Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Tien Israëliërs en vier Thai vrijgelaten, bevestigen Hamas en Israël

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

  • Tot Nederlander gemaakte Ofir Engel vrijgelaten door Hamas
  • Tien Israëliërs en vier Thai vrijgelaten, bevestigen Hamas en Israël
  • Qatar verwacht verlenging gevechtspauze
  • Hamas meldt dood gegijzelde moeder en kinderen door Israëlisch bombardement
  • Israëlisch leger voert grote aanval uit op de bezette Westelijke Jordaanoever

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Qatar: vijf mensen met dubbele nationaliteit vrij

Vanavond zijn vijf gijzelaars met een dubbele nationaliteit vrijgelaten, meldt Qatar, dat bemiddelt tussen Israël en Hamas. Naast de Israëlisch-Nederlandse Ofir Engel zijn drie Duitsers en een Amerikaan door Hamas overgedragen aan het Rode Kruis.

Eerder op de avond werden ook twee vrouwen met zowel de Israëlische als de Russische nationaliteit vrijgelaten. Maar dat was volgens Hamas "een gebaar" aan Rusland dat niet viel onder de afspraken tussen Israël, Qatar en Hamas. Daarom heeft bemiddelaar Qatar de vrijlating van de twee Russische vrouwen buiten beschouwing gelaten

In totaal zijn er vanavond dus zestien gijzelaars vrijgelaten. Volgens de afspraak zouden er ook dertig Palestijnse gevangen zijn vrijgelaten door Israël, maar dit is nog niet officieel bevestigd.

Naar schatting worden nog zo'n 160 gijzelaars vastgehouden door Hamas.

Tot Nederlander gemaakte Ofir Engel vrijgelaten door Hamas

De 18-jarige gijzelaar Ofir Engel, die onlangs versneld het Nederlanderschap kreeg, is vrijgelaten door Hamas. Onder meer Israëlische media, een Qatarese regeringsfunctionaris en het CIDI in Nederland bevestigen het nieuws.

Engel is de enige onder de 240 mensen die door de terreurorganisatie uit Israël werden ontvoerd op 7 oktober met een Nederlands paspoort. Hoe het met hem gaat is niet bekend.

Lees verder:

Tien Israëliërs en vier Thai vrijgelaten, bevestigen Hamas en Israël

Zowel Hamas als het Israëlische leger bevestigt dat er veertien gijzelaars zijn vrijgelaten. Het gaat om tien Israëliërs en vier Thai.

Israëlische media: tien gijzelaars overgedragen aan Rode Kruis

Tien gijzelaars zijn door Hamas overgedragen aan het Rode Kruis, meldt de radiozender van het Israëlische leger. Ook nieuwszender Y-Net meldt op basis van een functionaris dat de nieuwe groep Israëlische gijzelaars is is vrijgelaten door Hamas.

Vrijgelaten Russische vrouwen weer op Israëlisch grondgebied

Twee Russisch-Israëlische vrouwen die Hamas heeft vrijgelaten op verzoek van Rusland zijn weer in Israël. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht voor controle. Deze vrijlating is geen onderdeel van de deal tussen Hamas en Israël om tijdens de gevechtspauze over en weer mensen te laten gaan.

Het zou gaan om de Russisch-Israëlische Irena Tati (73) en haar dochter Jelena Troepanov (50). Het tweetal kwam vrij op aandringen van de Russische overheid. Hamas ging hierop in als gebaar naar president Poetin, die ze als een "naaste vriend" zien.

Rusland stelt zich relatief neutraal op in het conflict en heeft al vaker opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Om die reden heeft Hamas eerder ook al Russische gijzelaars vrijgelaten.

Op deze beelden van Hamas is te zien hoe de gevechtsgroep de vrouwen overdraagt aan het Rode Kruis:

Hamas laat twee Russische gijzelaars vrij 'als gebaar naar Poetin'

Israëlische leger doodt drie Palestijnen die 'gevechtspauze schonden'

Israëlische militairen hebben woensdag drie Palestijnse gewapende mannen doodgeschoten in de Gazastrook omdat zij zich niet aan de gevechtspauze zouden hebben gehouden. "Ze vormden een bedreiging voor onze troepen", zei een legerwoordvoerder.

Sinds de gevechtspauze die vrijdag inging hebben Israël en Hamas in principe de wapens neergelegd. Maar volgens de legerwoordvoerder blijven militairen wel optreden tegen dreigingen. Op de eerste dag van de gevechtsonderbreking kwamen twee Palestijnen om die naar het noorden wilden trekken, tegen de instructies van de Israëliërs in. Hamas zei daarop dat Israël het bestand had geschonden.

Hamas begonnen met vrijlaten van nieuwe groep gijzelaars, zegt Israël

Het Israëlische leger zegt dat Hamas is begonnen met het vrijlaten van een groep van twaalf gijzelaars. Twee van hen zouden al door het Rode Kruis zijn overgebracht naar Egypte. In ruil laat Israël naar verwachting Palestijnse gevangenen vrij, zoals de afgelopen dagen ook gebeurde. Het zou gaan om 30 Palestijnse vrouwen en kinderen.

Het is de zesde dag op rij dat Hamas gijzelaars vrijlaat in ruil voor Palestijnse gevangenen. De ruil maakt deel uit van een gevechtspauze die vrijdag inging en morgenvroeg afloopt.

Internationale bemiddelaars proberen die gevechtspauze te verlengen om de verdere vrijlating van gijzelaars en gevangenen mogelijk te maken. Qatar, dat daarin een sleutelrol speelt, is er "zeer optimistisch" over dat die verlenging er ook komt.

Hamas stuurt aan op vier dagen extra, zeggen bronnen tegen persbureau AFP. Israël zou ook willen verlengen, mits Hamas alle vrouwelijke en minderjarige gijzelaars vrijlaat. Een Israëlische regeringswoordvoerder zei dat er nog 35 vrouwen en vier kinderen vastzitten in de Gazastrook.

Netanyahu wil gevechten hervatten na gevechtspauze

Ondanks de gevechtspauze, die naar verwachting wordt verlengd, blijft de Israëlische premier Netanyahu volhouden dat Israël doorgaat met vechten totdat Hamas is uitgeroeid. Behalve het terughalen van de gijzelaars is het volledig uitschakelen van Hamas nog steeds het belangrijkste doel voor Israël.

"Er is geen sprake van dat we niet terug zullen vechten tot het einde. Dat is mijn beleid, het hele kabinet staat erachter, de militairen staan erachter, het volk staat erachter. Dit is wat we gaan doen", aldus Netanyahu.

Minister van Defensie Gallant zegt dat het leger de strijd 'onmiddellijk' kan hervatten.

Hamas: gegijzelde moeder met jonge kinderen omgekomen bij Israëlisch bombardement

De militaire tak van Hamas zegt dat de jongste gijzelaar, de baby Kfir Bibas van 10 maanden oud, is omgekomen bij een Israëlisch bombardement eerder in Gaza. Ook zijn 4-jarige broertje Ariel en hun moeder Shiri zouden zijn omgekomen. Hoe vader Yarden het maakt, is onduidelijk. Hij is net als de rest van het gezin gevangengenomen bij de terroristische aanval van Hamas in Israël op 7 oktober.

De Israëlische autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de beweringen van Hamas. Omdat het om een gezin met jonge kinderen gaat staan ze bovenaan de lijst van gijzelaars die Israël zo snel mogelijk wil terughalen.

Shiri Bibas en haar kind, ontvoerd door Hamas

Hamas laat Russische gijzelaars vrij als gebaar naar Poetin

Hamas zegt twee Russische gijzelaars te hebben vrijgelaten op verzoek van de Russische regering. Ze zouden zijn overgedragen aan het Rode Kruis. De vrijlating staat los van de afgesproken ruil met Israël.

Hamas heeft de gegijzelden naar eigen zeggen laten gaan als gebaar naar de Russische president Poetin, schrijft de Israëlische krant Haaretz. Rusland wil een neutrale positie innemen in het conflict en heeft al vaker opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Om die reden liet Hamas afgelopen weekend ook al een Russische gijzelaar vrij. Hamas noemde Rusland toen een "naaste vriend".

De oorlog tussen Israël en Gaza biedt Poetin mogelijk een kans om zijn internationale isolement te doorbreken. Hij zei deze maand dat hij in het conflict kan bemiddelen vanwege zijn "vriendschappelijke betrekkingen" met zowel Israël als de Palestijnen. Met een eigen oorlog in Oekraïne komt het hem ook goed uit dat de aandacht is verschoven naar het Midden-Oosten.

In deze video legt NOSop3 uit hoe dat zit:

Waarom de oorlog in Gaza Poetin goed uitkomt

Twee kinderen doodgeschoten door Israëlisch leger bij inval in Jenin

Bij de grote inval in de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever hebben Israëlische militairen twee kinderen doodgeschoten. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Het zou gaan om de 8-jarige Adam Samder al-Ghoul en de 15-jarige Basil Suleiman Abu al-Wafa. Nieuwszender Al-Jazeera heeft beelden gedeeld waarop te zien zou zijn dat een van de jongens wordt doodgeschoten.

Sinds gisteravond voert het Israëlische leger een van de grootste aanvallen van de afgelopen jaren uit op de stad Jenin. De afgesproken gevechtspauze tussen Israël en Hamas geldt voor Gaza, niet voor de de Westelijke Jordaanoever.

Israël ziet Jenin als een terroristisch bolwerk van Palestijnse gewapende verzetsgroepen. Doorgaans zijn Israëlische aanvallen gericht op het vluchtelingenkamp in de stad. Ditmaal heeft het Israëlische leger ook ziekenhuizen omsingeld. Honderden Israëlische militairen zouden deelnemen aan de actie.

Israëlische militairen patrouilleren door de straten van Jenin tijdens een grote aanval op de stad

Belangrijke bemiddelaar Qatar optimistisch over verlengen gevechtspauze

Qatar, dat als bemiddelende partij een sleutelrol speelt in de onderhandelingen tussen Israël en Hamas, is "zeer optimistisch" dat een verlenging van de gevechtspauze binnen enkele uren wordt aangekondigd. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat gezegd tegen CNN.

De afgesproken gevechtspauze loopt binnen 24 uur af. De Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël, wil dat het bestand wordt verlengd. Ook Hamas zou het met nog vier dagen willen verlengen, zeggen bronnen tegen het Franse persbureau AFP. Gedurende die vier dagen zouden opnieuw Israëlische gijzelaars uitgewisseld worden voor Palestijnse gevangenen.

Hamas zegt dat Israël vandaag 30 Palestijnse gevangenen vrijlaat

Volgens Hamas laat Israël vandaag dertig Palestijnse vrouwen en kinderen vrij. Dat zegt Hamas op Telegram. Israël heeft nog niets bevestigd over de toezegging. De gevangenen komen uit detentiecentra in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. Naar alle waarschijnlijkheid worden de gevangenen geruild voor Israëlische gijzelaars, zoals de afgelopen dagen ook gebeurde. De ruil is onderdeel van de afgesproken gevechtspauze.

Eerder vandaag meldden Israëlische media dat Israël een lijst had gekregen met de namen van gijzelaars die Hamas zou willen vrijlaten. Om hoeveel gijzelaars het gaat, is niet bekendgemaakt. De families van de betrokken gijzelaars zouden op de hoogte zijn gebracht.

Tot nu toe zijn 81 gijzelaars vrijgekomen. In ruil daarvoor zijn 180 Palestijnen vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen.

Erdogan haalt weer uit naar Netanyahu: 'Hij is de slager van Gaza'

De Turkse president Erdogan heeft wederom flink uitgehaald naar de Israëlische premier Netanyahu. Tijdens een toespraak in het Turkse parlement zei hij dat Netanyahu de geschiedenis zal ingaan als de "slager van Gaza".

Ook is de Israëlische premier volgens Erdogan verantwoordelijk voor het wereldwijd oplaaiende antisemitisme. "Hij brengt de veiligheid van alle Joden in gevaar door antisemitisme te steunen met de moorden die hij pleegt in Gaza."

De Turkse president haalde de laatste weken al herhaaldelijk uit naar Netanyahu. Israël besloot daarom eerder al om al zijn diplomaten uit het land terug te halen. Turkije steunt Hamas al jaren en staat in de oorlog aan de kant van de Palestijnen. Erdogan is een van de meest uitgesproken tegenstanders van het Israëlische optreden in Gaza.

Turkse president Erdogan: 'Netanyahu is de slager van Gaza'

Marineschip Zr MS. Holland aangekomen op Cyprus

Marineschip Zr. MS. Holland is aangekomen in de haven van Cyprus. Het schip vertrok 17 november vanuit Den Helder naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee om ondersteuning te bieden in het geval van evacuaties uit de regio in verband met de oorlog tussen Israël en Hamas. Ook kan het patrouilleschip een bijdrage leveren aan een maritieme corridor voor Gaza, door de toevoer van hulpgoederen over zee.

Aan boord van het schip is onder meer een maritieme NH90-helikopter van het Defensie Helikopter Commando. Zr.Ms. Holland beschikt verder over twee snelle onderscheppingsboten en er is een kleine extra marinierseenheid aan boord.

Vanwege de oorlog staan ook 200 Nederlandse militairen paraat op Cyprus die snel kunnen reageren als de situatie in het Midden-Oosten verder verslechtert. Het gaat om een eenheid van het Korps Mariniers, de bemanning van een C-130 Hercules-transportvliegtuig en ondersteunend personeel.

Verder is er in Libanon uit voorzorg een defensieteam. Dit vanwege de oplopende spanningen in het noorden van Israël en het zuiden van Libanon. De militairen ondersteunen de Nederlandse ambassade in Beiroet als de veiligheidssituatie in Libanon daarom vraagt.

De inzet van het schip wordt afgestemd met internationale partners en de duur van de missie is afhankelijk van de actuele ontwikkelingen.

Marineschip Zr. MS. Holland komt aan op Cyprus

Blinken: VS en Israël willen verlenging bestand

De Verenigde Staten en Israël willen dat het tijdelijke bestand tussen Hamas en Israël verder wordt verlengd. Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Blinken, die vandaag in Brussel is voor een overleg met ambtgenoten van NAVO-lidstaten.

"Door een verlenging zouden meer gijzelaars thuis kunnen komen en zou er meer hulp naar Gaza kunnen gaan", aldus Blinken. "Vanzelfsprekend willen we dat en ik denk dat dat ook iets is wat Israël wil.

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken

Israël: nog 161 mensen gegijzeld in Gaza

Israël denkt dat er nog 161 gijzelaars vastzitten in Gaza, zegt het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu tegen CNN. Van de 161 hebben 146 de Israëlische nationaliteit en hebben vijftien een ander paspoort. Een deel van de Israëliërs heeft overigens een dubbele nationaliteit.

Verder deelt het kantoor meer details over de leeftijd van de gegijzelden. Zo zijn er nog vier onder de 18, vier zijn 18 of 19 jaar oud en zijn er tien boven de 75.

Volgens het kantoor van Netanyahu zijn er inmiddels 86 gijzelaars vrijgelaten, onder wie 66 Israëliërs. De overgrote meerderheid, 60, kwam vrij na het akkoord over het bestand tussen Hamas en Israël. Vooralsnog heeft het Israëlische leger twee lichamen gevonden van gijzelaars.

WHO: risico op meer doden door ziekte dan door bombardementen

Het risico bestaat dat er meer mensen in de Gazastrook om het leven komen door ziekte dan door bombardementen. Directeur-generaal Tedros van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt daarvoor. Hij wijst op de overvolle opvangen en het gebrek aan water, eten, medicijnen en sanitaire voorzieningen in de regio, waardoor de kans op ziektes toeneemt.

Volgens de WHO-baas hebben momenteel 111.000 mensen in Gaza longinfecties en lijden 75.000 mensen aan diarree. Meer dan de helft van de zieken is volgens de WHO onder de vijf jaar oud.

Tedros roept op tot een langdurig staakt-het-vuren om te voorkomen dat veel zieken komen te overlijden. "Het is een kwestie van leven en dood voor burgers", aldus de directeur-generaal van de WHO.

Twee Russische gijzelaars komen vrij: 'gebaar van waardering voor Poetin'

Hamas laat twee gijzelaars vrij die de Russische nationaliteit hebben als "gebaar van waardering" voor de Russische president Poetin. Dat zegt Moussa Abu Marzouk, een van de leiders van de politieke tak van Hamas. Het is niet bekend of de twee Russen ook een Israëlisch paspoort hebben.

De twee vrijlatingen komen bovenop de vrijlating van tien Israëliërs is afgesproken als onderdeel van de voorwaarden voor het staakt-het-vuren en de vrijlating van Palestijnse gevangenen. De vrijlating van de Israëliërs moet later vandaag volgen.

'Hamas bereid om bestand met vier dagen te verlengen'

Hamas is bereid tot een verlenging van het staakt-het-vuren met nog vier dagen. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van "een bron dicht bij Hamas". Gedurende die vier dagen zouden opnieuw Israëlische gijzelaars uitgewisseld worden voor Palestijnse gevangenen, klinkt het.

"Hamas heeft de onderhandelaars laten weten dat het bereid is om het bestand met vier dagen te verlengen, en dat de beweging in staat is om Israëlische gevangenen vrij te laten die door Hamas en andere groeperingen worden vastgehouden", citeert AFP de bron.

Meer details zijn nog niet bekend en een reactie vanuit Israël is er ook nog niet. Wel zou een verlenging met vier dagen beter aansluiten bij de kennelijke eisen van Israël dan een verlenging met vijf dagen. Israëlische media meldden eerder al dat een verlenging tot na zondag voor Israël onbespreekbaar is.

Gazanen slaan spullen in op voorlopig laatste dag staakt-het-vuren

Op een markt in Gaza gebruiken Palestijnen het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas om boodschappen te doen op de markt. De mensen hopen dat het lukt om een permanente wapenstilstand af te dwingen.

Gazanen hopen op een permanent staakt-het-vuren

Onderhandelingen over verlengen bestand op laatste dag

Er zijn onderhandelingen gaande om het bestand tussen Israël en Hamas nog eens met enkele dagen te verlengen. Veel details zijn er nog niet, maar zowel van de kant van Israël als van Hamas klinken voorzichtig positieve geluiden over de haalbaarheid van zo'n verlenging. Duidelijk is wel dat haast geboden is: het bestand loopt binnen 24 uur af en Israël is voornemens om de strijd tegen Hamas weer op te pakken.

De Egyptische krant Al-Araby Al-Jadeed meldt op basis van Egyptische bronnen dat de partijen het voorlopig eens zijn over een verlening met twee dagen, onder dezelfde voorwaarden die nu gelden. De Israëlische krant Haaretz meldt dat Israël als voorwaarde stelt dat er minstens tien gijzelaars per dag worden vrijgelaten door Hamas.

Verder meldt Al Jazeera op basis van anonieme bronnen dat er wordt gesproken over een verlenging met nog eens vijf dagen, waarin opnieuw Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen uitgewisseld zouden worden. Het zou niet onbespreekbaar zijn voor Hamas om gedurende die verlenging ook oudere mannen, vrouwelijke militairen en reservisten vrij te laten. Ook over het vrijgeven van de lichamen van Israëliërs zou worden gesproken.

Vrijgelaten Thaise gijzelaars morgen weer thuis

De zeventien Thaise gijzelaars die de afgelopen dagen zijn vrijgelaten door Hamas zullen naar verwachting morgen weer thuis zijn, melden de Thaise autoriteiten. Ze worden rond het middaguur verwacht in Bangkok, samen met de Thaise minister van Buitenlandse Zaken, Parnpree Bahiddha-Nukara. Hij was de afgelopen dagen bij ze in Israël.

Tien leden van de groep werden vrijdag vrijgelaten, op de eerste dag van het bestand tussen Hamas en Israël. De overige zeven werden in de dagen daarop vrijgelaten. Twee Thai kwamen gisteren nog vrij. Die zullen later terugkeren naar Thailand.

Op dit moment houdt Hamas nog altijd dertien Thai gevangen volgens het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken. De grootste groep buitenlandse gijzelaars van Hamas komt uit Thailand. Veel Thai werken in Israël op het land of in de zorg.

De twee Thaise gijzelaars die gisteren werden vrijgelaten worden opgevangen door de Thaise minister van Buitenlandse Zaken

Lijst met vrij te laten gegijzelden verstuurd

Israëlische media berichten dat het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu een lijst heeft ontvangen met de namen van Israëlische gijzelaars die Hamas woensdag wil vrijlaten. Het zou de zesde groep gegijzelden zijn die vrijkomt, als onderdeel van de afgesproken gevechtspauze. Om hoeveel gijzelaars het dit keer gaat, is niet bekendgemaakt. De families van de betrokken gijzelaars zouden op de hoogte zijn gebracht.

Tot nu toe zijn zeker 81 gijzelaars vrijgekomen. In ruil daarvoor zijn 180 Palestijnen vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen.

'Voorlopig akkoord over verlenging gevechtspauze met twee dagen'

Volgens de Egyptische krant Al-Araby Al-Jadeed is er een voorlopig akkoord bereikt over een verlenging van de gevechtspauze die vrijdag inging en later vandaag af zou lopen. Volgens de voorlopige afspraak wordt de gevechtspauze met twee dagen verlengd, onder dezelfde voorwaarden die nu ook van kracht zijn.

De onderhandelingen over de verlenging vinden plaats in Qatar. Israël, de Verenigde Staten, Egypte en Qatar nemen eraan deel. Het bericht is nog niet bevestigd door de partijen die bij het overleg zijn betrokken.

Israëlische autoriteiten hebben tegen de krant Haaretz gezegd dat ze het voorstel bestuderen, maar dat ze nog niet officieel akkoord gaan. Haaretz meldt op basis van een Israëlische bron dat verlenging voor Israël afhangt van de vraag of Hamas 10 gegijzelden per dag kan bevrijden.

Grote aanval Israël in Jenin op Westelijke Jordaanoever

Het Israëlische leger is bezig met een grote aanval in de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever, melden diverse Arabische media waaronder Al Jazeera en het Palestijnse persbureau WAFA.

Jenin is volgens Israël een centrum voor Palestijnse gewapende verzetsgroepen. Doorgaans zijn Israëlische aanvallen gericht op het vluchtelingenkamp in de stad. Ditmaal heeft het Israëlische leger ook ziekenhuizen omsingeld. Honderden Israëlische militairen zouden deelnemen aan de actie.

Volgens de lokale bevolking is er een explosie en mogelijk een drone-aanval geweest op een huis in het vluchtelingenkamp Jenin, bericht Al Jazeera. De Israëli's zouden tientallen arrestaties hebben verricht in de stad, ook buiten het vluchtelingenkamp. Er zouden aan Palestijnse kant vijf gewonden zijn. Dat aantal kan volgens de zender nog oplopen, omdat er nog gevochten wordt tussen het leger en militanten.

Sinds Hamas op 7 oktober Israël vanuit Gaza aanviel, is het ook op de Westelijke Jordaanoever onrustig. Volgens officiële cijfers van beide kanten zijn sindsdien meer dan 170 Palestijnen en drie Israëliërs daar om het leven gekomen. Ook heeft Israël in die periode zo'n 3300 mensen gearresteerd in het gebied.

Buitenlandministers G7 steunen verlenging gevechtspauze

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen staan achter verlenging van de gevechtspauze in Gaza, zo laten ze weten in een gezamenlijke verklaring. "Alles moet in het werk worden gesteld om humanitaire steun aan burgers te garanderen, inclusief voedsel, water, brandstof en medische voorraden, en de vrijlating te vergemakkelijken van alle gijzelaars."

In de Qatar vindt momenteel overleg plaats tussen Israël, de Verenigde Staten, Egypte en Qatar over een mogelijke verlenging van de tijdelijke wapenstilstand. Naar verluidt staan zowel Israël als Hamas daar positief tegenover.

De G7-ministers hebben niet opgeroepen tot een permanent staakt-het-vuren. Ze benadrukten opnieuw "het recht van Israël om zichzelf en zijn volk te verdedigen, in overeenstemming met het internationaal recht, omdat het een herhaling van de aanslagen van 7 oktober probeert te voorkomen."

VS sturen eerste lading hulpgoederen voor burgers Gaza naar Egypte

De Verenigde Staten hebben dinsdag zo'n 24,5 ton aan voedsel en medische hulp via de lucht naar een humanitair logistiek knooppunt in Egypte gebracht, meldt het Witte Huis. Daarvandaan dient de hulp te worden bezorgd bij burgers in Gaza.

De zending is volgens de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan de eerste van drie geplande leveringen in de komende dagen. De komende dagen en weken gaan president Biden en de Amerikaanse regering zich inspannen om de internationale hulp aan Gaza uit te breiden. Ze gaan daarnaast de internationale gemeenschap oproepen "dringend" de steun aan de VN-hulp aan de inwoners van Gaza te intensiveren, aldus het Witte Huis.

30 Palestijnen vrijgelaten uit gevangenissen bij Ramallah en Jeruzalem

Dinsdagavond zijn 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten uit de Ofer-gevangenis bij Ramallah en een detentiecentrum in Jeruzalem. Volgens Qatar gaat het om 15 vrouwen en 15 kinderen. De vrijlating volgt op het vrijkomen van 12 gegijzelden die vast werden gehouden door Hamas. Onder hen waren 10 Israëlische vrouwen en twee Thaise gijzelaars. Ze zijn overgebracht naar een ziekenhuis bij tel Aviv waar ze zijn herenigd met hun families.

De vrijlatingen zijn onderdeel van de gevechtspauze die afgelopen vrijdag begon. Vandaag loopt die vijfdaagse gevechtspauze af. In Qatar wordt onderhandeld over een verlenging.

  • EPA
    Familieleden wachten op de helikopter die bevrijde gijzelaars naar het ziekenhuis brengt
  • EPA
    Een Israëlische legerhelikopter brengt vrijgelaten gijzelaars naar een ziekenhuis bij Tel Aviv
  • EPA
    Een van de Israëlische gijzelaars in een ambulance na de landing bij het ziekenhuis in Ramat Gan

Welkom

In dit nieuwe liveblog houden we je weer de hele dag op de hoogte van alle ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren vind je hier.