Dwarrelvrijetrap en rode kaart nekken FC Twente op bezoek bij NEC

Bekijk de samenvatting van NEC - FC Twente

Zonder dat het echt de spierballen liet zien, heeft FC Twente in Nijmegen verloren van NEC (1-0). De wat slordige wedstrijd werd in twee minuten na rust beslist.

Een vrije trap van Calvin Verdonk dwarrelde in de bovenhoek en Max Bruns beging een paar tellen later een zware overtreding op Sontje Hansen (rood). Twee tikken die Twente niet meer te boven kwam.

Door de overwinning blijft NEC volop in de strijd met Ajax, Sparta en Go Ahead Eagles voor de Conference League-plekken. FC Twente geeft door de nederlaag Feyenoord, dat zondag naar Vitesse gaat, de kans om op vijf punten voorsprong te komen. Ook kan AZ de Tukkers tot op één punt naderen.

De stand in de eredivisie na NEC-FC Twente

De zege van NEC was verdiend. De Nijmegenaren probeerden het in de beker tegen Go Ahead Eagles (2-1 zege) getankte vertrouwen door te trekken. Voetballend ging het bij vlagen heel aardig, met ver terug op de eigen helft opgezette aanvallen.

Maar FC Twente, gebrand op eerherstel na de vrij kansloze nederlaag in de beker woensdag tegen PSV (3-1), liet de intenties in Nijmegen ook al vroeg zien: NEC snel vastzetten en van daaruit gevaar stichten, dat leek het plan.

Bekijk hieronder de reactie van NEC-coach Rogier Meijer, matchwinner Calvin Verdonk, FC Twente-coach Joseph Oosting en doelman Lars Unnerstall.

NEC-coach Meijer voelde stunt tegen Twente aankomen: 'Vol gas vandaag!'

Maar in al het enthousiasme van beide ploegen was het ook een vrij rommelige eerste helft. Twente kreeg nauwelijks een kans. NEC had de voorsprong meer verdiend.

De mooiste aanval van de eerste helft vond pas op slag van rust plaats, van de thuisploeg. Nadat Hansen diep werd gestuurd, kon Koki Ogawa binnenschieten, maar Alec van Hoorenbeeck blokte ternauwernood. Het was één van de drie grote kansen van Ogawa voor rust.

Snel in de tweede helft lukte het NEC dus wel. Vanaf een meter of vijfentwintig schoot Calvin Verdonk een dwarrelvrijetrap in de kruising, achter doelman Lars Unnerstall. Toen twee minuten later verdediger Bruns met een gestrekt been van achteren ingleed op Hansen, werd het voor Twente nog moeilijker. Bruns kreeg na VAR-overleg rood.

Koki Ogawa baalt na een gemiste kans

De tien Tukkers deden nog verwoede pogingen een fatsoenlijke aanval op te zetten en tot een kans te komen. Dat lukte van afstand nog wel, met een stuiterbal van de getergde invaller Michel Vlap waarop NEC-doelman Cillessen attent reageerde. Maar tegen de NEC'ers was het eigenlijk geen doen.

NEC bleef geconcentreerd, maar had voor de eigen gemoedsrust best nog een doelpunt kunnen maken. Unnerstall liet met enkele knappe reddingen zien wat voor goede doelman hij is, alleen was de knal van Verdonk hem deze zaterdag wel te machtig.

NEC kan de goede reeks waarin ze zitten volgende week vervolg geven in de subtopper tegen Go Ahead Eagles. FC Twente speelt de topper bij Feyenoord.