Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Warming-up: Jahanbakhsh ontbreekt bij Feyenoord • Veerman onzeker voor Twente-uit

Vandaag geen wedstrijden in de eredivisie, wel volgen we nog om 15.45 uur de persconferentie van Ajax

Updates krijgen? Tik op het belletje!

liveblog gesloten

De rest van het eredivisieweekend

We sluiten 'm voor nu af. Morgen zijn we bij je terug met een nieuw eredivisieblog. Tot dan!

Inzetbaarheid Sutalo niet zeker, Rulli terug, maar Ramaj keept

Achter de naam van Josip Sutalo staat vooralsnog een vraagteken laat Ajax-trainer John van 't Schip weten. De Kroatische verdediger keerde volgens de coach "niet geheel fit" terug van interlandverplichtingen. Van 't Schip mist tegen Vitesse sowieso de aan zijn knie geopereerde Branco van den Boomen.

Ook de Argentijnse keeper Geronimo Rulli, die in de eerste wedstrijd van het seizoen tegen Heracles Almelo geblesseerd raakte aan zijn schouder, is beschikbaar. Van 't Schip houdt onder de lat vooralsnog vast aan Diant Ramaj.

Van 't Schip over fitheid spelers: 'Maken stapjes'

Interim Sturing wil dat Vitesse weer plezier uitstraalt

Edward Sturing

Zaterdag gaat Edward voor de zevende keer als interim beginnen aan een klus bij Vitesse. De clubman, die de opgestapte Phillip Cocu opvolgt, denkt dat hij Vitesse uit het dal kan krijgen. De Arnhemmers staan op dit moment laatste in de eredivisie.

"Ik probeer heel veel energie erin te brengen. We hebben ook gewerkt aan de manier van spelen, de manier van druk zetten, opbouwen. We hebben ook aan het tactische aspect gewerkt", aldus Sturing.

Naast plezier moet er volgens de nieuwe trainer ook strijdlust en passie te zien zijn. "Een elftal dat uitstraalt dat het wil winnen en ervoor gaat. Ik begrijp dat dat nog niet perfect zal zijn, maar dat wél de intentie er is. Dat vind ik allemaal erg belangrijk."

Bergwijn fit voor Vitesse, Brobbey nog twijfelgeval

Ajax-trainer John van 't Schip heeft ook zijn persconferentie gegeven. Daar liet hij weten dat Steven Bergwijn kan spelen tegen Vitesse, Brian Brobbey is nog een vraagteken. De twee kwamen eerder nog geblesseerd terug van Oranje.

De thuiswedstrijd tegen Vitesse, momenteel de hekkensluiter in de eredivisie, begint zaterdag om 21.00 uur. De Arnhemmers hebben 8 punten, nummer 12 Ajax heeft 4 punten meer, maar wel een duel minder gespeeld.

Guardiola: 'Onschuldig totdat tegendeel bewezen is'

Pep Guardiola

"Manchester City is onschuldig totdat het tegendeel bewezen is." Het zijn de woorden van City-trainer Pep Guardiola die reageerde op de aantijgingen dat zijn club de financiële regels heeft overtreden.

Everton kreeg vorige week een aftrek van 10 punten wegens het overtreden van de regels. Ook City ligt onder een vergrootglas en heeft meer dan honderd aanklachten tegen zich liggen. De club zou zich tussen 2009 en 2018 meerdere keren schuldig hebben gemaakt aan het overtreden van de fair-play-regels.

"Waarom zou ik niet geloven dat we onschuldig zijn", aldus de Spanjaard. "Het zijn de advocaten die de verdediging voor de rechter voeren. We wachten en daarna aanvaarden we de consequenties."

Guardiola, die City vorig seizoen naar de eerste Champions League-overwinning van de club leidde werd gevraagd of hij zou stoppen als City zou degraderen.

"Je ondervraagt me alsof we al gestraft zijn", beet hij de verslaggever toe. "Op dit moment zijn we onschuldig. De kans dat ik blijf als we in League One (het derde niveau van Engeland) zitten, is groter dan als we de Champions League winnen."

De Jong staat voor terugkeer bij FC Barcelona

Frenkie de Jong

Frenkie de Jong is volgens trainer Xavi fit genoeg om zaterdag zijn rentree te maken bij FC Barcelona in de uitwedstrijd tegen Rayo Vallecano.

De Jong staat al sinds half september aan de kant met een enkelblessure. Hij miste onder meer de wedstrijd tegen Real Madrid. De middenvelder keerde deze week terug op het trainingsveld in Barcelona en kan dus spelen. Of Xavi hem daadwerkelijk opstelt is niet duidelijk.

De terugkeer van De Jong komt op een goed moment voor zijn club. Gavi, die ook op het middenveld speelt bij Barcelona, raakte zwaar geblesseerd aan zijn knie. Hij is er maanden uit. Xavi liet ook weten dat keeper Marc-André ter Stegen niet inzetbaar is. De 31-jarige Duitser heeft nog te veel last van zijn rug.

Barcelona bezet nu de derde plek in La Liga, met 4 punten achterstand op koploper Girona. Real Madrid staat tweede.

Aanvoerder Bright haakt af bij Engeland voor Nations League-duel met Oranje

Millie Bright

Bondscoach Sarina Wiegman moet het in de Nations League-wedstrijden tegen Nederland en Schotland doen zonder aanvoerder Millie Bright. De 77-voudig international kampt met een knieblessure en blijft bij haar club Chelsea om te revalideren.

Manchester United-verdediger Millie Turner is haar vervanger. De 27-jarige Turner heeft nog geen A-interland achter haar naam staan.

Engeland staat derde in groep A1 van de Nations League en speelt op 1 december op Wembley tegen Nederland. Op 5 december is Schotland de volgende tegenstander.

Olympische Spelen

De Engelsen moeten winnen om uitzicht te houden op de finaleronde van de Nations League en daarmee plaatsing voor de Olympische Spelen in Parijs van volgend jaar. De twee finalisten van de Nations League plaatsen zich samen met gastland Frankrijk voor het olympische toernooi.

Stand groep A1 Nations League

Persconferentie Slot: Jahanbakhsh ontbreekt bij Feyenoord, Geertruida kan spelen

Landskampioen Feyenoord vervolgt morgen de competitie met de derby tegen Excelsior. Trainer Arne Slot geeft op de persconferentie voor het duel aan dat zijn ploeg niet helemaal ongeschonden uit de interlandperiode is gekomen.

Zo is Alireza Jahanbakhsh morgen niet inzetbaar, maar kan hij wel weer beschikken over Lutsharel Geertruida. De verdediger verliet het trainingskamp van Oranje met een blessure.

Yankuba Minteh, Luka Ivanusec en Gernot Trauner zijn bijna helemaal fit. Volgens Slot zijn de drie spelers nog niet fit genoeg om de volledige 90 minuten te maken. "Dat zullen we per dag moeten bepalen en er goed over nadenken hoe we dat qua speeltijd in gaan vullen."

PSV laat 9-jarige Liz meetrainen met jongens

PSV is naar eigen zeggen de eerste topclub waar een meisje mee gaat trainen met de jongens. De 9-jarige Liz Mathijssen is door de club de laatste tijd uitvoerig gevolgd en gaat meedraaien bij PSV onder 10.

"Daarnaast blijft ze actief bij haar huidige club in Beveren. Het doel is om haar daarna te laten doorstromen in de bestaande structuur van PSV Vrouwen Talentenplan. Daar trainen meisjes momenteel vanaf de O13."

Manager Vrouwenvoetbal Sandra Doreleijers spreekt van een bijzondere mijlpaal voor de club en de sport: "De laatste jaren heeft PSV veel geïnvesteerd in het zelf opleiden van talenten. Zo hebben we onlangs met het PSV Vrouwen Talentenplan en de Meiden Onder 16 twee teams toegevoegd aan het opleidingsprogramma".

Hoofd Opleiding Ernest Faber vult aan, "Dat Liz nu gefaciliteerd wordt om haar droom te verwezenlijken, is voor elk voetballend meisje de bevestiging dat het kan."

Ook hoofdtrainer Peter Bosz reageerde op het nieuws.

Bosz over 9-jarig meisje in opleiding PSV: 'Prima, niet iets unieks'

Twente-trainer Oosting blikt vooruit: 'Wil een team zien dat zich wil meten met de top van Nederland'

FC Twente is op dit moment de trotse nummer drie van de eredivisie. Zaterdagavond wacht thuis een absolute topper tegen PSV. 'Een flinke kluif', noemt trainer Joseph Oosting het, maar de Tukkers kunnen bouwen op mooie statistieken.

In gesprek met de NOS blikt Oosting vooruit op het duel met de Eindhovenaren.

Lees hier meer of bekijk het interview met Oosting hieronder.

FC Twente won van 18 ontmoetingen één keer van PSV: 'Morgen is nummer 19 hè'

Bosz vergelijkt PSV met Formule 1-auto: 'Moeten blijven doorontwikkelen'

Bosz vergelijkt PSV met Formule 1-auto: 'Moeten blijven doorontwikkelen'

Zoals gezegd kan Peter Bosz weer beschikken over Noa Lang. Of Joey Veerman morgen tegen Twente van de partij is, is nog niet zeker. Veerman liep bij Oranje tegen Gibraltar een voetblessure op en deed donderdag nog niet mee op de training. "Ik weet nog niet of hij straks gaat trainen", zegt Bosz vrijdagmiddag. "Hij moet 100 procent zijn, anders speelt hij morgen ook niet. Simpel."

Voor Bosz is zijn team, ondanks de indrukwekkende resultaten nooit klaar. "Gekscherend vergelijk ik het weleens met Formule 1-auto's. Die hebben ook steeds upgrades nodig. Die moeten zich steeds doorontwikkelen. Wij ook. Tegenstanders weten hoe we spelen."

Bosz: 'Lang is honderd procent fit en kan starten'

De persconferentie van PSV is begonnen. Trainer Peter Bosz laat weten dat Noa Lang weer beschikbaar is. De aanvaller miste zes duels vanwege een hamstringblessure, maar is volgens Bosz helemaal klaar om te spelen tegen FC Twente morgen.

"Hij is honderd procent fit", aldus de trainer, die Lang heeft opgenomen in zijn wedstrijdselectie. "En als je bij de selectie zit kun je starten."

Programma en stand eredivisie vrouwen

  • NOS
    Programma eredivisie vrouwen
  • NOS
    Stand eredivisie vrouwen

Nog even terug naar gisteravond

De voetbalsters van Ajax gingen gisteravond pijnlijk met 3-0 onderuit bij AS Roma. Roma en Bayern München, dat eerder op de avond een 1-0 overwinning boekte op PSG , staan er na twee speelrondes met vier punten het beste voor. Ajax volgt dankzij de 2-0 zege op Paris Saint-Germain van vorige week met drie punten op de derde plaats.

Bekijk hieronder een samenvatting van de wedstrijd van gisteren.

Ajax hard onderuit bij AS Roma in tweede groepsduel Champions League

Milan haalt 15-jarige spits bij de selectie

Francesco Camarda

Het zou zomaar kunnen dat er dit weekend geschiedenis geschreven gaat worden in de Serie A. AC Milan-coach Stefano Pioli heeft namelijk de 15-jarige Francesco Camarda bij de selectie gehaald. Pioli kan niet beschikken over de geschorste spits Olivier Giroud en de geblesseerde spits Noah Okafor.

Mocht Camarda morgenavond in actie komen, dan is hij 15 jaar, 8 maanden en 16 dagen oud. Daarmee verbreekt hij het record van Wisdom Amey, die in 2021 debuteerde bij Bologna toen hij 15 jaar, 9 maanden en één dag oud was.

Om in de Serie A te mogen spelen moeten spelers minstens 16 jaar oud zijn, maar Milan heeft dispensatie gekregen voor Camarda.

De laatste van Ono

Shinji Ono

Eind september kondigde Shinji Ono aan te stoppen als voetballer. De inmiddels 44-jarige Japanner speelt 3 december zijn laatste wedstrijd voor Hokkaido Consadole Sapporo en bedankt daarom voor de laatste keer zijn fans.

Ono was een van de dragende spelers van het Feyenoord dat in 2002 de UEFA-cup won. De middenvelder speelde in totaal vier seizoenen in Rotterdam. Ook was de 56-voudig international actief op de WK's van 1998, 2002 en 2006.

Programma en stand eredivisie

  • NOS
    Programma speelronde 13 eredivisie
  • NOS
    Stand eredivisie

Goedemorgen!

Welkom bij ons vaste vrijdagblog Warming-up. Hierin volgen we het laatste nieuws en komen alle wetenswaardigheden in de aanloop naar het nationale en internationale voetbalweekend voorbij.

Vandaag geen wedstrijd in de eredivisie, de dertiende speelronde begint morgen om 16.30 uur met de Rotterdamse derby tussen Excelsior en Feyenoord.

Gebeurt er dan helemaal niks? Natuurlijk wel! We gaan op bezoek bij de persconferenties van PSV (12.30 uur) en Ajax (15.45 uur). En er zijn vanavond drie wedstrijden in de eredivisie vrouwen en negen in de eerste divisie.