Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Israël: zes gijzelaars vrijgelaten uit Gazastrook • 'Israël moet alles doen om burgerslachtoffers te voorkomen'

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.


Zes nieuwe gijzelaars vrijgelaten door Hamas

Hamas heeft vanavond opnieuw gijzelaars vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van Palestijnse gevangenen. Zes gijzelaars zijn overgedragen aan het Rode Kruis en naar Egypte gebracht. Het gaat om twee minderjarigen en vier vrouwen. Drie gijzelaars hebben dubbele paspoorten: uit Uruguay, Mexico en Rusland.

Eerder vandaag werden al twee vrouwelijke gijzelaars vrijgelaten door Hamas.

Twee Russen die gisteren zijn vrijgelaten, worden meegeteld met de vrijlatingen van vandaag. Daarmee komt het totaal op tien. In ruil daarvoor zullen dertig Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten, onder wie 23 minderjarigen en zeven vrouwen.

In totaal zijn in de afgelopen week 110 gijzelaars door Hamas vrijgelaten. Israël heeft 210 Palestijnse gevangenen laten gaan.

Morgenochtend vroeg loopt de tijdelijke wapenstilstand af, maar er wordt nog onderhandeld over een eventuele verlenging.

Twee Israëlische gijzelaars komen aan in Egypte

Twee Israëlische gijzelaars, die eerder vandaag werden vrijgelaten uit de Gazastrook, zijn aangekomen in Egypte. Het gaat om de 21-jarige Mia Shem en de 40-jarige Amit Soussana. Op deze beelden is te zien hoe ze de grens met Egypte passeren en daar worden opgevangen door hulpverleners.

Twee Israëlische gijzelaars komen aan in Egypte

Koning Jordanië wil meer druk op Israël om hulp in Gaza toe te laten

Koning Abdullah van Jordanië heeft er bij VN-functionarissen op aangedrongen om de druk op Israël op te voeren, met als doel om meer humanitaire hulp de Gazastrook binnen te krijgen. Dat zeggen medewerkers van de VN en hulporganisaties.

Medewerkers van de Verenigde Naties zeggen dat de koning het "onaanvaardbaar" vindt dat Israël hulpgoederen tegenhoudt. "De monarch drong er bij de internationale hulpgemeenschap op aan om hun steentje bij te dragen en de Gazanen te redden die een meedogenloze oorlog moeten doorstaan", zo zei een VN-functionaris.

Sinds de gevechtspauze, die afgelopen vrijdag inging, is er wel humanitaire hulp toegelaten, maar dat is volgens de VN verre van voldoende, zeggen medewerkers van hulporganisaties.

"De mensen in Gaza hebben nu een duurzaam staakt-het-vuren nodig. Het is de enige manier om willekeurige moorden en burgerslachtoffers te stoppen en de levering van broodnodige humanitaire hulp op betekenisvolle schaal mogelijk te maken", zegt een medewerker van Artsen Zonder Grenzen.

BBC toont nieuwe satellietbeelden van schade in Gaza

Nieuwe satellietbeelden die in opdracht van de BBC zijn gemaakt onthullen de omvang van de schade in de Gazastrook. De beelden zijn gemaakt vlak voordat de gevechtspauze tussen Israël en Hamas begon. Ook zijn andere satellietgegevens geanalyseerd, die leveren een momentopname op van de totale schade in Gaza.

Verder toont de BBC naar eigen zeggen geverifieerde beelden van de schade aan gebouwen en wijken die veelal tot puin zijn gereduceerd. Zo zijn er foto's te zien van schade die vroeg in de oorlog ontstond vergeleken met een paar weken later. Herkenbare gebouwen zijn verwoest en hele stadsdelen met de grond gelijkgemaakt. De foto's tonen vooral de schade in het noorden van de Gazastrook.

Blinken tegen Netanyahu: 'Israël moet alles doen om burgerslachtoffers te voorkomen'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft er bij de Israëlische premier Netanyahu opnieuw op aangedrongen zich te houden aan het internationaal oorlogsrecht. Blinken benadrukte dat de VS het recht van Israël op zelfverdediging zal blijven steunen, maar voegde eraan toe dat het absoluut noodzakelijk is dat Israël burgers beschermt als het grote militaire operaties in het zuiden van Gaza begint.

Het is de derde keer dat Blinken Israël bezoekt sinds het begin van de oorlog op 7 oktober. Zijn waarschuwingen aan Israël passen bij de veranderde houding van het Witte Huis. In de eerste weken na 7 oktober bleef de VS onvoorwaardelijke steun aan Israël uitspreken, maar inmiddels is de toon enigszins veranderd. Het hoge dodental en de enorme verwoestingen in Gaza hebben wereldwijd tot veel kritiek geleid, ook op het Witte Huis.

Tijdens zijn ontmoeting met Netanyahu vandaag zei Blinken dat Israël kan rekenen op Amerikaanse steun, maar dat Israël wel "alle mogelijke maatregelen moet nemen om burgerslachtoffers te voorkomen." Blinken drong er ook bij zijn ambtsgenoot op aan "onmiddellijk stappen te ondernemen om extremistische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever verantwoordelijk te houden voor geweld tegen Palestijnen."

In een opgenomen videoboodschap reageerde Netanyahu vandaag op zijn ontmoeting met Blinken. Hij wees erop dat die plaatsvond kort na een aanslag van Hamas in Jeruzalem, waarbij drie Israëliërs om het leven kwamen. In zijn videoboodschap zegt Netanyahu dat hij tegen Blinken heeft gezegd: "We hebben gezworen Hamas te elimineren. Niets zal ons tegenhouden."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken

Israël: twee gijzelaars vrijgelaten uit de Gazastrook

Het Israëlische leger meldt dat er twee nieuwe gijzelaars zijn vrijgelaten uit de Gazastrook. De twee Israëlische vrouwen werden eerst overgedragen aan het Rode Kruis, waarna ze naar een Israëlische militaire basis werden gebracht.

Volgens het kantoor van premier Netanyahu gaat het om de 21-jarige Mia Shem en de 40-jarige Amit Soussana. Zij hebben beiden zowel de Franse als de Israëlische nationaliteit.

De gijzelaars maken deel uit van een grotere groep gijzelaars die vandaag zal worden vrijgelaten. In totaal gaat het om tien gijzelaars, van wie twee met een Russisch paspoort.

In ruil voor de vrijlating van de gijzelaars, laat Israël later vandaag ongeveer dertig Palestijnse gevangenen vrij.

'Dag langer gevechtspauze pas op allerlaatste moment overeengekomen'

De verlenging van de gevechtspauze tussen Israël en Hamas met een dag die vanochtend overeen is gekomen, is op het allerlaatste moment tot stand gekomen. Dat zegt de woordvoerder van het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken Majed al-Ansari tegen de NOS.

Een paar minuten voordat het tijdelijke bestand afliep, 07.00 uur lokale tijd, werden de twee partijen het eens over een verlenging met een dag. Sinds vrijdag geldt een gevechtspauze die steeds wordt verlengd. Dat gebeurde de eerste keer na vier dagen, daarna na twee en nu wordt iedere dag onderhandeld over een verlenging.

Al-Ansari zegt dat er niet alleen over de dagelijkse verlenging wordt onderhandeld. "We hopen nu op een momentum", zegt hij. "We beginnen met kleine gevechtspauzes en werken toe naar een langere pauze en hopelijk naar een houdbaar staakt-het-vuren."

Majed al-Ansari

'Vanavond tien gijzelaars vrij'

Vanavond komen er tien gegijzelden vrij, meldt het Franse persbureau AFP op basis van bronnen bij Hamas. Onder de gijzelaars zouden twee mensen met een Russisch paspoort zijn. Details zijn verder niet bekendgemaakt.

Voor elke tien gegijzelden die Hamas vrijlaat, wordt de gevechtspauze met een dag verlengd, zei de Israëlische premier Netanyahu eerder.

Hamas eist verantwoordelijkheid aanslag op

Hamas heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag in Jeruzalem van vanochtend. Daarbij kwamen drie Israëliërs om het leven. De twee vermoedelijke daders werden doodgeschoten. Hamas wil een "escalatie van het verzet" en zweert wraakt voor de Palestijnse "martelaren".

De militante en terroristische beweging noemt de aanslag "een vanzelfsprekend antwoord op de onvergelijkbare misdaden van de bezetter". Hamas wijst onder meer op de dood van twee kinderen gisteren in Jenin, een jongen van 8 en een van 15. De laatste was volgens Hamas een strijder van de beweging.

Israëlische media melden ondertussen dat de ouders en de broers van de schutters zijn meegenomen door de politie voor ondervraging.

Meer dan 1100 vrachtwagens Gaza binnengebracht

Sinds het ingaan van de tijdelijke gevechtspauze tussen Israël en Hamas zijn er 1132 vrachtwagens met hulpgoederen de grens bij Rafah overgestoken. Dat is de stand tot en met gisteren, meldt hulporganisatie Palestijnse Rode Halve Maan.

Een deel van de hulpgoederen is naar het noorden gebracht, wat niet kon voor de gevechtspauze. In de hulpkonvooien zitten onder meer voedsel, drinkwater, poedermelk voor zuigelingen en dekens.

Opa Ofir Engel: 'Hij lacht steeds'

De grootvader van de gisteren vrijgelaten Ofir Engel zegt tegen de NOS dat zijn kleinzoon het goed maakt. "Hij voelt zich goed, hij lacht steeds."

Volgens de in Nederland geboren Jucha Engel verblijft de 18-jarige Ofir nu in een kinderziekenhuis, waar hij veel bezoek krijgt. "Zijn hele familie is hier, bij hem."

Ofir vertelt hun over wat hij de afgelopen weken heeft meegemaakt. Jucha Engel zegt dat zijn kleinzoon die voorbije weken in vijf verschillende huizen is vastgehouden. "Het waren huizen zonder ramen, dus hij kon niet naar buiten kijken." Hij doodde de tijd door te kaarten met zijn bewakers.

Jucha Engel hoopt dat Ofir volgende week weer zijn gewone leven kan oppakken. "Met basketballen en studeren in Jeruzalem."

Jucha Engel bij een bezoek aan Amsterdam eind oktober

Leger Israël: Palestijn reed op militairen in

Het Israëlische leger zegt dat het een Palestijn heeft doodgeschoten die met zijn auto opzettelijk heeft ingereden op militairen bij een checkpoint. Twee reservisten zouden lichtgewond zijn geraakt bij de vermoedelijke aanslag.

Het incident was bij een controlepost bij de nederzetting Beka'ot op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Verdere details ontbreken.

Woningen Hamas-aanhangers doorzocht in Duitsland en België

In twee steden in Duitsland en een plaats in België hebben politiemensen woningen doorzocht van vermoedelijke Hamas-aanhangers. De doorzoekingen waren in de Duitse steden Münster en Nordhorn, dat net over de grens bij Oldenzaal ligt. Ook werd er een huis in Eupen binnengevallen, niet ver van Luik.

Volgens de Duitse politie kwam de recherche een 46-jarige verdachte op het spoor die op TikTok het geweld van Hamas zou hebben verheerlijkt. Vervolgens kwam ook een 49-jarige verdachte in beeld.

Bij de doorzoekingen heeft de politie telefoons en tablets in beslag genomen. Het onderzoek gaat verder.

Doden aanslag Jeruzalem zijn twee vrouwen en een man

De Israëlische autoriteiten hebben de identiteit bekendgemaakt van de Israëliërs die vanochtend werden vermoord in Jeruzalem. Het gaat om de 24-jarige Livia Dickman, de 67-jarige Hana Ifergan en Elimelech Wasserman van 73. Zij werden doodgeschoten toen twee broers uit Oost-Jeruzalem het vuur openden op een bushalte.

Van Ifergan is bekend dat ze directeur van een school in Bet Shemesh was. Wasserman was een belangrijke rabbijn uit Ashdod.

Thaise gegijzelden aangekomen in Bangkok

Een groep van zeventien voormalige gegijzelden uit Thailand is weer thuis. De Thai werden de afgelopen week vrijgelaten door Hamas als onderdeel van het akkoord over de gevechtspauze en de uitruil van gevangenen. Ze landden vanochtend op een luchthaven in de hoofdstad Bangkok.

De afgelopen dagen heeft Hamas 23 gegijzelde Thai vrijgelaten. Er zitten nog negen Thai gevangen.

De groep Thai na aankomst op de internationale luchthaven van Bangkok

Ofir Engel valt ouders in de armen

Gisteravond kwam de Nederlandse Israëliër Ofir Engel vrij, na bijna twee maanden gijzeling door Hamas. Hij was de enige met een Nederlands paspoort onder de circa 240 mensen die door de terreurorganisatie sinds 7 oktober werden vastgehouden.

De Israëlische publieke omroep Kan publiceerde zojuist een foto van het moment dat Engel wordt herenigd met zijn ouders:

Veiligheidsdienst: aanslagplegers waren Hamas-leden

De binnenlandse veiligheidsdienst van Israël, Shin Bet, heeft meer informatie gedeeld over de aanslagplegers in Jeruzalem. Volgens de dienst gaat het om twee broers uit Oost-Jeruzalem: Murad en Ibrahim Nemer van 38 en 30 jaar.

Beiden waren lid van Hamas, zegt Shin Bet. Ook zouden ze jarenlang in de gevangenis hebben gezeten voor terroristische activiteiten.

De lichamen van de twee vermoedelijke daders liggen op straat

Aanslag Jeruzalem eist nog een leven

Het dodental na de aanslag op een bushalte bij Jeruzalem is opgelopen naar drie. Israëlische media melden dat het om een ouder iemand gaat, maar geven verder geen details. Het was al duidelijk dat een vrouw van 24 en een man van in de 70 door de schutters waren gedood.

Tweede slachtoffer aanslag overleden

De aanslag in Jeruzalem heeft een tweede leven geëist. Volgens The Times of Israel is een man van in de 70 aan zijn verwondingen overleden.

De krant Haaretz meldt dat de twee daders uit Oost-Jeruzalem kwamen. Ze zouden volgens de politie een pistool en een M-16-geweer hebben gebruikt. Ze werden door militairen en een burger doodgeschoten.

Een verslaggever van The Times of Israel deelt deze bewakingsbeelden van het moment dat de aanslagplegers toeslaan:

Beelden van na de aanslag in Jeruzalem

Eerste beelden aanslag Jeruzalem

Ambulancedienst meldt dode bij aanslag Jeruzalem

Bij een aanslag in Jeruzalem is een vrouw van 24 gedood, meldt de Israëlische ambulancedienst Magen David Adom. Vijf mensen zijn zwaargewond geraakt en drie anderen hebben lichte verwondingen opgelopen.

De aanslag vond plaats tijdens de ochtendspits. Twee schutters openden het vuur op een bushalte aan de rand van Jeruzalem. Beiden zijn gedood, zegt de politie.

Gewonden bij vermoedelijke aanslag Jeruzalem

In Jeruzalem zijn zeker zeven mensen gewond geraakt bij een vermoedelijke aanslag. De Israëlische publieke omroep Kan zegt dat twee verdachten zijn uitgeschakeld. Ze zouden op mensen bij een bushalte hebben geschoten. Over hun achtergrond is nog niets bekendgemaakt.

Kan deelt deze beelden van de aanval op X:

Israël valt Tulkarm op Westoever binnen

Het Israëlische leger is volgens Palestijnse en Israëlische media de stad Tulkarm en het gelijknamige vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever binnengevallen. Volgens het Palestijnse persbureau Wafa gaat het om operatie met veel militairen, maar het noemt geen aantallen. Ook zou een grote bulldozer zijn ingezet.

Een verslaggever van Wafa meldt dat er vuurgevechten zijn uitgebroken tussen jongeren in het kamp en militairen. Daarbij zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

Israël, Hamas: gevechtspauze gaat verder

De gevechtspauze in de Gazastrook gaat voorlopig nog door, zegt het Israëlische leger. Dat gebeurt om de onderhandelaars meer tijd geven om een akkoord te bereiken over de vrijlating van gegijzelden. Hamas zegt dat de gevechtspauze wordt verlengd met een dag. Ook bemiddelaar Qatar meldt de overeenkomst.

De tijdelijke wapenstilstand zou om 06.00 uur Nederlandse tijd aflopen als er nog geen overeenkomst zou zijn over verlenging. De onderhandelingen verliepen vannacht moeizaam. De partijen konden het niet eens worden over de lijst van gijzelaars die moeten worden vrijgelaten, melden Israëlische media.

Hamas: Israël heeft nieuwe gijzelaarslijst afgewezen, verlenging gevechtspauze onzeker

De Palestijnse beweging Hamas zegt dat Israël een door Hamas samengestelde lijst van vrij te laten gijzelaars niet heeft geaccepteerd. Daardoor is een verlenging op donderdagochtend van de gevechtspauze minder waarschijnlijk geworden.

Volgens Hamas stonden op de lijst zeven vrouwen en kinderen, evenals de lichamen van drie andere gijzelaars die volgens de groep zijn gedood tijdens Israëlische bombardementen op de Gazastrook.

Eerder meldden Israëlische media al dat Israël en Hamas nog geen overeenstemming hadden over een volgende gevangenenruil. Volgens de Israëlische nationale publieke omroep Kan wil het oorlogskabinet "vóór 07.00 uur" (06.00 in Nederland) een "verbeterde lijst" ontvangen. Kan citeerde een Israëlische bron: "Als de huidige lijst om zeven uur 's ochtends niet veranderd is, hervatten we de gevechten."

Ook de gewapende tak van Hamas heeft zijn strijders in de Gazastrook gezegd dat ze klaar moeten zijn om de gevechten met Israël te hervatten als de deadline verstrijkt. Strijders moeten "paraat blijven tenzij er een officiële verklaring wordt afgegeven waarin de verlenging van de wapenstilstand wordt bevestigd", aldus de militante groepering in een verklaring.

Nog geen akkoord over verlenging gevechtspauze

Israël en Hamas hebben nog geen overeenstemming bereikt over de lijst van gijzelaars die in de volgende ronde moeten worden vrijgelaten, melden Israëlische media. Het meningsverschil zou draaien om de samenstelling van de door Hamas verstrekte lijst. Israël zou erop aandringen dat die lijst ook vrouwen en kinderen moet bevatten.

De partijen hebben nog tot 06.00 uur Nederlandse tijd om overeenstemming te bereiken. Op dat moment loopt de al één keer verlengde gevechtspauze af die zes dagen heeft geduurd.

Israël laat 30 Palestijnen vrij

Israël heeft 30 Palestijnen vrijgelaten uit de Ofer-gevangenis op de bezette Westelijke Jordaanoever. De vrijlating maakt, net als de vrijlating van gegijzelden door Hamas, deel uit van de afspraken die zijn gemaakt over de gevechtspauze die donderdagochtend afloopt als er geen overeenstemming over verlenging wordt bereikt.

De vrijlating van de Palestijnen liet wat langer op zich wachten dan verwacht. Dat had volgens nieuwszender Al jazeera mogelijk te maken met confrontaties tussen Israëlische troepen en Palestijnen in de plaats Beitunia, waar de gevangenis staat.

Onder de nu vrijgelaten Palestijnen is ook Ahed Tamimi, meldt persbureau Reuters. De 22-jarige activist werd begin deze maand gearresteerd. De afgelopen jaren is ze uitgegroeid tot een van de gezichten van het Palestijnse verzet tegen de militaire bezetting.

Ahed Tamimi (r) na haar vrijlating

Blinken aangekomen in Israël voor overleg

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken is aangekomen in tel Aviv voor ontmoetingen met Israëlische leiders.

Blinken wil verdere uitwisselingen van gijzelaars en gevangenen tussen Hamas en Israël bespreken, evenals uitbreiding van de humanitaire hulp voor de inwoners van Gaza. Blinken heeft gezegd dat de Amerikaanse regering ook een langere wapenstilstand wil in de Gazastrook.

Donderdagochtend vroeg loopt het tijdelijke bestand af en Israël en Hamas zijn het nog niet eens geworden over een verlenging.

Blinken zal tijdens de reis ook de bezette Westelijke Jordaanoever en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bezoeken.

Blinken arriveert in Tel Aviv

Israël wijst permanent staakt-het-vuren af

Israël heeft bij de VN-Veiligheidsraad de oproep tot een permanent staakt-het-vuren in de Gaza-oorlog afgewezen. "Iedereen die een staakt-het-vuren steunt, steunt feitelijk het voortdurende terreurbewind van Hamas in Gaza", zei de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan.

Israël kan zijn burgers volgens Erdan niet beschermen met een staakt-het-vuren omdat Hamas geen betrouwbare partner voor een vredesakkoord zou zijn. De Israëlische ambassadeur stelde dat er alleen een einde aan het geweld kan komen als Hamas al zijn gijzelaars en iedereen die betrokken was bij de aanval op Israël van 7 oktober overdraagt.

Opa Ofir Engel opgelucht: ik hoop dat hij gezond is

De familie van Ofir Engel is ontzettend blij dat hij weer vrij is. "Dit is een hele goede avond", zegt zijn opa Jucha Engel tegen het ANP. Zijn 18-jarige kleinzoon wordt met zijn ouders naar een ziekenhuis gebracht in de buurt van Tel Aviv. "Ik heb hem nog niet gezien, maar hoorde dat hij zelf kan lopen. Ik hoop dat hij gezond is."

Woensdagavond werd bekend dat Ofir Engel onder de groep gegijzelden is die deze keer werden vrijgelaten door Hamas.

Ofir Engel werd op 7 oktober door Hamas ontvoerd vanuit de kibboets Be'eri, kort na de aanval van Hamas op Israël. Ook zijn schoonvader en een buurjongen werden meegenomen. Engel, die Nederlandse voorouders heeft, kreeg daarna met spoed ook de Nederlandse nationaliteit om de kans te vergroten dat hij onder internationale druk zou worden vrijgelaten.

Zijn opa sprak ook kort met de talkshow Op1. Hij wacht in het ziekenhuis bij Tel Aviv waar de vrijgelaten gijzelaars heengebracht worden. Waarschijnlijk moet Ofir een à twee dagen in het ziekenhuis blijven om zijn gezondheid te controleren. "Ze hebben alles hier al voorbereid in de kamer", zegt zijn opa. "Er liggen schone kleren, dat is zo aardig." Volgens Jucha Engel droeg zijn kleinzoon bij zijn vrijlating hetzelfde als waarin hij werd ontvoerd.

De vader van Ofir Engel was woensdag jarig. "Dit is dus een heel groot cadeau voor hem", aldus de grootvader.

Ofir Engel samen andere gegijzelden vrijgelaten

Welkom

In dit nieuwe liveblog houden we je weer de hele dag op de hoogte van alle ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren vind je hier.