Het al-Shifa-ziekenhuis op 5 november
NOS Nieuws

Nog onduidelijkheid over evacuatie al-Shifa-ziekenhuis: 'Toestand patiënten kritiek'

Hoewel het Israëlische leger aankondigde vandaag te beginnen met evacuaties uit het al-Shifa-ziekenhuis in de Gazastrook, is het nog zeer onduidelijk of mensen het ziekenhuis daadwerkelijk hebben verlaten. De situatie lijkt ondertussen steeds nijpender te worden.

Volgens de directeur van het overkoepelende orgaan van ziekenhuizen in Gaza zijn er in al-Shifa zeker 650 patiënten in levensgevaar door de situatie, onder wie tientallen pasgeboren baby's. De brandstof die de noodgeneratoren in het ziekenhuis gaande moet houden is op.

"We hebben het heel zwaar", zegt verpleger Hakim Abdsusalem Barakat tegen de NOS. Hij werkt in het ziekenhuis en zegt dat er vrijwel geen water en eten meer is. "De meeste artsen zijn vertrokken uit het ziekenhuis", stelt hij. Vooral baby's en nierpatiënten lopen volgens hem gevaar. "Baby's zijn uit de couveuses gehaald en liggen noodgedwongen op de intensive care."

"Hun toestand is kritiek. Ze horen hier niet te liggen. Je kunt ze eigenlijk niet op een deken op de IC laten liggen." Nierpatiënten hebben volgens hem al drie dagen geen dialyse kunnen krijgen en verkeren ook in levensgevaar.

Tientallen evacuaties of toch niet?

Volgens de Israëlische premier Netanyahu zijn er enkele tientallen patiënten geëvacueerd. Hij beschuldigt Hamas ervan de evacuaties te bemoeilijken en stelt dat Hamas geweigerd heeft om brandstof toe te laten tot het ziekenhuis.

Een woordvoerder van het aan Hamas gelieerde ministerie van Volksgezondheid stelt juist dat de evacuaties vanwege de houding van Israël niet lukken. Volgens hem evacueren Israëlische troepen patiënten niet, maar worden patiënten met geweld op straat gezet "waar ze een onvermijdelijke dood tegemoet gaan."

"Iedereen die beweegt wordt beschoten door een sluipschutter. Families die wilden vluchten zijn ook beschoten", zegt verpleger Barakat. "Vandaag zijn twee jonge mannen doodgeschoten die vanuit de bloedbank naar buiten liepen. Ze liggen nog steeds daar en we kunnen hun lichamen niet ophalen."

Het Internationale Rode Kruis meldt nog niets over eventuele evacuaties of een humanitaire corridor die volgens Israël rond het ziekenhuis zou worden geopend. Wel is het Internationale Rode Kruis met alle partijen in gesprek.

Gevechten rondom het ziekenhuis

Rond het ziekenhuis wordt gevochten tussen Israëlische militairen en Hamas-strijders. Ook worden er luchtaanvallen uitgevoerd. Volgens ooggetuigen in het ziekenhuis zijn Israëlische militairen niet ver van het ziekenhuis verwijderd. Israël zegt dat Hamas een commandocentrum in bunkers onder het ziekenhuis heeft. Dat ontkent Hamas.

Ook in andere ziekenhuizen in het noorden van Gaza verslechtert de situatie. Het al-Quds-ziekenhuis in Gaza-stad is volgens de Palestijnse Rode Halve Maan niet meer operationeel vanwege een tekort aan brandstof voor generatoren en een gebrek aan stroom.

De VS heeft duidelijk gemaakt geen gevechten binnen ziekenhuizen in Gaza te willen zien. "Het Witte Huis wil niet dat onschuldige mensen en patiënten die medische zorg ontvangen in de beschietingen terechtkomen", zegt veiligheidsadviseur Jake Sullivan. De VS heeft hierover contact gehad met Israël. Sullivan zegt er niet bij wat de VS doet als dit toch gebeurt.

Hamas heeft aan persbureau Reuters laten weten dat het de onderhandelingen over de gijzelaars met Israël voorlopig opschort vanwege de manier waarop het Israëlische leger omgaat met het al-Shifa-ziekenhuis. Volgens Netanyahu wordt echter nog altijd onderhandeld over het vrijlaten van gijzelaars in Gaza. Hij herhaalde dat een staakt-het-vuren alleen een optie is als alle gijzelaars worden vrijgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl