Het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad (foto van 12 november)
NOS NieuwsAangepast

Israëlische leger valt al-Shifa-ziekenhuis binnen, 'meerdere afdelingen uitgekamd'

Het Israëlische leger heeft vannacht een inval gedaan in het grootste ziekenhuis van Gaza-Stad. Israël zegt dat het gaat om een "precieze en gerichte operatie tegen Hamas in een bepaald gebied in het al-Shifa-ziekenhuis".

Volgens Israël en de Verenigde Staten zit er een commandopost van Hamas onder het ziekenhuis. Een woordvoerder van het Israëlische leger noemt het ziekenhuis "misschien wel het kloppende hart" van Hamas. Hamas zelf ontkent dat het op die locatie een commandopost heeft. "Er zijn alleen artsen, patiënten en thuisloze mensen." Ook de directeur van het ziekenhuis zegt dat Hamas er geen post heeft.

Het leger zegt Hamas gisteren te hebben gewaarschuwd om alle militaire activiteiten in het gebouw binnen twaalf uur te beëindigen. "Maar dat hebben ze helaas niet gedaan."

Tientallen militairen op spoedeisende hulp

Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook zegt dat het complex vannacht vanuit het westen werd bestormd door Israëlische troepen. Volgens een correspondent van nieuwszender Al Jazeera staan er tanks op de binnenplaats en hebben tientallen militairen de spoedeisende hulp, de chirurgieafdeling en de kraamafdeling uitgekamd. "Ze doorzoeken kamer voor kamer en gang voor gang. Dokters en andere medische stafleden worden ondervraagd."

De ziekenhuisdirecteur zegt dat er buiten het gebouw schoten worden gehoord. Hij sommeert mensen in het ziekenhuis weg te blijven van de ramen. Er zijn geen berichten over gevechten binnen het complex.

Het Israëlische leger zegt dat het mensen uit het ziekenhuis probeert te evacueren. "We hebben benzine mee voor de essentiële diensten en mobiele couveuses om de baby's uit het ziekenhuis te krijgen", zegt een woordvoerder. Op Telegram deelde het leger foto's van dozen waarin volgens het opschrift medische goederen en babyvoedsel zitten.

Later deelde het Israëlische leger ook bewegende beelden .

Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid heeft beelden vrijgegeven van het ziekenhuis. Die zouden zijn gemaakt voordat het Israëlische leger het ziekenhuis binnenviel:

Beelden van het al-Shifa-ziekenhuis

De Palestijnse Autoriteit beschuldigt het Israëlische leger van "een nieuw misdrijf tegen de menselijkheid, de medische staf en de patiënten". "Wij houden de bezetters volledig verantwoordelijk voor de levens van de medici, patiënten en ontheemden in al-Shifa", zegt het ministerie van Volksgezondheid op de Westelijke Jordaanoever.

Het Witte Huis vindt dat de ziekenhuizen en de patiënten die er verblijven "beschermd moeten worden". Een woordvoerder zegt dat het Witte Huis "geen aanval op een ziekenhuis vanuit de lucht steunt". Ook wil de VS "geen vuurgevechten zien in een ziekenhuis waar onschuldige, hulpeloze mensen medische zorg proberen te krijgen".

Situatie schrijnend

Het al-Shifa-ziekenhuis is het grootste ziekenhuis van de Gazastrook. Het was al omsingeld door het Israëlische leger en al dagen werd rond het gebouw hevig gevochten. De situatie binnen is schrijnend. Dit weekend is de stroom uitgevallen door een gebrek aan brandstof en er is nauwelijks voedsel of water.

Volgens de ziekenhuisdirecteur zijn er in de afgelopen dagen tientallen mensen overleden, onder wie drie baby's. Vanwege de gevechten kunnen de doden niet begraven worden. In het ziekenhuis liggen volgens de directeur meerdere lichamen in staat van ontbinding.

Cijfers over het aantal mensen er in het ziekenhuis lopen uiteen. Volgens de WHO zijn er zo'n 700 patiënten en meer dan 400 medewerkers in het complex. Ook zouden er zo'n 3000 vluchtelingen zitten. Volgens het ziekenhuis verblijven er ongeveer 650 patiënten, en zitten er ook tussen de 5000 en 7000 mensen die hun huis zijn ontvlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl