Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Israël bestookt doelen in Zuid-Libanon, Hezbollah meldt doden

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

  • Israël wil bouwvakkers uit het buitenland halen
  • Tienduizenden betogers op de been in Istanbul
  • Israël haalt deel reservisten terug

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Hezbollah meldt doden in zuiden van Libanon

De militante sjiitische beweging Hezbollah zegt dat drie van zijn strijders zijn omgekomen in het zuiden van Libanon. Over de omstandigheden waaronder dat is gebeurd, wordt niets gemeld. In een bericht op Telegram wordt alleen gezegd dat de drie "martelaren" zijn.

Het Israëlische leger meldde vanavond een reeks doelen in het zuiden van Libanon te hebben bestookt, waaronder plekken van waaruit Hezbollah opereert. Eerder was gemeld dat vijf Israëlische militairen gewond waren geraakt bij beschietingen vanuit Libanon.

Hezbollah is een bondgenoot van Hamas en wordt gesteund door Iran.

In beeld: demonstranten in Istanbul

Tienduizenden betogers in Istanbul steunen Gaza

Israëlische centrale bank verlaagt rente om economie te steunen

De Israëlische centrale bank heeft de rente verlaagd om zo de afzwakkende economie te stimuleren. De rente gaat met een kwart procentpunt omlaag tot 4,50 procent. Het is de eerste renteverlaging in bijna vier jaar.

Eerder had de centrale bank de rente nog flink opgeschroefd om zo de hoge inflatie te bedwingen. Het zorgde voor een daling van de inflatie naar 3,3 procent. Een maand eerder was de inflatie 3,7 procent.

Door de oorlog met Hamas staat de Israëlische economie onder druk. Zo zijn veel Israëliërs naar het front gestuurd, waardoor bedrijven minder produceren, en zijn duizenden Palestijnen geweerd om te werken in Israël wat voor personeelstekorten zorgt. Ook wordt de toeristensector hard geraakt door de oorlog.

Zeker 29 Israëlische militairen dood door eigen vuur

Sinds het begin van het grondoffensief in Gaza heeft het Israëlische leger zeker 29 manschappen verloren door eigen vuur en ongevallen met eigen materieel. Dat heeft het Israëlische leger bevestigd na berichten in de Israëlische media.

Achttien militairen werden gedood door eigen luchtaanvallen en tankbeschietingen, twee anderen door een per ongeluk afgevuurd schot. Negen militairen kwamen om door ongelukken met munitie. Het is onduidelijk hoeveel gewonden er vielen door eigen vuur. Volgens het leger zijn er in totaal 172 militairen om het leven gekomen in de oorlog met Hamas.

Israël wil bouwvakkers uit het buitenland halen

Israël wil bouwvakkers uit het buitenland halen om het wegvallen van Palestijnse werknemers door de oorlog in Gaza te compenseren. Een functionaris van de Israëlische overheid zegt tegen het Israëlische dagblad Calcalist dat die bouwvakkers mogelijk uit China en India moeten komen.

Sinds de oorlog met Hamas zijn 80.000 Palestijnse bouwvakkers uit Israël geweerd en kampt het land met arbeidstekorten. Veel bouwprojecten lopen vertraging op.

Israël hoopt dat er in het eerste kwartaal van dit jaar ongeveer 10.000 buitenlandse bouwvakkers naar het land komen.

Tienduizenden betogers op de been in Istanbul

In Istanbul zijn vanmorgen tienduizenden betogers de straat op gegaan om te protesteren tegen Israël en de aanvallen die het land uitvoert op de Gazastrook. De demonstranten trokken met Turkse en Palestijnse vlaggen de straat op en riepen "moordenaar Israël" op om "uit Palestina weg te gaan".

Rond de jaarwisseling gingen ook in Ramallah, op de bezette Westelijke Jordaanoever, demonstranten de straat op om de Palestijnen in de Gazastrook te steunen. Ze droegen onder meer een lang spandoek mee waarop duizenden namen stonden van Palestijnen die zijn gedood tijdens de oorlog.

  • AFP
    Tienduizenden betogers op de been in Istanbul
  • AFP
    Tienduizenden betogers op de been in Istanbul

Israël: 'Deel troepen van Gaza gaat zich voorbereiden op front bij Libanon'

Een functionaris van het Israëlische leger zegt tegen persbureau Reuters dat een deel van de troepen die zich terugtrekken uit Gaza zich gaan voorbereiden op een mogelijk tweede front bij Libanon.

Aan de noordgrens met Israël vuren Hezbollah-militanten regelmatig raketten af op Israël. Het Israëlische leger reageert vaak met tegenaanvallen. Vorige week waarschuwde premier Netanyahu Hezbollah dat wanneer ze niet stoppen met de aanvallen er een volledige oorlog op de loer ligt. "Als Hezbollah de oorlogsvoering uitbreidt, zal het klappen krijgen die het zich nooit heeft kunnen voorstellen - en dat geldt ook voor Iran", zei Netanyahu.

Hezbollah steunt Hamas in de oorlog tegen Israël. Beide groepen worden weer gesteund door Iran, de aartsvijand van Israël. Ook andere Iraanse bondgenoten, zoals groeperingen in Jemen en Syrië, hebben Israëlische doelen aangevallen.

Klokslag middernacht raketten boven Tel Aviv

Boven de Israëlische stad Tel Aviv waren om klokslag middernacht (lokale tijd) raketten te zien die vanuit Gaza werden afgeschoten. Journalisten van persbureau AFP hoorden vervolgens het luchtalarm afgaan en zagen hoe Israëliërs gedeeltelijk doorfeestten, maar ook naar de zijkanten van de straten trokken om te schuilen.

Israël haalt deel reservisten terug

Het Israëlische leger stuurt een deel van zijn reservisten die in Gaza hebben gevochten met verlof. Ze krijgen deze week de kans om naar hun familie terug te keren, zegt woordvoerder Daniel Hagari. Het zou gaan om duizenden Israëliërs.

Hun terugkeer moet ook een impuls geven aan de Israëlische economie, die te lijden heeft onder de afwezigheid van een groot deel van de beroepspopulatie. Een deel van de reservisten keert op een later moment weer terug. "De strijd gaat door en daarbij hebben we hen nodig", zei Hagari.

Welkom

Welkom in het liveblog van maandag 1 januari 2024 over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren lees je hier terug.