Minister van Defensie Yoav Gallant en premier Benjamin Netanyahu
NOS NieuwsAangepast

Israëlische parlement stemt in met omstreden hervormingswet

In Israël heeft het parlement een omstreden wet aangenomen die de macht van het Hooggerechtshof inperkt. Nadat de oppositie na de tweede stemronde was weggelopen, werd de wet in de laatste en definitieve stemronde aangenomen met 64 stemmen voor en nul tegen.

De ultrarechtse regering van premier Netanyahu kondigde in januari van dit jaar controversiële juridische hervormingen aan. Dat leidde tot massale protesten in het land. Ook vandaag, op de dag van de stemming, stonden er weer duizenden mensen op straat.

Minister van Defensie Gallant keerde zich eerder nog tegen de juridische hervormingen en stuurde aan op een compromis. Uiteindelijk stemde Gallant vandaag ook voor de nieuwe wet.

Boycot

De stemming ging over de zogenoemde redelijkheidsclausule in de wet, een belangrijk element van het pakket aan hervormingen. Tot nog toe kon het Hooggerechtshof besluiten van de regering tegenhouden als het die onredelijk achtte.

Israël heeft geen geschreven grondwet, waardoor het Hooggerechtshof tot nu toe een belangrijke rol speelde in het toetsen van de wetten waar de regering mee kwam.

Achter de schermen hadden coalitie en oppositie de hele ochtend nog onderhandeld. Oppositieleider Lapid had er uiteindelijk geen vertrouwen in dat er nog voor de stemming een compromis zou komen. Daarom besloot de hele oppositie het parlementsgebouw, de Knesset, te verlaten en de stemming te boycotten.

Israëls bondgenoot Amerika heeft gereageerd op de uitkomst van de stemming. De regering-Biden vindt de beslissing 'ongelukkig', zegt een woordvoerder van het Witte Huis. De VS dringt er bij de Israëlische regering op aan om te werken aan "consensus door politieke dialoog".

Netanyahu noemde de uitslag in een televisietoespraak een "noodzakelijke stap voor de democratie". Hij zei door te zullen werken aan "dialoog en afspraken met de oppositie". Hij hoopt eind november een overeenkomst met de oppositie te hebben over juridische hervormingen. Ook beweert hij dat het Hooggerechtshof onafhankelijk blijft.

In grote steden in Tel Aviv en Jeruzalem is het geregeld onrustig, zo ook vandaag weer. Demonstranten blokkeerden de wegen naar het parlement, de politie zette het waterkanon in om de menige uiteen te drijven.

Massale protesten in Jeruzalem tegen regeringsplannen

Het Israëlische parlement zal op een later moment ook gaan stemmen over de benoeming van rechters. Netanyahu en zijn bondgenoten willen dat de regering rechters mag benoemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl