Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Hoge Hamasleider gedood in Beiroet • Libanese premier veroordeelt aanval

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

  • Eerste gevluchte Palestijnen keren terug in Noord-Gaza
  • Israël: genocidezaak niet boycotten
  • Hooggerechtshof Israël haalt streep door staatsrechthervorming Netanyahu

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Protesten op bezette Westelijke Jordaanoever na aanval op Hamasleider

Op de Westoever zijn op verschillende plaatsen protesten uitgebroken na de dood van Hamaskopstuk Saleh al-Arouri. Onder meer in Ramallah, Jenin en Hebron gingen Palestijnen de straat op, onder wie bewapende militanten.

Palestijnen op Westelijke Jordaanoever de straat op na dood Hamasleider

Hezbollah: doden van Hamasleider 'gevaarlijke ontwikkeling'

De Libanese militante groepering Hezbollah waarschuwt dat de dood van Hamasleider Saleh al-Arouri niet ongestraft zal blijven. In een verklaring noemt Hezbollah het doden van de Hamasleider een "gevaarlijke ontwikkeling" in de oorlog tussen Israël en de "as van het verzet."

Met "as van het verzet" wordt verwezen naar de door Iran gesteunde groepen zoals Hamas en Hezbollah. Dat "verzet" heeft volgens Hezbollah nu "de vinger aan de trekker."

Al snel na het begin van de oorlog tussen Israël Hamas, na de terreuraanslag van 7 oktober, ontstond ook een noordelijk front, waarbij Hezbollah en Israël over en weer beschietingen uitvoeren. Dat heeft geleid tot slachtoffers en tot evacuaties in het noorden van Israël. Tegelijkertijd opereert zowel Hezbollah als Israël tot nog toe betrekkelijk terughoudend in hun onderlinge strijd, uit vrees voor verdere escalatie.

Ook twee andere Hamasleiders gedood bij aanval Beiroet

Bij de aanval op het Hamaskantoor in Beiroet zijn ook twee andere Hamas-leiders gedood, meldt de aan Hamas gelieerde televisiezender al-Aqsa. Het gaat om Samier Findi Abu Amer en Azzam Al-Aqraa Abu Ammar, beiden leiders van de Qassambrigades, de gewapende tak van Hamas.

Eerder werd de dood van Hamas-leider Saleh al-Arouri al bevestigd op de zender. Hij is een van de oprichters van de Qassambrigades en leidde die de facto op de Westelijke Jordaanoever.

Dit zijn beelden van de plek van de aanval

Hamaskopstuk gedood bij droneaanval in Beiroet

Premier Libanon: 'Aanval op Hamasleider in Beiroet nieuwe Israëlische misdaad'

De Libanese premier Najib Mikati noemt de aanval op het vermoedelijke Hamas-kantoor in Beiroet, waarbij Hamasleider al-Arouri werd gedood, "een nieuwe Israëlische misdaad". Volgens Mikati is de aanval bedoeld "om Libanon in een nieuwe fase van confrontatie te trekken, in het licht van de dagelijkse aanvallen op het zuiden van het land".

Een adviseur van premier Netanyahu, Mark Regev, liet aan televisiezender MSNBC weten dat Israël de aanval nog niet heeft opgeëist. "Wie het ook heeft gedaan, het moet duidelijk zijn: dit was geen aanval op de staat Libanon", zei hij in het interview. Volgens hem gaat het om een precisieaanval op de Hamas-leiding.

Volgens de Israëlische nieuwsomroep Arutz Sheva, is aan ministers gevraagd om geen commentaar te geven op de dood van al-Arouri.

Explosie in Beiroet, hoge Hamasleider gedood

Bij een explosie in het zuiden van de Libanese hoofdstad Beiroet zijn volgens de Libanese staatsmedia drie mensen gedood. Volgens de media gaat het om een Israëlische drone-aanval op een Hamas-kantoor. Het zuiden van Beiroet geldt als een bolwerk van Hezbollah, de militante Libanese groepering die wordt gesteund door Iran en een belangrijke bondgenoot is van Hamas.

Onder de doden bevindt zich Hamas-leider Saleh al-Arouri. Hij is een van de oprichters van de militaire tak van Hamas, de Qassambrigades. Zowel Hamas als Hezbollah bevestigt de dood van Arouri.

Op sociale media gaan beelden rond van de explosie, maar er is nog veel onduidelijk over de aanval en de andere slachtoffers. Israël heeft nog niet gereageerd op vragen van persbureaus.

Het zwaar beschadigde Hamas-kantoor in Beiroet

Overlevenden aanslag festival klagen Israëlische veiligheidsinstanties aan

42 overlevenden van de aanslag op het muziekfestival klagen het Israëlische leger, de veiligheidsdienst Shin Beth en de Israëlische politie aan. Meerdere media, zoals Haaretz en The Times of Israël schrijven daarover. De overlevenden eisen een schadevergoeding van ruim 50 miljoen euro.

De 42 mensen raakten gewond bij de grootscheepse aanval van Hamas op 7 oktober. Daarbij werden 364 feestgangers gedood, ook werden zo'n 40 mensen gegijzeld. De 42 slachtoffers menen dat de aanval voorkomen had kunnen worden, als deze diensten eerder in actie waren gekomen. Dat had volgens hen al gekund door "een simpel telefoontje aan de organisatoren van het festival".

Hoofdkwartier Palestijnse Rode Kruis in Khan Younis gebombardeerd

Het Israelische leger heeft volgens de Palestijnse Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis in de islamitische wereld, zijn hoofdkwartier in Khan Younis gebombardeerd. Daarbij zijn volgens de hulporganisatie meerdere doden en gewonden gevallen. Ook zegt de Rode Halve Maan dat het ziekenhuis in de stad wordt aangevallen.

Er zijn op dit moment zware gevechten gaande in Khan Younis, een stad in het zuiden van Gaza. Gisteren trok het Israëlische leger duizenden militairen terug uit sommige delen van Gaza. Tegelijkertijd liet het leger weten de operaties in het zuiden en midden van Gaza op te voeren. Israël ziet Khan Younis als een bolwerk van Hamas en wil de oorlog pas stoppen als die organisatie volledig vernietigd is.

Turkije arresteert 33 mensen vanwege 'spionage voor Israëlische geheime dienst'

Turkije heeft 33 mensen gearresteerd op verdenking van spionage voor Israël. De verdachten zouden volgens de Turkse autoriteiten in opdracht van de Mossad, de Israëlische inlichtingendienst, buitenlanders die in Turkije wonen hebben bespioneerd.

In acht Turkse regio's werden verdachten opgepakt. Details over het onderzoek zijn niet vrijgegeven. Wel deelde de minister van Binnenlandse Zaken, Ali Yerlikya, beelden van de arrestaties op X. Hij schreef daarbij dat de strijd tegen spionnen zal worden voortgezet.

Eerste gevluchte Palestijnen keren terug naar Noord-Gaza

Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera keren duizenden Palestijnen terug naar het noorden van Gaza. Dat doen ze nu Israël een deel van zijn troepen in het noorden heeft teruggetrokken. De nieuwszender was in Beit Lahia een plaats in het noorden, en zag daar mensen terugkeren. Op beelden van de nieuwszender en op foto's van persbureaus is te zien dat (een deel van) de stad volledig verwoest is.

Gisteren liet het Israëlisch leger weten dat het deze week begint met het terugtrekken van duizenden militairen. Een deel is volgens bronnen binnen het leger nodig bij een mogelijk tweede front aan de grens met Libanon. Sinds het begin van de oorlog is 85 procent van de inwoners van Gaza op de vlucht geslagen naar het zuiden van Gaza.

Ondertussen zijn in andere gebieden van Gaza nog hevige gevechten en bombardementen. Bij bombardementen op Khan Younis werden dit weekend zeker 35 mensen gedood, zeggen ziekenhuizen tegen AP. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zegt dat er de afgelopen 24 uur in totaal 207 Palestijnen in Gaza werden gedood. Waar dat gebeurde maakt het ministerie niet bekend.

Beit Lahia lijkt volledig verwoest te zijn

Mensenrechtenorganisaties in hoger beroep om Nederlandse onderdelen Israelische F-35's

Drie mensenrechtenorganisaties willen in hoger beroep afdwingen dat Nederland geen onderdelen meer mag leveren voor Israëlische F-35 gevechtstoestellen. De organisaties, waaronder Oxfam Novib daagden de staat eerder voor de rechter, omdat zij vinden dat de doorvoer van de F-35-onderdelen in strijd is met het oorlogsrecht. Nederland weet volgens de organisaties dat de jachtvliegtuigen waarvoor ze bedoeld zijn aanvallen uitvoeren op de Gazastrook en bijdragen aan mensenrechtenschendingen.

De rechter besloot in december dat Nederland door mocht gaan met de levering van de onderdelen. In het vonnis schreef de rechter dat de staat op het gebied van (nationale) veiligheid en buitenlands beleid veel ruimte heeft om zelf keuzes te maken, omdat die afhangen van allerlei politieke en beleidsmatige afwegingen.

De drie organisaties zijn het niet eens met de beslissing van de rechter en stappen daarom naar het gerechtshof. Mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld treedt namens de organisaties op als advocaat. "Ons land is eraan gehouden om alles te doen en zeker te laten om ernstige schendingen of zelfs een (dreigende) genocide te voorkomen. Het actief leveren van steun aan een land dat ernstige oorlogsmisdaden begaat mag simpelweg niet," zegt zij in een persbericht.

Israël: genocidezaak bij Gerechtshof niet boycotten

Israël is niet van plan om de genocidezaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te boycotten. Dat zegt Nationaal Veiligheidsadviseur Hanegbi tegen de Israëlische nieuwssite Ynet.

Israël heeft al lang geleden de Genocideconventie ondertekend, zegt Hanegbi. "We zullen meewerken aan de zaak en de absurde beschuldiging weerleggen. Het Joodse volk heeft genocide van dichterbij meegemaakt dan welke andere natie dan ook, toen zes miljoen van onze mensen werden afgeslacht." Hanegbi omschrijft de terreuraanvallen van Hamas op 7 oktober waarbij 1139 mensen om het leven kwamen als "een soortgelijke gruweldaad". Hij voegt eraan toe dat "we dit keer de middelen hebben om onszelf te verdedigen tegen diegenen die onze vernietiging nastreven".

Vrijdag spande Zuid-Afrika een zaak bij het Internationaal Gerechtshof aan. Het land beschuldigt Israël van genocide tegen de Palestijnen in de Gazastrook. Sinds het begin van de luchtaanvallen op de Gazastrook zijn er volgens de laatste cijfers bijna 22.000 Palestijnen om het leven gekomen, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Gaza, dat onder controle staat van Hamas.

Hooggerechtshof Israël haalt streep door staatsrechthervorming Netanyahu

Het Israëlische hooggerechtshof heeft een streep gehaald door een omstreden wet van premier Netanyahu. De wet was bedoeld om de macht van regering en parlement te vergroten ten koste van die van de rechterlijke macht. De hoogste rechtbank in Israël heeft nu met acht tegen zeven stemmen een streep gehaald door de wet, die in juli door het parlement was aangenomen.

Nu heeft het hooggerechtshof de bevoegdheid om regels die als "onredelijk" worden beschouwd nietig te verklaren. De wetswijziging van Netanyahu's regering was bedoeld om het hof die bevoegdheid te ontnemen, maar daar hebben de hoogste rechters nu dus een stokje voor gestoken.

Het afschaffen van het zogeheten redelijkheidscriterium maakte deel uit van een veel groter pakket met hervormingen van het staatsrecht die de regering-Netanyahu wil doorvoeren. Daartegen is in Israël fel en massaal geprotesteerd, vooral in links-liberale kringen.

Lees hier meer:

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van dinsdag 2 januari over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.