Excelsior boekt eerste eredivisiezege sinds oktober, ook door geblunder Heerenveen

Bekijk de samenvatting van Excelsior - sc Heerenveen

Excelsior heeft op eigen veld een einde gemaakt aan een slechte reeks in de eredivisie door met 3-0 te winnen van sc Heerenveen.

Na tien wedstrijden zonder zege kon Excelsior zo voor het eerst sinds 1 oktober weer drie punten bijschrijven en sprong daarmee zes plaatsen omhoog op de ranglijst.

'Op alle fronten afgetroefd'

Heerenveen-coach Kees Van Wonderen vond dat zijn ploeg met 3-0 nog goed weg is gekomen: "We zijn op alle fronten afgetroefd", zei hij. Heerenveen heeft sinds 1 december geen wedstrijd meer gewonnen.

"We hebben vanavond nagelaten om alles uit de kast te halen", ging Van Wonderen verder. "Ondanks dat de omstandigheden hier niet ideaal zijn, als je iedereen zag glijden en glibberen, moet je alles wat je hebt in zo'n duel stoppen. Dat heb ik veel te weinig gezien."

Excelsior leek aan het begin van de wedstrijd een lastige avond tegemoet te gaan. De Friezen hadden het overwicht op het kunstgras in Kralingen, waar gastheer Excelsior nerveus begon. Toch kwam de ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen na achttien minuten op voorsprong.

Spits Troy Parrott en dribbelaar Couhaib Driouech leken daarbij even van dienst te hebben gewisseld. Parrott gaf na een loopactie een afgemeten voorzet, Driouech tikte als volleerd spits de 1-0 binnen.

Geblunder

Het tweede doelpunt van de avond kwam tot stand door geblunder achterin bij Heerenveen. Ook die ploeg kwakkelt dit seizoen, maar hoopte met de weer fitte Osame Sahraoui goede zaken te kunnen doen in de buik van de eredivisie, waar negen ploegen binnen een handvol punten van elkaar staan.

Maar een terugspeelpass van Patrik Walemark werd niet opgepikt door de Heerenveen-defensie, waarachter de slimme Parrott opdook en Andries Noppert verschalkte.

Bekijk hier de reacties van Excelsior-speler Couhaib Driouech en trainers Marinus Dijkhuizen en Kees van Wonderen:

Na de 2-0 leek ook snel de derde Excelsior-goal te vallen. Maar nadat Noah Naujoks de paal had geraakt, deed Kenzo Goudmijn dat aan de andere kant van het doel nog eens dunnetjes over.

Van Wonderen wachtte niet tot de rust en greep in met een dubbele wissel. De ongelukkige Walemark en Anas Tahiri werden vijf minuten voor het eind van de eerste helft naar de kant gehaald en vervangen door Ché Nunnely en Pelle van Amersfoort.

Gooien met sneeuw

Kort voor de rust wist Noppert bij een kans van Arthur Zagré de 3-0 nog te voorkomen, in de tweede helft viel die alsnog. De WK-doelman van Oranje zat mis bij een corner en Lazaros Lamprou stond op de juiste plek om de wedstrijd te beslissen.

De dolblije Driouech, uitblinker bij de Rotterdammers, vierde het feestje door te gooien met de sneeuw die nog langs het veld lag opgestapeld.