Vandaag vier wedstrijden in de eredivisie

Bedankt voor het volgen van ons blog. Alle samenvattingen zijn op dit moment te zien op NPO 1.

Vanavond 22.30 uur (NPO 1) praat presentator Sjoerd van Ramshorst samen met Pierre van Hooijdonk, Rafael van der Vaart, Jeroen Stekelenburg en Ibrahim Afellay over de afgelopen voetbalweek in Studio Voetbal.

Bekijk de samenvatting van Ajax - RKC

AJA-RKC | Wedstrijdverslag

Brian Brobbey

Brobbey leidt Ajax naar winst op RKC, maar juist Vaessen stopt zijn penalty

Waar de concurrenten voor de derde plaats steken lieten vallen, heeft Ajax een simpele 4-1 zege op RKC Waalwijk geboekt. Brian Brobbey scoorde in de Johan Cruijff Arena twee keer. Een derde goal bleef uit. In de tweede helft stopte uitgerekend Etienne Vaessen een strafschop van de spits.

Door het puntenverlies van FC Twente en AZ deed Ajax goede zaken op de ranglijst. De Amsterdammers blijven de nummer vijf, maar verkleinden het gat met de nummers drie en vier.

Uitslagen en stand eredivisie

• NOS
    Stand eredivisie
  • NOS

AJA-RKC | 90+5' Afgelopen

En zo komt er een einde aan deze speelronde in de eredivisie. Ajax wint met 4-1 van RKC en kruipt daarmee een stukje dichter bij Twente en AZ. Een belangrijke stap in de strijd om de derde plaats.

AJA-RKC | 87' DOELPUNT AJAX!

Daar is de beslissing in de wedstrijd. Na een snelle uitbraak levert invaller Forbs de bal af bij Berghuis, die de bal fraai in de hoek krult. De buitenspeler maakt zijn tweede van het seizoen en de vierde van Ajax van vandaag.

AJA-RKC | Henderson aandachtig toeschouwer

Jordan Henderson in Johan Cruijff Arena

AJA-RKC | 81' Duel gespeeld?

Na de goal van Hlynsson lijkt het duel wel gespeeld. Ajax vindt het wel goed zo en RKC kan niet echt een vuist maken. Nog iets meer dan tien minuten te spelen.

AJA-RKC | 70' Vaessen stopt strafschop!

Bergwijn, die normaal gesproken de strafschoppen neemt bij Ajax, geeft de bal aan Brobbey, zodat hij zijn hattrick kan maken. De Ajax-spits ziet zijn inzet echter naast getikt worden door RKC-keeper Vaessen.

AJA-RKC | 67' Bijna alweer 4-1

Eerst is het Brobbey die van dichtbij op Vaessen stuit en even daarna schiet Berghuis van dichtbij in de handen van Vaessen.

Een seconde daarvoor blokt een RKC-verdediger de bal met de arm en na tussenkomst van de VAR en gaat de bal op de stip.

AJA-RKC | 64' DOELPUNT AJAX!

Kristian Hlynsson geeft Ajax wat lucht in het duel met RKC. De IJslander legt aan vanaf buiten het strafschopgebied en ziet zijn schot hard in de hoek ploffen. 3-1 in de Arena.

AJA-RKC | 53' RKC gevaarlijk

De een was een mazzeltje, de ander een inschattingsfout van Gaaei, maar RKC heeft al bijna twee grote kansen gehad in de eerste paar minuten na rust. Eerst komt de bal via via bij Kramer, maar de lange spits kan net niet tot een schot komen. Daarna valt een voorzet net niet goed voor de RKC-aanval.

AJA-RKC | 51' Gooijer met blessure naar de kant

Zijn basisdebuut in de eredivisie blijft voor Tristan Gooijer beperkt tot 50 minuten. De jongeling gaat na een op het oog onschuldig duel naar het gras, probeert het nog even, maar blijkt toch te veel last te hebben om door te kunnen gaan. Gaaei is zijn vervanger.

AJA-RKC | Tweede helft onderweg

Met dezelfde 22 namen op het veld zijn we in de Arena begonnen aan de tweede helft.

AJA-RKC | 45+3' Rust

De eerste helft zit erop in Amsterdam. Ajax is aanvallend sterk, maar verdedigend soms ook kwetsbaar. RKC weet daar alleen nog niet optimaal van te profiteren waardoor alles nog open ligt in de tweede helft.

AJA-RKC | 35' DOELPUNT AJAX!

Een zeer fraaie goal van Brian Brobbey. De sterke spits krijgt de bal strak aangespeeld, draait met een soepele beweging weg bij zijn tegenstander en schiet vervolgens hard raak in de verre hoek. 2-1 voor de thuisploeg.

AJA-RKC | 30' Berghuis op de lat

Daar was bijna weer de voorsprong voor de thuisploeg. Na slordig balverlies van RKC legt Brobbey af op Taylor. De middenvelder ziet op zijn beurt Berghuis vrij staan. De rechtsbuiten haalt uit met zijn sterke linkerbeen en raakt vervolgens keihard de lat.

VIT-FEY | Wedstrijdverslag

Feyenoord met de schrik vrij tegen Vitesse in tijdelijk gestaakt duel

Feyenoord heeft in de eredivisie na het teleurstellende gelijkspel van vorige week tegen NEC nu wel de volle buit gepakt. De Rotterdammers wonnen in een onrustige wedstrijd met 1-2 bij Vitesse.

Het duel lag in de tweede helft tweemaal stil. Vanwege een lange blessurehandeling voor Vitesse-aanvaller Andy Visser en omdat fans aan het einde van de wedstrijd het veld betraden.

AJA-RKC | 15' DOELPUNT RKC!

Een bizarre goal van RKC betekent de gelijkmaker in de Arena. Een voorzet valt tussen de Ajax-verdediging en keeper Ramaj in, daarna rolt de bal door, duikt Ramaj er overheen en is Kramer er als de kippen bij om binnen te tikken.

AJA-RKC | 9' DOELPUNT AJAX!

In de Arena is inmiddels ook gescoord. Een mooie indraaiende voorzet van Steven Berghuis wordt door Steven Bergwijn teruggekopt op Brian Brobbey, die bij de tweede paal de 1-0 kan maken. Ajax op voorsprong tegen RKC.

VIT-FEY | 90+13' Einde wedstrijd

Het moest op het tandvlees maar Feyenoord haalt dan toch de zege binnen.

VIT-FEY | 90+10' Nog heel eventjes

Na een paar stormachtige minuten van Vitesse is het wat rustiger geworden op de Feyenoord-helft. Toch kan dit duel nog alle kanten op. Nog maar een paar minuten te spelen.

SPA-GAE | Samenvatting

Bekijk de samenvatting van Sparta - Go Ahead Eagles

AJA-RKC | 1' Aftrap

Na een minuut stilte voor de onlangs overleden Bennie Muller rolt in Amsterdam de bal inmiddels voor de laatste wedstrijd van de dag.

VIT-FEY | 90' 12 minuten erbij

Maar liefst 12 minuten komen erbij, mede vanwege de blessurebehandeling van Andy Visser.

SPA-GAE | Wedstrijdverslag

Victor Edvardsen viert de 0-2 voor Go Ahead

Go Ahead Eagles door zakelijke overwinning op Het Kasteel voorbij Spar

Als Willum Willumson scoort, wint Go Ahead Eagles. Dat bleek op bezoek bij Sparta voor de vijfde keer dit seizoen de waarheid. De Eagles wonnen met 0-2 in Rotterdam en haalden Sparta zo in op de ranglijst van de eredivisie.

Het was een welkome opsteker voor de Eagles. Sinds 11 november (ook toen scoorde Willumson) wonnen zij geen competitiewedstrijd meer en afgelopen week werd Go Ahead door NEC uit de KNVB-beker geknikkerd.

VIT-FEY | 88' Eindelijk weer voetbal in Arnhem

Vitesse gaat flink jagen op de gelijkmaker, Feyenoord zal alle zeilen bij moeten zetten om de zege over de streep te trekken.

VIT-FEY | 88' We gaan weer spelen

De spelers zijn inmiddels weer op het veld om aan hun warming up te beginnen. Er stonden nog drie minuten reguliere speeltijd op de klok en er zal flink wat bijkomen vanwege de blessurebehandeling van Visser.

Vitesse-trainer Edward Sturing heeft in ieder geval een aanvallende aanpassing gedaan. Hij brengt spits Joel Voelkerling Persson binnen de lijnen.

AJA-RKC | Wat feitjes op een rij

- Ajax trof RKC 27 keer eerder in de eredivisie en won 23 keer. In december 1999 leed het de enige nederlaag: 1-2.

- Ajax won de laatste vier duels met de Waalwijkers in Amsterdam. In 2013 nam RKC voor het laatst een punt mee: 0-0.

- In september werd het duel in Waalwijk gestaakt na een botsing tussen Brobbey (Ajax) en RKC-keeper Vaessen, die even buiten bewustzijn was. Ajax won het duel met 2-3.

- Nummer 5 Ajax heeft twee keer zoveel punten als nummer 16 RKC: 28 om 14.

- Mats Seuntjens jaagt op zijn 50ste competitiedoelpunt in Nederland als profvoetballer (35 eredivisie, 14 eerste divisie). Seuntjes scoorde 1 keer tegen Ajax in de Arena in de eredivisie: op 12 februari 2023 maakte hij de eretreffer voor RKC (3-1).

SPA-GAE | 90+3' Afgelopen

Ondertussen werd er op het Kasteel wel gewoon gevoetbald. Daar kwam de zege van Go Ahead niet meer in gevaar. 2-0 voor de ploeg uit Deventer dat daardoor de zesde plek overneemt van Sparta.

VIT-FEY | Relschoppers op het veld

Enkele 'supporters' van Vitesse komen het veld op en lopen richting Feyenoord-bank. Voordat de groep de Rotterdammers kan bereiken lopen ze alweer terug.

Inmiddels heeft scheidsrechter Gözübüyük de wedstrijd stilgelegd.

VIT-FEY | 83' DOELPUNT FEYENOORD!

Een kolderieke goal van Feyenoord. Stengs komt door op links, geeft voor, waarna een Vitesse-verdediger compleet over bal heen maait. De bal rolt door en Lingr kan bij de tweede paal intikken.

VIT-FEY | 76' DOELPUNT VITESSE!

Feyenoord loopt weer in de val waar het dit seizoen al vaker in is gelopen. Kansen genoeg, zelf niet scoren en dan de tegenstander wel zien scoren. Het is Amine Boutrah die wordt weggestoken en hard uithaalt van dichtbij.

SPA-GAE | 75' Go Ahead op weg naar zege

Het spel bij Sparta - Go Ahead is in evenwicht, maar de bezoekers hebben natuurlijk de 2-0 voorsprong. Zojuist had Verschueren een kansje voor Sparta, maar zijn inzet werd gepakt door De Lange. Maar even daardoor had Go Ahead via Adekanye juist een kans. En op het moment van schrijven kopt Verschueren van dichtbij over.

VIT-FEY | 71' Bijna Trauner

De aanvoerder van Feyenoord scoorde nog niet sinds hij in 2021 naar Rotterdam verkaste. Nu was hij er wel heel dichtbij, maar de Oostenrijker ziet kopbal op de lat uiteen spatten.

VIT-FEY | 59' Flinke botsing Wieffer en Visser

Het spel ligt even stil in de Gelredome na een hele harde botsing tussen Andy Visser en Mats Wieffer. Beide spelers komen hard met de hoofden tegen elkaar. Wieffer staat alweer, Visser blijft lang liggen.

Alle spelers gaan in en kring om hem heen staan, waarna hij na enkele minuten later op een brancard wordt gehesen en van het veld wordt gedragen.

Vitesse-Feyenoord

SPA-GAE | 51' DOELPUNT GO AHEAD!

Go Ahead is inmiddels op 2-0 gekomen op het Kasteel. Deijl gaat binnendoor bij Van der Kust, maar laatstgenoemde maakt een overtreding. Go Ahead krijgt een strafschop die Edvardsen onder de vingertoppen van Nick Olij door schiet.

VIT-FEY | 48' Dilrosun op de lat, Vitesse net naast

Dat voorspelt veel goeds voor de tweede helft. Eerst is het Dilrosun die op doel af kan lopen, maar op de lat schiet. Daarna verspeelt Timber de bal en krijgt Vitesse een grote kans op de gelijkmaker. De inzet rolt echter net naast.

Daar gaan we weer

Bij beide wedstrijden rolt de bal weer inmiddels. Vitesse voert een wissel door, Van Zwam komt in het veld voor Oroz. Bij Sparta-Go Ahead is er niet gewisseld.

AJA-RKC | Gooijer maakt debuut in basis

Vorige week mocht hij zijn eredivisiedebuut maken in de wedstrijd tegen Go Ahead, nu mag Tristan Gooijer zelfs starten bij Ajax.

VIT-FEY | 45+3' Einde eerste helft

En ook in Arnhem zoeken we de kleedkamers op. Feyenoord is de bovenliggende partij, maar Vitesse zal kracht putten uit het feit dat de tegenstanders van de Rotterdammers dit seizoen weinig kansen nodig hebben om tot doelpunten te komen. Ook hier is er dus nog genoeg om voor te spelen.

SPA-GAE | 45+1' Rust

De eerste helft tussen Sparta en Go Ahead zit erop. In dit duel nog geen duidelijk bovenliggende partij, dus er kan nog van alles gebeuren.

SPA-GAE | 42' De Lange komt goed weg

Ook bijna de gelijkmaker op het Kasteel. Go Ahead-keeper De Lange schiet de bal tegen Verschueren op, waarna de Belg zijn inzet rakelings langs de verkeerde kant van de paal ziet rollen.

VIT-FEY | 42' Bijlow bij de les

De eerste kans voor Vitesse is bijna meteen raak. Het is dat Bijlow de inzet van Visser met een reflex op de lat tikt, anders had het zomaar 1-1 kunnen staan.

VIT-FEY | 40' Hartman naar de kant

Hartman probeert het nog eventjes, maar al snel is duidelijk dat hij echt niet verder kan. Lopez komt erin.

VIT-FEY | 38' Einde wedstrijd Hartman?

Feyenoord moet misschien verder zonder Quilindschy Hartman. De linksback krijgt in een onschuldig ogen duel met Van Ginkel een harde tik op de buitenkant van zijn knie en moet lang verzorgd worden.

Marcos Lopez is inmiddels aan zijn warming-up begonnen en lijkt de Oranje-international te moeten vervangen.

VIT-FEY | 34' Feyenoord dringt aan, Vitesse houdt tegen

Het is niet zo Feyenoord Vitesse helemaal overrompelt, maar het is meer wachten op de 0-2 dan dat de 1-1 van Vitesse in de lucht hangt. Zojuist nog kopte Paixao van dichtbij net naast. Vitesse moet uit een ander vaatje gaan tappen wil het kans maken op de punten in eigen huis.

SPA-GAE | 30' Weinig aan de hand voor Go Ahead

In Rotterdam nog geen vuurwerk. Na de 1-0 van Go Ahead zijn beide ploegen redelijk in evenwicht en is de actie ver te zoeken.

VIT-FEY | 22' DOELPUNT FEYENOORD!

De makkelijke kansen voor Gimenez gingen er niet in voor Feyenoord, maar dit was niet eens echt een kans. Lutsharel Geertruida krijgt wat ruimte op het middenveld, waarna de rechtsback besluit maar eens uit te halen. Via de rug van Vitesse-verdediger en Feyenoord-huurling Ramon Hendriks vliegt de bal over keeper Room heen in het doel.

UTR-PSV | Samenvatting

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - PSV

VIT-FEY | 11' Gimenez mist weer

Weer een flinke misser van de Feyenoord-spits. Hartman met de harde, lage voorzet en Gimenez die van dichtbij lijkt af te drukken. De Mexicaan schiet van een metertje op de benen van Room.

SPA-GAE | 8' DOELPUNT GO AHEAD!

In Rotterdam is de eerste grote kans meteen raak. Adekanye met de scherpe voorzet, Willumsson die er zijn hoofd tegenaan zet. Go Ahead neemt de leiding.

VIT-FEY | 2' Gimenez niet scherp

Zo hey, daar had Feyenoord eigenlijk al de leiding moeten grijpen. Gimenez krijgt de bal op enkele meters van het doel voor zijn voeten, maar uit de draai schiet de geheel vrijstaande topscorer van de eredivisie recht in de handen van keeper Room.

1' Aftrap

In Arnhem en Rotterdam rolt de bal inmiddels!

Eredivisie vrouwen: AZ en PEC Zwolle delen punten na twee goals binnen twee minuten

AZ en PEC Zwolle hebben de punten gedeeld. Het duel tussen de nummers negen en vier uit de eredivisie voor vrouwen eindigde in 1-1.

Het duurde lang voordat de wedstrijd echt tot ontbranding kwam. In de eerste helft dacht PEC op voorsprong te komen, maar hands in de opbouw van Zoë Zuidberg zorgde ervoor dat de treffer afgekeurd werd, ondanks dat Zuidberg er weinig aan kon doen.

VIT-FEY | Slot is erbij

Arne Slot

Feyenoord organiseerde geen persconferentie voor de wedstrijd tegen Vitesse omdat trainer Arne Slot ziek was en daardoor niet goed bij stem. Die stem is nog steeds niet optimaal, getuige zijn interview zojuist bij de collega's van ESPN, maar Slot is fit genoeg om op de bank plaats te nemen.

UTR-PSV | Wedstrijdverslag

Hirving Lozano

Zegereeks PSV ten einde door gelijkspel in Utrecht, geen nieuw record in eredivisie

Na zeventien gewonnen wedstrijden op een rij is de foutloze start van PSV in de eredivisie gestokt in Utrecht. De Eindhovenaren gaven na rust een 0-1 voorsprong uit handen en moesten genoegen nemen met een punt tegen FC Utrecht: 1-1.

De ploeg van trainer Peter Bosz verzuimde daarmee het record uit het seizoen 1987/1988 te breken. Net als dit seizoen won PSV destijds de eerste zeventien wedstrijden van het seizoen in de eredivisie. Ook 36 jaar geleden volgde in de achttiende speelronde een gelijkspel.

SPA-GAE | Wat feitjes op een rij

- Sparta was Go Ahead negentien keer de baas in de vorige 31 eredivisieduels in Rotterdam. De Eagles wonnen slechts zes keer, voor het laatst in 1995: 1-2.

- Sparta won de laatste vier edities. Vorig seizoen werd het 2-1: 1-0 Van Crooij, 1-1 Stokkers, 2-1 Lauritsen.

- Nummer zes Sparta heeft twee punten meer dan nummer acht Go Ahead.

- Spartaan Vriends kwam vier seizoenen uit voor Go Ahead Eagles.

- Rommens (Go Ahead) is geblesseerd.

- In de laatste 6 eredivisiewedstrijden van Go Ahead waren waren 6 verschillende spelers verwantwoordelijk voor de 6 treffers van de Eagles: Willumsson, Sow, Llansana, Amofa, Edvardsen en Kramer.

VIT-FEY | Wat feitjes op een rij

- Vitesse klopte Feyenoord in 9 van de 38 eredivisie-ontmoetingen in Arnhem. Feyenoord zegevierde 13 keer,z o ook vorig seizoen: 2-5.

- In De Kuip werd het in oktober 4-0 (Stengs, Giménez, Geertruida, Milambo).

- Vitesse is zeventiende en pakte vier punten in de laatste drie duels. Voor nummer twee Feyenoord is het verschil met koploper PSV inmiddels 13 punten.

- Kozlowski (Vitesse) is geschorst.

- Andy Visser staat voor het eerst in de basis voor Vitesse in de eredivisie, nadat hij afgelopen donderdag voor het eerst in de basis had gestaan in het bekerduel van Vitesse met AFC.

- Voor het eerst sinds september begint Arne Slot met dezelfde basisopstelling in opeenvolgende eredivisiespeelronden. Deze 11 spelers begonnen vorige week in het 2-2 gelijkspel met NEC in De Kuip.

- Marco van Ginkel speelt zijn 250ste competitiewedstrijd op het hoogste niveau (214 eredivisie, 19 Premier League, 17 Serie A). Vorig seizoen scoorde Van Ginkel tegen Feyenoord in de 0-1 uitzege van de Arnhemmers.

UTR-PSV | 90+4' Afgelopen!

Einde wedstrijd in Utrecht. Een sterk spelend Utrecht houdt PSV in eigen huis op 1-1, waar een zege misschien wel verdiend was geweest.

Zo komt er een einde aan de winstreeks van PSV en komt er dus ook geen record voor de Eindhovenaren.

UTR-PSV | 90+2' Nog heel eventjes

Heel lang leek dit duel meer doelpunten op te leveren dan de twee die er tot nu toe gevallen zijn, maar komt er nog wat bij? Nog maar een paar minuten te gaan in dit bloedstollend spannende duel.

UTR-PSV | 84' Verdediger Sagnan naar voren

Ron Jans gooit het over een andere boeg bij Utrecht. Hij brengt verdediger Modibo Sagnan binnen de lijnen voor aanvaller Sam Lammers. De lange Sagnan gaat als stormram dienen in de spits.

Ook Peter Bosz gaat vol voor de winst. Bij PSV zijn aanvallers Ricardo Pepi en Mauro Junior binnen de lijnen gekomen.

UTR-PSV | 81' Slotfase breekt aan

Wat kunnen we in het laatste kleine kwartiertje nog verwachten in Utrecht? Het is duidelijk dat beide ploegen nog wel op zoek zijn naar de winst, waarbij Utrecht op dit moment het meeste balbezit en ook de beste papieren heeft. PSV, waar een paar spelers vermoeid lijken, wordt steeds slordiger, maar blijft uiteraard gevaarlijk met verse krachten Lozano en Lang voorin.

UTR-PSV | 77' Lang binnen de lijnen

UTR-PSV | 74' Utrecht haalt opgelucht adem

Deze wedstrijd kan nog alle kanten op, het golft op en neer. Eerst is het Lozano die naar binnen trekt, hard op de onderkant van de lat schiet en de bal neer ziet ploffen enkele centimeters voor de doellijn. Aan de andere kant is het Toornstra die zijn voorzet er bijna in ziet vliegen bij de tweede paal.

UTR-PSV | 65' Bosz grijpt in

Peter Bosz heeft genoeg gezien. PSV heeft het heel moeilijk na rust en Bosz brengt Van Aanholt en Lozano binnen de lijnen. Ramalho en Vertessen gaan naar de kant.

UTR-PSV | Boussaid weet wat het is

Boussaid was vorig seizoen thuis ook al trefzeker tegen PSV in de eredivisie. Op 19 februari 2023 maakte hij de openingstreffer voor Utrecht in een 2-2 remise.

UTR-PSV | 53' DOELPUNT FC UTRECHT!

Daar is dan eindelijk de dik- en dikverdiende goal van de thuisploeg. De sterk spelende Sam Lammers verovert de bal aan de rechterkant en geeft vervolgens hard voor. Daar is de ingelopen Othmane Boussaid om de bal er kiezelhard in te schieten. 1-1 in de Galgenwaard.

UTR-PSV | 52' Hachelijk moment

Daar was de 1-1 al bijna. Ter Avest kopt van dichtbij op de lat, waarna de bal maar blijft hangen in de doelmond. Uiteindelijk wordt er niet gescoord.

UTR-PSV | 49' Utrecht fris uit de kleedkamer

Binnen een paar minuten is Utrecht een meerdere keren gevaarlijk geweest. Zo leveren meerdere corners gevaar op en zojuist schoot Jens Toornstra bijna raak in de korte hoek. De 1-1 hangt in de lucht.

UTR-PSV | Statistieken in het voordeel van PSV

PSV stond deze eeuw 26 keer bij rust op voorsprong tegen Utrecht in de eredivisie en won 25 van deze duels. Alleen op 22 april 2007 redde Utrecht een punt: 1-1 na 0-1 bij rust.

UTR-PSV | 46' Tweede helft begonnen

We spelen weer in de Galgenwaard waar Utrecht meteen weer de aanval kiest.

UTR-PSV | 45+1' Rust

Als we dan even naar het voetballende gedeelte kijken van de laatste minuten in de eerste helft valt op dat Utrecht totaal niet onder hoeft te doen voor PSV. De thuisploeg krijgt juist de beste kansen. Eerst is het El Karouani die een mislukte voorzet bijna binnen ziet vallen en vlak voor het laatste fluitsignaal ziet Sam Lammers een schot net overgetikt worden door Benitez.

Een enerverende eerste 45 minuten in de Galgenwaard, dat belooft wat voor de tweede helft.

UTR-PSV | 40' Cynisch applaus voor Kooij

Ron Jans

Sam Lammers gaat neer, Joey Kooij fluit en bijna iedereen in de Galgenwaard klapt de handen stuk. Want zo vaak is er niet gefloten in het voordeel van Utrecht tot nu toe. Ook trainer Ron Jans reageert met een opgestoken vingertje. "De eerste keer", lijkt hij te roepen.

UTR-PSV | Stevig duel

Utrecht maakte al 10 overtredingen in het eerste halfuur van dit duel. Utrecht deed dit voor het laatst op 27 januari 2008 tegen Excelsior (ook 10). De Domstadploeg won toen thuis met 1-0 (20 overtredingen totaal).

UTR-PSV | 31' Er gebeurt genoeg

De vlam slaat niet in de pan, maar dat moment lijkt niet ver weg. Twee stevige duels tussen Mike van der Hoorn en Luuk de Jong leverden al flink wat discussie op en zojuist wordt Sam Lammers naar de grond getrokken door Ramalho op het moment dat de Utrecht-aanvaller op het doel af lijkt te gaan.

Scheidsrechter Kooij geeft aan dat er over en weer werd getrokken, maar dat lijkt totaal niet het geval. Daarna schreeuwt PSV om een strafschop na vermeend hands.

Bosz uit zijn onvrede bij de momenten van De Jong, Jans doet dat bij het moment van Lammers en ook het publiek roert zich. Deze wedstrijd is in ieder geval totaal niet saai te noemen.

UTR-PSV | Nog een mijlpaal in het verschiet

PSV (1399 zeges) kan de tweede club worden die 1400 zeges boekt in de eredivisie. Alleen Ajax (1513) won meer eredivisiewedstrijden.

UTR-PSV | 7' DOELPUNT PSV!

De eerste minuten leek PSV een klein beetje de bibbers te hebben en Utrecht kwam brutaal een paar keer gevaarlijk de middenlijn over. Maar toch komt de uitploeg al snel op voorsprong. Dest krijgt alle tijd om de bal de zestien in de slingeren waarna Bakayoko met het hoofd raak kopt.

UTR-PSV | 1' Aftrap!

PSV heeft afgetrapt, daar gaan we!

Dijkhuizen kijkt ook toe

Geen meubelboulevard voor Marinus Dijkhuizen deze zondag. De trainer van Excelsior is aandachtig toeschouwer in de Galgenwaard en zal extra scherp kijken naar de thuisploeg aangezien het volgende week Excelsior - FC Utrecht is.

Marinus Dijkhuizen in de Galgenwaard

UTR-PSV | Vooruitblik: Generatie 87/88 ziet gelijkenissen met huidig PSV: 'Twee echte teams en mentaal sterk'

Søren Lerby juicht in de Europa Cup-wedstrijd tussen PSV en Rapid Wien in november 1987

PSV kan vanmiddag bij een overwinning op FC Utrecht het eredivisierecord breken van achttien zeges op rij vanaf de start van het seizoen. De Eindhovenaren vegen dan de reeks van het iconische PSV uit 1987/1988 uit de geschiedenisboeken. "Ik ga mijn record kwijtraken, dat vind ik wel jammer."

Voormalig middenvelder Søren Lerby zegt het met een lach en bedoelt het met een kwinkslag. De 65-jarige Deen haalt vanaf zijn vakantieadres op Cyprus met alle liefde herinneringen op aan dat bijzondere seizoen 1987/1988, waarin hij met PSV de Europa Cup I (de voorloper van de Champions League), de landstitel en de KNVB-beker won.

UTR-PSV | Wat feitjes op een rij

- FC Utrecht ontvangt PSV voor de 54ste keer in de eredivisie. Utrecht hield de punten tien keer thuis en 25 keer stapte PSV als winnaar in de bus.

- Utrecht is al negen duels ongeslagen.

- PSV kan bij winst alleen recordhouder worden. In 1987-1988 won PSV de eerste zeventien wedstrijden, net als PSV dit seizoen. In januari 2023 leed PSV zijn laatste nederlaag (1-0 bij FC Emmen).

- Sam Lammers, door Utrecht gehuurd van Rangers FC, doorliep de jeugd van PSV.

- Lammers speelde uiteindelijk 20 eredivisiewedstrijden voor PSV (4 goals), maar vertrok naar Atalanta voor zijn definitieve doorbraak in de hoofdmacht. Hij speelde 4 keer tégen PSV met sc Heerenveen en Glasgow Rangers, maar won geen van deze duels (W0-G2-V2).

- Malik Tillman kan de 2de speler uit de eredivisiegeschiedenis worden die elk van de eerste 14 eredivisieduels van zijn carrière wint, na Benni McCarthy (eerste 14 voor Ajax in 1997/1998).

UTR-PSV | Vertessen in de basis bij PSV

Yorbe Vertessen heeft een basisplaats afgedwongen bij PSV, ten koste van de geblesseerde Joey Veerman. Vertessen maakte eerder dit eredivisieseizoen al de 2-0 voor PSV tegen Utrecht in de eerste speelronde.

Programma en stand

• NOS
    Programma en uitslagen eredivisie
  • NOS

Goedemorgen!

De laatste speeldag van de achttiende speelronde in de eredivisie staat op de stoep. Hopelijk is voor PSV dat stoepje bij FC Utrecht sneeuwvrij gemaakt want de Eindhovenaren gaan vandaag op jacht naar een bijzonder record.

PSV kan namelijk vanmiddag bij een overwinning op FC Utrecht het eredivisierecord breken van achttien zeges op rij vanaf de start van het seizoen. Een record dat het team van Peter Bosz nu moet delen met het PSV van 1987/1988.