Scheidsrechter Halil Umut Meler is op de grond geslagen en wordt geschopt
NOS VoetbalAangepast

Turks voetbal stilgelegd na mishandeling arbiter, voorzitter gearresteerd

De Turkse voetbalbond heeft tot nader order de Süper Lig stilgelegd als reactie op de vuistslag waarmee een scheidsrechter door Ankaragücü-voorzitter Faruk Koca gisteren naar de grond werd geslagen.

Dat gebeurde vlak na afloop van de wedstrijd tussen Ankaragücü en Rizespor, die in 1-1 eindigde. Scheidsrechter Halil Umut Meler, die ook nog in zijn gezicht werd geschopt toen hij op de grond lag, hield er een breuk onder zijn oog aan over. Hij is opgenomen in het ziekenhuis. Voorzitter Koca werd dinsdagmiddag gearresteerd.

Ankaragücü moest diep in blessuretijd de tegengoal incasseren in een duel waarin Meler twaalf gele kaarten en twee rode kaarten nodig had.

'Genoeg is genoeg'

De beslissing van de Turkse bond was de uitkomst van een spoedoverleg. "Deze aanval is een schande voor het voetbal", verklaarde bondsvoorzitter Mehmet Buyukeksi. "Genoeg is genoeg." De voorzitter benadrukte dat alle betrokkenen zo zwaar mogelijk gestraft zullen worden.

Volgens Buyukeksi is het voorval het gevolg van de agressieve cultuur die rond scheidsrechters op de Turkse voetbalvelden is ontstaan. "Iedereen die in het verleden scheidsrechters het mikpunt van kritiek heeft gemaakt, is hier medeverantwoordelijk voor. De onverantwoordelijke uitspraken van voorzitters, trainers, maar ook televisiecommentatoren hebben de weg vrijgemaakt voor dit gedrag."

Arrestatie Koca

De Turkse autoriteiten meldden dinsdagmiddag dat Ankaragücü-voorzitter Koca is gearresteerd. Koca bracht de nacht door in het ziekenhuis, uit vrees voor een hartaanval. Ook twee andere personen die van geweld tegen de scheidsrechter worden verdacht, zijn ingerekend.

Scheidsrechter Meler staat op de elitelijst van de Europese voetbalbond UEFA. Zo leidde hij AZ vorig seizoen in de halve finale van de Conference League tegen West Ham United.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl