Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Pamfletten met gijzelaars gedropt boven Gaza • Gewonden bij anti-Israël-betoging in Italië

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de situatie in het Midden-Oosten.

liveblog gesloten

Iran veroordeelt luchtaanval waarbij leden van de Revolutionaire Garde omkwamen

Iran heeft gereageerd op de vermoedelijk Israëlische luchtaanval op de Syrische hoofdstad Damascus waarbij leden van de Iraanse Revolutionaire Garde werden gedood. Iran veroordeelt de aanval en zegt zich het recht voor te behouden om "op de juiste tijd en plaats te reageren op de terreur van het nep-zionistische regime", melden Iraanse media.

Bij de aanval kwamen vijf leden van de Revolutionaire Garde om. In eerste instantie meldden Iraanse media dat er vier doden waren. In de loop van de dag is daar een vijfde bij gekomen.

Gewonden bij uit de hand gelopen anti-Israël-betoging in Italië

Een pro-Palestijnse demonstratie in de Italiaanse stad Vicenza is uitgelopen op rellen tegen de politie. Daarbij zijn meerdere mensen gewond geraakt.

De demonstratie begon vreedzaam met zo'n 500 mensen die zich verzamelden voor een juwelenbeurs met Israëlische exposanten. Verschillende linkse verenigingen hadden opgeroepen tot een protest tegen hun aanwezigheid. De demonstranten hadden spandoeken bij zich met daarop 'Free Palestine' en 'We block Israël'.

Toen de betogers probeerden het pand in te gaan, hield de politie hen tegen waarna rellen uitbraken. Demonstranten gooiden met vuurwerk en stenen naar de politie. Agenten sloegen terug met plastic knuppels.

De oproerpolitie drong de groep uiteindelijk terug met een waterkanon:

Rellen bij pro-Palestijns protest in Vicenza

Israël beschiet Libanon, 'twee doden'

In het zuiden van Libanon zijn twee mensen gedood door een Israëlische luchtaanval, zeggen Libanese bronnen bij de veiligheidsdienst tegen persbureau Reuters. De twee zouden in een auto hebben gereden die werd geraakt door een drone.

Eerder meldde Reuters dat de slachtoffers Hamas-strijders waren, maar dat corrigeerde het persbureau later. Het zou gaan om een Hezbollah-strijder en een andere persoon uit Libanon.

Israël heeft deze specifieke drone-aanval zelf niet bevestigd, alleen dat het Hezbollah-doelen in het zuiden van Libanon heeft aangevallen.

Israël beschiet vaker het zuiden van Libanon, vooral vanwege de militante beweging Hezbollah, die Hamas steunt.

'Britse leger voerde vijftig spionagevluchten uit boven Gaza'

Het Britse leger heeft sinds december vijftig spionagevluchten boven Gaza uitgevoerd. Dat concluderen onderzoeksjournalisten van het Britse Declassified UK op basis van vluchtgegevens. Het leger wil tegen de journalisten niets kwijt over welke informatie er is verzameld met de vluchten.

De Britse regering zei aanvankelijk dat dit soort vluchten uitsluitend is bedoeld om de twee Britse gijzelaars te vinden die worden vastgehouden door Hamas. Dat begon op 3 december. Sindsdien vloog er gemiddeld één spionvlucht per dag, gemiddeld zes uur per vlucht.

De onderzoeksjournalisten vermoeden dat er meer informatie wordt verzameld dan verteld, en mogelijk ook wordt doorgespeeld naar Israël. "Gezien het buitengewone aantal vluchten, en het feit dat ze pas twee maanden na de eerste gijzelingen begonnen met vliegen", aldus Declassified UK.

Daarnaast wijzen de journalisten naar de uitvoerige mogelijkheden die Israël zelf heeft om inlichtingen te verzamelen, zowel vanuit Israël als Gaza. "Het is onduidelijk wat de Britse vliegtuigen kunnen toevoegen aan de missie om gijzelaars te redden."

Eerder onthulde Declassified UK ook al dat het Britse leger informatie verzamelde in Gaza en die doorspeelde naar Israël.

Rook boven Damascus door luchtaanval

In de streng beveiligde wijk Mazzeh in de Syrische hoofdstad Damascus, waar vanochtend een dodelijke luchtaanval plaatsvond, zijn reddingswerkers aan het werk. Vier leden van de Iraanse Revolutionaire Garde werden bij die aanval gedood. Volgens Syrië heeft Israël de raketten afgevuurd.

Bij de aanval werd een complex van enkele verdiepingen met de grond gelijkgemaakt:

Rook boven Damascus door luchtaanval

Israël dropt pamfletten boven Gaza met foto's en namen van gijzelaars

Israëlische vliegtuigen hebben boven de Gazastrook pamfletten gedropt met daarop de namen en foto's van 33 Israëliërs die gevangen worden gehouden door Hamas.

Op het pamflet, gedropt boven de zuidelijke stad Khan Younis, staat ook een boodschap voor de Palestijnen: 'Wil je terug naar huis? Laat het ons weten als je iemand herkent.'

Hamas houdt nog meer dan 130 gijzelaars vast in Gaza.

Israël voert luchtaanvallen uit verspreid over heel Gaza

Het Israëlische leger heeft vanochtend meerdere delen van de Gazastrook bestookt. Het gaat om plaatsen in zowel het noorden, midden als zuiden. Daarbij zijn zeker achttien Palestijnen omgekomen, zegt nieuwszender Al Jazeera.

Onder meer bij het Nasser-ziekenhuis in de zuidelijke stad Khan Younis zijn zware explosies gemeld. Het ziekenhuis is een van de enige nog operationele in de Gazastrook. Hulporganisaties sloegen eerder deze week alarm dat het ziekenhuis dreigt uit te vallen.

Vier Iraanse legerfunctionarissen omgekomen bij vermoedelijk Israëlische luchtaanval op Syrië

Bij een luchtaanval op de Syrische hoofdstad Damascus zijn vier functionarissen van de Iraanse Revolutionaire Garde omgekomen. Dat bevestigt Iran. In Syrië werd de aanval meteen toegeschreven aan Israël.

Bronnen in Iran zeggen dat de gedode gardisten horen bij de Quds Force, een eliteafdeling van de Revolutionaire Garde die belast is met operaties in het buitenland.

De Iraniërs waren aan het vergaderen in een gebouw in de wijk Mazzeh toen een raket het pand met de grond gelijkmaakte. In Mazzeh verblijven veel diplomaten. Onder meer de Iraanse en Libanese ambassade zijn er gevestigd.

Afgelopen maand kwam bij een Israëlische aanval op Syrië de Iraanse generaal Razi Mousavi om. Hij was een van de meest ervaren militaire adviseurs van het land. Iran is de aartsvijand van Israël. Het steunt Hamas in Gaza, het regime van de Syrische president Assad, en de militante beweging Hezbollah in Libanon.

Het verwoeste gebouw waarin de Iraanse functionarissen vergaderden

CNN: Israëlische leger verwoestte begraafplaatsen Gaza

De Amerikaanse nieuwszender CNN zegt, na eigen onderzoek, dat het Israëlische leger in de Gazastrook ten minste zestien begraafplaatsen heeft ontruimd, verwoest en in sommige gevallen lichamen heeft opgegraven. CNN analyseerde satellietbeelden en video's en zag ook dat het leger begraafplaatsen gebruikte als militaire post, waarbij onder meer (zware) militaire voertuigen te zien zijn op plekken waar voorheen een begraafplaats was.

Het Israëlische leger wilde, na vragen van CNN, maar beperkt commentaar geven. Wel zegt het leger dat het redden van de gijzelaars en het vinden en terugbrengen van hun lichamen een van de belangrijkste missies in Gaza is. Soms zouden lichamen worden opgegraven omdat het vermoeden bestaat dat het om gijzelaars kan gaan. Identificatie van de lichamen kan volgens een woordvoerder van het leger alleen plaatsvinden op een andere, veilige locatie. Als blijkt dat geen sprake is van gijzelaars, worden de lichamen "met waardigheid en respect teruggebracht".

Het opzettelijk vernietigen van religieuze plekken, zoals begraafplaatsen, is in strijd met het internationaal recht. Als er geen duidelijk militair doel kan worden aangewezen, kan het ontruimen van begraafplaatsen gezien worden als oorlogsmisdaden, aldus CNN.

Betogers voeren actie bij woning Netanyahu

Honderden betogers hebben actiegevoerd bij de woning van de Israëlische premier Netanyahu. Ze eisen dat alle gijzelaars die nu nog in Gaza zijn onmiddellijk worden vrijgelaten. Onder de deelnemers waren ook naasten van mensen die op 7 oktober zijn ontvoerd door Hamas. Sommigen hielden in stilte foto's van hun ontvoerde familieleden en vrienden omhoog.

De politie heeft de betogers tot ongeveer honderd meter van de woning van Netanyahu laten komen. Daar werden ze tegengehouden, waarop ze hun protest ter plaatse hebben voortgezet.

Hezbollah: 'klap in gezicht' Israël als conflict aan grens verergert

Hezbollah waarschuwt dat Israël "een klap in het gezicht" zal krijgen als de gevechten langs de grens tussen Israël en Libanon verder verergeren. Dat heeft een van de leiders van de groep, Naim Qassem, gezegd. Hij waarschuwt dat het grensgebied geen stabiliteit zal kennen zolang Israël geen einde maakt aan de aanvallen in Gaza.

"De vijand moet weten dat we er klaar voor zijn. En dat we ons voorbereiden met het idee dat een eindeloze strijd kan plaatsvinden, en dat ook onze gedrevenheid om ons te verzetten tegen deze agressie oneindig is", aldus Qassem.

De dreiging van Hezbollah komt kort na berichtgeving van The Washington Post over de diplomatieke pogingen om een oorlog tussen Libanon en Israël te voorkomen. Als Israël en Libanon niet binnen enkele weken tot een overeenkomst over de grens kunnen komen, zou Israël militair ingrijpen overwegen, was de strekking van dat bericht.

Biden belde met Netanyahu over tweestatenoplossing

Een tweestatenoplossing voor Israëliërs en Palestijnen is niet onhaalbaar zolang de Israëlische premier Netanyahu aan de macht is. Dat zegt de Amerikaanse president Biden na een telefoongesprek met Netanyahu.

Het was het eerste gesprek tussen de twee leiders in bijna een maand, meldt het Witte Huis. Woordvoerder John Kirby van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad ontkent dat het telefoongesprek in reactie was op Netanyahu's afwijzing van een Palestijnse staat, afgelopen donderdag. Volgens Kirby probeerde Biden al enige tijd het telefoontje in te plannen.

Gevraagd of een tweestatenoplossing onhaalbaar is onder Netanyahu, reageerde Biden met "nee, het is niet onmogelijk". "Ik denk dat we wel wat kunnen bedenken. Ik denk dat er manieren zijn om dit te laten werken", zei Biden. "Er zijn verschillende landen die lid zijn van de Verenigde Naties terwijl ze geen eigen leger hebben, en dus denk ik dat er manieren zijn waarop dit zou kunnen werken."

Amerikaanse aanvallen op zeedoelraketten van de Houthi's in Jemen

De Verenigde Staten hebben nieuwe aanvallen uitgevoerd op de Houthi's in Jemen, en daarbij zijn drie zeedoelraketten verwoest die volgens de Amerikanen klaarstonden om afgevuurd te worden op schepen in de Rode Zee. Dat melden de Amerikaanse strijdkrachten op X. Volgens de VS vormden de raketten een directe dreiging voor de scheepvaart, en waren de nieuwste aanvallen dus uit zelfverdediging.

Welkom

Welkom in het liveblog van zaterdag 20 januari over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.