KNVB-bekerblog
NOS VoetbalAangepast

Groningen, Cambuur, Fortuna ronde verder • Spakenburg na verlenging uitgeschakeld

De tweede ronde van de KNVB-beker begon dinsdagavond met zes wedstrijden, met deze resultaten:

liveblog gesloten

Programma woensdag en donderdag

Morgenavond gaat de KNVB-beker verder, ook dan weer te volgen in een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app. Bekijk hier het resterende programma van de tweede ronde:

Woensdag:

  • 18.45 uur: ADO Den Haag - Sparta
  • 20.00 uur: HHC Hardenberg - AZ, GVVV - NEC, RKAV Volendam - AFC
  • 21.00 uur: Feyenoord - FC Utrecht

Donderdag:

  • 18.45 uur: Hercules - Ajax
  • 20.00 uur: Go Ahead Eagles - De Treffers, Katwijk - Almere City, Vitesse - Heerenveen
  • 21.00 uur: PSV - FC Twente

En voor in de agenda, alvast de data voor het vervolg van het toernooi:
Achtste finales: 16, 17 en 18 januari
Kwartfinales: 6, 7 en 8 februari
Halve finales: 27 en 28 februari
Finale: 21 april

Zes ploegen naar volgende ronde

De sensatie zat aan het begin van de bekeravond. Quick Boys, dat met veel genoegen de nieuwe geuzennaam 'kutclub' heeft aangenomen, schakelde De Graafschap uit.

Ook de amateurs van Excelsior Maassluis voegden zich bij de laatste zestien door te winnen van DEM (0-1). Spakenburg, de sensatie van vorig jaar, haalde het net niet: Excelsior won in verlenging. SC Cambuur (0-3 bij FC Dordrecht), Fortuna Sittard (0-2 bij FC Eindhoven) en FC Groningen (1-3 bij Willem II) zien we ook terug in loting voor de derde ronde.

Die loting vindt plaats na de wedstrijden van donderdag.

Quick Boys viert de 2-0 bekerzege op De Graafschap

WIL-GRO | 90+4' Groningen naar laatste zestien

Het slotoffensief van Willem II levert niets op, FC Groningen wint in Tilburg en voegt zich bij de laatste zestien van de KNVB-beker.

Willem II - FC Groningen 1-3

WIL-GRO | 84' Groningen breidt voorsprong uit

Uit een strafschop komt FC Groningen op 1-3 tegen Willem II. Postema wordt in de zestien naar de grond getrokken door Schouten. Postema gaat zelf achter de bal staan en schiet de derde Groningse treffer binnen.

Willem II - FC Groningen 1-3

SPA-EXC | 120+3' Spakenburg treurt, Excelsior door

'Alles of niets' schalde het in de slotfase van de verlenging over het sportpark De Westmaat. Voor thuisclub Spakenburg wordt het niets. Na ruim 120 minuten voetballen, waarin Spakenburg tweemaal op voorsprong kwam, moet de tweededivisionist het hoofd buigen voor Excelsior, 2-3.

WIL-GRO | 75' Goal Groningen

Met het nodige geluk komt FC Groningen weer op voorsprong tegen Willem II. Duarte haalt uit van buiten de zestien, onderweg wordt de bal flink van richting veranderd door een verdediger waardoor Willem II-keeper Van den Berg kansloos is.

Willem II - FC Groningen 1-2

SPA-EXC | 112' Wat kan Spakenburg nog?

De vermoeidheid slaat toe, maar via Koelewijn en Kleijweg komt Spakenburg nog heel dichtbij de gelijkmaker, maar invaller Koelewijn kopte naast en het schot van Kleijweg is niet al te moeilijk voor de keeper van Excelsior.

De amateurs gaan nu alle risico's nemen om in de resterende minuten nog een doelpunt te maken. Het kwaliteitsverschil wordt steeds duidelijker op het veld, maar Excelsior heeft niets meer aan goed voetbal, zij willen alleen de voorsprong over de streep trekken.

Spakenburg - Excelsior 2-3

WIL-GRO | 56' Gelijkmaker Willem II

Voor rust lieten de Tilburgers weinig zien, na rust gaat het beter. Bosch knokt zich tussen twee Groningse verdedigers door en schiet raak: 1-1.

Willem II - FC Groningen 1-1

SPA-EXC | 99' Doelpunt Excelsior

Na tien minuten in de verlenging komt eredivisionist Excelsior voor het eerst deze avond op voorsprong. Agrafiotis maakt de 2-3. Spakenburg-keeper Heus kan de inzet van Parrot nog keren, maar de rebound is voor Agrafiotis.

Spakenburg - Excelsior 2-3

SPA-EXC | 90+5' Verlenging!

We gaan nog even door bij Spakenburg tegen Excelsior. De amateurs kwamen tweemaal op voorsprong, maar Excelsior kwam via een goal van Lamprou en een onfortuinlijk eigen doelpunt weer op gelijke hoogte.

Over enkele minuten gaan we verder met nog twee keer een kwartier voetballen, is het dan nog gelijk? Strafschoppen.

Spakenburg - Excelsior 2-2

Spakenburg-keeper Menno Heus.

Cambuur en Fortuna Sittard naar laatste zestien

SC Cambuur heeft simpel gewonnen in en tegen Dordrecht: 0-3. Ook in Eindhoven is inmiddels afgefloten, daar wint Fortuna Sittard dankzij doelpunten van Noslin en Sierhuis van FC Eindhoven: 0-2.

DEM-EXM | Excelsior Maassluis wint

Excelsior Maassluis overleeft een spannende slotfase en wint met 0-1 in Beverwijk. Een zeldzame zege voor de Zuid-Hollanders dit seizoen. In de tweede divisie staat Excelsior Maassluis voorlaatste en won het pas één wedstrijd.

In de beker gaat dat een stuk beter, na de stunt tegen eredivisieclub FC Volendam in de eerste ronde (1-0) wordt nu ook DEM verslagen.

DEM - Excelsior Maassluis 0-1

DOR-CAM | 79' Derde goal Cambuur

Van Kaam lijkt de wedstrijd te beslissen. Met nog ruim tien minuten op de klok maakt hij de 0-3. Cambuur profiteert van het gebrek aan restverdediging aan Dordtse zijde, FC Dordrecht gaat met allen en iedereen naar voren in de hoop nog iets terug te doen. Dat leidt nergens toe en dan ligt het helemaal open. Van Kaam rondt de counter af.

FC Dordrecht - SC Cambuur 0-3

Daniel van Kaam (8) scoort.

SPA-EXC | 76' Eigen doelpunt Spakenburg

Oei, een eigen doelpunt van Spakenburg-verdediger Artien. Hij kopt de bal ongelukkig in eigen doel nadat Excelsior-spits Parrott een vrije trap doorkopte richting de tweede paal.

Artien baalt als een stekker, maar zijn Spakenburg mag nog altijd hopen op een verrassing tegen de profs van Excelsior: het staat 2-2 in Spakenburg.

Spakenburg - Excelsior 2-2

SPA-EXC | 64' Doelpunt Spakenburg

De amateurs van Spakenburg staan weer op voorsprong tegen eredivisionist Excelsior: 2-1. En weer is het El Azzouti die scoort. Bij de 1-0 stond hij op de juiste plek voor een rebound, nu laat hij zien ook in de lucht goed te zijn.

El Azzouti kopt een voorzet op maat van Vink binnen. Zuur voor Excelsior, een minuut voor de 2-1 werd een treffer van de Rotterdammers afgekeurd: doelpuntenmaker Parrott stond buitenspel.

Spakenburg - Excelsior 2-1

Spakenburg viert de 0-2 van Ahmed El Azzouti.

DEM-EXM | 67' Doelpunt Excelsior Maassluis

Fonseca met de 0-1 tegen DEM. Dik verdiend, want Excelsior Maassluis is veel beter na rust. In de tweede divisie wil het allemaal niet vlotten: Excelsior staat voorlaatste, maar een zege in de beker kan heel veel goedmaken.

DEM - Excelsior Maassluis 0-1

WIL-GRO | 21' Goal Groningen

Met een heerlijk doelpunt zet Valente FC Groningen op voorsprong tegen Willem II. De Groningers profiteren van slordigheden in de Tilburgse defensie en dan maakt Valente het af met een fraai schot.

Willem II - FC Groningen 0-1

DOR-CAM | 58' Doelpunt Uldrikis

0-2 voor Cambuur! Balk maakte de 0-1, nu bereidt hij met een heerlijke pass de 0-2 voor. Uldrikis is snel weg bij de Dordtse verdedigers en tikt de tweede goal van avond binnen.

FC Dordrecht - SC Cambuur 0-2

DEM-EXM | 58' Redding op de lijn

Eindelijk opwinding bij het amateur-onderonsje tussen DEM en Excelsior Maasluis. De bezoekers van Excelsior zijn beter en krijgen een dikke kans om op voorsprong te komen. Ouali kan inschieten, maar verdediger Trieling houdt DEM overeind, hij staat op de doellijn en kan de bal nog net op tijd wegwerken.

DEM - Excelsior Maassluis 0-0

EIN-FOR | 49' Fortuna verdubbelt voorsprong

Sierhuis zorgt met een acrobatisch hoogstandje voor de 0-2 van Fortuna in en tegen Eindhoven. Een verre inworp van Cordoba belandt bij de spits, die hangend in de lucht met een halve omhaal raak schiet.

FC Eindhoven - Fortuna Sittard 0-2

WIL-GRO | 1' Aftrap in Tilburg

Ook de zesde wedstrijd van de avond gaat start in Tilburg. Eerste divisie-koploper Willem !! neemt het op tegen FC Groningen, dat in de competitie acht plaatsen achter de Tilburgers staat.

Maar vanavond doet die ranglijst er niet toe, wie plaatst zich bij de laatste zestien? Dit zijn de opstellingen van beide ploegen:

Rust (4x)

Acht teams zoeken de kleedkamers op. De enige wedstrijd die we gedurende de eerste helft niet besproken hebben, is DEM-Excelsior Maassluis. Dat is dan ook het enige duel waar nog niet is gescoord. Kansen waren er ook nauwelijks, hopelijk gaat het na een bekertje thee en een goede peptalk straks beter.

De ruststanden op een rijtje:

  • FC Dordrecht - SC Cambuur 0-1
  • DEM - Excelsior Maassluis 0-0
  • FC Eindhoven - Fortuna Sittard 0-1
  • Spakenburg - Excelsior 1-1

SPA-EXC | 36' Gelijkmaker Excelsior

Spakenburg heeft niet lang kunnen genieten van de voorsprong. Lamprou zet Excelsior weer op gelijke hoogte (1-1) met de tweededivisionist. De buitenspeler schiet overtuigend binnen als spits Parrott klaarlegt.

Spakenburg - Excelsior 1-1

Quick Boys verslaat De Graafschap en is door

Het zit erop in Katwijk! Quick Boys heeft zich ten koste van De Graafschap als eerste voor de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi geplaatst. De amateurs uit Katwijk aan Zee bereikten de laatste zestien door met 2-0 van de profs uit Doetinchem te winnen.

Lees hier verder:

EIN-FOR | 30' Fortuna leidt in Eindhoven

Noslin kreeg vrijdag nog rood in het eredivisieduel met NEC, maar werd vrijgesproken van een schorsing en mag vanavond dus spelen. Daar is Fortuna heel blij mee, want hij scoort de 0-1 op bezoek bij FC Eindhoven.

FC Eindhoven - Fortuna Sittard 0-1

SPA-EXC | 24' Doelpunt Spakenburg

De bekerverrassing van vorig seizoen is weer op dreef. Spakenburg komt op voorsprong tegen Excelsior door een doelpunt van El Azzouti. Hij benut de rebound na een schot van Suleiman.

Vorig jaar schopte tweededivisionist Spakenburg het tot de halve finales, wordt er vanavond een begin gemaakt voor een nieuw avontuur?

Ahmed El Azzouti

DOR-CAM | 24' Doelpunt SC Cambuur

Cambuur komt op voorsprong in en tegen Dordrecht. Balk met een schitterende trap, waarschijnlijk bedoeld als voorzet maar het levert wel de 0-1 op voor de ploeg van trainer Henk de Jong.

FC Dordrecht - SC Cambuur 0-1

Cambuur viert de goal van Balk.

QUI-GRA | 76' Doelpunt Quick Boys

Kansen over en weer in Katwijk, vooral voor De Graafschap. Maar als de profs verzuimen te scoren, doet Quick Boys dat wel!

Van Duijn maakt zijn tweede van de avond en schiet Quick Boys hier misschien wel naar de volgende ronde: 2-0.

Ondertussen in Turkije: Istanbulspor loopt van het veld

De hervatting van de Turkse competitie zorgt meteen voor een nieuwe rel. De Süper Lig lag de afgelopen stil nadat de voorzitter van Ankaragücü op het veld een vuistslag uitdeelde aan een scheidsrechter.

Vanavond wordt er voor het eerst weer gevoetbald, maar bij Istanbulspor gaat het opnieuw mis. In de 88ste van de thuiswedstrijd tegen Trabzonspor lopen de spelers van Istanbulspor van het veld. Naar verluidt op voorspraak van de clubvoorzitter, die het zou hebben gevonden dat zijn ploeg een penalty had moeten krijgen.

Het stond op dat moment 1-2, of en wanneer de wedstrijd wordt uitgespeeld is onduidelijk.

Aftrap op vier velden

De wedstrijden FC Dordrecht - SC Cambuur en FC Eindhoven - Fortuna Sittard zijn begonnen.

In Beverwijk en Bunschoten-Spakenburg zijn de rookwolken van het vuurwerk nog niet helemaal opgetrokken. Maar ook daar gaat binnen enkele minuten gevoetbald worden. In Beverwijk neemt derdedivisionist DEM het op tegen Excelsior Maassluis, dat uitkomt in de tweede divisie. Spakenburg, ook tweededivisionist, ontvangt eredivisionist Excelsior.

Sfeervolle opkomst bij Spakenburg-Excelsior.

QUI-GRA | 46' Vuurwerk in de duinen

De tweede helft is begonnen in Katwijk en ook dat wordt gevierd vanavond: in de duinen achter het sportpark staan Quick Boys-supporters met fakkels.

Er is niet gewisseld in de rust, maar in de kleedkamer van De Graafschap zal genoeg besproken zijn. De Doetinchemse club zal een stuk beter moeten spelen om Quick Boys nog te verslaan.

Rust in Katwijk, straks nog vier duels

Quick Boys gaat met een 1-0 voorsprong tegen De Graafschap de kleedkamer in, dat moet een heerlijk gevoel zijn. Over een kwartier gaat de wedstrijd verder, niet veel later beginnen er nog vier bekerwedstrijden.

Om 20.00 uur staat er een KKD-onderonsje tussen FC Dordrecht en Cambuur op het programma, FC Eindhoven ontvangt Fortuna Sittard en Excelsior gaat op bezoek bij Spakenburg, dat vorig jaar verrassend de halve finales bereikte.

Ook gaan DEM en Excelsior Maassluis in Beverwijk uitmaken welke amateurclub een rondje verder bekert. Later op de avond wacht ook nog Willem II - FC Groningen (21.00 uur).

QUI-GRA | 38' Doelpunt afgekeurd

1-1? Nee. De Graafschap scoort maar het doelpunt wordt afgekeurd. Haen rondt keurig af, maar stond buitenspel toen Önal hem aanspeelde.

Ook nu klagen de bezoekers uit Doetinchem. Net als bij de treffer van Quick Boys is het allemaal heel nipt, zonder VAR gaat vanavond alles op het oog van de grensrechters.

QUI-GRA | 28' Doelpunt Quick Boys

Feest in Katwijk: 1-0 voor Quick Boys! Na een heerlijke steekpass van Junte gaat Van Duijn alleen op de keeper af. De snelle aanvaller doet wat hij in de tweede divisie zo vaak doet: scoren.

Bij De Graafschap schreeuwt iedereen om buitenspel. Daar lijkt het wel een beetje op, maar de vlag bleef omlaag en er is geen VAR.

Sem van Duijn viert zijn goal tegen De Graafschap.

QUI-GRA | 20' Geploeter

Via Haen wordt De Graafschap voor het eerst gevaarlijk. Met de nodige moeite redt Quick Boys-keeper Van der Helm.

De ploegen ogen gelijkwaardig in de openingsfase, waarin van goed voetbal nog zeker geen sprake is. Het modderige veld help absoluut niet mee, er vliegen soms ballen onverklaarbaar het veld uit.

QUI-GRA | 8' Brutaal Quick Boys

De eerste kansen van de wedstrijd zijn voor de thuisploeg. Quick Boys laat direct zien niet bang te zijn voor De Graafschap. Van Duijn heeft het al twee keer geprobeerd, maar doelman Jansen van De Graafschap pakt zijn schoten.

De profs van De Graafschap moeten wellicht ook nog even wennen aan het veld in Katwijk, dat door de vele regen niet heel lekker bespeelbaar is.

QUI-GRA | Lichtshow en vuurwerk

Nee, het is geen dancefestival of de opening van de Olympische Spelen. Maar zo ziet het er momenteel wel uit op Sportpark Nieuw Zuid in Katwijk. Quick Boys pakt uit met vuurwerk en een schitterende lichtshow voorafgaand aan de wedstrijd. Voor deze warming-up haalde de club liefst 15.000 euro op bij sponsoren.

Tussen de opzwepende muziek door wordt de boel ook nog even op scherp gezet met een quote van De Graafschap-speler Jeffry Fortes. De Kaapverdisch international sprak na het bereiken van de tweede ronde zijn hoop uit om in deze ronde te spelen tegen een "een kutamateurclub". Quick Boys wil vanavond bewijzen veel meer te zijn dan dat.

QUI-GRA | De opstellingen

Voor de fijnproevers, hieronder de opstellingen voor de eerste wedstrijd, die over twintig minuten begint. Bij Quick Boys komen de doelpunten dit seizoen vooral van Sem van Duijn en Nick Broekhuizen. Beiden zijn in de tweede divisie al goed voor negen doelpunten en staan, uiteraard, in de basis tegen De Graafschap.

Bij de De Graafschap ontbreken onder meer de neefjes Giovanni en Alexander Büttner door blessures.

Ondertussen in Alkmaar: keeperscrisis

AZ kampt met een blessuregolf onder de doelmannen in aanloop naar het bekerduel met HHC Hardenberg, morgenavond.

Eerste keeper Mathew Ryan was al geblesseerd, vervolgens ontbrak zijn vervanger Rome-Jayden Owusu-Oduro afgelopen weekend weer tegen PSV. In die wedstrijd stond Hobie Verhulst op doel, maar ook hij belandde in de lappenmand. Daar zat overigens ook Jong AZ-keeper Sem Westerveld al in.

Gelukkig voor de Alkmaarders is Owusu-Oduro morgen beschikbaar voor de uitwedstrijd in Hardenberg. Op de bank zullen verder jeugdspelers Tristan Kuijsten (18) en Kiyani Zeggen (17) plaatsnemen. De club overweegt om in de winterstop op zoek te gaan naar een nieuwe sluitpost.

Quick Boys tegen De Graafschap

De eerste wedstrijd van de avond wordt gespeeld in Katwijk. Daar gaat De Graafschap op bezoek bij de amateurs van Quick Boys. De Superboeren uit Doetinchem staan vierde in de eerste divisie, Quick Boys staat na een eindsprint in de afgelopen weken tweede in de tweede divisie.

In de vorige ronde schakelde Quick Boys eerstedivisionist en voormalig bekerwinnaar (in 1973) NAC Breda uit (1-0), dus De Graafschap is gewaarschuwd. Quick Boys, waar 104-voudig international Dirk Kuijt ooit begon met voetballen, schopte het eerder al eens tot de kwartfinale van het bekertoernooi.

Daarvoor moeten we terug naar het seizoen 2007-2008. Toen hadden de Katwijkers enig geluk met de loting: na drie amateurclubs en de beloften van sc Heerenveen te hebben verslagen bleek uiteindelijk NAC Breda te sterk.

De Graafschap-coach Jan Vreman en zijn spelers inspecteren het veld in Katwijk.

Ook komende dagen bekerpret

In deze ronde van het bekertoernooi stromen ook PSV, Feyenoord Ajax, AZ en FC Twente in. Die teams waren vrijgeloot in de eerste ronde vanwege Europese verplichtingen, hoewel Twente al sneuvelde in de voorronde van de Conference League.

Het volledige programma:

  • Woensdag: ADO Den Haag - Sparta, HHC Hardenberg - AZ, GVVV - NEC, RKAV Volendam - AFC, Feyenoord - FC Utrecht.
  • Donderdag: Hercules - Ajax, Go Ahead Eagles - De Treffers, Katwijk - Almere City, Vitesse - Heerenveen, PSV - FC Twente.

Welkom!

Het begin van een midweek bekervoetbal. Vanavond gaat de tweede ronde van de KNVB-beker van start. Het toernooi waar voetbalsprookjes werkelijkheid kunnen worden en, zeker in de vroege rondes, stunts altijd op de loer liggen, Aan het eind van de rit ligt een Europa League-ticket te wachten, maar daarvoor moeten nog wel vijf wedstrijden gewonnen worden.

Deze week komen 32 ploegen in actie, waaronder liefst elf amateurclubs. Sowieso gaan er twee amateurclubs door, want RKAV Volendam speelt tegen AFC en vandaag nemen DEM en Excelsior Maassluis het tegen elkaar op. Zo ziet het programma voor vanavond eruit:

  • 18.45 uur: Quick Boys - De Graafschap
  • 20.00 uur: FC Dordrecht - Cambuur
  • 20.00 uur: DEM - Excelsior Maassluis
  • 20.00 uur: FC Eindhoven - Fortuna Sittard
  • 20.00 uur: Spakenburg - Excelsior
  • 21.00 uur: Willem II - FC Groningen