Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Nederland blijft reserveonderdelen voor Israëlische F-35 leveren • Defensieminister: strijd gaat door

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

  • Gevechtspauze Gazastrook gaat morgenochtend om 06.00 uur in, zegt Qatar
  • Nederland blijft F35-reserveonderdelen leveren aan Israël
  • Directeur en artsen Al-Shifa-ziekenhuis opgepakt door Israël

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.


Blog gesloten

Dit liveblog is nu gesloten. We gaan verder in een nieuw liveblog.

Minister over periode na gevechtspauze: we blijven nog zeker twee maanden vechten

De Israëlische minister van Defensie Gallant heeft gezegd dat zijn land na de gevechtspauze van de komende dagen blijft vechten tegen Hamas in de Gazastrook. "We zullen de strijd nog zeker twee maanden moeten voortzetten", zei hij. "Na het korte uitstel zullen we druk blijven uitoefenen om meer gijzelaars terug naar Israël te brengen."

De Israëlische militaire woordvoerder Hagari zei eerder vandaag dat het overnemen van de controle over het noorden van Gaza door Israël "slechts de eerste fase is in een lange oorlog".

Vanmiddag meldde bemiddelaar Qatar dat beide partijen morgenochtend om 06.00 uur (Nederlandse tijd) tijdelijk de strijd staken. Het is de bedoeling dat er de komende dagen elke dag een aantal door Hamas gegijzelde Israëliërs wordt vrijgelaten. In ruil daarvoor laat Israël Palestijnen vrij die in Israëlische gevangenissen zitten en mogen elke dag 200 vrachtwagens met hulpgoederen Gaza in. Beide groepen bestaan uit vrouwen en kinderen.

Gebouw verwoest bij luchtaanval in Rafah

Hulpverleners en inwoners zoeken naar lichamen onder het puin, na een luchtaanval van het Israëlische leger in Rafah.

Palestijnen zoeken naar lichamen onder puin in Zuid-Gaza

Nederland blijft reserveonderdelen voor Israëlische F-35 leveren

Nederland gaat door met het leveren van reserveonderdelen voor Israëlische F-35-gevechtsvliegtuigen. Een van de overwegingen is dat Israël de toestellen moet kunnen blijven inzetten tegen "dreigingen vanuit de regio". Ze kunnen bijvoorbeeld kruisraketten onderscheppen of ter afschrikking dienen, zei demissionair minister Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) in een debat met de 'oude' Tweede Kamer.

Haar collega Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) verduidelijkte dat Nederland volgens het kabinet geen wapens levert aan Israël. "Het gaat om Amerikaanse onderdelen, die in Nederland liggen opgeslagen en bestemd zijn voor F-35-partners, in dit geval Israël".

Een deel van de Kamer vreest dat Nederland door de levering van de onderdelen "medeplichtig" kan worden aan overtredingen van het humanitair oorlogsrecht. Onder meer D66, SP en GroenLinks-PvdA hebben daar zorgen over.

Het kabinet liet vandaag al in een brief weten dat dit "op basis van huidige informatie over de Israëlische F-35-inzet" niet kan worden vastgesteld. Schreinemacher voegde daar in het debat aan toe dat er vergunningen voor de leveringen zijn afgegeven en dat niet duidelijk is of Nederland de mogelijkheid heeft om van de afspraken af te wijken. Dat wordt nog onderzocht.

Het commissiedebat werd gehouden op verzoek van D66 en de SP. Aanvankelijk was de bedoeling dat het nog voor de verkiezingen zou plaatsvinden, maar een meerderheid was daartegen. Het zal nu plenair worden afgerond na de installatie van de nieuwe Tweede Kamer op 6 december. Het demissionaire kabinet zegde nog toe dat het wil kijken of het mogelijk is om in EU-verband sancties op te leggen aan kolonisten die geweld plegen op de Westelijke Jordaanoever. Het gaat dan bijvoorbeeld om inreisverboden.

Gevechtspauze Gazastrook gaat morgenochtend om 06.00 uur in, zegt Qatar

Israëlische militairen in Gaza

Morgenochtend om 06.00 uur Nederlandse tijd gaat een gevechtspauze in tussen het Israëlische leger en Hamas. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar, dat een rol speelt als bemiddelaar tussen Israël en Hamas. De woordvoerder benadrukt dat de gevechtspauze voor de hele Gazastrook gaat gelden.

Ook zouden dertien gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden in de Gazastrook morgenmiddag om 15.00 uur worden vrijgelaten. Israël laat in ruil daarvoor Palestijnen vrij die in Israëlische gevangenissen zitten. Qatar hoopt dat de gevechtspauze een begin is van een permanent staakt-het-vuren.

De gewapende tak van Hamas laat op Telegram weten dat de gevechtspauze vier dagen gaat duren en dat er elke dag 200 vrachtwagens met hulpgoederen naar de Gazastrook gaan. Israël heeft bevestigd dat er een lijst is met namen van gijzelaars die morgen worden vrijgelaten door Hamas. Het kantoor van premier Netanyahu meldt dat het contact heeft met familieleden van de gijzelaars.

Gazadebat Tweede Kamer over de oorlog tussen Israël en Hamas begonnen

Om 14.00 uur is in de Tweede Kamer het debat begonnen over de oorlog tussen Israël en Hamas. Hier debatteren de oude Kamer en het demissionaire kabinet over de situatie in het gebied. Demissionair minister Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) is daar ook bij aanwezig. Zij was maandag nog in Israël en de Palestijnse gebieden.

In het debat zal het gaan over het aandringen door Nederland op een lang staakt-het-vuren in plaats van een kortere gevechtspauze. Daarnaast komt ook de beoogde levering van onderdelen van F-35-gevechtsvliegtuigen aan de orde.

NRC bracht onlangs naar buiten dat dit risico's op schendingen van het oorlogsrecht met zich mee zou kunnen brengen . Maar demissionair ministers Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Bruins Slot hebben in een brief aan de Tweede Kamer gezegd dat Nederland doorgaat met de doorvoer van onderdelen van gevechtsvliegtuigen naar Israël.

"Op basis van huidige informatie over de Israëlische F-35-inzet kan niet worden vastgesteld dat de F-35's bij ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht zijn betrokken", schrijven de ministers.

Het debat is er op verzoek van D66 en SP. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er nog voor de verkiezingen met het kabinet over de oorlog gesproken zou worden, maar was geen meerderheid voor te vinden.

Generaal: we gaan door tot we gewonnen hebben

Op beelden die vanochtend door het Israëlische leger zijn vrijgegeven, is luitenant-generaal Herzi Helevi te zien op bezoek bij Israëlische troepen, zeer waarschijnlijk in de Gazastrook. Hij zegt dat Israël na een eventuele gevechtspauze "door zal gaan tot we gewonnen hebben."

Legerchef Israël: 'We beëindigen deze oorlog niet'

Israëlische leger bevestigt arrestatie directeur Al-Shifa-ziekenhuis

Het Israëlische leger bevestigt de arrestatie van de directeur van het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad. Het leger meldt daarbij dat het ziekenhuis "onder zijn rechtstreekse bevel diende als Hamascommando- en controlecentrum".

De directeur, Mohammed Abu Selmia, werd samen met ander medisch personeel aangehouden tijdens zijn evacuatie.

Of hij langer wordt vastgehouden is afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek, zegt het leger. Eventueel zal de directeur verder worden ondervraagd door de Israëlische veiligheidsdiensten. "In het ziekenhuis, onder zijn leiding, waren er uitgebreide terroristische activiteiten van Hamas," herhaalde de woordvoerder van het leger.

Hezbollah vuurt tientallen raketten vanuit Libanon af op Israël

Hezbollah heeft tientallen raketten afgevuurd vanuit Libanon op het noorden van Israël. Volgens de politieke partij en militante beweging van sjiitische moslims gaat het om 48 raketten.

Het Israëlische leger spreekt over 35 raketaanvallen en een aantal aanvallen op verschillende locaties langs de grens. Het Israëlische leger zegt een aantal raketwerpers van Hezbollah te hebben geraakt.

Rook na een aanval van Hezbollah op het noorden van Israël.

Ministerie Gaza: coördinatie evacuaties met WHO opgeschort

Het ministerie van Gezondheid in Gaza, dat onder leiding staat van Hamas, heeft besloten de coördinatie over evacuaties met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorlopig op te schorten. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie.

Onder meer de directeur van het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad, Mohammed Abu Selmia, is aangehouden door het Israëlische leger. Samen met ander medisch personeel werd hij aangehouden tijdens hun evacuatie. Volgens het ministerie is dat de reden voor de opschorting.

Een woordvoerder zegt Israël en de Verenigde Naties verantwoordelijk te houden voor de arrestatie van medisch personeel.

Britse minister Cameron langs bij Israëlische en Palestijnse leiders

De Britse minister Cameron heeft een bezoek gebracht aan de kibboets Be'eri in Israël. Dat deed hij samen met zijn de Israëlische buitenlandminister Cohen. Die plek is een van de gemeenschappen die op 7 oktober door Hamas werd aangevallen. Cameron zal ook langsgaan bij Palestijnse leiders.

"Ik heb dingen gezien en gehoord die ik nooit zal vergeten", zegt de Britse minister.

Ook noemt hij de tijdelijke wapenstilstand "een cruciale kans om gijzelaars vrij te krijgen":

Na een eerdere vrijlating van vier mensen lijken er met de deal tussen Hamas en Israël na ruim een maand nu tientallen gegijzelden te worden vrijgelaten.

Hun familieleden zitten nog altijd in onzekerheid, maar blijven strijdbaar:

In Kibboets Be'eri blijft familie van gijzelaars strijden: 'We hebben genoeg geleden'

Directeur en artsen Al-Shifa-ziekenhuis opgepakt door Israël

De directeur van het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad, Mohammed Abu Selmia, is aangehouden door het Israëlische leger. Ook een aantal andere artsen is meegenomen, zegt arts en afdelingshoofd Khaled Abu Samra in het ziekenhuis tegen persbureau AFP. Ook andere media melden het nieuws, waaronder een correspondent van Al Jazeera .

Verder meldde ook de publieke omroep van Israël het, net als de neef van de ziekenhuisdirecteur.

Hij schrijft op X dat zijn neef en "enkele van zijn collega's" zijn aangehouden:

Ook een bron van het Israëlische leger bevestigt het nieuws over de arrestatie van de directeur tegen de Israëlische krant Haaretz. Daar wordt niet gesproken over de aanhouding van andere artsen. Volgens die legerbron zou de directeur zijn gearresteerd toen hij via een humanitaire corridor onderweg was naar het zuiden van de Gazastrook. Het is onduidelijk waar de directeur van wordt beschuldigd.

Vorige week deed het Israëlische leger een inval in het grootste ziekenhuis van Gaza-Stad. Israël zei dat het ging om een "precieze en gerichte operatie tegen Hamas in een bepaald gebied in het al-Shifa-ziekenhuis". Het ziekenhuis zou een belangrijke uitvalsbasis voor Hamas zijn. Het ziekenhuis heeft dat altijd ontkend, net als Hamas zelf. Zondag zei Israël een tunnel gevonden te hebben onder het ziekenhuis.

Verder meldden zaterdag meerdere media op basis van medisch personeel dat het Israëlische leger het ziekenhuis binnen een uur leeg wilde hebben. Het Israëlische leger ontkende de opdracht te hebben gegeven tot de ontruiming.

Volgens een arts moesten ze afgelopen weekend het ziekenhuis verlaten van het Israëlische leger:

Al-Shifa-ziekenhuis grotendeels ontruimd: 'Situatie is afschuwelijk'

Rode Halve Maan: 190 mensen geëvacueerd uit Al-Shifa-ziekenhuis

De Palestijnse tak van de hulporganisatie Rode Halve Maan, zusterorganisatie van het Rode Kruis, heeft samen met de Verenigde Naties 190 mensen geëvacueerd uit het Al-Shifa-ziekenhuis. Het gaat om gewonde en zieke mensen, maar ook hun gezelschap en medische teams. Ze zijn van Gaza-Stad naar andere ziekenhuizen in het zuiden van de Gazastrook gebracht.

Veertien Rode Halve Maan-ambulances, twee VN-bussen en een onbekend aantal andere voertuigen hielpen bij de evacuatie. De evacuatie duurde in totaal bijna 20 uur. Dat komt doordat het konvooi bij een controlepunt van Noord- naar Zuid-Gaza streng werd gecontroleerd, zegt de Rode Halve Maan op X. "Daardoor kwamen de levens van de gewonden en zieken in gevaar."

Vier mensen werden aangehouden, meldt de hulporganisatie, onder wie drie ambulancemedewerkers. Eén van ambulancemedewerker zit nog vast, de rest werd later vrijgelaten. Er wordt niet gemeld waarom diegene nog vastzit.

De gewonden werden overgebracht naar het Europese ziekenhuis in Khan Younis en dialysepatiënten naar het Abu Youssef Al-Najjar Ziekenhuis in Rafah:

Er zijn ook nog steeds mensen in het Al-Shifa-ziekenhuis, maar hoeveel precies is niet duidelijk. Een WHO-vertegenwoordiger zei gisteren dat er voor de evacuatie nog 220 patiënten en 200 medewerkers waren.

Afgelopen weekend werd het ziekenhuis in Gaza-Stad in korte tijd grotendeels ontruimd.

Deze maandag werd er een groep te vroeg geboren baby's veilig overgebracht vanuit het al-Shifa-ziekenhuis naar Egypte:

  • EPA
  • AFP
    Een te vroeg geboren baby kwam maandag aan in El Arish in Egypte

'Tijdstip begin tijdelijke wapenstilstand binnen een paar uur bekend'

De aankondiging over het begin van de tijdelijke wapenstilstand komt binnen enkele uren. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar tegen de Israëlische krant Haaretz.

Persbureau DPA schrijft dat de gesprekken, onder bemiddeling van Qatar en Egypte, "op een positieve manier" doorgaan. De Qatarese woordvoerder zegt dat zijn land, Egypte en de VS samenwerken om ervoor te zorgen dat het tijdelijke staakt-het-vuren "snel van start gaat en dat alles mogelijk is om ervoor te zorgen dat beide kanten zich aan de overeenkomst houden".

Een Israëlische bron zegt tegen Haaretz dat de vertraging van de wapenstilstand niet komt doordat de gesprekken mislukken, maar door administratieve zaken "die worden aangepakt". Ook benadrukt die bron dat er "geen reden is voor bezorgdheid".

Israël en Hamas hebben deze week een akkoord gesloten over een vierdaagse wapenstilstand en de vrijlating van Palestijnse gevangen in ruil voor de vrijheid van vijftig gegijzelden. Wel is er nog onduidelijkheid over het tijdschema. Hamas zei vandaag dat de wapenstilstand morgen om 10.00 uur zou ingaan, maar Israël lijkt dat nu tegen te spreken.

Huiszoekingen in verschillende Duitse deelstaten

Veiligheidstroepen hebben verschillende panden in Berlijn, Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen en Sleeswijk-Holstein doorzocht. Dat gebeurde in verband met het verbod op de terroristische organisatie Hamas en het pro-Palestijnse netwerk Samidoun in Duitsland. In totaal gaat het om vijftien locaties waar wordt gezocht naar bewijsmateriaal en bezittingen die het verbod overtreden.

De Berlijnse politie werkt met 350 agenten mee aan de huiszoekingen, schrijft de Berliner Zeitung. Ook is er een speciale politie-eenheid voor speciale operaties aanwezig. Alleen in Berlijn worden al elf locaties doorzocht.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte het nieuws over de huiszoekingen vanochtend bekend. Het ministerie verbood begin november alle activiteiten van de twee organisaties. De regering wilde daarmee een sterker signaal uitzenden tegen wat ze ziet als anti-Israëlische en antisemitische propaganda.

Duitse politie doorzoekt huizen van Hamas-aanhangers

In dit artikel lees je meer over het verbod van de Duitse regering:

Vanavond opnieuw demonstraties op verschillende stations

Op verschillende stations wordt vanavond gedemonstreerd om aandacht te vragen voor de situatie in Gaza. Vanaf 18.00 uur houden onder andere hulporganisatie MiGreat en een aantal pro-Palestijnse bewegingen zogenoemde sit-ins. Onder meer in de centraal stations van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Alkmaar, Roermond en Enschede komen mensen bij elkaar.

De demonstranten willen een staakt-het-vuren in Gaza. Door de sit-ins op stations hopen de actievoerders zo veel mogelijk mensen te bereiken, aldus de organisatie.

Vorige week donderdagavond waren er vergelijkbare protesten op stations. In onder meer Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Groningen verzamelden zich toen honderden betogers:

Pro-Palestijnse demonstraties in de grote steden

Verenigde Staten onderscheppen drones uit Jemen

De Verenigde Staten hebben een onbekend aantal drones neergeschoten die waren gelanceerd vanuit delen in Jemen die onder controle staan van Houthi-rebellen. "De drones werden neergeschoten toen het Amerikaanse oorlogsschip op patrouille was in de Rode Zee", meldt Amerikaanse leger. "Het schip en de crew hebben geen schade of letsel opgelopen."

Houthi-rebellen zeiden gisteravond dat zij meerdere raketten hadden afgevuurd op militaire posten in de zuidelijke Israëlische badplaats Eliat. Mogelijk zijn dat dezelfde projectielen die door de VS uit de lucht zijn geschoten.

'Vier doden bij Israëlische aanval op Zuid-Libanon'

Bij een Israëlische aanval op een dorp in het zuiden van Libanon zijn vier mensen omgekomen, zeggen drie bronnen tegen persbureau Reuters. Het zou gaan om een aanval op het dorp Beit Yahoun.

Het Israëlische leger zegt in een verklaring dat gevechtsvliegtuigen infrastructuur van Hezbollah in Libanon hebben geraakt. Ook zou het Israëlische leger strijders hebben geraakt die op de Israëlische troepen gevuurd zouden hebben, of geprobeerd zouden hebben om raketten af te vuren op Israël.

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober voeren ook Israël en de terreurgroep Hezbollah - een bondgenoot van Hamas - geregeld over en weer aanvallen uit.

Israël: onderhandelingen lopen nog, gegijzelden niet voor vrijdag vrij

Vandaag zullen er zeker nog geen gijzelaars worden vrijgelaten, zegt de Israëlische veiligheidsadviseur Hanegbi. Hij zegt in een verklaring dat de onderhandelingen over de details van de deal nog gaande zijn.

Israël en Hamas hebben deze week een akkoord gesloten over een vierdaagse wapenstilstand en de vrijlating van Palestijnse gevangen in ruil voor de vrijheid van vijftig gegijzelden. Wel is er nog onduidelijkheid over het tijdschema.

Hamas zei vandaag dat de wapenstilstand morgen om 10.00 uur zou ingaan, maar Israël lijkt dat nu tegen te spreken. Volgens veiligheidsadviseur Hanegbi zal de vrijlating "niet voor vrijdag" gebeuren.

In Tel Aviv werd vandaag actie gevoerd voor de vrijlating van gijzelaars.

Nieuw liveblog

In dit nieuwe liveblog houden we je weer de hele dag op de hoogte van alle ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren vind je hier .