om te kijken welke dag het vandaag is, het is inderdaad woensdag.

Hoewel de woensdagavond (bijna) nooit aan de Conference League voorbehouden is, moesten de Belgen vandaag al wel spelen. Er vindt vrijdag en zaterdag namelijk in het stadion van Gent een belangrijk congres plaats van de Europese Unie, zo meldt Sporza.

Dus kwamen de Belgische en Israëlische club eenmalig op woensdag in actie. En dan gebeurde dat ook nog eens zonder publiek. De politie had daarom gevraagd omdat zij "verschillende meldingen kreeg van reële bedreigingen". Dat heeft te maken met het conflict tussen Israël en Hamas. De burgemeester van Gent sprak zelfs over bommeldingen.

Alle hens aan dek bij Porto, Arsenal schiet met scherp

Porto-verdedigers João Mário, Pepe, Otávio, Wendell, maar ook keeper Diogo Costa zullen voorafgaand aan het Champions League-duel met Arsenal nog wel even een schietgebedje doen. Zij zullen toch smeken dat Arsenal hen een beetje spaart vandaag, want de Engelse topclub is behoorlijk op schot de laatste weken.

Burnley (5-0), West Ham (6-0), Liverpool (3-1), Forest 2-1 en Crystal Palace (5-0) maakten de afgelopen weken al mee hoe pijnlijk het kan worden als je The Gunners net wat te veel ruimte geeft. In vijf wedstrijden werd dus 21 keer gescoord.

Porto daarentegen hield wel in de laatste zes wedstrijden drie keer de heilige '0'. Wie weet is dat schietgebedje dan ook wel niet zo hard nodig.

Ødegaard geniet van zijn treffer tegen Liverpool met een fotocamera

Frenkie is boos: 'Jullie schrijven dingen die niet waar zijn'

Om 21.00 uur staat Frenkie de Jong waarschijnlijk weer volledig ontspannen zijn passes te geven op het veld in Napels, maar in aanloop naar het duel was de middenvelder behoorlijk boos. Hij vindt dat de Spaanse pers een hoop onzin schrijft.

"Ik kan het niet begrijpen. Ze zeggen dingen die niet waar zijn, die verzonnen zijn."

"Als iemand van de pers vindt dat ik slecht speel, dat maakt niet uit, want iedereen mag zijn mening hebben", gaat De Jong verder. "Maar de leugens... Dat moet veranderen. Je kunt geen dingen schrijven die niet waar zijn. Ik vind het onbegrijpelijk dat je je niet schaamt om dat te schrijven."

Frenkie de Jong boos op Spaanse media: 'Jullie schrijven dingen die niet waar zijn'

Gelu(u)k of te weinig gekregen?

Was het 1-1 gelijkspelletje van PSV gister meer gelu(u)k of heeft de ploeg van Peter Bosz tegen Borussia Dortmund veel te weinig gekregen? Luuk de Jong maakte met een penalty de enige Eindhovense treffer, maar of die strafschop nou helemaal terecht was? Daar kunnen we waarschijnlijk nog maanden over discussiëren.

Aan de andere kant, vooral in de eerste helft was PSV wel heel erg sterk. Dat geeft de Eindhovense burger weer moed. Wie weet wat er over drie weken inzit als de Eindhovenaren naar Dortmund gaan voor de return.

Welkom! Op naar een prachtig voetbalavondje

Welkom allen!

We gaan er vanavond weer een prachtig voetbalavondje van maken. Tenminste, als de in actie komende teams een beetje meewerken. Na gisteravond de blik volledig te hebben gericht op PSV, dat met 1-1 gelijkspeelde tegen Borussia Dortmund, is de Nederlandse inbreng vandaag wat minder.

We kunnen vanavond alleen juichen voor Frenkie de Jong, hij speelt met Barcelona een uitwedstrijd bij het in slechte vorm verkerende Napoli. Maar we kunnen ook gewoon genieten van het voetbal.

Alles rondom de wedstrijden Porto - Arsenal en Napoli - Barcelona lees je natuurlijk in dit blog.

Veel leesplezier!

Frenkie de Jong