Martin Ødegaard
NOS Voetbal

Arsenal in slotminuut onderuit in Porto, 'vloek van laatste zestien' dreigt weer

Arsenal heeft veel te repareren in de achtste finale van de Champions League. De Londenaren gingen in de heenwedstrijd bij FC Porto in de laatste minuut van de blessuretijd onderuit: 1-0.

Na ruim anderhalf uur bloedeloos voetbal bracht Wenderson Galeno het Porto-publiek in extase. Met een prachtige uithaal bezorgde hij de Portugezen de thuiszege, en dus een sterke uitgangspositie voor de terugwedstrijd op 12 maart in Londen.

Met een zuur gezicht verliet Arsenal-coach Mikel Arteta het veld.

'Last 16 hoodoo'

Arteta wil zo graag afrekenen met wat in Londen de 'last 16 hoodoo' wordt genoemd, de vloek van de club in deze ronde van de Champions League. Als speler maakte Arteta de jaren mee waarin Arsenal vaste klant was bij de laatste zestien van het grootste Europese clubtoernooi, maar zeven seizoenen op rij niet verder kwam dan dat.

Op die reeks volgden zes seizoenen zonder Champions League-voetbal, nu is Arsenal onder leiding van Arteta weer terug. Porto is de te nemen horde om het eindelijk weer eens tot de kwartfinales te schoppen.

Arteta is inmiddels al gewend aan vragen over de 'vloek van de laatste zestien', hij hoopte in Porto vooral dat zijn ploeg "zich zou laten zien zoals wij zijn, in alles waar Arsenal voor staat."

Mikel Arteta beweegt mee langs de lijn

In de Premier League tankten de Londenaren de afgelopen weken vertrouwen: in de laatste twee uitduels werd liefst elf keer gescoord. In het Estádio do Dragão bleek daar weinig van. Arsenal oogde flets, speelde te behoudend om het de defensief ingestelde Portugezen lastig te maken.

Vader en zoon Conceição

Porto-trainer Sérgio Conceição had vooraf een formatie met nagenoeg allemaal verdedigers en middenvelders op het bord uitgetekend. Ook zijn graag pingelende zoon Francisco (gehuurd van Ajax) en enige spits Evanilson kregen een pakket defensieve instructies mee.

Het plan leek te werken. Arsenal verloor veel duels in de drukte en kwam niet in zijn spel. De enige grote kans van de eerste helft was voor de thuisploeg.

Wenderson Galeno liet het publiek na 21 minuten denken dat Porto op voorsprong kwam, maar hij schoot van dichtbij eerst hard tegen de linkerpaal en knalde de rebound vervolgens aan de andere kant van het doel naast.

Wenderson Galeno kan zijn misser niet geloven

Ook na rust waren de hoogtepunten schaars. Sterspeler Bukayo Saka leek er regelmatig alleen voor te staan. Aanvoerder Martin Ødegaard werd vastgezet en Kai Havertz kon niet leveren wat hij in 2021 op dit veld wel deed. Toen besliste de Duitser de Champions League-finale in het voordeel van zijn vorige club, Chelsea.

Porto keek maar af en toe of er iets te halen viel, het bleef bij speldenprikjes. Conceição speelde de bal door de benen bij Jakub Kiwior, de Poolse verdediger trok hem uit wanhoop naar de grond, waarvoor Kiwior geel kreeg van scheidsrechter Serdar Gözübüyük.

Evanilson schoot, via het been van Declan Rice, ruim over en Nico Gonález kopte in plaats van op doel richting de cornervlag.

Francisco Conceição gaat naar de grond

In de slotfase leken beide ploegen bereid te tekenen voor een gelijkspel, totdat Galeno alles op z'n kop zette met een verfijnde trap in de verre kruising.

Arteta heeft nog drie weken om een plan te bedenken hoe Arsenal zich toch nog, en voor het eerst sinds 2010, bij de laatste acht van de Champions League kan voegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl