Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Hamas toont weer video van gijzelaars

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de situatie in het Midden-Oosten.

liveblog gesloten

Hamas toont video van drie gijzelaars

Hamas heeft een video gedeeld van drie gijzelaars die in de Gazastrook vast worden gehouden. In de video roepen de gijzelaars op om het offensief tegen de Palestijnse militante beweging te stoppen.

De video duurt 37 seconden en eindigt met de zin: "Morgen zullen we je informeren over hun lot". Hamas zei eerder vandaag het contact met veel gijzelaars te zijn verloren en geeft Israëlische luchtaanvallen daarvan de schuld.

Hamas: 'Lot van veel gijzelaars onbekend'

De woordvoerder van de militante tak van Hamas, Abu Ubaida, zegt dat het lot van veel overgebleven gijzelaars uit Israël onbekend is. Veel van de gijzelaars zijn "mogelijk gedood", aldus Ubaida in een televisieoptreden. Hij geeft daarbij de schuld aan Israël en de "Israëlische agressie" en noemt onder meer de luchtaanvallen die het land in de Gazastrook uitvoert.

In Tel Aviv wordt vandaag stilgestaan bij de gijzelaars die vast worden gehouden door Hamas, omdat het precies 100 dagen geleden is dat Hamas op 7 oktober een grootschalige aanval op Israël uitvoerde.

Familieleden tonen foto's van gijzelaars in Tel Aviv:

Familieleden met borden van gijzelaars in Tel Aviv

Hezbollah-leider: aanvallen op Houthi's schaden alle scheepvaart

De luchtaanvallen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op Houthi-rebellen hebben de Rode Zee tot conflictgebied gemaakt, zei Hezbollah-leider Hassan Nasrallah vanavond in een televisietoespraak. De VS en het VK vallen sinds vrijdag Houthi-doelwitten in Jemen aan.

De Libanese Hezbollah-leider sprak van "domheid" en zegt dat schepen die banden hebben met Israël doelwit zullen blijven van de Houthi's. "Wat de Amerikanen in de Rode Zee hebben gedaan, schaadt alle scheepvaart."

De Houthi-rebellen hebben zich solidair verklaard met de Palestijnen in de Gazastrook en vallen daarom schepen aan in de Rode Zee. De Houthi's worden gesteund door Hezbollah in Zuid-Libanon en door Iran.

Tunnel nagemaakt op plein Tel Aviv om gijzelaars te herinneren

In Tel Aviv hebben families van gijzelaars gisteren een tunnel nagebouwd, om de gedachte levend te houden aan de mensen die Hamas gegijzeld houdt. De tunnel moet de erbarmelijke omstandigheden van de gijzelaars nabootsen: met krappe ruimtes en een gebrek aan daglicht.

Familieleden schreven aan de binnenkant van de tunnel de namen van de gijzelaars, met daarbij een boodschap voor hun geliefden. Ook schreven ze het aantal dagen van vermissing op: voor veel van hen vandaag precies 100 dagen. "We moeten ze in gedachten houden", vertelt een van de initiatiefnemers.

In Tel Aviv wordt ook vandaag stilgestaan bij 100 dagen oorlog. Er zijn demonstraties en er wordt stilte gehouden.

  • Reuters
    De tunnel in Tel Aviv
  • Reuters
    Boodschappen en namen op de binnenkant van de tunnel
  • Reuters
    De binnenkant van de nagemaakte tunnel in Tel Aviv
  • Reuters
    Een familie voor de voorkant van de tunnel

Dode en zwaargewonde door antitank-raketten Hezbollah

In de plaats Kfar Yuval, in het noorden van Israël, is een 40-jarige man omgekomen en een vrouw van 70 zwaargewond geraakt door een aanval met anti-tank-raketten vanuit Libanon.

Er waren nog meer aanvallen op Noord-Israël door Hezbollah vanuit Libanon, meldt de Israëlische krant Ha'aretz. Die kwamen niet in bewoond gebied terecht.

Het Israëlische leger heeft ook doelen in Libanon aangevallen. Met gevechtsvliegtuigen werden verschillende Hezbollah-doelen geraakt, aldus het leger, waaronder een operationeel hoofdkwartier.

Honderd seconden stilte en staking van 100 minuten

In Tel Aviv gaat de massale demonstratie voor de gijzelaars nog steeds door. Om 11.00 uur plaatselijke tijd hielden de betogers 100 seconden stilte. Tegelijkertijd begon er een staking van 100 minuten waaraan verscheidene Israëlische bedrijven en organisaties.

Bij de herdenking in Tel Aviv was ook een ontvoerde Israëliër die werd bevrijd aanwezig, Itay Regev.

Veel emotie bij de aanwezigen van de demonstratie:

  • EPA
    Itay Regev, in het wit
  • EPA
    Familieleden houden borden met gegijzelden omhoog
  • EPA
    Veel emotie tijdens de staking en stilte in Tel Aviv
  • EPA
    Borden met daarop gegijzelden
  • EPA
    De staking in Tel Aviv
  • EPA
    Een bord met daarop een van de gegijzelden

Leger: meer dan 1100 Israëlische militairen gewond

Sinds het begin van de Israëlische grondoperatie in Gaza zijn 187 Israëlische militairen gedood en 1106 militairen gewond geraakt, van wie 240 ernstig gewond. Dat heeft het Israëlische leger bekendgemaakt. De afgelopen 24 uur vielen er 12 gewonden.

120.000 aanwezigen bij demonstratie voor gijzelaars: 'Haal ze nu terug'

In Tel Aviv zijn 120.000 mensen op de been om aandacht te vragen voor het lot van de gijzelaars die Hamas vasthoudt in Gaza. Een deel van de demonstranten in Tel Aviv roept de Israëlische premier Netanyahu op om af te treden.

120.000 aanwezigen bij demonstratie voor gijzelaars: 'Haal ze nu terug'

Leger Israël: militanten uit Libanon gedood

Israëlische militairen hebben een groep militanten beschoten die probeerden vanuit Libanon Israël binnen te komen. Dat meldt het Israëlische leger. Vier van hen zijn volgens het leger gedood.

De militairen waren volgens het leger op patrouille in Har Dov, bij de Shebaa-boerderijen. Dat is een strook land bij de Golanhoogten, die Israël op Syrië veroverde tijdens de Zesdaagse Oorlog en annexeerde in 1981. Het Israëlische leger meldt dat de militairen de groep zagen tijdens de patrouille. Daarop zijn de militanten bestookt met artillerie.

President Macron in opgenomen bericht aan gijzelaars: Frankrijk laat kinderen niet in de steek

Tijdens een 24-uurs demonstratie in het Israëlische Tel Aviv hebben verschillende internationale hoogwaardigheidsbekleders steunbetuigingen geuit. De Franse president Macron stuurde een opgenomen bericht naar de bijeenkomst in Tel Aviv voor de gijzelaars dat daar werd afgespeeld. Hij stond daarin stil bij een aantal vrijgelaten gevangenen die het Franse staatsburgerschap hebben. Maar ook bij de 28-jarige gegijzelde Elia Toledano die de Franse nationaliteit heeft en in december dood werd gevonden in de Gazastrook.

Voor de Fransen die nog vast worden gehouden had Macron een boodschap: "Frankrijk laat zijn kinderen niet in de steek. Daarom moeten de onderhandelingen over hun vrijlating keer op keer worden herhaald en vernieuwd", zei Macron.

Tijdens de demonstratie in Tel Aviv sprak ook de Amerikaanse ambassadeur in Israël Jack Lew. Hij beloofde dat de Verenigde Staten niet zullen stoppen met hun inspanningen om de gijzelaars die Hamas in Gaza vasthoudt, naar huis te brengen.

'Qatar heeft medicijnen ontvangen voor gijzelaars in Gazastrook'

Qatarese functionarissen zouden Israëlische medicijnen hebben ontvangen die bestemd zijn voor de gijzelaars die worden vastgehouden in de Gazastrook. De vertegenwoordigers van Qatar gaan naar verluidt de medicijnen naar de grens met Gaza brengen en ze overhandigen aan een derde partij. Die overhandigt ze vervolgens aan de gijzelaars, meldt Haaretz, zonder een bron te noemen.

Wie die derde betrokken partij is, is onduidelijk. Er zou achter de schermen worden onderhandeld over een rol voor vertegenwoordigers van de VN of een andere internationale hulpgroep.

120.000 aanwezigen bij 24-uurs demonstratie voor gijzelaars

In Tel Aviv zijn duizenden mensen op de been voor een 24-uurs demonstratie. Ze eisen de terugkeer van de gijzelaars die Hamas vasthoudt in Gaza. Een deel van de demonstranten roept de Israëlische premier Netanyahu en zijn regering op om af te treden en vraagt om nieuwe verkiezingen. Volgens Israëlische media waren er gisteravond op het hoogtepunt zo'n 120.000 demonstranten geteld.

Verschillende mensen houden een toespraak. Onder hen een aantal familieleden van gijzelaars. Ook vrijgelaten gijzelaars namen het woord. Onder de aanwezigen waren ook een aantal ministers.

Ook in de havenstad Haifa werd gedemonstreerd, De protesten worden dit weekend gehouden omdat het zondag 100 dagen is dat Israël in oorlog is met Hamas die op 7 oktober een verrassingsaanval op Israël uitvoerde.

De demonstranten eisen de vrijlating van de gijzelaars