Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Hamas meldt dood gijzelaars • 'Groningse school in Gaza verwoest'

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de situatie in het Midden-Oosten.

liveblog gesloten

'Door Groningen gefinancierde school in Gaza verwoest'

Een school in Jabalia in de Gazastrook, die mede met geld van de gemeente Groningen is gebouwd, is verwoest. Dat meldt het Dagblad van Het Noorden. Het terrein zou nu dienen als uitvalsbasis van het Israëlische leger.

De krant sprak met de oud-decaan van de school. Tot 2019 werkte hij op de school en vluchtte datzelfde jaar naar Nederland met zijn dochter. Nog altijd heeft hij contact met de mensen die er wonen. "Compleet verwoest", beschrijft hij het 'Groningse' gebouw.

Groningen betaalde zo'n 90.000 euro mee aan de bouw van het centrum dat in 2005 werd gebouwd. In eerste instantie werd het gebruikt als jongerencentrum, de laatste jaren werd het gebouw gebruikt door de Nama'a College for Science and Technology.

Hamas meldt dood twee gijzelaars

In een nieuwe propagandavideo meldt Hamas de dood van twee gijzelaars. In de beelden, die onder meer zijn toegespeeld aan Al Jazeera, toont Hamas twee stoffelijke overschotten. De doden zijn Israëlische mannen. Volgens The Jerusalem Post gaat het om de de 53-jarige Yossi Sharabi en de 38-jarige Itai Svirsky.

Een andere gegijzelde, de 26-jarige Noa Argamani, wordt in de video sprekend opgevoerd. Zij zegt daarin dat de mannen zijn omgekomen door aanvallen van Israël.

Volgens de Israëlische strijdkrachten klopt het niet dat Svirsky is gedood door Israëlisch vuur: "Dat is een leugen van Hamas." Over de andere persoon werd niets gezegd. De legerwoordvoerder veroordeelde verder de publicatie van de video en spreekt van "bruut misbruik van onschuldige gijzelaars."

Een dag eerder verspreidde Hamas ook al een video waarin de drie te zien waren. Toen werd gezegd dat er vandaag meer over hun lot bekend zou worden. Wanneer de beelden zijn gemaakt, is niet duidelijk.

Israël noemde eerdere Hamas-video's met gijzelaars volstrekt onaanvaardbare psychologische oorlogvoering.

Bekijk hieronder de reactie van de legerwoordvoerder over de gijzelaars:

Woordvoerder leger Israël: 'Gijzelaars niet door ons gedood'

Voetballer Jehezkel onder luid gejuich ontvangen in Israël

De Israëlische voetballer Sagiv Jehezkel is met open armen ontvangen in Israël. Op beelden is te zien hoe de voetballer bij aankomst door een menigte wordt toegejuicht en de Israëlische vlag om krijgt. Ook wordt hij op de schouders genomen.

De voetballer kwam vandaag in het nieuws nadat hij in Turkije was gearresteerd. Hij verwees met een tijdens een wedstrijd naar de oorlog tussen Israël en Hamas. Jehezkel, die uitkomt voor het Turkse Antalyaspor, toonde nadat hij had gescoord een tekst op zijn pols met de woorden "100 dagen. 07/10", verwijzend naar de terreuraanval van Hamas op 7 oktober.

Kort na de wedstrijd werd de speler door zijn club geschorst omdat hij volgens de club "niet had gehandeld naar de waarden van ons land". Later op de dag kondigde de Turkse minister van Justitie een strafrechtelijk onderzoek aan naar Jehezkel wegens aanzetten tot haat.

Israëlische voetballer terug na arrestatie in Turkije vanwege steunbetuiging

Israël stemt in met herziening en verhoging begroting

In Israël heeft het kabinet ingestemd met een herziening van de begroting van 2024. Die gaat omhoog met 55 miljard sjekel, omgerekend zo'n 13 miljard euro. Het extra geld gaat onder meer naar defensie en compensatie voor degenen die getroffen zijn door de oorlog.

Het is niet duidelijk waar het geld precies vandaan moet komen, maar volgens de Israëlische minister van Financiën Smotrich worden de "prioriteiten herzien". "Zodat elke reservist en soldaat en hun familie weet dat de regering achter hen staat", aldus Smotrich.

In de verhoging is ook ruimte gemaakt voor extra geld voor de gezondheidszorg, politie en het onderwijs. Door de oorlog in Gaza is het begrotingstekort al gestegen tot 4,2 procent, de verwachting is dat het verder zal oplopen tot 6 procent.

Rutte spreekt met Jordaanse koning Abdullah

Demissionair premier Rutte heeft vanmiddag gesproken met de Jordaanse koning Abdullah over de humanitaire situatie in Gaza. Rutte meldt dat op X, waar hij spreekt van een "zorgwekkende humanitaire situatie". Hij heeft lof voor de "grote inspanningen van Jordanië waardoor hulpgoederen aan Gaza worden geleverd".

De twee hebben besproken welke acties er nodig zijn om "op een veilige manier meer hulp het gebied in te krijgen", aldus Rutte. Ook werd er over een langetermijnoplossing gesproken. Rutte: "Nederland blijft zich hard maken voor een tweestatenoplossing, met een levensvatbare Palestijnse staat naast een veilig Israël."

Weer schip aangevallen voor de kust van Jemen

Voor de kust van Jemen is opnieuw een schip geraakt door een raket. Dat meldt de Britse maritieme dienst UKMTO. Het schip lag in de golf van Aden aan de zuidkust van Jemen. Volgens het Britse maritieme beveiligingsbedrijf Ambrey is het een Amerikaans vrachtschip. Na de inslag is er vuur ontstaan op het schip, vooralsnog zijn er geen gewonden gemeld.

Ambrey stelt dat drie rakketen door de Houthi's vanuit Jemen zijn gelanceerd; twee daarvan haalden de zee niet, de derde trof het schip. Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft het schip zijn weg kunnen vervolgen.

Afgelopen vrijdag en zaterdag voerden de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk aanvallen uit op doelen van Houthi-rebellen in Jemen. Daarmee willen de landen een einde maken aan de agressie van de Houthi's tegen schepen in de Rode Zee.

Al maandenlang wordt daar de internationale scheepvaart aangevallen door Houthi-rebellen, die zich richten op schepen die in hun ogen banden hebben met Israël.

Vrouw overleden bij aanslag Ra'anana, Palestijn opgepakt

Langzaamaan wordt er meer duidelijk over het steekincident en de voetgangers die zijn aangereden in de Israëlische stad Ra'anana. Inmiddels is duidelijk dat een vrouw van in de 70 is overleden. Zij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht met steekwonden.

De burgemeester van Ra'anana zegt verder tegen The Times of Israel dat er in totaal achttien gewonden zijn gevallen. Zeker twee personen liggen zwaargewond in het ziekenhuis. Israëlische media spreken van een aanslag, maar de politie zegt nog onderzoek te doen naar het "ongewone incident".

De politie laat wel weten een man te hebben opgepakt die drie auto's zou hebben gestolen, en daarmee op meerdere plekken mensen heeft aangereden. Het is een Palestijn uit een plaats nabij Hebron, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ook is er een andere man opgepakt, afkomstig uit dezelfde plaats. De twee zijn mogelijk familie van elkaar.

Vrouw overleden bij mogelijke aanslag in Israël

Hoofdonderhandelaar Houthi's: wij blijven schepen aanvallen

De Jemenitische Houthi-rebellen blijven commerciële schepen die banden hebben met Israël aanvallen, ook nu de rebellen vanwege die aanhoudende aanvallen recent in Jemen zijn gebombardeerd door de VS en het VK. Dat zegt de hoofdonderhandelaar van de Houthi's tegen persbureau Reuters.

De groep valt sinds eind vorig jaar de commerciële scheepvaart in de Rode Zee aan, waardoor een flink aantal rederijen en bedrijven heeft besloten de belangrijke scheepvaartroute voorlopig te mijden. De Houthi's zeggen de schepen aan te vallen uit solidariteit met de Palestijnen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Een nepraket en nepdrones in de Jemenitische stad Sanaa, als steun voor de Houthi's

'Auto schept voetgangers in Israëlische stad, zeker veertien gewonden'

In de Israëlische stad Ra'anana is een auto ingereden op voetgangers, schrijven Israëlische media. Daarbij zijn zeker veertien gewonden gevallen. Er zouden meerdere personen zwaargewond zijn. Ook zijn er berichten over een steekpartij, schrijft de krant Haaretz. "Ik zag iemand drie mensen neersteken naast het winkelcentrum en vervolgens een auto stelen, waarmee hij mensen schepte", zei een ooggetuige tegen krant.

Er is nog veel onduidelijk. Wel is op foto's in Israëlische media een witte auto te zien met flinke schade aan de voorkant, die tot stilstand is gekomen bij een bushalte. Verder is niet duidelijk wat er precies is gebeurd en of het gaat om een aanslag.

In een verklaring tegenover The Times of Israel spreekt de politie van een "ongewoon incident" en wordt er onderzocht of er sprake is van een aanslag. Ra'anana ligt ten noorden van Tel Aviv. De burgemeester van de stad heeft zijn inwoners opgeroepen in ieder geval binnen te blijven tot er meer duidelijk is.

Kabinet maakt 5 miljoen euro vrij voor hulpcoördinatie Gaza

Het demissionaire kabinet maakt nog eens 5 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp aan Gaza. Dat zei demissionair minister Geoffrey van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) in radioprogramma Sven op 1. Het geld is bedoeld voor een verbeterd coördinatiesysteem van hulp voor Gaza, dat wordt opgezet door Sigrid Kaag. De voormalig minister is sinds kort de humanitair en wederopbouwcoördinator van de Verenigde Naties voor Gaza.

Van Leeuwen zei in het radioprogramma vanochtend met Kaag te hebben gesproken. "Zij wil dat coördinatiesysteem de komende tijd veel meer verbeteren", zei hij over de ambities van Kaag, onder meer zodat er beter zicht komt op wat er precies nodig is voor de Gazanen en hoe hulp sneller op de juiste plek kan komen. "We hebben afgesproken dat Nederland dat nieuwe systeem gaat steunen, dus we gaan 5 miljoen bijdragen om die eerste fase te kunnen opstarten. Daar is ze zeer blij mee en we nodigen andere landen hiermee uit hetzelfde te doen."

Nederland maakte eerder al in totaal 50 miljoen euro vrij voor hulp aan Gaza.

'Qatar pauzeert lng-transporten via Rode Zee'

Qatar lijkt tijdelijk te zijn gestopt met het verschepen van vloeibaar gemaakt gas (lng) via de Rode Zee. Dat melden de internationale persbureaus Reuters en Bloomberg. Bloomberg schrijft op basis van scheepvaartgegevens dat zeker vijf lng-schepen die worden geëxploiteerd door Qatar en op weg waren naar de zuidelijke doorgang sinds vrijdag zijn stilgelegd. Drie tankers zijn gestopt voor de kust van Oman, één ligt in de Rode Zee. Het vijfde schip ligt in de Middellandse Zee, nabij het Suezkanaal.

Reuters meldt op basis van een "hooggeplaatste bron met directe kennis van de zaak" dat QatarEnergy - een van de grootste lng-exporteurs ter wereld - inderdaad schepen heeft stilgelegd, maar dat het oliestaatje wel lng blijft produceren. De pauze zou volgens de bron zijn ingelast om "veiligheidsadviezen" in te winnen.

De belangrijke zeevaartroute door de Rode Zee is ernstig verstoord sinds Houthi-rebellen uit Jemen commerciële schepen aanvallen, naar eigen zeggen uit solidariteit met de Palestijnen. De aanhoudende aanvallen hebben vorige week geleid tot bombardementen op de Houthi's in Jemen door de VS en het VK. Lng is sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne met name in Europa een belangrijk alternatief geworden voor gas uit Rusland. Als de lng-schepen vanuit Qatar niet meer door de Rode Zee varen, moeten ze voor de route naar Europa omvaren via Kaap de Goede Hoop. De reis van achttien dagen duurt dan zo'n negen dagen langer. Dat heeft onder meer gevolgen voor de prijs van lng.

Oud-legerchef Israël spreekt voor het eerst over Hamas-aanslag

De voormalig opperbevelhebber van het Israëlische leger heeft voor het eerst in het openbaar gesproken over de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober. Hij zei volledige verantwoordelijkheid te nemen voor de besluiten en acties in zijn tijd als hoofd van het Israëlische leger. "En ik vraag mezelf constant af of ik iets anders had kunnen doen", zei Aviv Kochavi volgens meerdere Israëlische media tijdens een ceremonie ter nagedachtenis aan 35 soldaten die omkwamen bij een hinderlaag in 1948.

Kochavi werd een jaar geleden opgevolgd als opperbevelhebber door Herzi Halevi. Volgens Kochavi moet er uitgebreid onderzoek gedaan worden naar wat er toe kon leiden dat Hamas een dergelijke aanslag kon uitvoeren op Israëlisch grondgebied, en daarbij moet er ook worden gekeken naar de tijd toen hij het leger aanvoerde.

Na de aanslag van Hamas kwam er direct forse kritiek op de Israëlische inlichtingendiensten en het leger; er zou onvoldoende aandacht zijn geweest voor de dreiging vanuit Gaza en Hamas zou zijn onderschat. In december schreef The New York Times nog dat Israël al ruim een jaar voor de terreuraanslagen van 7 oktober wist van plannen die Hamas daarvoor had opgesteld. Maar functionarissen van het Israëlische leger en de inlichtingendiensten zouden de plannen van de groep hebben beschouwd als onrealistisch en te ingewikkeld om uit te voeren.

Bij de aanslag werden bijna 1200 mensen gedood en honderden ontvoerd.

Aviv Kochavi in 2021

'Voetballer vliegt vandaag terug naar Israël'

De Israëlische voetballer Sagiv Jehezkel is vrijgelaten uit een Turkse cel en vliegt vandaag terug naar Israël. Dat schrijven meerdere Israëlische media op basis van een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Israël.

Jehezkel, die uitkomt voor het Turkse Antalyaspor, werd gearresteerd nadat hij tijdens een wedstrijd een doelpunt had gevierd met een gebaar dat verwees naar de oorlog tussen Israël en Hamas. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz roept de internationale sportgemeenschap op Turkije te straffen voor de arrestatie.

'Huidige regering Israël ziet niets in tweestatenoplossing'

Er is vanuit Israël nog niet officieel gereageerd op de oproep van China tot een grote internationale vredesconferentie, waarin volgens China een concreet plan moet worden uitgewerkt voor een tweestatenoplossing. Het is voor het eerst dat China met een dergelijk voorstel komt tijdens de oorlog tussen Israël en Hamas, maar correspondent Nasrah Habiballah verwacht niet dat de oproep binnen de regering-Netanyahu tot enthousiaste reacties heeft geleid.

"We weten dat de huidige regering niet op een tweestatenoplossing zit te wachten. Ze zien een aparte Palestijnse staat als bedreiging en veel Israëliërs denken er ook zo over", zegt Habiballah. "Daarnaast speelt bij delen van de bevolking - dus ook bij bepaalde politieke partijen - een religieus aspect een rol, waarbij men gelooft dat Palestijns gebied toebehoort aan het Joodse volk. Dus zo'n tweestatenoplossing ligt moeilijk, ook al vindt een flink deel van de internationale gemeenschap dat dat juist de oplossing moet zijn."

Ondertussen wordt er door tal van landen hard gewerkt om via diplomatieke weg de oorlog te de-escaleren. Op de grond is daar nog weinig van te zien, zegt Habiballah. "Israël zegt wel af te schalen en troepen terug te trekken uit Gaza. De VS wil dat ook graag, maar of dat afschalen met de druk van de VS te maken heeft, is de vraag. Er spelen ook allerlei andere aspecten een rol, zoals de impact van de oorlog op de Israëlische economie, de spanningen aan de grens met Libanon en de spanning op de bezette Westelijker Jordaanoever."

Zo omschrijft Habiballah de situatie op de Westoever als zorgelijk; Israël heeft het aantal invallen op de Westoever flink opgevoerd sinds de aanslag van Hamas op 7 oktober. Daarbij vallen geregeld doden en er zouden inmiddels duizenden Palestijnen zijn opgepakt. Verder gaat het economisch steeds slechter op de Westoever. Habiballah: "Tienduizenden Palestijnen daar werkten in Israël, maar mogen sinds 7 oktober Israël niet meer in. Zij hebben nu dus ook geen inkomen. De zorgen dat de boel daar op een gegeven moment ook explodeert, zijn best wel groot."

Rel tussen Turkije en Israël na juichgebaar Israëlische voetballer

De Israëlische voetballer Sagiv Jehezkel, die uitkomt voor het Turkse Antalyaspor, is volgens Turkse media gearresteerd nadat hij tijdens een wedstrijd met een gebaar had verwezen naar de oorlog tussen Israël en Hamas. Nadat hij had gescoord toonde Jehezkel een bericht met de tekst "100 dagen. 07/10", verwijzend naar de terreuraanval van Hamas op 7 oktober, afgelopen zondag precies honderd dagen geleden, en de gijzelaars die nog vast worden gehouden in Gaza.

Kort na de wedstrijd werd de speler door zijn club geschorst omdat hij volgens de club "niet had gehandeld naar de waarden van ons land". Later op de dag kondigde de Turkse minister van Justitie een strafrechtelijk onderzoek aan naar Jehezkel wegens aanzetten tot haat.

Het rumoer rond het gebaar van voetballer Jehezkel lijkt tot een nieuwe diplomatieke rel te leiden tussen Turkije en Israël; de Israëlische defensieminister Gallant schrijft op X dat Turkije "de facto de uitvoerende macht van Hamas" is. Ook verweet hij Turkije ondankbaarheid, refererend aan de noodhulp die Israël vorig jaar nog bood aan Turkije na de aardbeving in Turkije en Syrië.

De afgelopen maanden botsten de Turkse president Erdogan en de Israëlische premier Netanyahu al meerdere keren opzichtig. Zo sprak Erdogan sinds het begin van de oorlog regelmatig zijn steun uit voor de Palestijnen en vergeleek hij Netanyahu recent nog met Hitler. Netanyahu zei vervolgens dat Erdogan "de laatste persoon is die ons moreel de les kan lezen".

Sagiv Jehezkel toont zijn tekst naar de camera's

Unicef ernstig bezorgd om toename diarreegevallen bij kinderen in Gaza

VN-kinderrechtenorganisatie Unicef maakt zich ernstige zorgen om de rap verslechterende omstandigheden voor kinderen in Gaza. Zo is het aantal gevallen van diarree bij kinderen in één week tijd met 50 procent gestegen, meldt de organisatie. Unicef-woordvoerder Wouter Booij legt in het NOS Radio 1 Journaal uit dat dit te maken heeft met een opeenstapeling van omstandigheden.

"We zien al langer dat de toegang tot medische hulp in Gaza niet goed is", legt Booij uit. "Ook is de toegang tot schoon drinkwater en gezonde voeding abominabel. Dan komen kinderen al snel voedsel en water tekort. En de hygiënische omstandigheden in Gaza zijn heel slecht. Dan gaan virussen, bacteriën en ziektes heel snel rond."

Het is volgens Booij de belangrijkste verklaring voor de toename van het aantal diarreegevallen, en dat is met name gevaarlijk voor jonge kinderen. Booij: "Kinderen onder 5 jaar kunnen dan binnen 24 uur uitdrogen. Dus dat kan hartstikke dodelijk zijn, zeker in omstandigheden waarin je dat niet kunt behandelen." Hij spreekt van "een kindercrisis" en een "dodelijke spiraal van omstandigheden" voor kinderen in Gaza, waarbij het voor verbetering van die situatie cruciaal is dat er op korte termijn veel brandstof Gaza binnenkomt.

"Dan kunnen de watercentrales weer aan, zodat er schoon drinkwater beschikbaar komt. En ook kunnen de ziekenhuizen en bakkerijen dan weer draaien." Volgens Booij is zoiets pas echt goed mogelijk bij een staakt-het-vuren, waarbij er volledige toegang is tot de Gazastrook voor hulp.

Luchtaanvallen en gevechten in Khan Younis

Meerdere media schrijven over gevechten en aanvallen in de stad Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook. Zo zegt het Israëlische leger in de stad een vrachtwagen onder vuur te hebben genomen, die volgens Israël op dat moment werd volgeladen met wapens voor Hamas-strijders.

Op een andere plek in Khan Younis meldt Israël een commandocentrum van Hamas te hebben ontmanteld, waarbij onder meer wapens, handgranaten en duikapparatuur van de marinetak van Hamas in beslag werden genomen.

De correspondent van tv-zender Al Jazeera in het zuidelijke Rafah schrijft over zware gevechten in het oosten en zuiden van Khan Younis, waarbij het Israëlische leger een pad poogt te banen voor tanks en andere zware voertuigen, om zo dieper in de stad te kunnen komen. Verder schrijft de correspondent over een luchtaanval afgelopen nacht, waarbij een ontheemde familie die verbleef in een tent werd geraakt. Daarbij vielen zeker twee doden. Anderen raakten zwaargewond. Het gezin was weggevlucht uit Gaza-Stad, aldus de Al-Jazeera-correspondent.

Ter illustratie: beeld van een luchtaanval op Khan Younis, vorige week

Australische minister pleit voor 'duurzaam staakt-het-vuren'

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Wong heeft opgeroepen tot een "duurzaam staakt-het-vuren" tussen Israël en Hamas. Dat deed ze in een persverklaring, kort voor vertrek naar het Midden-Oosten.

Wong bezoekt tijdens haar reis onder meer de bezette Westelijke Jordaanoever en ook spreekt ze in Israël met familieleden van gegijzelden. Verder bezoekt ze nog de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië, waar Wong naar eigen zeggen gaat pleiten voor de tweestatenoplossing.

Australië steunde vorige maand in de VN een resolutie die opriep tot een staakt-het-vuren, waarmee het land toonde een ander standpunt te hebben dan nauwe bondgenoot VS, wat een zeldzaamheid is. "Ik zal de Australische steun voor het recht op zelfbeschikking van de Palestijnen benadrukken, en onze toewijding aan de humanitaire behoeften in Gaza en op de Westoever", zei Wong voor haar Midden-Oosten-reis. "Tegelijk zal ik onze weerstand laten zien tegen de gedwongen verplaatsing van Palestijnen en ook onze mening delen dat Gaza niet lang gebruikt mag worden als platform voor terrorisme."

VS: Houthi-raket neergeschoten

Een Amerikaans gevechtsvliegtuig heeft een raket neergeschoten die vanuit Houthi-gebied in Jemen was afgevuurd op de USS Laboon, meldt de Amerikaanse Central Military Command. De torpedobootjager ligt in het zuidelijke deel van de Rode Zee. De Amerikanen maken geen melding van gewonden of schade.

China roept op tot grote vredesconferentie over Gaza

Wang Yi met zijn Egyptische ambtgenoot Sameh Shoukry in Caïro

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft opgeroepen tot een grote internationale vredesconferentie over de almaar escalerende situatie in Gaza. Het moet volgens hem een gezaghebbende conferentie zijn waarin een concreet plan wordt uitgewerkt voor een tweestatenoplossing.

Wang deed zijn uitspraken na gesprekken met zijn Egyptische ambtgenoot Sameh Shoukry in Caïro. Hij zei dat de oorlog in Gaza "enorm veel slachtoffers maakt onder onschuldige burgers, tot ernstige humanitaire rampen leidt en de verspreiding van negatieve neveneffecten versnelt". China kent Gaza een derde pakket aan humanitaire noodhulp toe, zo maakte de minister bekend.

Wang sprak ook met de secretaris-generaal van de Arabische Liga Ahmed Aboul Gheit. Ze waren het met elkaar eens dat er zo snel mogelijk een wapenstilstand moet komen. "Invloedrijke landen in het bijzonder moeten een objectieve, onpartijdige en constructieve rol spelen op dit gebied", aldus een gezamenlijke verklaring, waarin ook de tweestatenoplossing als basis wordt genoemd voor toekomstige afspraken over de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.

Leger Israël doodt vijf Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever

Het Israëlische leger heeft de afgelopen dag bij drie afzonderlijke incidenten vijf Palestijnen gedood op de Westelijke Jordaanoever, bevestigen bronnen aan beide zijden. Volgens Palestijnse gezondheidsfunctionarissen waren onder hen jongens van 14, 15 en 17 jaar.

Volgens Israël braken twee jongens in een auto door een controlepost bij Hebron en openden het vuur. Ze kwamen om het leven toen militairen terugschoten. Bij een ander incident zouden twee tieners zijn gedood nadat ze een explosief hadden gegooid naar militairen op een militaire basis nabij de stad Ramallah.

In een vluchtelingenkamp vlak bij de stad Jericho doodden Israëlische militairen een jongen toen zij het kamp uitkamden op zoek naar een gezochte man.

Is Israël klaar met Netanyahu?

Het was gisteren 100 dagen geleden dat Hamas Israël aanviel. Bij de Israëlische tegenreactie in de Gazastrook vielen sindsdien bijna 24.000 Palestijnse doden. Daarvoor krijgt Israël internationaal stevige kritiek, maar dat weerhoudt de regering er niet van de operatie door te zetten.

Vanuit Israël zelf krijgt de regering ook kritiek, maar die richt zich vooral op het falen om het land veilig te houden. Met name premier Netanyahu krijgt het zwaar te verduren en wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de aanvallen van Hamas. Is dit het einde van zijn politieke carrière?

Hamas toont video van drie gijzelaars

Hamas heeft een video gedeeld van drie gijzelaars die in de Gazastrook vast worden gehouden. In de video roepen de gijzelaars op om het offensief tegen de Palestijnse militante beweging te stoppen.

De video duurt 37 seconden en eindigt met de zin: "Morgen zullen we je informeren over hun lot." Hamas zei eerder het contact met veel gijzelaars te hebben verloren en geeft Israëlische luchtaanvallen daarvan de schuld.

Welkom

Welkom in het liveblog van maandag 15 januari over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.