Oekraïneblog
NOS NieuwsAangepast

Rusland meldt neerhalen meerdere drones, ook opnieuw drone-aanvallen op Oekraïne

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne.


EU-landen niet in staat om beloofde munitie aan Oekraïne te leveren

De Europese Unie slaagt er niet in om aan eigen munitietoezeggingen aan Oekraïne te voldoen. De EU-landen beloofden voor maart 2024 één miljoen stuks artilleriemunitie aan te schaffen voor Oekraïne, maar volgens de laatste cijfers zijn pas 300.000 stuks geleverd.

Ter vergelijking: Noord-Korea voorzag Rusland in de tussentijd van 350.000 stuks artilleriegranaten. Het draait allemaal om patronen met een doorsnede van 155 millimeter, die onder meer worden gebruikt voor houwitsers. Oekraïne verschiet er duizenden per dag, meer dan westerse bondgenoten kunnen leveren.

Lees het hele verhaal hier:

Ook Oekraïne schiet drones uit de lucht

De Oekraïense luchtmacht meldt dat er vannacht vanuit Rusland negen droneaanvallen zijn geweest. De Oekraïense luchtmacht meldt dat het gaat om Iraanse Shahed-kamikazedrones, die Rusland al langer inzet. Ze kwamen vanuit het noordoosten Oekraïne binnen.

Acht van de negen drones konden worden vernietigd. Waar de negende is neergekomen, meldt de luchtmacht niet. De aanval komt na een grote Russische aanval gisteren met meer dan zeventig drones.

Rusland: 20 Oekraïense drones neergehaald

De Russische luchtafweer heeft vannacht twintig Oekraïense drones neergehaald, zegt het ministerie van Defensie. De drones werden vernietigd boven de regio's Moskou, Toela, Kaloega en Brjansk in de buurt van Oekraïne.

Burgemeester Sergej Sobjanin van Moskou schreef op Telegram dat de luchtafweer een grote droneaanval op de hoofdstad heeft verijdeld. In Toela raakte één persoon lichtgewond door brokstukken die op een woongebouw vielen. De gouverneur van Brjansk maakte op Telegram melding van twee uit de lucht geschoten drones.

Rusland voerde gisternacht een grote droneaanval uit op de Oekraïense hoofdstad Kyiv.

Inwoners Kyiv opgeschrikt door urenlange droneaanval

De grote Russische droneaanval op Oekraïne vannacht en vanochtend heeft met name in de hoofdstad Kyiv schade aangericht. Het luchtalarm klonk en met luchtafweerraketten probeerden de Oekraïners om de drones uit de lucht te schieten. Volgens de luchtmacht lukte dat met 74 van de 75 Russische drones. Daarvan werden er 66 boven de hoofdstad neergehaald.

Beelden van de aanvallen en van de schade op de grond:

Grote Russische droneaanval op Kyiv

Aan het winterse front: 'We luisteren en we kijken'

Aan de frontlinie bij Soemy, in het oosten van Oekraïne, gaan militairen voor de tweede keer de winter in. In de loopgraven observeren ze de bewegingen van de Russische troepen in de verte.

Een cameraploeg van het Amerikaanse persbureau AP ging langs bij de Oekraïense troepen en maakte deze reportage:

Luisteren en kijken aan het front in Oekraïne

Zelensky: Rusland gebruikte meer dan zeventig drones voor grote aanval

Bij de Russische droneaanval van vannacht op Oekraïne zijn meer dan zeventig Iraanse Shahed-kamikazedrones gebruikt, zegt president Zelensky.

De grootste schade lijkt in Kyiv te zijn. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn er minstens veertig drones uit de lucht geschoten. De Oekraïense luchtmacht spreekt over 75 drones boven heel Oekraïne, waarvan er 71 uit de lucht zijn gehaald.

Burgemeester Klitsjko van Kyiv sprak eerst over twee gewonden. Dat is inmiddels opgelopen naar vijf, zegt hij. Onder meer een crèche werd geraakt.

Bijna 200 gebouwen in Kyiv zitten als gevolg van de aanvallen zonder stroom, meldt het Oekraïense ministerie van Energie. De afgelopen weken waarschuwde de Oekraïense regering dat Rusland de aanvallen op het stroomnetwerk weer gaat opvoeren. Dat deed Rusland ook vorig jaar in de aanloop naar de koude Oekraïense winter. Of de aanvallen vandaag ook gericht waren op stroomverdeelstations en andere energievoorzieningen is nog onbekend.

Persbureau Reuters deelde de eerste beelden na de aanval. Op de foto's is de schade bij de crèche te zien en een krater in de grond:

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Oekraïense luchtmacht: grootste droneaanval tot nu toe

Oekraïne heeft vannacht de grootste droneaanval van Rusland tot nu toe meegemaakt, meldt de Oekraïense luchtmacht. Met name de hoofdstad Kyiv kreeg het volgens de luchtmacht zwaar te verduren. Rusland gebruikte de Iraanse Shahed-kamikazedrones, zegt Oekraïne.

Kyivs burgemeester Klitsjko zegt op Telegram dat stukken van neergehaalde drones gebouwen raakten, waaronder woningen. Zeker twee mensen raakten daarbij volgens hem gewond.

Klitsjko zegt dat de droneresten appartementencomplexen in minstens drie districten van Kyiv troffen. Verder veroorzaakten die fragmenten brand in een crèche.

Oekraïense stedenbouwkundigen kijken naar lessen Rotterdam voor wederopbouw

Sinds de Russische invasie in Oekraïne zijn talloze wegen, huizen en andere infrastructuur ernstig beschadigd als gevolg van de oorlog. Sommige steden liggen volledig in puin.

Voor de wederopbouw van Oekraïense steden kan Rotterdam als voorbeeld dienen van hoe het wel én juist niet moet, vertellen twee Oekraïense stedenbouwkundigen aan Kyiv Independent. Aan het begin van de oorlog verlieten zij Charkiv en zochten hun toevlucht in Rotterdam.

Een van hen richtte een netwerk op voor Oekraïners in Nederland en Nederlandse architecten en ruimtelijkeordeningsorganisaties. Het doel is om Oekraïense professionals te helpen met het ontwikkelen van ideeën voor wederopbouw.

Blokkade Oekraïense truckers kostte al twee levens, 'situatie is hopeloos'

Volgens de voorzitter van de Oekraïense truckersvakbond is de situatie voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs die gestrand zijn in Polen hopeloos, en zit er geen schot in de onderhandelingen. Bijna twee weken geleden begonnen Poolse truckers grensovergangen tussen de twee landen te blokkeren, omdat ze zeggen oneerlijke concurrentie te ondervinden van hun Oekraïense collega's, die door de oorlog aan minder papierwerk hoeven te voldoen.

Door de Poolse blokkade zijn nu zo'n 3000 Oekraïense truckers gestrand in Polen, volgens vice-minister Derkach van Transport in de vrieskou en zonder eten, drinken of sanitair. Twee van hen zijn de afgelopen weken overleden in hun vrachtwagen. De precieze doodsoorzaak van de mannen is onbekend. Volgens Derkach is zijn ministerie nu plannen aan het maken om de landgenoten op een andere manier te evacueren uit Polen.

Voorzitter Kostioesjenko van de Oekraïense truckersvakbond heeft geen goed woord over voor de opstelling van zijn Poolse vakbroeders: "Hoe langer we met ze praten, hoe minder hoop we hebben. Ik sprak met de leider van de protesten en hij zei dat de blokkade zo lang zal duren dat we het nieuwe jaar moeten gaan inluiden in de blokkade. Ik snap zulke humor niet."

Rusland: 'drones neergehaald boven Krim', mogelijke drone-aanval op Moskou

Rusland zegt dertien Oekraïense drones te hebben neergeschoten boven het bezette schiereiland de Krim, en nog eens drie boven de Russische regio Volgograd. Dit kan niet onafhankelijk bevestigd worden, en het komt vaker voor dat Oekraïense drones later alsnog doel blijken te hebben getroffen.

Op Russische sociale media gaan ook beelden rond van een elektriciteitscentrale in het zuiden van Moskou die vanochtend in brand staat, dit zou ook het gevolg zijn van een Oekraïense drone-aanval. Deze beelden zijn nog niet geverifieerd.

Gisteren was er in het zuidoosten van de stad ook al een explosie en brand bij een andere elektriciteitscentrale, waardoor een deel van de stad zonder stroom kwam te zitten. Ook dit zou het werk zijn van Oekraïense drones.

De nasleep van de vermeende aanval vanochtend, zoals gedeeld op sociale media:

Oekraïne: vier doden bij Russische beschietingen Cherson

Bij Russische beschietingen van de regio Cherson zijn vier mensen omgekomen, zo melden Oekraïense bestuurders in de deels bezette regio. In het dorpje Beryslav kwam een man op een fiets om het leven, en elders in de regio kwamen nog twee andere mannen en een vrouw om door Russische granaten.

Oekraïne wist vorig jaar de regio Cherson deels te bevrijden, althans het gedeelte aan de westkant van de rivier de Dnjepr. Russische troepen trokken zich toen terug naar de oostkant van de regio, maar beschieten vanaf daar geregeld de bevrijde dorpjes en de stad Cherson, vaak met burgerdoden tot gevolg.

De Oekraïense regering beweert dat zijn troepen ook de rivier zijn overgestoken en grondgebied aan de oostkant hebben terugveroverd, maar vooralsnog is daar weinig bewijs voor gezien.

Vier doden bij Russische beschietingen Cherson

Russische actrice en Russische journalist omgekomen

Oekraïense en Russische autoriteiten bevestigen de dood van een Russische actrice, zondag bij een Oekraïense aanval op een bezette plaats in de regio Donetsk.

De 40-jarige Polina Mensjich trad op in een plaats 60 kilometer van het front. Volgens Oekraïne was dat in een theater waar Russische militairen onderscheidingen kregen opgespeld. Het gebouw werd getroffen door een raket. Op een video op sociale media is een vrouw op een podium te zien, die voor het publiek van militairen gitaar speelt. De ruimte begint te schudden en meteen daarna gaat het beeld op zwart.

Rusland maakte melding van een omgekomen burger. Volgens een Oekraïense commandant kostte de inslag het leven aan 25 mensen en vielen er meer dan 100 gewonden.

Journalist

De Russische staatstelevisie meldt de dood van een Russische oorlogsverslaggever. De 38-jarige Boris Maksoedov was gisteren in de regio Zaporizja voor de tv-zender Rossiya 24 aan het werk, toen hij door granaatscherven werd getroffen. Hij overleed in een ziekenhuis.

Een man legt bloemen bij een foto van Maksudov in het gebouw van de staatstelevisie

EU-coördinatiecentrum tegen cyberaanvallen en nepnieuws van start

In Brussel is een EU-samenwerkingsproject voor verdediging tegen cyberaanvallen en tegen de verspreiding van desinformatie van start gegaan. EU-landen brengen daar informatie over mogelijke bedreigingen samen en proberen daar gezamenlijk een antwoord op te vinden.

Het Cyber Information Domain Coordination Centre (CIDCC) zal zich onder meer bezighouden met de verspreiding van nepnieuws door bijvoorbeeld Rusland, bedoeld om de positie van partijen en regeringen in westerse landen te ondermijnen. Mogelijk gaat het zich in de toekomst ook kijken naar de beveiliging van de uitwisseling van militaire informatie tussen de strijdkrachten van EU-lidstaten.

Het centrum begint met vijf medewerkers, maar dat moeten er al snel zeventien worden.

Oekraïne eist opheffen blokkades, pas gesprek met Poolse transporteurs mogelijk

Oekraïne eist dat de blokkades aan de Pools-Oekraïense grens door Poolse transportbedrijven worden opgeheven, voordat het met Polen en de Europese Commissie in gesprek gaat over de grieven van de transporteurs. De Oekraïense economie lijdt daaronder, terwijl dat land het door de oorlog toch al moeilijk heeft.

Aan de Oekraïense kant van de grens staan duizenden trucks al dagenlang vast in de vrieskou. Twee Oekraïense chauffeurs zouden daardoor al zijn omgekomen. "Onze eerste taak is om een eind te maken aan de blokkades, daarna praten we over de eisen", zegt de Oekraïense onderminister van Handel.

De vrachtwagenchauffeurs protesteren tegen de concurrentie van Oekraïense collega's. Die hebben in verband met de oorlog in Oekraïne geen vergunning meer nodig om in de EU goederen op te halen. De Polen verwijten hen dat ze nu binnen de EU zijn gaan werken tegen een lager tarief dan dat van hen.

Boeren

De blokkades begonnen op 6 november. Vandaag kregen de chauffeurs steun van Poolse boeren. Die willen daar tot 3 januari mee doorgaan. Ze eisen onder meer dat hun subsidies op graan op peil blijven. Bij vier van de acht grensovergangen tussen beide landen is nu een blokkade. Bussen, personenauto's en vrachtwagens met noodhulp of militaire goederen voor Oekraïne mogen doorrijden.

Wachtende vrachtwagens aan de Oekraïens-Poolse grens

'Vermiste Oekraïense peuter geadopteerd door Russische partijleider en Poetin-bondgenoot'

Een leider van de Russische politieke partij Rechtvaardig Rusland en bondgenoot van de Russische president Poetin heeft een kind geadopteerd dat was meegenomen uit een Oekraïens kindertehuis. De 70-jarige Sergej Mironov wordt genoemd op de adoptieakte van een tweejarig Oekraïens meisje dat in 2022 werd meegenomen door een vrouw met wie hij nu getrouwd is. Uit gegevens blijkt dat de identiteit van het meisje in Rusland is veranderd. Dat meldt de BBC na eigen onderzoek.

Het kind, dat oorspronkelijk Margarita heette, was een van de 48 kinderen die zijn meegenomen uit een kindertehuis in Cherson toen Russische troepen de controle over de stad overnamen. Zij behoren tot de ongeveer 20.000 kinderen die volgens de Oekraïense regering sinds het begin van de grootschalige invasie in 2022 door Russische troepen zijn meegenomen.

Eerder dit jaar heeft het Internationaal Strafhof (ICC) arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen onder meer president Vladimir Poetin. Het ICC legde het arrestatiebevel op wegens Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne en noemde de deportatie van kinderen uit Oekraïne naar Rusland als hoofdreden.

Mironov heeft niet gereageerd op verzoeken van de BBC om commentaar.

Oekraïne blij met westerse coalitie voor luchtverdediging

Oekraïne is blij met de coalitie van twintig westerse landen die als doel heeft om de luchtverdediging te versterken. "Dank aan elk land dat bijdraagt aan de inspanningen om onze steden en dorpen beter beschermd te laten zijn tegen Russische aanvallen", zei de Oekraïense president Zelensky.

De coalitie werd besproken op een virtuele bijeenkomst van de "Ramstein-groep", waarbij het ging over de militaire behoeftes van Oekraïne. Het Duitse ministerie van Defensie zegt dat Duitsland en Frankrijk de leiding nemen in de coalitie.

Een Frans luchtafweersysteem in Oekraïne (mei 2023)

Finland sluit meeste grensovergangen met Rusland

Finland sluit bijna alle grensovergangen met Rusland. Alleen in Lapland blijft een grenspost open, meldt de regering. De maatregel gaat vrijdag om middernacht in.

Finland wil met het sluiten van de grensposten toenemende illegale migratie vanuit Rusland tegenhouden. Finland is sinds kort lid van de NAVO, als reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Moskou is daar kwaad over, en stuurt volgens Finland als wraak immigranten uit landen buiten de EU naar de Finse grens.

De grens tussen beide landen is 1300 kilometer lang met in totaal negen grensovergangen. Onlangs sloot Finland er al vier. Nu is er dus nog slechts 1 grensovergang over.

Russische actrice tijdens optreden omgekomen na aanval in Oekraïne

Een Russische actrice is zondag omgekomen na een Oekraïense luchtaanval op een theater in de regio Donetsk. Dat meldt Russisch staatspersbureau TASS in een verklaring. Bij de aanval zouden volgens Oekraïense media ook soldaten zijn omgekomen, meldt de BBC. Het staatspersbureau heeft niets gemeld over de dode soldaten. Volgens de BBC heeft Oekraïne wel bevestigd dat er sprake was van een luchtaanval.

De 40-jarige actrice, Polina Mensjich, was op het moment van de aanval aan het optreden voor een groep soldaten. Naar verluidt werd er een Russische militaire feestdag gevierd. De zaal zou plek hebben voor 150 mensen. Voorafgaand aan het optreden was er veel kritiek van Russische bloggers, omdat zoveel soldaten op één plek een voor de hand liggend doelwit is voor Oekraïne.

De stad Koematsjove, waar de theaterzaal werd aangevallen, ligt in de Donetsk-regio. Dat gebied in Oost-Oekraïne wordt door Rusland bezet. De afgelopen maanden zijn meer steden in de regio doelwit geweest van geweld.

In een bericht van haar theatergezelschap Portal op VKontakte, de Russische variant van Facebook, is te lezen dat Menshikh naast actrice ook stukken regisseerde. Een van haar uitvoeringen wordt op 9 december opnieuw uitgevoerd ter nagedachtenis.

Bijna helft Amerikanen vindt dat er te veel geld gaat naar Oekraïne

Volgens een opiniepeiling van het Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research, vindt ongeveer 45 procent van de Amerikanen dat er te veel geld gaat naar hulp aan Oekraïne. Dat is een kleine afname ten opzichte van een maand daarvoor; toen vond 52 procent van de Amerikanen dat de steun aan het land in oorlog te veel geld kost.

Volgens persbureau AP geldt de onvrede vooral onder Republikeinse stemmers; 59 procent vindt dat er minder hulp moet naar Oekraïne. Dat is een flinke daling met een maand eerder, toen was dit 69 procent.

De Verenigde Staten gelden als belangrijkste militaire bondgenoot voor Kyiv, maar de steun van de wereldmacht lijkt niet meer vanzelfsprekend. Veel partijleden van de Republikeinse partij vinden dat de VS al meer dan voldoende geld in Oekraïne heeft gepompt en dat nieuwe hulp van Washington niet langer onvoorwaardelijk is. Hierdoor blijft het verzoek van de Amerikaanse president Joe Biden om meer dan 61 miljard dollar aan noodfinanciering ter ondersteuning van de Oekraïense defensie in het Congres vastlopen.

Oekraïne: Rusland lijkt minder troepen naar Avdiivka te sturen

Volgens Oekraïense functionarissen lijkt het erop dat Rusland minder troepen stuurt naar Avdiivka, de frontstad in de regio Donetsk waar al wekenlang zware gevechten plaatsvinden. "De Russische bezettingstroepen hebben het aantal grond- en luchtaanvallen verminderd, hoewel ze nog steeds het oorlogsrecht schenden door te schieten op medische teams en evacuatievoertuigen", zei een militaire woordvoerder gisteravond op de televisie.

Wel probeert het Russische leger nog steeds om Avdiidvka, dat door experts het nieuwe Bachmoet wordt genoemd, te omsingelen. "We hebben vandaag nog acht aanvallen afgeslagen."

Tegen een hoge prijs wint Rusland langzaam terrein rond Avdiivka. De stad is vanwege de ligging aan het zuidoosten van het front van waarde. De vrees is dat na de val van Avdiivka, en eerder Bachmoet, de weg voor de Russen vrij ligt om de gehele regio Donbas te veroveren.

Rusland heeft nog niet op de claims van het Oekraïense leger gereageerd.

Aanvallen op Oekraïense havens blijven doorgaan

Russische troepen hebben vanavond de haveninfrastructuur in de zuidelijke stad Odesa in Oekraïne getroffen met raketaanvallen. Dat meldt de regionale gouverneur Oleh Kiper in een bericht op Telegram. Rusland zou bij de aanval meerdere raketten hebben ingezet. Volgens de gouverneur raakte niemand gewond.

Rusland valt sinds afgelopen juli steeds vaker havens aan die aan de Donau en de Zwarte Zee liggen. Het land trok zich in juli terug uit het VN-akkoord dat de veiligheid van transport van Oekraïens graan moest garanderen.

Duitsland komt met 1,4 miljard euro aan militaire hulp voor Oekraïne

Duitsland zegt Oekraïne voor 1,4 miljard euro aan militaire hulp toe. De Duitse minister van Defensie Pistorius heeft dat bekendgemaakt bij zijn bezoek aan Kyiv.

Het nieuwe steunpakket omvat luchtafweergeschut, antitankmijnen en artilleriemunitie. "We praten over 20.000 artilleriegranaten", zei Pistorius. De Oekraïense regering bedankte Duitsland voor de munitie en het materieel.

Gisteren was de Amerikaanse minister van Defensie op bezoek in de Oekraïense hoofdstad. Hij kondigde aan dat de VS nog eens 100 miljoen dollar extra hulp geeft. Maar binnen de NAVO neemt de steun voor extra wapenleveringen aan Oekraïne af. Ook in de VS groeit de kritiek, met name vanuit de Republikeinse Partij, op de tientallen miljarden die naar Oekraïne gaan.

De Oekraïense minister van Defensie (links) en de Duitse minister van Defensie

VN: inmiddels ruim 10.000 burgers gedood in Oekraïne

Sinds Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel zijn minstens 10.000 burgers gedood. De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft dat bekendgemaakt. De afgelopen tijd valt bijna de helft van alle burgerslachtoffers ver achter de frontlinie.

Het VN-orgaan benadrukt dat het gaat om vastgestelde sterfgevallen; het werkelijke dodental onder burgers ligt waarschijnlijk fors hoger. Artillerie, raketten en clustermunitie hebben de meeste slachtoffers veroorzaakt. Vrijwel dagelijks meldt Oekraïne dat het Russische leger steden of dorpen onder vuur neemt.

De afgelopen drie maanden kwam ongeveer de helft van de burgerslachtoffers om het leven op grote afstand van het front, zo meldt het VN-orgaan. Behalve raketten worden ook mijnen genoemd als oorzaak. Ook exploderen sommige afgevuurde explosieven pas veel later.

Oekraïne herdenkt Maidanprotesten

Vandaag is het tien jaar geleden dat in Oekraïne de grootschalige Maidanprotesten uitbraken. Aanleiding was het voornemen van de later verdreven president Janoekovitsj om het associatieverdrag met de EU in de prullenmand te gooien en de banden met Rusland aan te halen. Bij de felle pro-Europese protesten die daarop volgden op het Maidanplein werden meer dan honderd mensen gedood, honderden mensen raakten gewond.

De herdenking in Kyiv werd onder anderen bijgewoond door de voorzitter van de Europese Raad Michel en de Duitse minister van Defensie.

Bekijk hier de beelden van de protesten en de herdenking met toespraak van president Zelensky

Zelensky herdenkt massale protesten in Oekraïne

Zelensky in interview: vijf of zes moordpogingen tegen mij geweest

De Oekraïense president Zelensky zegt dat er sinds de Russische invasie eind februari 2022 meerdere keren is geprobeerd hem om het leven te brengen. "In ieder geval vijf of zes keer", zegt hij in een interview met de Britse tabloid The Sun.

Bij de eerste poging, in het begin van de oorlog, werden Russische speciale eenheden met parachutes afgeworpen in Kyiv om Zelensky om te brengen. Nu, twee jaar later, proberen de Russen hem nog altijd uit de weg te ruimen, zegt Zelensky. Volgens hem is de codenaam van die operatie Maidan 3.

Zelensky zegt verder te begrijpen dat mensen klaar zijn met de oorlog. Maar hij herhaalt dat er absoluut geen reden is om te praten over vrede. "Is het moeilijk op het slagveld? Ja. Gaan we vrienden maken met Rusland of nu diplomatieke gesprekken voeren? Nee."

Voorzitter Michel en Duitse minister van Defensie in Kyiv

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, is in Kyiv. Zijn bezoek komt precies 10 jaar na de massale protesten in Oekraïne die ervoor zorgden dat het land een pro-westerse koers ging varen. "Goed om weer in Kyiv te zijn", zegt Michel op X.

De Duitse minister van Defensie, Boris Pistorius, is ook in de Oekraïense hoofdstad. Het bezoek lijkt een poging om de oorlog met Rusland onder de aandacht te houden, nu andere zaken veel aandacht krijgen, zoals de oorlog tussen Israël en Hamas.

Pistorius is er ook om te kijken hoe het gaat met de geleverde wapens en hun effectiviteit op het slagveld. Hij sprak opnieuw zijn toewijding en steun uit: "We willen onze medeleven en bewondering uitspreken voor de moedige strijd die hier wordt gevoerd".

Opnieuw raket- en drone-aanvallen op Oekraïne

Voor de tweede keer in 48 uur heeft Rusland aanvallen uitgevoerd op Oekraïne, zegt een woordvoerder van het Oekraïense leger. Afgelopen nacht werden 10 drones en 1 raket afgevuurd op verschillende regio's. Het zou gaan om de Iraanse Shahed-drones. Ze kwamen in golven vanuit verschillende hoeken, maar zijn allemaal uit de lucht geschoten.

In de regio Donetsk raakten zes mensen gewond geraakt bij raketaanvallen op een ziekenhuis en een kolenmijn. Onder het puin bij het ziekenhuis kunnen nog mensen liggen, zegt de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Klymenko. Bij de aanval op de mijn kwam een persoon om het leven. Bijna 40 mijnwerkers raakten opgesloten door de aanval, maar zijn nu weer vrij en ongedeerd.

VS stellen twee Russen in staat van beschuldiging om Boetsja

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft twee Russische militairen in staat van beschuldiging gesteld vanwege de oorlog in Oekraïne. De twee hebben zich volgens het ministerie schuldig gemaakt aan ernstige mensenrechtenschendingen en mogen de Verenigde Staten dan ook niet langer in. Ook directe familieleden van de twee mogen de VS niet meer in.

In een verklaring schrijft het ministerie dat een van de twee, een Russische kolonel, leiding gaf aan een eenheid die in Boetsja vorig jaar Oekraïense burgers ernstig mishandelde en doodde. Kort na de invasie vorig jaar werden in die Oekraïense stad honderden burgers vermoord. Op foto's was later te zien hoe dode Oekraïense burgers op straat lagen met hun handen achter hun rug vastgebonden.

De ander is een militair die eerder zelf toegaf een Oekraïense burger te hebben omgebracht. Volgens de VS zijn onderzoeken van onder meer ngo's naar de mensenrechtenschendingen geloofwaardig genoeg.

Een van de slachtoffers in Boetsja

Rusland zet voormalig Eurovisie-winnaar op lijst gezochte personen

Rusland heeft een voormalige Oekraïense winnaar van het Eurovisie Songfestival op de lijst met gezochte personen gezet. Het gaat om zangeres Jamala die in 2016 de Europese liedjeswedstrijd won. Het Kremlin beschuldigt de artieste, wier echte naam Susana Jamaladinova is, formeel van het verspreiden van desinformatie over de Russische strijdkrachten, een wet die vorig jaar werd ingevoerd door Moskou.

Jamaladinova liet zich eerder kritisch uit over de oorlog in Oekraïne en Moskou gebruikt die aanklacht dan ook vaker tegen personen die zich afzetten tegen het Russische regime. Op een Russische website voor mensenrechten staat overigens te lezen dat Jamaladinova sinds vorige maand al op een lijst met gezochte personen staat, maar dit was nog niet eerder bekend geworden.

In 2016 won de zangeres het Songfestival met een nummer getiteld 1944, dat verwijst naar de deportatie van Krim-Tataren in dat jaar door Stalin. Jamaladinova behoort zelf tot die etnische groep en haar winnende optreden kwam pakweg twee jaar nadat Rusland de Krim had geannexeerd.

Rusland verzette zich destijds tegen de deelname van Jamaladinova met 1944, maar omdat er geen expliciete kritiek op het land werd geuit in de liedtekst, mocht haar deelname doorgaan. Tijdens de Russische invasie van Oekraïne vorig jaar vluchtte Jamaladinova naar Turkije.

VS kondigt extra steunpakket aan van 100 miljoen dollar

De Amerikaanse minister van Defensie heeft nog eens voor 100 miljoen dollar aan hulp aangekondigd aan Oekraïne. De steun bestaat onder meer uit luchtafweersystemen, munitie, legerkleding voor bij koud weer en antitankwapens, schrijft het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De Amerikaanse defensieminister Austin bracht vandaag een onaangekondigd bezoek aan Kyiv, als een steunbetuiging aan Oekraïne. Terwijl veel internationale aandacht uitgaat naar de oorlog in Gaza probeert de VS de oorlog in Oekraïne op de agenda te houden.

Eerder vandaag was nog niet bekend of Austin een nieuw steunpakket voor Oekraïne aan zou kondigen. Na een dag vol ontmoetingen met Oekraïense functionarissen, volgde uiteindelijk de toezegging voor de extra steun.

Zelensky verwelkomt Austin in Kyiv

"Ik ben hier met een belangrijke boodschap: de VS zal blijven staan achter Oekraïne in zijn strijd tegen Russische agressie en voor vrijheid", zei Austin. "Zowel nu als in de toekomst."

Het Amerikaanse Congres stemde tot nu toe in met 113 miljard dollar aan wapens en andere steun sinds Rusland Oekraïne binnenviel. Als het aan president Biden ligt, komt daar nog 24 miljard dollar bij, maar onder druk van het Congres is daar 6 miljard vanaf gehaald.

Boek: Oekraïne haalde ontmantelde Poolse straaljagers op uit bos

Oekraïense media schrijven over onthullingen in een Pools boek over de oorlog. Daarin staat onder meer dat Polen in het geheim al straaljagers beschikbaar stelde aan Oekraïne, nog voordat deze toestellen officieel werden overgedragen. Ook stelt de auteur dat omwille van snelheid soms wapens werden verstuurd voordat dat het Poolse ministerie van Defensie ervan op de hoogte was gesteld. Het recent verschenen Polska na wojnie (Polen in oorlog) is geschreven op basis van interviews met anonieme legerofficieren en hooggeplaatste functionarissen. De auteur is de Poolse journalist Zbigniew Parafyanovich.

Volgens hem werden tien MiG-straaljagers door Polen uit elkaar gehaald en in een bos nabij de grens achtergelaten. Kyiv werd op de hoogte gesteld van deze "verloren" onderdelen, zo citeren Oekraïense media uit het boek. Oekraïne heeft de straaljageronderdelen vervolgens opgehaald, maanden voordat de eerste Poolse straaljagers officieel naar Oekraïne werden verstuurd. Het Poolse leger dacht dat de uit elkaar gehaalde straaljagers nooit meer zouden vliegen. Maar volgens de auteur is het Oekraïne toch gelukt de gevechtsvliegtuigen aan de praat te krijgen.

'Chef cyberveiligheid in Oekraïne ontslagen wegens corruptie'

In Oekraïne is de chef van cyberveiligheidsdienst Ssscip ontslagen op verdenking van corruptie, zegt een regeringsfunctionaris op Telegram. Ook het plaatsvervangende hoofd van de overheidsdienst zou zijn ontslagen.

Het besluit is genomen na overleg door het kabinet, meldt vertegenwoordiger Taras Melnytsjoek op sociale media. Het ontslagen Ssscip-hoofd Joeri Sjtsjyhol en zijn plaatsvervanger Viktor Zjora worden verdacht van verduistering van omgerekend 1,58 miljoen euro. Nog vier andere leidinggevenden bij de cyberveiligheidsdienst zijn aangemerkt als verdachten in de zaak. Ze hebben nog niet gereageerd op de beschuldiging.

Het aanpakken van de wijdverspreide corruptie in Oekraïne is een topprioriteit voor de regering. Het is een van de voorwaarden die wordt gesteld voor mogelijke toetreding tot de EU. De afgelopen tijd is een reeks hooggeplaatste functionarissen ontslagen of aangeklaagd wegens verduistering.

Minister van Defensie VS onaangekondigd in Kyiv

De Amerikaanse minister van Defensie Austin is in Kyiv. Het onaangekondigde bezoek is een steunbetuiging aan Oekraïne, zegt de minister op sociale media. Terwijl veel internationale aandacht uitgaat naar de oorlog in Gaza probeert de VS de oorlog in Oekraïne op de agenda te houden.

Het is niet bekend of Austin een nieuw steunpakket voor Oekraïne aan zal kondigen. "Ik ben hier met een belangrijke boodschap: de VS zal blijven staan achter Oekraïne in zijn strijd tegen Russische agressie en voor vrijheid. Zowel nu als in de toekomst", zegt hij op X.

Ondanks deze woorden neemt in Washington de verdeeldheid toe over de miljardensteun aan Oekraïne. Met name Republikeinen, die een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, zijn kritisch. Volgend jaar zijn presidentsverkiezingen in de VS.

Oekraïne: twee doden door Russische beschieting van Cherson

In de zuidelijke stad Cherson zijn twee doden gevallen door Russische beschietingen, zeggen de autoriteiten. De twee burgers zouden vanmorgen op een parkeerplaats zijn getroffen door artillerie.

De twee slachtoffers waren chauffeurs voor een transportbedrijf, zo meldt de gouverneur. Een persoon raakte gewond.

Zware gevechten in zuiden en oosten, Oekraïne claimt grote terreinwinst

Ondanks regenachtig weer wordt er nog altijd zwaar gevochten in Zuid- en Oost-Oekraïne. Het Oekraïense leger stelt grote terreinwinst te hebben behaald in het zuiden bij de rivier de Dnjepr. In de oostelijke plaats Avdiivka zou het Russische offensief nog steeds worden tegengehouden.

Aan de oever van Dnjepr heeft Oekraïne naar eigen zeggen het Russische leger 3 tot 8 kilometer teruggedrongen. Het zou gaan om de grootste terreinwinst in maanden tijd, de informatie is nog niet onafhankelijk bevestigd.

Het Institute for the Study of War zegt dat Oekraïne het initiatief behoudt bij de strijd in het zuiden. Ook lijkt het erop dat het Oekraïense leger voorlopig standhoudt tegen de zware Russische aanvallen bij Avdiivka, in de oostelijke regio Donetsk. Rusland lijdt hier zware verliezen maar heeft afgelopen tijd ook terreinwinst geboekt. Regen zorgt ervoor dat pantservoertuigen steeds moeilijk inzetbaar zijn.

Het Oekraïense tegenoffensief heeft de hoge verwachtingen niet waargemaakt. Sinds het voorjaar is een tiental dorpen bevrijd. Wel heeft Oekraïne volgens experts veel schade toegebracht aan het Russische leger, maar tegen hoge kosten.