Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Ook op vijfde dag gevechtspauze gijzelaars en gevangenen vrij • Schotenwisseling in Noord-Gaza

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Oorlog ook funest voor de olijvenoogst

De familie Salah, die in het zuiden van de Gazastrook woont, maakt gebruik van de gevechtspauze om de olijfoogst binnen te halen, of wat daarvan over is.

"Dit is waar we van leven", zegt Fathy Abu Salah:

Olijvenoogst tijdens gevechtspauze: 'Grootste deel is verloren gegaan'

Ook Palestijnse gevangenen vrij

De Israëlische gevangenisdienst zegt dat de dertig Palestijnse gevangenen die Israël vandaag zou laten gaan inderdaad vrij zijn. Ze waren bijeen gebracht in de Ofer-gevangenis op de Westelijke Jordaanoever en worden naar het nabijgelegen Ramallah gebracht. Daar zullen ze vermoedelijk als helden worden onthaald.

Volgens Al Jazeera gaat het om vijftien vrouwen en vijftien jongens tussen de 14 en 17 jaar oud.

Israëlisch kabinet zal oorlog voortzetten

Terwijl er in Qatar wordt gepraat over een verdere verlenging van de gevechtspauze lijkt het Israëlische kabinet vastbesloten om de oorlog tegen Hamas voort te zetten. "Na de gevechtspauze, begint het vechten weer. Het hele kabinet is het daar over eens, er is geen andere optie", zei minister Gatz, lid van het oorlogskabinet. Israëlische bewindslieden hadden eerder al soortgelijke uitspraken gedaan.

Premier Netanyahu zegt in een interview met de Duitse krant Die Welt dat de bevolking van Gaza na de nederlaag van Hamas "gederadicaliseerd" moet worden, naar het voorbeeld van Duitsland na het einde van de Tweede Wereldoorlog. "Je had de denazificatie, de cultuur is veranderd", zegt hij. Dat was volgens hem mogelijk "door een totale militaire overwinning, door een verandering van de opvoeding en het onderwijs en door lessen te trekken uit de fouten van het verleden".

Qatar: vrijlating Palestijnse gevangenen aanstaande

De vrijgelaten gijzelaars zijn volgens het Israëlische leger in Israël aangekomen. Na een snelle beoordeling van hun gezondheid worden ze naar een ziekenhuis gebracht, waar ze ook hun families zullen ontmoeten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar meldt dat de vrijlating van de dertig Palestijnen uit Israëlische gevangenissen ook aanstaande is. Zij zullen naar de Westelijke Jordaanoever worden gebracht.

Ook twee Thaise gijzelaars vrij

Het Israëlische leger zegt dat Hamas behalve tien Israëliërs ook twee Thaise gijzelaars heeft laten gaan. Vrijwel zeker zijn het arbeidsmigranten die in Israël aan het werk waren, toen Hamas op 7 oktober aanviel.

Hamas laat negen Israëlische vrouwen vrij en een minderjarige: de 17-jarige Mia Leimberg, die haar hondje meenam toen ze door Hamas gegijzeld werd.

Hamas nodigt Elon Musk uit om in de Gazastrook te komen kijken

Hamas heeft de Amerikaanse miljardair en Tesla- en X-baas Elon Musk uitgenodigd om naar de Gazastrook te komen. "We nodigen hem uit om de slachting en vernietiging te bekijken die de inwoners van Gaza is aangedaan, zei een Hamas-leider in Beiroet.

Musk kwam anderhalve week geleden onder vuur te liggen vanwege zijn steun voor een antisemitische tweet. Gisteren dook hij plotseling op in Israël, waar hij met premier Netanyahu een bezoek bracht aan de kibboets waar Hamas op 7 oktober een bloedbad aanrichtte.

"Het was schokkend om de plek te zien waar de slachting plaatsvond", zei hij. Netanyahu liet hem ook video's en foto's zien van het moorden door Hamas. Er werden die dag ook kinderen om het leven gebracht.

Musk sprak volgens een woordvoerder van de Israëlische president Herzog na afloop van van een moeilijke dag. Over Hamas zou hij hebben gezegd: "Het is verbazingwekkend wat mensen kunnen doen als ze sinds hun jeugd leugens te horen krijgen." Ook zei hij dat hij alles zal doen wat nodig is om de haat te stoppen.

Elon Musk bezoekt met premier Netanyahu verwoeste kibboets

'Vrijlating vijfde groep gijzelaars begonnen'

Zowel Egyptische als Israëlische bronnen zeggen dat de vrijlating door Hamas van nog eens tien Israëlische gijzelaars is begonnen. De groep bestaat volgens Israëlische media uit negen vrouwen en een meisje van 17.

Bij eerdere vrijlatingen werden de gijzelaars ergens in Gaza aan het Rode Kruis overgedragen. Rode Kruismedewerkers brachten de gijzelaars dan naar Rafah, vlak bij Egypte. Na medische controle werden ze naar de nabijgelegen grensovergang tussen Egypte en Israël gebracht.

De verwachting is dat Israël vanavond of vannacht opnieuw dertig Palestijnse gevangenen laat gaan. Een Palestijnse organisatie gaf een lijst met de namen van vijftien vrouwen en vijftien kinderen vrij om wie het zou gaan. Als de gevechtspauze houdt volgt morgen eenzelfde uitruil.

VN-topman wil extra grensovergang open voor noodhulp

Topman Martin Griffiths van de VN-noodhulporganisatie OCHA wil dat er een tweede grensovergang beschikbaar komt voor de levering van noodhulp aan Gaza. De enige overgang die nu open is, tussen Egypte en Gaza, is oorspronkelijk bedoeld om voetgangers door te laten, geen vrachtwagens.

Griffiths wil dat de overgang daar niet ver vandaan tussen Israël en Gaza bij Kerem Shalom opengaat. Voor 7 oktober ging daar 60 procent van het vrachtwagentransport naar Gaza doorheen.

"We hebben van het begin af aan gezegd dat we meer dan een overgang nodig hebben", zegt Griffiths. "De mogelijkheid om Kerem Shalom te gebruiken moet verkend worden." Hij reist morgen naar Jordanië. Met wie hij daar over het voorstel gaat praten is niet bekend.

De grensovergang tussen Egypte en Gaza bij Rafah

Tientallen trucks met hulp naar Noord-Gaza

De Rode Halve Maan zegt dat vanmiddag 31 vrachtwagens met voedsel, water en hulpgoederen het noorden van Gaza zijn binnengereden en ook een truck met brandstof. De brandstof is bedoeld om de ambulances van deze hulporganisatie inzetbaar te houden. Later volgde een bericht van dezelfde organisatie dat Israëlische militairen de truck met brandstof tegen hebben gehouden.

De levering van noodhulp en brandstof is mogelijk gemaakt door het akkoord over de verlenging van de gevechtspauze met vandaag en morgen.

Ambulancepersoneel van de Rode Halve Man helpt een neergeschoten man in Gaza-Stad

Toch explosies en schotenwisseling in Noord-Gaza

In het noorden van Gaza is het ondanks de gevechtspauze tot een schotenwisseling gekomen tussen het Israëlische leger en Hamas. Beide partijen stellen de ander verantwoordelijk voor de schending van het bestand.

Het leger zegt dat op twee locaties en in de nabijheid van Israëlische militairen drie explosieven afgingen. Bij een van die locaties zouden Hamasstrijders daarna het vuur hebben geopend, waarop de militairen terugschoten. Een onbekend aantal militairen zou lichtgewond zijn geraakt.

Hamas zegt dat zijn strijders reageerden op "een flagrante breuk van het bestand" door Israël, zonder details te geven. Hamas voegde daaraan toe dat het de gevechtspauze wil respecteren, zolang Israël dat doet. Israëlische analisten zeggen dat dit waarschijnlijk het geval zou zijn, aldus The Times of Israel.

De Israëlische regering zegt dat het de oorlog hervat als de vrijlating van meer gijzelaars er niet in zit. Het tweede doel blijft de vernietiging van Hamas, "boven en onder de grond", zei premier Netanyahu vandaag nog eens. De gevechtspauze is gisteren met twee dagen verlengd. Vandaag en morgen moet Hamas in totaal nog eens twintig gijzelaars laten gaan, Israël nog eens zestig Palestijnse gevangenen.

Israëlische militairen in de Gazastrook op een foto van het Israëlische leger

Leiders CIA en Mossad praten in Qatar over bestand

De leiders van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, en de Israëlische Mossad, David Barnea hebben in Doha een ontmoeting met de premier van Qatar. Ze overleggen daar over de onderhandelingen tussen Israël en Hamas. Volgens Israëlische media zouden de strijdende partijen willen praten over een langere gevechtspauze en de vrijlating van meer mensen dan tot dusver was afgesproken.

Er zou ook worden besproken of er andere gijzelaars of gevangenen vrij kunnen komen. Tot nu toe waren het vrouwen en minderjarigen die zijn vrijgekomen; besproken wordt of ook oudere mannen en Israëlische militairen vrij kunnen komen. Bij de militairen wordt dan gedacht aan vrouwelijke militairen en reservisten die in het gewone leven burger zijn. Het overdragen van stoffelijke resten zou ook op de agenda staan.

Burns en Barnea gaan naar verluidt ook in gesprek met de emir en Qatarese topfunctionarissen die contact hebben met Hamas. Qatar streeft naar "een duurzaam bestand" en in Amerikaanse en Israëlische kringen wordt gesproken van "een volgende fase van het akkoord". Er geldt nu een gevechtspauze die vrijdagochtend voor vier dagen inging en inmiddels met twee dagen is verlengd tot donderdagochtend 06.00 uur (Nederlandse tijd).

Veel minder landbouwproducten geoogst in de Gazastrook

De landbouw in de Gazastrook lijdt door de oorlog per dag 1,6 miljoen dollar verlies, zegt het Palestijnse Bureau voor de Statistiek PCBS. In die cijfers is nog geen rekening gehouden met de vernietiging van landbouwmachines, productiebomen zoals olijfbomen en landbouwgrond. De landbouwsector wankelt en dat is vooral nijpend als je bedenkt dat 55 procent van de export van de Gazastrook bestaat uit landbouwproducten, waaronder ook tomaten en komkommers, zegt het Palestijnse CBS.

  • AFP
    Olijfoogst tijdens de gevechtspauze in centraal-Gaza
  • AFP
    Olijfbomen worden geoogst in Juhr al-Dik in Gaza

VS vraagt Israël meer Palestijnse vluchtelingen te voorkomen

De Verenigde Staten hebben er bij Israël op aangedrongen om burgers en de infrastructuur zo min mogelijk te treffen als het land ook een groot offensief in het zuiden van Gaza begint, zeggen hoge Amerikaanse functionarissen. Dat zou meer vluchtelingen moeten voorkomen.

Het Israëlische lucht- en grondoffensief in het noorden van Gaza was verwoestend: duizenden Palestijnen zijn gedood en grote aantallen overlevenden zijn dakloos geworden en naar het zuiden gevlucht, zonder dat ze toegang hebben tot essentiële zaken als water, voedsel en stroom.

De Amerikanen hebben met de Israëliërs gesproken over meer zorg in het zuiden, waar nu ongeveer 2 miljoen mensen wonen. Die boodschap kwam rechtstreeks van president Biden: "Je kunt niet de omvang van de ontheemding die in het noorden plaatsvond, herhalen in het zuiden. Het zal meer dan ontwrichtend zijn, het zal de capaciteit van welk humanitair ondersteuningsnetwerk dan ook te boven gaan", zei een ambtenaar. Hij zei ook dat de Israëliërs ontvankelijk waren voor het idee "dat er in het zuiden een ander soort campagne moet worden gevoerd".

'Risico op meer doden in Gaza door ziekte dan door bommen'

Het risico bestaat dat meer mensen sterven aan ziekten dan aan de bombardementen in Gaza, als het gezondheidszorgsysteem van de enclave niet snel weer op de been wordt gebracht, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie. Woordvoerder Margaret Harris herhaalde haar zorgen over het stijgende aantal uitbraken van infectieziekten, met name diarree. "Er zijn geen medicijnen, geen vaccinaties, geen toegang tot veilig water en hygiëne en geen voedsel", zei ze.

Ze beschreef de vernielingen in het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad als een tragedie en uitte haar bezorgdheid over de detentie van een deel van het medisch personeel door Israëlische troepen. Vorige week arresteerde het Israëlische leger de directeur van het ziekenhuis en een aantal andere artsen.

Volgens woordvoerder James Elder van het VN-Kinderagentschap in Gaza zitten de ziekenhuizen in Gaza vol kinderen met oorlogswonden en gastro-enteritis door het drinken van vuil water. "Ouders weten precies wat hun kinderen nodig hebben, maar ze hebben geen toegang tot veilig water en het verlamt hen", zei hij. Hij beschreef hoe hij een kind, bij wie een deel van zijn been ontbrak, urenlang op de ziekenhuisvloer had zien liggen, zonder behandeling vanwege gebrek aan medisch personeel.

Gazanen ontspannen op het strand tijdens gevechtspauze

Even ontspannen op het strand van Gaza

Hulp bereikt ook het noorden van Gaza

Hulporganisaties hebben tijdens de gevechtspauze in de Gazastrook al tonnen aan hulpgoederen geleverd aan het noorden van het gebied. Het gaat onder meer om kant-en-klaarmaaltijden, drinkwater, tenten en dekens, maar ook medicijnen, meldt het VN-noodhulpbureau OCHA. Ook zijn brandstof en materiaal voor ontziltingsinstallaties, waterpompstations en een afvalwaterzuiveringsinstallatie geleverd.

Door de Israëlische aanvallen en de gevechten met Hamas hadden de hulporganisaties weken geen toegang tot het noorden. Ondanks Israëlische oproepen om het noordelijke deel van de Gazastrook te evacueren, verblijven daar naar schatting nog honderdduizenden mensen. Zij hebben al weken geen elektriciteit meer. Met de nieuwe brandstof heeft het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad, dat deels zwaar beschadigd is, zijn dialysestation voor nierpatiënten heropend.

Geschat wordt dat ongeveer 1,8 van de ruim 2,2 miljoen inwoners van de Gazastrook ontheemd zijn geraakt door de oorlog. Ruim 1,1 miljoen mensen hebben onderdak gevonden in gebouwen van de VN-organisatie UNRWA. Die zijn overbevolkt, waardoor ziekten als diarree, luchtweginfecties en huidziekten zich daar verspreiden. Zo'n 46.000 huizen zouden zijn verwoest en meer dan 234.000 zouden beschadigd zijn geraakt. Dat komt overeen met in totaal 60 procent van de woonruimte.

Israëlische soldaten houden een gevechtspauze, langs de weg van noord naar zuid in centraal Gaza

Frans ziekenhuisschip in Egypte, kan gewonden uit Gaza behandelen

Het Franse vliegdekschip Dixmude is in Egypte aangemeerd en zou deze week kunnen beginnen met de behandeling van gewonde kinderen uit Gaza, heeft de Franse minister van Defensie Lecornu gemeld. Het is het eerste westerse militaire schip dat in Egypte aanmeert sinds het conflict tussen Israël en Hamas begon.

Het schip ligt in al-Arish, dat vijftig kilometer ten westen van Gaza ligt en een knooppunt is geworden voor internationale hulp aan het gebied. De medische capaciteiten van de Dixmude zijn aangepast, om het geschikt te maken voor vooral kindergeneeskunde. Met twee operatiekamers en veertig bedden zou het mensen met lichte verwondingen kunnen behandelen, voordat ze naar een groter ziekenhuis in Egypte of een veldhospitaal in Gaza worden gebracht. Er zijn ongeveer 22 burgerartsen aan boord, onder wie zestien chirurgen en zes kinderartsen.

De Franse regering heeft ook vijftig bedden beloofd waar zo nodig zieke kinderen uit Gaza terechtkunnen, bijvoorbeeld kankerpatiëntjes. Egypte heeft Frankrijk om meer gespecialiseerde apparatuur en financiering gevraagd. Ook Italië heeft een medisch marineschip naar de regio gestuurd en ook Groot-Brittannië zou de inzet voorbereiden van een schip dat voor medische doeleinden wordt omgebouwd.

Het ziekenhuis op het Franse vliegdekschip Dixmude

Veel meer antisemitisme in Duitsland

In de eerste maand na de terreuraanvallen van Hamas op Israël zijn in Duitsland bijna duizend antisemitische incidenten geregistreerd. Het waren er 994, bijna 29 per dag en dat is meer dan drie keer zo veel als per dag in 2022, meldt de Federale Vereniging van Antisemitisme Onderzoeks- en Informatiecentra (Rias) in Berlijn.

Volgens Rias maken veel Joden in het dagelijks leven antisemitische incidenten mee en voelen ze zich onveilig. Zo drongen twee mannen in Giessen het appartement van een Israëliër binnen om een Israëlische vlag voor het raam weg te halen. Ook op universiteiten nemen antisemitisme en anti-Israëlische propaganda toe. Joodse studenten melden dat medestudenten hen de schuld geven van het gedrag van Israël. Sommigen gaan daarom niet meer naar de universiteit. De cijfers zijn beangstigend, maar niet verrassend, zegt voorzitter Hanna Veiler van de Joodse Studentenvakbond Duitsland.

De meldcentra van Rias registreerden landelijk 177 antisemitische bijeenkomsten. Desinformatie draagt bij aan de polarisatie. "De propagandasuccessen van Hamas hebben een grotere invloed dan de acties van het Israëlische leger zelf", zegt Rias-directeur Steinitz. Hij vindt dat media de verantwoordelijkheid hebben om de beelden en het aantal slachtoffers zorgvuldig te onderzoeken.

Iraanse president toch niet naar Turkije

De Iraanse president Raisi gaat morgen toch niet naar Turkije, meldt het kantoor van de Turkse president Erdogan. Het Iraanse persbureau Tasnim zegt dat het bezoek is uitgesteld, maar meldt geen nieuwe datum. Het is onduidelijk waarom Raisi niet naar Turkije gaat.

Erdogan had aangekondigd dat Raisi naar Turkije zou komen voor een overleg over de Gazastrook, om onder meer te komen tot een gezamenlijke reactie op het opgelaaide conflict tussen Hamas en Israël. Het bezoek werd nooit bevestigd door Teheran. Volgens het kantoor van Erdogan hebben de twee leiders elkaar zondag telefonisch gesproken.

Iran steunt Hamas al jaren en ook Turkije staat in de oorlog aan de kant van de Palestijnse groepering. Erdogan is een van de meest uitgesproken tegenstanders van de Israëlische operatie in Gaza. In de ogen van Erdogan is Israël een "terreurstaat" en Hamas een "verzetsgroep".

Drie jonge Franse gijzelaars vrij 'in goede gezondheid'

Onder de gijzelaars die gisteren zijn vrijgelaten door Hamas, waren ook drie Franse kinderen: Eitan en Erez van 12 jaar en Sahar van 16 jaar. "Het is een grote, grote opluchting", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Colonna. Ze voegde daaraan toe dat de drie in goede gezondheid zijn en prees ook Qatar voor zijn rol in de "moeilijke onderhandelingen" over de vrijlatingen.

"Het is een enorme opluchting, het was verschrikkelijk zwaar", zei de moeder van Erez en Sahar bij de aankondiging van hun vrijlating tegen de pers. Maar haar vreugde is nog niet compleet, omdat de vader van de twee kinderen nog wel in handen van Hamas is. In totaal zou Hamas nu nog vijf Fransen vasthouden.

De gezichten van Erez en Sahar op reclamezuilen in de Franse stad Nice

Qatar hoopvol over 'duurzamere' gevechtspauze

Een woordvoerder van het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tegen Al Jazeera gezegd dat het land hoopt dat de gevechtspauze verder wordt verlengd. "We hebben nu de bevestiging van Hamas dat er in de komende twee dagen twintig extra gijzelaars zullen worden vrijgelaten, en aan de Palestijnse kant zou dat betekenen dat uit Israëlische gevangenissen 65 Palestijnen zullen worden vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen," zei de woordvoerder.

"Dit is een hoopvol moment voor ons dat we op dat momentum kunnen voortbouwen om het aantal gijzelaars dat wordt vrijgelaten te vergroten, maar ook om de weg vrij te maken voor een duurzamer bestand in de lopende onderhandelingen."

Hamas zou meer gijzelaars willen vrijlaten, naast de vrouwen en kinderen die inmiddels vrij zijn: "We hopen dat Israël zich de komende twee dagen aan de overeenkomst houdt, omdat we naast vrouwen en kinderen op zoek zijn naar een nieuwe overeenkomst, waarbij we andere categorieën die we hebben kunnen ruilen", zei Hamas-functionaris Khalil Al-Hayya gisteravond laat tegen Al Jazeera. Onder de gijzelaars die Hamas nog steeds vasthoudt, zijn vaders en echtgenoten van degenen die de afgelopen dagen zijn vrijgelaten.

Hamas ziet steun toenemen na vrijlaten Palestijnse gevangenen

Voor Israël zijn de vrijgelaten Palestijnse gevangenen misdadigers, maar de Palestijnse bevolking onthaalt ze als verloren zonen en dochters. Het gaat om vrouwen en kinderen die soms al lang vastzaten, zoals Shorouq Dwayyat die in 2015 was opgepakt omdat ze zou hebben geprobeerd om een Israëlische agent neer te steken. Ze kreeg 16 jaar celstraf. Of Wissam Tamimi, nog minderjarig, die afgelopen zomer werd opgesloten na het gooien van stenen. Zijn proces liep nog steeds, maar nu is hij vrij.

Hamas claimt de vrijlatingen als een overwinning en volgens het Palestijnse onderzoeksinstituut AWRAD neemt de steun voor Hamas sinds het begin van de oorlog alleen maar toe.

Lees meer hierover in dit artikel van Nieuwsuur:

Emotioneel onthaal na gevangenenruil

Emotioneel onthaal na Palestijnse en Israëlische gevangenenruil

Duitse minister: twee Duitse tieners vrijgelaten uit Gaza

De Duitse minister Baerbock van Buitenlandse Zaken heeft op X laten weten dat twee Duitse tieners uit de Gazastrook zijn vrijgelaten. De twee behoorden tot de groep van elf gijzelaars die Hamas gisteren liet gaan.

"Na 52 dagen van lijden en wanhoop kan hun moeder hen weer omhelzen", schrijft Baerbock. "Ik denk aan de families die zich nog zorgen wel maken. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat ook jullie je dierbaren weer kunnen omhelzen."

Volgens het Duitse persbureau DPA zijn er tien gijzelaars met een Duits paspoort vrijgelaten. Er zouden nog ongeveer tien Duitsers vastzitten in de Gazastrook.

'Israël krijgt lijst met 10 gijzelaars die Hamas wil vrijlaten'

De regering van Israël heeft een lijst ontvangen met daarop de namen van tien door Hamas gegijzelde mensen. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz. De gijzelaars worden volgens de krant vandaag vrijgelaten.

Israël voornemens om nog eens 50 Palestijnen vrij te laten

Israël heeft een lijst goedgekeurd waarop nog eens 50 Palestijnse gevangenen staan om te worden vrijgelaten. Het zijn allemaal vrouwen. Israël zegt de vrouwen vrij te laten als Hamas ermee instemt om nog meer gijzelaars vrij te laten, staat in een verklaring van het kantoor van premier Netanyahu.

Wanneer de ruil plaatsvindt, is niet duidelijk. Israël en Hamas zijn gisteren een verlenging van de gevechtspauze met twee dagen overeengekomen.

In ruil voor de verlenging zal Hamas 20 extra gijzelaars vrijlaten, schrijft de Israëlische krant Haaretz. Premier Netanyahu liet eergisteren weten bereid zijn het bestand telkens met een dag te verlengen als Hamas tien gijzelaars laat gaan.

Israël laat 33 Palestijnse gevangenen vrij

Israël heeft, zoals afgesproken, 33 Palestijnse gevangenen vrijgelaten. De Israëlische gevangenisdienst heeft een namenlijst gepubliceerd van de vrijgelaten mensen. Volgens aan Hamas gelieerde media gaan het om 30 Palestijnse minderjarigen en drie vrouwen.

Als onderdeel van de ruil zijn gisteravond elf door Hamas gegijzelde Israëliërs vrijgelaten. Die kwamen later op de avond aan in Israël.

Gisteren liet Israël ook al Palestijnen vrij

Opnieuw groep gijzelaars terug in Israël

Het Israëlische leger zegt dat de elf gijzelaars die Hamas vanavond heeft vrijgelaten in Israël zijn aangekomen. "Nadat ze medisch zijn onderzocht, brengen we ze naar hun families", zegt een woordvoerder.

Het zijn leden van vijf families uit de kibboets Nir Oz, drie vrouwen en acht kinderen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar hebben ze allemaal ook een andere nationaliteit dan de Israëlische. De vaders van de kinderen worden nog steeds in de Gazastrook gegijzeld.

In ruil zal Israël 33 Palestijnse gevangenen laten gaan, ook alleen vrouwen en minderjarigen. Hamas heeft vandaag ook weer zes Thaise gijzelaars laten gaan.

Op sociale media gaan beelden rond waarop te zien is dat Hamas de gijzelaars overdraagt aan het Rode Kruis:

Israëlische leger bevestigt vrijlating 11 Israëlische gijzelaars door Hamas

Hamas heeft nog eens 11 Israëlische gijzelaars vrijgelaten in ruil voor 33 Palestijnse gevangenen, bevestigt het Israëlische leger. Het zijn 2 vrouwen en 9 kinderen uit de kibboets Nir Oz.

Eerder vandaag liet het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu weten dat de families van de gijzelaars die vrijgelaten zouden worden op de hoogte waren. Een aantal werd toen niet genoemd.