Leden van het hooggerechtshof in september
NOS NieuwsAangepast

Hooggerechtshof Israël haalt streep door staatsrechthervorming Netanyahu

Het Israëlische hooggerechtshof heeft een streep gehaald door een omstreden wet van premier Netanyahu. De wet was bedoeld om de macht van regering en parlement te vergroten ten koste van die van de rechterlijke macht. De hoogste rechtbank in Israël heeft nu met acht tegen zeven stemmen een streep gehaald door de wet, die in juli door het parlement was aangenomen.

Nu heeft het hooggerechtshof de bevoegdheid om regels die als "onredelijk" worden beschouwd nietig te verklaren. De wetswijziging van Netanyahu's regering was bedoeld om het hof die bevoegdheid te ontnemen, maar daar hebben de hoogste rechters nu dus een stokje voor gestoken.

Het afschaffen van het zogeheten redelijkheidscriterium maakte deel uit van een veel groter pakket met hervormingen van het staatsrecht die de regering-Netanyahu wil doorvoeren. Daartegen is in Israël fel en massaal geprotesteerd, vooral in links-liberale kringen.

Voorstanders van de hervormingen van Netanyahu zeggen dat het zwaartepunt bij regering en het democratisch gekozen parlement hoort te liggen; tegenstanders zijn bang dat ieder middel om tegenwicht te bieden aan de macht van de regering verdwijnt, waardoor de democratie in gevaar komt.

Na de moordpartijen van Hamas in Israël op 7 oktober verdween de strijd om de hervormingen naar de achtergrond.

Vanuit Likud, de partij van premier Netanyahu, komt kritiek op het besluit van het hof. "Het gaat in tegen de wil van het volk, zeker nu in oorlogstijd." Minister Levin van Justitie, die ook lid is van Likud, zegt dat de regering zich niet laat ontmoedigen om de hervormingen alsnog door te voeren.

Politici van de oppositie reageren juist tevreden op het oordeel van het hof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl