Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Nabestaanden planten bomen voor slachtoffers op muziekfestival

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de oorlog in Gaza en Israël, en de situatie in het Midden-Oosten.


‘Hamas kan standhouden ondanks verliezen’

Ook als veel Hamas-strijders dood zijn, zal de oorlog in Gaza op dezelfde manier doorgaan. Dat zeggen deskundigen tegen Nieuwsuur.

Vanochtend berichtte The Wall Street Journal dat Israël in ruim drie maanden oorlog 20 tot 30 procent van de Hamas-strijders gedood. Dat komt neer op duizenden militanten, volgens Israël zelfs 10.000.

In een conventionele oorlog is dat een fors aantal, zegt Midden-Oostenonderzoeker Reinoud Leenders, maar voor een "guerrillagroep" als Hamas is dat anders. Hun tactiek blijft hetzelfde omdat de strijd al gewonnen is "door zich gewoon staande te houden ondanks zulke zware verliezen".

Ook Han Bouwmeester, hoogleraar militaire operationele wetenschappen, benadrukt dat Hamas nog lang niet is uitgeschakeld. Nieuwe militanten kunnen snel worden gerekruteerd, zegt hij.

Duizenden demonstranten in Brussel tegen de oorlog in Gaza

In het centrum van Brussel hebben naar schatting van de politie 9000 mensen meegedaan aan een demonstratie tegen de oorlog in Gaza. Ook willen ze dat de humanitaire hulpverlening goed op gang komt.

Tot de demonstratie was opgeroepen door een aantal maatschappelijke organisaties, waaronder Pax Christi Vlaanderen en Een Andere Joodse Stem.

'Free Palestine' was een veel gehoorde leus:

Duizenden mensen in Brussel bij pro-Palestina demonstratie

Saudi's pauzeren normalisatie banden met Israël

Saudi-Arabië maakt het verder aanhalen van de betrekkingen met Israël afhankelijk van het oplossen van het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken prins Faisal bin Farhan bevestigde in een interview met CNN dat normalisering van de betrekkingen gepaard moet gaan met "geloofwaardige en onomkeerbare" stappen naar de oprichting van een Palestijnse staat.

De Israëlische premier Netanyahu sprak zich vrijdag openlijk uit tegen de oprichting van een Palestijnse staat. Prins Faisal reageerde daarop bij CNN. "Om echte vrede in de regio te brengen en echte economische integratie en sociale voordelen voor ons allemaal, ook voor Israël, is een geloofwaardig en onomkeerbaar proces naar de oprichting van een Palestijnse staat nodig."

Israël en Saudi-Arabië onderhielden nooit diplomatieke betrekkingen, maar leken in september nog hard op weg naar een historisch akkoord. "Elke dag komen we dichter tot een genormaliseerde relatie met Israël," zei de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman in een interview met Fox News. Hij sprak van "de grootste historische deal sinds het einde van de Koude Oorlog".

Nabestaanden planten bomen voor slachtoffers op muziekfestival

Nabestaanden hebben bomen en bloemen geplant op het terrein bij de kibboets Re'im, waar Hamas op 7 oktober bezoekers van een muziekfestival vermoordde. Volgens Israël waren er 364 slachtoffers. Zeker 40 bezoekers zijn door Hamas als gijzelaar meegenomen naar de Gazastrook.

"Het bloed van mijn dochter is hier", zegt een moeder:

Familie van SuperNova-festival-slachtoffers planten bomen

Frans hospitaalschip behandelde duizend Gazanen

De kapitein van het Franse marineschip Dixmude zegt dat het sinds eind november ongeveer duizend inwoners van Gaza heeft behandeld. 120 mensen werden opgenomen in het veldhospitaal dat aan boord is opgebouwd, de rest kon na het bezoek aan een arts, verpleegkundige of psychiater weer vertrekken.

De Dixmude ligt in de haven van de Egyptische stad al-Arish, zo'n 50 kilometer van de Gazastrook. Het schip heeft twee helikopters aan boord. Die zijn zeven keer naar Caïro gevlogen met patiënten die gespecialiseerde hulp nodig hebben.

De behandeling van een kind aan boord van de Dixmude

Hamas: fouten gemaakt, maar aanval op Israël was 'noodzakelijke stap'

Hamas heeft een rapport gepubliceerd waarin het de aanval op Israël van 7 oktober rechtvaardigt. De groep geeft toe dat er "een paar fouten" zijn gemaakt, maar zegt niet wat die inhouden. Hamas wijt de fouten aan de "snelle instorting van het Israëlische veiligheids- en militaire systeem en de chaos die in de grensgebieden met Gaza werd veroorzaakt", citeert het Franse persbureau AFP uit het zestien pagina's tellende document.

Bij die aanval brachten Hamasmilitanten zo'n 1200 mensen om, voor het merendeel burgers. Meer dan 200 mensen werden als gijzelaar meegenomen naar de Gazastrook. Daarvan zitten er nog zo'n 100 vast. Zeker 27 gijzelaars zouden inmiddels zijn overleden. In het rapport zegt Hamas dat de aanval op Israël "een noodzakelijke stap was en een normaal antwoord op alle Israëlische samenzweringen tegen het Palestijnse volk".

De oorlog in Gaza die na de aanval van 7 oktober uitbrak, heeft al aan meer dan 25.000 Palestijnen het leven gekost. Hamas eist dat de Israëlische "agressie" tegen Gaza onmiddellijk ophoudt. Volgens Hamas maakt Israël zich schuldig aan etnische zuivering. De groep wijst wat betreft de toekomst van Gaza elke bemoeienis van Israël en de internationale gemeenschap van de hand.

De berging van door Hamas gedode burgers in Sderot

'Hezbollah-strijders gedood door Israëlische drone Zuid-Libanon'

Een Israëlische drone heeft in Zuid-Libanon twee Hezbollah-strijders gedood, meldt Reuters. Het persbureau baseert zich op anonieme bronnen bij veiligheidsdiensten.

Vrijwel dagelijks zijn er schermutselingen tussen Hezbollah en het Israëlische leger. Israël heeft naar schatting tientallen strijders van de groepering omgebracht met luchtaanvallen op Libanon. Andersom heeft de militie meerdere Israëlische militairen gedood en steden bestookt met raketten.

VN-chef Guterres grijpt internationale top aan voor veroordeling Israël

Secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties heeft Israël veroordeeld voor de "hartverscheurende" dood van Palestijnse burgers in Gaza. Ook noemde hij het verzet tegen een eigen staat voor de Palestijnen onacceptabel.

Guterres greep de opening van een internationale top in Uganda aan om zich uit te spreken over de situatie in Gaza. "Het Israëlische leger heeft verwoesting aangericht en burgers gedood op een schaal die ongezien is in mijn tijd als secretaris-generaal."

In Gaza zijn sinds het begin van de oorlog 25.105 Palestijnen gedood, meldt het door Hamas aangestuurde ministerie van Volksgezondheid. Volgens de verklaring zijn ruim 62.000 mensen gewond geraakt.

Guterres pleit, net als de Verenigde Staten, voor een tweestatenoplossing en noemt het onacceptabel dat de Israëlische premier Netanyahu hier niet mee akkoord gaat. "Dat zal een conflict dat een grote bedreiging voor de vrede en veiligheid van de wereld is geworden, eindeloos rekken."

Verenigd Koninkrijk investeert 471 miljoen euro in wapensysteem op Rode Zee

Het Verenigd Koninkrijk gaat zijn Sea Viper-luchtverdedigingssysteem op de Rode Zee verbeteren. Voor omgerekend 471 miljoen euro krijgt het systeem betere raketten en een software-update waardoor het bestendiger is tegen inkomende aanvallen.

"Nu de situatie in het Midden-Oosten verslechtert, is het van cruciaal belang dat we ons aanpassen om het Verenigd Koninkrijk en onze bondgenoten veilig te houden", zei de Britse minister van Defensie Grant Shapps over de investering.

Het Britse luchtverdedigingsschip vaart op de Rode Zee om vrachtschepen te beschermen tegen de Houthi's. Die beschieten vanuit Jemen schepen die mogelijk een connectie hebben met Israël. Dat doen ze uit solidariteit met de Palestijnen.

De Rode Zee is van groot belang voor de wereldeconomie. Door de Houthi-aanvallen werden internationale rederijen gedwongen de handel tussen Europa en Azië om te leiden rond Afrika.

Om een vrije doorvaart te garanderen werken verschillende landen nu samen in de strijd tegen de Houthi's. Ook Nederland, dat een stafofficier heeft geleverd voor de missie. Vorige week bombardeerden de VS en Groot-Brittannië tientallen Houthi-doelen.

Israël over zware gevechten Khan Younis: wapens en tunnel gevonden

Het Israëlische leger zegt dat het in de stad Khan Younis wapens en een tunnel heeft gevonden. In die tunnel werden volgens het leger gijzelaars vastgehouden. Khan Younis was de afgelopen dagen het zwaartepunt van de oorlog in Gaza,

De tunnel is op een diepte van 20 meter onder het huis van een Hamasstrijder ontdekt, zei legerwoordvoerder Daniel Hagari op een persconferentie. "Er werden twintig gijzelaars vastgehouden, met weinig zuurstof en een vreselijke luchtvochtigheid", aldus Hagari. Grondtroepen zouden ook zes raketwerpers en explosieven hebben aangetroffen in een tunnel onder de stad.

Het Israëlische leger deelt de resultaten na dagenlange, zware gevechten in Khan Younis, die nog altijd doorgaan. De stad wordt beschoten vanuit de lucht en ook op de grond wordt er gevochten.

Palestijnse getuigen van de gevechten zeggen tegen persbureau Reuters dat tanks rondom het Nasser-ziekenhuis hebben geschoten. Israël beschuldigt Hamas ervan vanuit het ziekenhuis Israëlische troepen aan te vallen. Het ziekenhuis is een van de weinige nog operationele ziekenhuizen in de Gazastrook. Hulporganisaties waarschuwden eerder deze week dat het ziekenhuis dreigt uit te vallen.

Dit zijn beelden die het Israëlische leger heeft gedeeld van de tunnel:

Israël: tunnel bij Khan Younis gevonden

Hamas: dodental Gaza passeert de 25.000

In Gaza zijn sinds het begin van de oorlog 25.105 Palestijnen gedood, meldt het door Hamas aangestuurde ministerie van Volksgezondheid. Volgens de verklaring zijn ruim 62.000 mensen gewond geraakt.

De afgelopen 24 uur werden 178 sterfgevallen geregistreerd. In de vrijgegeven statistieken wordt geen onderscheid gemaakt tussen burgers of strijders. Ook wordt niet vermeld hoe ze om het leven zijn gekomen. Ruim de helft van alle slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.

Veel burgers komen om door de zware Israëlische bombardementen in het dichtbevolkte gebied, maar er vallen bijvoorbeeld ook doden door mislukte raketlanceringen door Palestijnse militanten. Israël wijt het hoge aantal burgerslachtoffers aan Hamas. De gewapende groepering opereert vanuit woonwijken en zou burgers als levend schild gebruiken.

Israël: 15 terroristen gedood in Noord-Gaza

Het Israëlische leger zegt dat het bij gevechten in het noorden van de Gazastrook vijftien terroristen heeft gedood. Militairen hebben volgens het leger ook een Hamasgebouw doorzocht en daarbij wapens gevonden.

In Zuid-Gaza bij Khan Younis heeft Israël ook Palestijnse militanten gedood. De gevechten daar zijn nog in volle gang. Afgelopen nacht heeft Israël zware bombardementen uitgevoerd op Khan Younis. Daarbij zijn volgens de lokale autoriteiten burgers gedood en gewond geraakt. Het aantal slachtoffers is nog niet bekend.

Vuilnis hoopt zich op in Gaza: 'Dit maakt mensen ziek'

Deir al Balah, in het midden van Gaza, kampt met een groot afvalprobleem. De lokale autoriteiten lukt het door de Israëlische aanvallen en de grote toestroom van vluchtelingen niet meer om het afval op te halen. Dat hoopt zich op in de straten:

Door de oorlog hoopt het afval zich op in de straten van Gaza

'Israël heeft 20 tot 30 procent van Hamas-strijders gedood'

Hamas heeft in ruim drie maanden oorlog tussen de 20 en 30 procent van zijn strijders verloren, zegt The Wall Street Journal op basis van Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten. De militante beweging zou nog voldoende wapens en munitie hebben om maandenlang door te kunnen vechten.

Voor het uitbreken van de oorlog had Hamas naar schatting tussen de 25.000 en 30.000 strijders. De terroristische organisatie heeft niet bekendgemaakt hoe groot de verliezen zijn. Volgens Israël zijn er 10.000 strijders gedood en 16.000 verwond, ruim de helft van hen zou niet terug kunnen keren naar het slagveld.

Maar volgens de VS liggen deze cijfers lager, schrijft de krant op basis van een geheim inlichtingenrapport. Washington gaat ervan uit dat tussen de 10.500 en 11.700 Hamas-strijders gewond zijn geraakt. Veel van hen zouden later de strijd kunnen hervatten. De militante beweging is daarmee nog lang niet verslagen. Wel wordt de druk op de strijders groter. "Een strijder moet het werk van twee of drie mensen doen", zegt een gepensioneerde generaal tegen de krant.

Volgens de door Hamas aangestuurde autoriteiten in Gaza zijn inmiddels bijna 25.000 Palestijnen gedood. De meerderheid van de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. Israël wijt het hoge aantal burgerslachtoffers aan Hamas, dat opereert vanuit woonwijken en burgers als levend schild zou gebruiken.

Betoging tegen Israëlische regering in Tel Aviv

In Tel Aviv hebben gisteravond duizenden betogers gedemonstreerd tegen premier Netanyahu en diens regering. Ze hekelen zijn veiligheidsbeleid en eisen nieuwe verkiezingen.

Onder de aanwezigen in Tel Aviv was ook Noam Alom, de zus van een Israëlische militair die is omgekomen in de strijd tegen Hamas. Op het podium sprak ze zich fel uit tegen Netanyahu: "De regering heeft ons in de steek gelaten op 7 oktober en laat ons sindsdien elke dag opnieuw in de steek. We hebben de mogelijkheid om verandering te brengen, de kans om iets te repareren. Deze regering moet naar huis worden gestuurd, nu."

Afgelopen jaar zijn er meerdere grootschalige anti-regeringsprotesten geweest, maar veel van dat geluid verstomde na de bloedige aanslagen van Hamas op 7 oktober. Na een periode waarin veel Israëliërs zich achter de regering schaarden in de strijd tegen Hamas, zwelt het protest weer aan, al zijn de bijeenkomsten nog altijd minder massaal dan in de periode voor 7 oktober.

De betoging in Tel Aviv

Netanyahu spreekt Biden tegen over tweestatenoplossing

De Israëlische premier Netanyahu heeft herhaald dat er wat hem betreft "geen compromis over volledige Israëlische controle" over Gaza mogelijk is, en dat dat dus indruist tegen het bestaan van een Palestijnse staat. Daarmee spreekt hij de Amerikaanse president Biden tegen. Die suggereerde gisteren na een telefoongesprek met Netanyahu dat een tweestatenoplossing niet onhaalbaar is zolang Netanyahu aan de macht is.

Het telefoongesprek tussen de twee leiders, de eerste in bijna een maand tijd, had volgens het Witte Huis niets te maken met de afwijzing van een Palestijnse staat door Netanyahu, eerder deze week. VN-secretaris-generaal Guterres vindt het onacceptabel dat een tweestatenoplossing op deze manier wordt afgewezen. Hij denkt dat het conflict zo "eindeloos" zal voortduren.

Door de Palestijnse president Abbas is ook gereageerd op de uitspraken van Biden. Een woordvoerder van de Palestijnse president zegt dat de VS niet alleen moet praten over een tweestatenoplossing, maar ook de Palestijnse staat moet erkennen. "Dit is het juiste moment om dat te doen." Hij zegt dat Israël geen vrede en stabiliteit nastreeft en "weigert in te zien dat vrede niet bereikt zal worden zonder de stichting van een onafhankelijke Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad, binnen de grenzen die in 1967 zijn afgesproken".

Amerikanen lichtgewond bij aanval op Iraakse basis

Bij een raketaanval op de Iraakse luchtmachtbasis Ain al-Assad zijn meerdere Amerikanen en een Iraakse veiligheidsfunctionaris verwond. De Amerikanen zouden lichtgewond zijn geraakt, al meldt het Amerikaanse leger niets over de aard van de verwondingen en is alleen bekendgemaakt dat enkele Amerikanen worden onderzocht op "traumatisch hersenletsel".

De basis is volgens de VS getroffen door onder meer ballistische raketten die zijn afgevuurd door militanten in het westen van Irak. Zij worden gesteund door Iran. De meeste raketten zijn neergehaald, meldt het Amerikaanse leger.

Ain al-Assad ligt ten westen van Bagdad. In het verleden is de basis, waar ook Amerikanen zijn gestationeerd, wel vaker het doelwit geweest van aanvallen.

Welkom

Welkom in het liveblog over de oorlog tussen Israël en Hamas, en de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.