Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Netanyahu over akkoord Hamas: regering staat voor moeilijk besluit

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.


Israëlische media: vijf fases voor vrijlating gijzelaars

Terwijl de Israëlische regering nog altijd overlegt over een mogelijke deal met Hamas om gijzelaars vrij te krijgen en een meerdaags staakt-het-vuren in te stellen, komen er nog wat meer details naar buiten over de uitvoering van zo'n akkoord. Zo lijkt het erop dat de Israëlische regering vijf fases plant voor de vrijlating van gijzelaars.

Televisiezender Keshet 12 meldt dat het eerst de bedoeling zou zijn dat Hamas de gijzelaars overdraagt aan het Rode Kruis, waarna dat ze overdraagt aan het Israëlische leger. Daarna ondergaan alle gegijzelden een eerste medische controle, waarna ze naar een van de vijf medische centra voor gijzelaars worden overgebracht. Hier ontmoeten ze hun families, zou de bedoeling zijn.

Nadat de gijzelaars hun familie weer hebben gezien, volgt een vierde "fase". Medische en defensiedeskundigen besluiten dan of de individuele gijzelaars in staat zijn om de autoriteiten te vertellen over hun periode in gevangenschap. Daarna worden zij al dan niet ondervraagd.

In hoeverre dit inderdaad onderdeel is van de deal, is niet bekend. De inhoud van de deal wordt nog altijd besproken door het kabinet, dat mogelijk vanavond groen licht geeft.

Islamitische Jihad meldt dood Israëlische gijzelaar

Een van de Israëlische gijzelaars in handen van de Palestijnse terreurgroep Islamitische Jihad is dood. Een woordvoerder van de militante organisatie heeft dat bekendgemaakt. Het gaat om een 76-jarige vrouw die bij de terreuraanslagen op 7 oktober werd ontvoerd.

Volgens de woordvoerder had Islamitische Jihad eerder aangeboden om de vrouw vrij te laten om gezondheidsredenen, maar reageerde Israël traag op dat aanbod. "En dat heeft geleid tot haar dood."

Bij de aanslagen op 7 oktober in Israël ontvoerden Palestijnse terroristen naar schatting 240 mensen. Het merendeel wordt gegijzeld gehouden door Hamas, maar een kleiner deel is in handen van andere militante organisaties als Islamitische Jihad.

Ook minister Gantz steunt akkoord met Hamas

Niet alleen Netanyahu heeft zich bij aanvang van het kabinetsoverleg over de mogelijke deal met Hamas positief uitgesproken over het akkoord, ook minister Benny Gantz schaart zich achter de plannen. Bij aanvang van het kabinetsoverleg sprak Gantz van een akkoord dat "moeilijk en pijnlijk is uit menselijk perspectief, maar wel de juiste deal".

Ondertussen zegt de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken, Majid Al-Ansari, tegen CNN dat de deal nu wacht op groen licht van de Israëlische regering. Volgens de minister gaat het inderdaad om een deal over de vrijlating van gijzelaars en een humanitair staakt-het-vuren. De Israëlische regering zou vanochtend vroeg voor het eerst geconfronteerd zijn met het voorstel.

Netanyahu: regering staat voor moeilijk besluit, maar wel juist besluit

"De Israëlische regering staat voor een moeilijk besluit, maar het is wel het juiste besluit", zegt de Israëlische premier Netanyahu terwijl zijn regering zich buigt over een mogelijke deal met Hamas. Met het akkoord zouden volgens de premier gijzelaars in groepen vrijkomen, een detail dat ook was uitgelekt via Israëlische media. Meer details over het mogelijke akkoord met Hamas, dat naar verluidt ook moet leiden tot een bestand, gaf hij nog niet.

Wanneer de regering definitief akkoord gaat en wat nog struikelblokken zijn in het overleg is ook niet duidelijk. Volgens Netanyahu heeft het akkoord in ieder geval wel de steun van alle Israëlische veiligheidschefs. Zij zouden van mening zijn dat het leger zich door het sluiten van de deal met Hamas beter kan voorbereiden op de voortzetting van de strijd.

Israëlische kabinetsleden bespreken deal

De Israëlische regering is begonnen met het overleg over een mogelijke deal met Hamas. Eerder werd er in het oorlogskabinet en in het veiligheidskabinet over het akkoord gesproken. Nu is het aan de volledige regering om de deal te bespreken en mogelijk een oordeel te geven.

Hoewel er officieel nog niets bekend is over de deal, valt uit Amerikaanse media op te maken dat Amerikaanse betrokkenen bij de gesprekken met Israël en Hamas het gevoel hebben dat een deal binnen handbereik is. Ook president Biden zei, zonder meer details te geven, dat een akkoord in de buurt lijkt.

Of er over het akkoord wordt gestemd of dat de kabinetsleden op een andere manier tot groen licht proberen te komen is nog niet duidelijk. Wel is er al kritiek te horen op de deal vanuit de uiterste rechterflank van Netanyahu's regering.

Details over mogelijke deal in Israëlische media

In Israëlische media verschijnen de eerste details over een mogelijke deal tussen Hamas en de Israëlische regering. Hoewel niets daarvan nog officieel wordt bevestigd, ontstaat er langzaam een beeld van een vier- of vijfdaags bestand in ruil voor de vrijlating van enkele tientallen gijzelaars.

Zo schrijft dagblad Haaretz dat er nu een akkoord ligt waarmee dertig kinderen, acht moeders en twaalf andere vrouwen vrijgelaten zouden worden als met de plannen wordt ingestemd. The Times of Israel heeft het eveneens over zo'n vijftig Israëlische burgers die vrijgelaten zouden worden, vooral vrouwen en kinderen. Zij zouden volgens de krant in groepen van 12 tot 13 per dag worden vrijgelaten.

In ruil voor de vrijlatingen zou Israël volgens The Times of Israel tijdens de gevechtspauze meer hulp en brandstof toelaten in Gaza en Palestijnse vrouwen en kinderen vrijlaten. Het zou gaan om Palestijnen die woonden op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Verder meldt de krant op basis van één bron dat het leger, de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet en inlichtingendienst Mossad voorstander zijn van de deal.

Volgens die bron wordt er ook overwogen om nog eens dertig gijzelaars vrij te laten, boven op die eerste vijftig gijzelaars over wie nu wordt gesproken. In dat geval zouden zij in groepjes van tien worden vrijgelaten, en zou er voor elke groep die vrijkomt een dag worden toegevoegd aan het staakt-het-vuren.

Artsen AzG omgekomen bij aanval op ziekenhuis Gaza

Twee dokters van Artsen zonder Grenzen (AzG) zijn om het leven gekomen bij een aanval op het al-Awda-ziekenhuis in het noorden van Gaza. Dat heeft de internationale hulporganisatie bekendgemaakt. AzG veroordeelt de aanval op "een van de laatste functionerende ziekenhuizen in Noord-Gaza" en roept opnieuw op om medici, ziekenhuispersoneel en patiënten te beschermen.

De twee AzG-artsen zijn dokter Abu Nujaila en dokter Al-Sahar. Een derde arts die niet werkzaam was bij de hulporganisatie, dokter Ziad Al-Tatari, is ook gedood bij de aanval. Verder raakte een nog onbekend aantal andere medewerkers van AzG gewond.

AzG schrijft dat er momenteel ruim 200 patiënten in het al-Awda-ziekenhuis liggen. Zij krijgen nu volgens AzG niet de hulp die ze nodig hebben. "Deze patiënten moeten zo snel mogelijk veilig worden geëvacueerd naar andere ziekenhuizen die nog functioneren", schrijft de hulporganisatie, die er wel op wijst dat alle ziekenhuizen in de regio kampen met problemen door de grote tekorten en aantallen patiënten.

De hulporganisatie is sinds 2018 actief in het ziekenhuis dat nu is aangevallen, en hield zich voornamelijk bezig met traumachirurgie voor kinderen en reconstructieve chirurgie voor volwassenen. "We eren onze moedige collega's die hier nog werken en te maken hebben met gruwelijk geweld. We rouwen om dokter Abu Nujaila en dokter Al-Sahar, we zullen hen nooit vergeten."

Witte Huis: Houthi's moeten gekaapt schip laten gaan

De Houthi-rebellen moeten onmiddellijk het schip laten gaan dat ze eergisteren kaapten op de Rode Zee, vindt het Witte Huis. Woordvoerder John Kirby roept de Houthi's op om het schip en de bemanning te laten gaan. De VS heroverweegt of de Jemenitische rebellen op de terreurlijst gezet moeten worden, zegt Kirby.

De Houthi's, die zich solidair hebben verklaard met de Palestijnen in Gaza, zeiden direct na de kaping dat het schip uit Israël kwam. Ze waarschuwden eerder al dat ze Israëlische schepen als doelwit beschouwen. Israël sprak al snel tegen dat de Galaxy Leader uit Israël kwam. Wel is het schip eigendom van een Brits bedrijf met een Brits-Israëlische mede-eigenaar.

Het Witte Huis herhaalt dat de kaping in strijd is met het internationaal recht. Volgens Kirby denkt de VS dat Iran betrokken was bij de kaping door de Jemenitische groep.

Kritiek van rechterflank Israëlisch kabinet op deal gijzelaars

Hoewel het akkoord over de vrijlating van de gijzelaars nog niet rond is, klinkt er al kritiek binnen de Israëlische regering op de plannen. Minister Smotrich van Financiën, de leider van de extreemrechtse coalitie Religieus Zionisme, noemt de deal slecht en wil dat er niet mee wordt ingestemd. Hij zegt dat hij er alles aan zal doen om de oorlog voort te zetten totdat Hamas is vernietigd en alle gijzelaars terug zijn.

De Israëlische krant Haaretz schrijft dat Religieus Zionisme vindt dat Hamas het akkoord alleen maar voorstelt omdat de groep "wanhopig op zoek is naar een dagenlang bestand om zich opnieuw te kunnen organiseren voor aanhoudende gevechten".

Ook vanuit de hoek van de radicaal rechtse minister Ben-Gvir van Binnenlandse Veiligheid klinkt kritiek. Zijn partij Otsma Jehudit zegt dat Hamas alle gijzelaars moet vrijlaten en dat de huidige deal, waarmee naar verluidt met name vrouwen en kinderen vrijgelaten zouden worden, ertoe kan leiden dat niet iedereen wordt vrijgelaten.

Wat de kritiek van de uiterste rechterflank van het kabinet van Netanyahu betekent voor de regering is nog niet duidelijk. Ook is niet bekend of hun grieven groot genoeg zijn om definitief een streep te zetten door een deal.

Palestijnen in Khan Younis dringen voor flessen water

In Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, is een vrachtwagen vol flessen water bestormd door vele tientallen Palestijnen. De water- en voedseltekorten in de regio zijn onverminderd groot.

Palestijnen in Khan Younis dringen voor flessen drinkwater

Biden: Hamas en Israël naderen akkoord over deel gijzelaars

Ook de Amerikaanse president Biden zegt nu dat Hamas en Israël in de buurt komen van een akkoord over een deel van de gijzelaars. "We zijn nu heel, heel dichtbij, maar ik wil nog niet in detail treden, want nog niets is rond totdat alles rond is."

Israël en Hamas overleggen doorgaans niet direct met elkaar, en het is bekend dat er via Qatarese en Amerikaanse tussenpersonen wel gesprekken zijn. Biden zegt dan ook dat de Amerikanen de afgelopen tijd "intensief" bezig zijn geweest met de gijzelaars die Hamas bij de aanslagen op 7 oktober mee heeft genomen.

Verder wil Biden nog niets kwijt over de onderhandelingen. "Er is nog genoeg tijd om over de gijzelaars te praten. Niet nu. Ik ga er niets meer over zeggen."

Amerikaanse bronnen: deal gijzelaars binnen handbereik

Er ligt een voorlopig akkoord over de vrijlating van gijzelaars door Hamas, maar nog niets is definitief totdat de partijen het eens zijn over de inhoud van die deal. Dat melden Amerikaanse media op basis van bronnen die weten wat er is besproken.

Onder meer persbureau Reuters meldt dat de Amerikanen denken dat een akkoord waarmee 50 vrouwen en kinderen worden vrijgelaten binnen handbereik is. In ruil voor de vrijlating van die gegijzelde Israëliërs, is Israël volgens de Amerikanen bereid tot de vrijlating van 150 Palestijnse gevangenen en een gevechtspauze van vier of vijf dagen.

Het Amerikaanse gerucht over een mogelijk akkoord tussen Israël en Hamas komt kort nadat het Israëlische kabinet heeft aangekondigd bijeen te komen om te praten over "ontwikkelingen aangaande de vrijlating van de gijzelaars". Premier Netanyahu, die rond deze tijd al overlegt met zijn oorlogskabinet, zei eerder al dat hij hoopt op goed nieuws op korte termijn. Ook Hamas-leider Haniyeh zei eerder vandaag dat zijn groep en de Israëlische regering bijna overeenstemming hebben bereikt over een tijdelijk bestand.

Europese Commissie na onderzoek: geen EU-geld naar Hamas

De Europese Commissie zegt dat er geen bewijs is gevonden van Europees ontwikkelingsgeld dat naar Hamas gaat. Dat heeft de Commissie bekendgemaakt na onderzoek naar de Europese geldstromen richting de Palestijnse gebieden.

De EU en de individuele lidstaten zijn samen de grootste donor aan Palestijnse organisaties. Naar aanleiding van de aanslagen van Hamas op 7 oktober kondigde de Commissie aan dat die geldstromen tegen het licht werden gehouden, omdat Brussel Hamas niet wil financieren.

Inmiddels meldt de Commissie dus er geen aanwijzingen zijn dat EU-geld direct of indirect bij Hamas terecht is gekomen. "Dit onderzoek bevestigt dat de waarborgen die we hiervoor hebben effectief zijn. Er wordt nu gekeken naar de wijze waarop we in de toekomst de Palestijnen ondersteunen, ook met het oog op de veranderende situatie", zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Gewonden uit Indonesië-ziekenhuis Gaza geëvacueerd na beschietingen

Het Indonesië-ziekenhuis ligt in het noorden van de Gazastrook en was overvol. Veel patiënten zijn sinds de beschietingen van gisteravond overgeplaatst naar het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis, in het zuiden.

Gewonden uit Indonesië-ziekenhuis Gaza geëvacueerd na zware beschietingen

Israëlisch kabinet vanavond bijeen: 'Ontwikkelingen aangaande gijzelaars'

Het Israëlische kabinet komt vanavond om 20.00 uur lokale tijd (19.00 uur Nederlandse tijd) bijeen "met het oog op de ontwikkelingen aangaande de vrijlating van de gijzelaars", schrijft het kantoor van premier Netanyahu. Over welke ontwikkelingen het precies gaat, is niet bekend, maar mogelijk is er een deal met Hamas ophanden.

Details zijn nog niet bekend, maar eerder kwamen al berichten naar buiten over de vrijlating van enkele tientallen vrouwen en kinderen door zowel Israël als Hamas. Ook zou er gesproken worden over een tijdelijk bestand en noodhulp aan Gaza.

Netanyahu heeft alleen nog gezegd dat er ontwikkelingen zijn in de gesprekken over de gijzelaars, maar veel meer heeft hij niet bekendgemaakt. "We zetten stappen. Ik denk niet dat het nuttig is om hierover veel te zeggen, ook niet op dit moment, maar ik hoop dat er snel goed nieuws komt", zei hij volgens een uitgeschreven verklaring van zijn kantoor.

Premier Netanyahu gaf toelichting bij een bijeenkomst met reservisten:

Netanyahu over gijzelaars: 'Hoop dat er snel goed nieuws komt'

Houthi's geven beelden vrij van kaping schip in Rode Zee

Jemenitische Houthi-rebellen hebben beelden vrijgegeven van de kaping door hen gisteren van een vrachtschip in de Rode Zee. Volgens de Houthi's heeft dit schip een Israëlische eigenaar. Israël zegt dat het een Brits schip is dat door een Japanse rederij wordt gebruikt. Er zouden geen Israëliërs aan boord zijn geweest.

De bemanning bestaat uit 25 opvarenden uit Bulgarije, de Filipijnen, Roemenië, Oekraïne en Mexico. Zij zijn met hun schip naar Jemen gebracht. Het is niet bekend hoe het met hen gaat. De Houthi's kondigden aan dat het niet bij dit schip zal blijven, zolang de oorlog in Gaza doorgaat.

Israël zegt dat Iran erachter zit. Dat land steunt de Houthi-rebellen, evenals Hezbollah in Libanon en Hamas in Gaza.

De Houthi-rebellen landden met een helikopter op het dek:

Houthi's geven beelden vrij van kapen vrachtschip

Twee journalisten en burger omgekomen in grensgebied met Libanon

Bij beschietingen aan de grens met Israël zijn volgens het Libanese persbureau NNA twee journalisten en een burger omgekomen. Ze hadden alle drie de Libanese nationaliteit. Volgens de Arabische nieuwszender Al Mayadeen gaat het om een hun correspondent Farah Omar en cameraman Rabih Al-Me'mari.

Een Israëlisch gevechtsvliegtuig zou twee raketten hebben afgevuurd op de plek waar ze waren. "Farah en Rabih hadden om 10.00 uur net hun live-bijdrage beëindigd", schrijft Al Mayadeen.

Farah Omar en Rabih Me'mari

Het Israëlische leger maakt ook meldingen van gevechten daar. Daarbij zouden in Zuid-Libanon drie anti-tank-eenheden van Hezbollah zijn uitgeschakeld en ook bases van deze groep. Het zou het antwoord zijn geweest op mortierbeschietingen door Hezbollah van een Israëlische legerpost.

Dit huis in Zuid-Libanon werd gisternacht door Israël gebombardeerd

Politie Beieren treedt op tegen uitingen antisemitisme

De politie in de Duitse deelstaat Beieren heeft de woningen van 17 mensen doorzocht. Ze worden verdacht van het verspreiden op sociale media van Jodenhaat, van symbolen van verboden of terroristische organisaties en het goedkeuren van misdrijven. De politie heeft telefoons en computers in beslag genomen.

De meeste berichten dateren van na de terreuraanval van Hamas op Israël op 7 oktober.

Leger Israël dringt vluchtelingenkamp Jabalia binnen

De gevechten in het noorden van Gaza hebben zich volgens persbureau Reuters verplaatst van Gaza-Stad naar het vluchtelingenkamp Jabalia, even ten noorden daarvan. Dat is een dichtbebouwd gebied, bewoond door Palestijnen die bij het ontstaan van Israël naar Gaza zijn gevlucht. Israël zegt dat Hamas zich daar heeft hergroepeerd, nu het grotendeels uit Gaza-Stad verdreven zou zijn.

Jabalia is de afgelopen weken zwaar gebombardeerd. Op beelden op sociale media zijn Israëlische militairen te zien die tussen verwoeste huizen lopen. Uit de omgeving van het Indonesië-ziekenhuis, vlak bij Jabalia, worden zware gevechten gemeld. Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn daar bij een Israëlische bombardement twaalf mensen omgekomen. Israël ontkent dat het ziekenhuis een doelwit was.

Correspondent Nasrah Habiballah over de onderhandelingen

Guterres: overgangsfase Gaza met rol voor VS en Arabische staten

VN-secretaris-generaal Guterres vindt het geen goed idee om Gaza na het einde van de oorlog onder bescherming van de VN te plaatsen. Hij pleit voor een overgangsfase waarin onder andere de VS en Arabische staten een rol moeten krijgen.

"Dat moet een versterkt Palestijns zelfbestuur in staat stellen de verantwoordelijkheid over de Gazastrook over te nemen en vanuit die basis vastbesloten en onomkeerbaar naar een tweestatenoplossing toe te werken", aldus Guterres.

In zijn visie staat in die overgangsfase de VS garant voor de veiligheid van Israël, de Arabische landen dienen de belangen van de Palestijnen.

'Akkoord gaat over ruil vrouwen en kinderen en noodhulp'

Een woordvoerder van Hamas zegt dat de besprekingen over een tijdelijk bestand gekoppeld zijn aan noodhulp voor Gaza en de vrijlating van vrouwen en kinderen door beide partijen. "Het te verwachten akkoord gaat ook over de vrijlating van Israëlische vrouwen en kinderen die gegijzeld zijn in ruil voor Palestijnse kinderen en vrouwen die in Israël gevangen worden gehouden", zei hij tegen nieuwszender Al Jazeera.

Eerder vannacht zei Hamas-leider Haniyeh dat een akkoord over een wapenstilstand dichtbij is. Hij heeft zijn voorstel neergelegd bij de Qatarese tussenpersonen, die de onderhandelingen over een mogelijke wapenstilstand faciliteren. Het is onduidelijk wat Israël van dat voorstel vindt.

De woordvoerder van Hamas zei dat Qatar de details van de overeenkomst vandaag bekend zal maken. Een tijdstip is niet genoemd.

Palestijns persbureau: 17 doden bij bombardement op Gaza

Volgens het Palestijnse persbureau WAFA zijn in de nacht van maandag op dinsdag zeventien mensen om het leven gekomen bij een Israëlisch bombardement op de Gazastrook. Het gaat om Palestijnen die in vluchtelingenkamp Nuseirat wonen, meldt het persbureau dinsdagochtend. Het bombardement zou rond middernacht (lokale tijd) hebben plaatsgevonden.

Al Jazeera meldt ook nachtelijke Israëlische aanvallen op een huis in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, en in Jabalia, in het noorden. Ook daarbij zouden slachtoffers zijn gevallen. Het Israëlische leger heeft niet gereageerd.

Schade in vluchtelingenkamp Nuseirat, vorige week

Hamas-leider Haniyeh: 'dicht bij akkoord over wapenstilstand'

Hamas is dicht bij een akkoord met Israël over een wapenstilstand, zo meldt de leider Ismail Haniyeh in een verklaring aan persbureau Reuters. Volgens Haniyeh heeft Hamas zijn voorstel neergelegd bij de Qatarese tussenpersonen, die de onderhandelingen over een mogelijke wapenstilstand faciliteren. Wat het Hamas-voorstel behelst, is nog niet bekend.

Gisteren zei de Amerikaanse president Biden al dat "we nu dichter dan ooit" bij een wapenstilstand tussen Israël en Hamas zijn, waarbij ook een aantal gijzelaars zou worden vrijgelaten. Hamas nam bij de terroristische aanslag op 7 oktober zo'n 240 mensen uit Israël gevangen, en nam die mee naar de Gazastrook. Reuters meldde eerder op gezag van zijn eigen bronnen dat Qatar het voorstel had gedaan om 50 gijzelaars vrij te laten, in ruil voor een gevechtspauze van drie dagen. In die tijd zou er noodhulp Gaza binnengeloodst moeten worden.

Ismail Haniyeh bij een toespraak vorig jaar in Libanon

Meerdere doden in leger Israël door 'eigen vuur'

Het Israëlische leger heeft tijdens gevechten in de Gazastrook een aantal incidenten van zogenaamd "eigen vuur" gezien, melden Israëlische veiligheidsbronnen aan The Times of Israel. Een aantal van die incidenten had dodelijke gevolgen.

The Times of Israel meldt dat er momenteel duizenden infanterietroepen, tanks en andere troepen in Gaza vechten, opererend in de dichtbevolkte buurten van Gaza-Stad. Het leger zegt de aanhoudende gevechten "te evalueren, inclusief de gevallen van eigen vuur, en de geleerde lessen snel implementeert".

Sinds het begin van de grondgevechten op 27 oktober zijn in Gaza 66 soldaten gedood.

Minister van Buitenlandse Zaken bezoekt Israël en Westoever

Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft in Tel Aviv gesproken met haar Israëlische ambtgenoot Eli Cohen, meldt ze op X. "In ons gesprek benadrukte ik ook het belang en de urgentie van humanitaire gevechtspauzes. Deze gevechtspauzes zijn cruciaal om hulp, zorg en goederen in Gaza te krijgen. Ik heb nadrukkelijk opgeroepen tot terughoudendheid en tot handelen in lijn met internationaal humanitair oorlogsrecht."

Bruins Slot zei ook dat ze haar "oprechte medeleven" betuigd had "voor de Israëlische slachtoffers van de afschuwelijke terroristische aanslag van Hamas op 7 oktober. Nederland deelt de grote zorg over het lot van de gijzelaars die nog in Gaza zijn. Ik heb aangegeven dat ik het belang van hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating onderstreep", zei ze.

Bruins Slot bracht ook een bezoek aan de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh. Ook daar betuigde ze haar medeleven voor de Palestijnse burgerslachtoffers. "De situatie in Gaza is schrijnend, er is dringend meer hulp nodig." Ze zei zich hard te maken "voor gevechtspauzes en veilige en ongehinderde humanitaire toegang in Gaza. Nederland blijft de Palestijnse Gebieden steunen, zowel via humanitaire hulp als ontwikkelingssamenwerking". Daarbij zei ze dat Nederland blijft "toewerken naar een tweestatenoplossing, met een levensvatbare Palestijnse staat naast een veilig Israël."

'Wapenwerkplaats en tunnelingang gevonden in moskee'

Het leger van Israël meldt dat het een werkplaats van Hamas waar raketten worden gemaakt en een tunnelingang heeft gevonden in een moskee in de wijk Zeitoun in Gaza-stad. "Ik wil dat u begrijpt: een moskee in het Zeitoun-gebied werd gebruikt als laboratorium voor het maken van wapens", zei legerwoordvoerder Hagari tijdens een avondpersconferentie.

"Troepen dringen de moskee binnen, voeren scans uit en zorgen ervoor dat er geen vallen zijn. Ze gaan deze moskee binnen en vinden een tunnelschacht... en een trap', zei hij. Daarop werd een werkplaats voor het maken van raketten aangetroffen, zei Hagari.

"Terroristen maken raketten in een moskee. Ze gebruiken de islam en de symbolen van de islam om terreur te creëren", zei hij.

Het leger van Israël heeft vaker gezegd dat publieke gebouwen als ziekenhuizen, scholen en moskeeën door de gewapende tak van Hamas worden gebruikt. Eerder zei het hiervoor bewijs te hebben gevonden in het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad.

Meer daarover lees je hier:

Welkom

Welkom in een nieuw liveblog over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren is hier terug te lezen .