Ook met Martens op de bank houdt malaise aan: AZ op valreep naast PEC Zwolle

Bekijk de samenvatting van AZ - PEC Zwolle

In zijn eerste duel zonder de ontslagen hoofdtrainer Pascal Jansen heeft AZ opnieuw niet kunnen overtuigen. Thuis tegen PEC Zwolle leken de Alkmaarders af te stevenen op een nederlaag, maar diep in blessuretijd tekende Sven Mijnans toch nog voor 2-2.

Martens aan het roer

In de laatste wedstrijd onder trainer Jansen won AZ afgelopen dinsdag met de grootst mogelijke moeite pas na strafschoppen van de amateurs van Quick Boys. Voor de Alkmaarse clubleiding was dat weinig overtuigende optreden reden om in te grijpen.

Oud-speler Maarten Martens werd doorgeschoven om de schwung terug te brengen in het Alkmaarse spel. Maar daar kwam tegen PEC weinig van terecht.

Bekijk hieronder de reacties van AZ-trainer Maarten Martens, spelers Bruno Martins Indi en Dani de Wit en PEC Zwolle-coach Johnny Jansen.

Al na drie minuten was PEC dicht bij de openingstreffer, maar Odysseus Velanas raakte de lat. Ook topscorer Vangelis Pavlidis kon niet achterblijven: hij ramde de bal na een kwartier hard op de bovenkant van de kruising.

Dat waren ook meteen de hoogtepunten van een matige eerste helft in Alkmaar, al kreeg debutant Kristijan Belic nog een opgelegde kopkans.

Zwolle op voorsprong

Kort na rust raakte ook Alexandre Penetra de lat, waarna doelman Jasper Schendelaar op buitengewoon knappe wijze Pavlidis van de openingstreffer hield. Die openingstreffer viel vervolgens aan de andere kant.

Bruno Martins Indi verkeek zich op een voorzet van Bram van Polen en stelde Lennart Thy zo in staat om de bal in het doel te schuiven.

De spelers van PEC juichen
  • AFP
    Vangelis Pavlidis legt de bal klaar voor een strafschop

Een kwartier voor tijd kreeg AZ toch een reddingsboei, toen Davy van den Berg op zeer onfortuinlijke wijze hands maakte. Hij stond op amper een meter van zijn ploeggenoot Thomas Lam en kon niet voorkomen dat diens kopbal zijn geheven arm raakte.

Pavlidis greep zijn kans, maakte zijn negentiende competitietreffer en bracht AZ langszij: 1-1.

Hectische slotfase

Daarna ging de thuisclub op zoek naar de winnende treffer, maar AZ kreeg het deksel op de neus. Bij een van de spaarzame uitbraken van PEC wist doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro een lastig schot met moeite te keren.

De rebound viel echter voor de voeten van Velanas, de man die na drie minuten al zo dicht bij een treffer was. Dit keer schoof hij de bal rustig in het doel.

• ANP
    Sven Mijnans redde in de slotseconden tegen PEC Zwolle nog een punt voor AZ.
  • AFP

De derde competitienederlaag op rij leek onvermijdelijk. Diep in blessuretijd kreeg AZ nog een hoekschop, waarbij zelfs doelman Owusu-Oduro mee naar voren trok. De bal viel echter voor de voeten van invaller Mijnans en die schoot uit de draai raak: 2-2.