Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Israëlische leger: lichaam van gegijzelde vrouw gevonden in Noord-Gaza

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Leger Israël toont meerdere beelden van wapens bij al-Shifa-ziekenhuis

Een dag na de eerste beelden van gevonden wapens in het al-Shifa-ziekenhuis deelt het Israëlische leger opnieuw beelden van wapens die zouden zijn gevonden op het terrein van het ziekenhuis.

Op X heeft het leger beelden geplaatst van een auto die op het terrein van het ziekenhuis stond en die volgens een militair gevuld was met geweren, raketwerpers, granaten en andere explosieven. In de video zie je munitie op de grond liggen.

Ook zijn beelden gedeeld van een opening in de grond die volgens het leger een ondergrondse tunnel is bij het ziekenhuis. Israël zegt dat er een groot commandocentrum onder het ziekenhuis ligt, maar daarvan heeft het nog geen bewijzen getoond.

De wapens die volgens Israël in een auto bij het ziekenhuis zijn gevonden

Pro-Palestijnse demonstraties op NS-stations

In Nederland waren vanavond op verschillende treinstations pro-Palestijnse acties tegen het geweld in Gaza.

Pro-Palestijnse demonstraties in de grote steden

Morgen geen hulpgoederen vanuit Egypte naar Gaza, zegt VN-organisatie

Morgen zullen er geen hulpgoederen Gaza binnenkomen, zegt VN-hulporganisatie UNRWA. Als reden geeft de organisatie dat de telefoonverbindingen in de Gazastrook zijn uitgevallen, waardoor er geen communicatie kan zijn over de transporten.

Eerder vandaag meldden twee telefoonproviders in de Gazastrook dat vanwege een gebrek aan brandstof de stroomgeneratoren niet meer werken. Hierdoor zijn de telefoonverbindingen en de internetverbindingen in de Gazastrook grotendeels uitgevallen.

Israëlische leger: lichaam van gegijzelde vrouw gevonden bij ziekenhuis

Het Israëlische leger meldt het lichaam van een gegijzelde persoon te hebben gevonden in de buurt van het al-Shifa-ziekenhuis in het noorden van de Gazastrook.

Het gaat om de 65-jarige Judith Weiss. Ze werd volgens The Times of Israel op 7 oktober ontvoerd uit de kibboets Be'eri. Weiss was een borstkankerpatiënt. Een legerwoordvoerder zegt dat zij is gedood door Hamas-terroristen in de Gazastrook, maar zegt er niet bij wanneer dat zou zijn gebeurd.

"In het gebouw waar wijlen Judith werd gevonden, werden ook militaire uitrusting en wapens van het type Kalashnikov en een RPG-raket gevonden", meldt het leger. Voor zover bekend is Weiss de eerste op 7 oktober ontvoerde persoon die door het Israëlische leger gevonden is.

Volgens het Israëlische leger zijn er destijds 242 mensen gegijzeld tijdens de terreurdaad. De meesten worden vastgehouden door Hamas, een kleiner deel door andere terreurgroepen die in Gaza opereren. Tot nu toe heeft Hamas vier gijzelaars vrijgelaten.

Israël zegt al langer dat Hamas mogelijk ook gijzelaars vasthoudt of heeft vastgehouden in de buurt van ziekenhuizen of eronder. Zo toonde het leger eerder deze week beelden van een wapenkelder bij een ander ziekenhuis, het al-Rantishi-kinderziekenhuis. Daar werden mogelijk gijzelaars vastgehouden, stelde een woordvoerder. Hij baseerde dat onder meer op een stoel met touwen die volgens hem gebruikt zou kunnen zijn om een gijzelaar vast te binden.

Militair omgekomen na aanval Westelijke Jordaanoever

Een van de Israëlische militairen die bij een aanval van drie vermoedelijk Palestijnse mannen gewond raakte op de Westelijke Jordaanoever is overleden aan zijn verwondingen. Het gaat om een 20-jarige korporaal, maakte het Israëlische leger bekend.

De aanval vond plaats bij een controlepunt tussen Jeruzalem en Bethlehem. Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. De drie daders zijn doodgeschoten.

VN-experts waarschuwen voor beginnende genocide door Israël

Een groep VN-experts waarschuwt dat de aanvallen die Israël uitvoerde na de Hamas-aanslagen van 7 oktober wijzen op "beginnende genocide". De groep bestaat onder anderen uit de VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden, Francesca Albanese en de VN-rapporteur voor extreme armoede en mensenrechten Olivier de Schutter.

De experts spreken over "ernstige schendingen" door Israël. Zij benadrukken de aanslagen van Hamas te veroordelen, maar stellen dat dat geen reden is "om een oorlog te voeren tegen de bevolking" in de Gazastrook. Sinds 7 oktober kwamen duizenden mensen op de Gazastrook om het leven door luchtaanvallen en verlieten ruim 1,5 miljoen mensen hun huizen. Zij zeggen ook dat de aanwezigheid van tunnels van Hamas geen legitieme reden is voor aanvallen waarbij ook burgerdoelen geraakt worden.

"Veel van ons waarschuwden al eerder over het risico op genocide in de Gazastrook", stellen de experts. Ze zeggen teleurgesteld te zijn in regeringen die er niet in slagen om een staakt-het-vuren af te dwingen en roepen opnieuw op tot een direct staakt-het-vuren. Israël laat al langer weten niets te voelen voor een staakt-het-vuren omdat dat Hamas de tijd zou geven om te hergroeperen. Ook bondgenoot VS eist geen wapenstilstand van Israël, wel zijn er onderhandelingen over langere gevechtspauzes.

Op dit moment zijn er al wel gevechtspauzes gedurende een aantal uren per dag in sommige gebieden in het noorden van de Gazastrook zodat burgers de kans hebben om te vluchten.

Rook stijgt op na een luchtaanval op Khan Younis

Hamas eist gewapende aanval checkpoint Westoever op

De militante tak van Hamas, de al-Qassam-brigades, heeft de aanval op een controlepost op de Westelijke Jordaanoever van vandaag opgeëist. Dat meldt Al Jazeera.

Bij de schietpartij openden drie vermoedelijk Palestijnse schutters het vuur op militairen bij een controlepost tussen Jeruzalem en Bethlehem. Zes militairen raakten gewond. De drie schutters zijn doodgeschoten door de militairen.

Rode Halve Maan: Israël omsingelt al-Ahli-ziekenhuis

De Palestijnse Rode Halve Maan, een zusterorganisatie van het Rode Kruis meldt dat het al-Ahli-ziekenhuis wordt omsingeld door Israëlische tanks. De organisatie spreekt van een "wrede aanval" die bezig is. Medewerkers van de organisatie kunnen gewonden niet verplaatsen of bereiken, waarschuwen ze.

Het ziekenhuis in het noorden van Gaza kwam internationaal in het nieuws toen er vorige maand een explosie was op de binnenplaats. Hoeveel mensen er precies om het leven kwamen is onduidelijk. De VS schat dat er 100 tot 300 mensen doden vielen. Volgens het Gazaanse ministerie van Gezondheid, dat onder controle staat van Hamas, zijn het er meer dan 400.

Omdat onafhankelijk onderzoek in het gebied onmogelijk is, is nooit opgehelderd wat er precies is gebeurd. Wel stellen meerdere experts op basis van beelden van voor, tijdens en na de explosie dat het onwaarschijnlijk is dat het ging om een Israëlische luchtaanval.

Salim (25) voedt vluchtelingen in Gaza: 'Anders staan ze uren te wachten'

Op een klein zelfgemaakt karretje aan de kant van de weg bakt Salim Skek (25) dagelijks brood om honderden gezinnen in het zuiden van de Gazastrook te voorzien van eten. Anders staan ze soms uren in de rij te wachten bij de bakkerij.

Salim (25) voedt vluchtelingen in Gaza: 'Anders staan ze uren te wachten'

Telefoonverbindingen in Gazastrook uitgevallen

In de Gazastrook is er vrijwel geen telefoonverkeer meer mogelijk, meldt Al Jazeera . Provider Jawwal bevestigt dat er op dit moment een verstoring is bij vaste en mobiele telefoonverbindingen en bij internetdiensten.

Jawwal en een andere provider, Paltel, waarschuwden gisteren al dat verbindingen zouden wegvallen als gevolg van een gebrek aan brandstof voor stroomgeneratoren. Het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) spreekt van een "totale communicatieblack-out".

Het is niet de eerste keer dat het telefoonnetwerk plat ligt. Het levert onder meer problemen op voor mensen die de hulpdiensten willen bereiken na luchtaanvallen. Een verslaggever van Al Jazeera meldt dat er bij een ziekenhuis in het zuiden van de Gazastrook ambulances wachten en proberen te luisteren of er luchtaanvallen zijn zodat ze snel naar de getroffen gebieden kunnen rijden.

Pro-Palestijnse betogingen op meerdere NS-stations aangekondigd

Op verschillende stations in Nederland staan vanavond demonstraties gepland om aandacht te vragen voor de Palestijnen. Vanaf 18.00 uur worden er zogenoemde sit-ins gehouden, dat gebeurt onder meer op de stations van Almere, Amsterdam, Breda, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Verwacht wordt dat grote groepen mensen bij elkaar op de grond gaan zitten om zo aandacht te vragen voor de Palestijnen in Gaza. NS en ProRail vinden het station geen geschikte locatie voor demonstraties en kunnen verder ook niks doen. Het gezag om demonstraties toe te staan of juist te verbieden ligt bij de gemeenten.

NS en ProRail hebben in een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Veiligheidsberaad gevraagd om het openbaar vervoer veilig en bereikbaar te houden tijdens de demonstraties.

Twee dagen geleden was er op Schiphol ook al zo'n soortgelijke demonstratie. Mensen zaten in de hal op de grond, hielden spandoeken omhoog en riepen op tot een staakt-het-vuren in Gaza. Ook op onder meer Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal werden al eerder sit-ins gehouden.

Pro-Palestina-demonstratie op Schiphol

Directeur al-Shifa-ziekenhuis: 'Situatie is catastrofaal'

De situatie in het al-Shifa ziekenhuis is volgens directeur Muhammad Abu Salmiya "catastrofaal". Nog altijd doorzoeken Israëlische militairen het ziekenhuiscomplex.

Aan Al Jazeera stelt de directeur dat er niet in het ziekenhuis is gevochten tussen het Israëlische leger en Hamas-strijders. Er zijn nog altijd patiënten in het ziekenhuis, vertelt de directeur. "Er is een tekort aan water, wat het lastig voor ons maakt. Maar we doen ons best om te overleven." Rond het ziekenhuis wordt volgens hem door het Israëlische leger de grond bewerkt zodat Israëlische tanks dichter bij het ziekenhuis kunnen komen. Ook staan er Israëlische voertuigen bij een aantal gebouwen.

Volgens Israël werd het ziekenhuis gebruikt door Hamas-strijders. Gisteren toonde het Israëlische leger beelden van een afdeling in het ziekenhuis waarin zo'n vijftien wapens lagen en communicatiemiddelen. Hamas zegt dat Israël de wapens er zelf heeft neergelegd.

Ook zit er volgens Israël onder het ziekenhuis een groot commandocentrum en een tunnelcomplex van Hamas verborgen. Hamas ontkent dit.

Een overzicht van het al-Shifa ziekenhuis

Kamer laat zich door deskundigen bijpraten

De Tweede Kamer wordt vandaag door deskundigen geïnformeerd over het humanitair oorlogsrecht, naar aanleiding van de oorlog tussen Israël en Hamas. Kamerleden worden door professoren en hoogleraren strafrecht en deskundigen militair recht bijgepraat over wat volgens hen volgens de oorlogswetgeving wel of niet mag.

De zogeheten rondetafelbijeenkomst is ter voorbereiding op een debat na de verkiezingen met het demissionaire kabinet over de situatie in Gaza en Israël. De zitting in de Kamer is nu live te volgen op NPO Politiek .

Israëlisch leger toont beelden van aanval op huis Hamasleider

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben het huis van Hamasleider Ismail Haniyeh in Gaza aangevallen.

De beelden zijn gepubliceerd door het Israëlische leger:

Israëlische leger toont beelden van aanval op huis Hamasleider

Borrell bij bezoek aan Israël: 'Laat je niet door woede verteren'

EU-buitenlandchef Borrell heeft Israëli's opgeroepen om zich niet door "woede te laten verteren". "De ene gruweldaad rechtvaardigt de andere niet."

Borrell is in Israël waar hij samen met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken de kibboets Be'eri bezocht, een van de zwaarst getroffen plekken van de aanval van Hamas. Hij hield daarna een toespraak bij een nabijgelegen overheidsgebouw. "Ik snap jullie woede, maar laat je er niet door verteren. Dat zouden de beste vrienden van Israël jullie zeggen."

De buitenlandchef benadrukt verder dat de Europese Unie achter Israël en hun recht om zichzelf te verdedigen staat. "Maar aan de andere kant moet je voor mensen in nood zorgen. En daarom vraagt de EU voor humanitaire hulp, eten, water, brandstof en bescherming voor mensen in Gaza."

Borrell in de kibboets Be'eri

Israëlisch ambassadeur oneens met kritiek VN

De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN) heeft zich kritisch geuit over de toespraak van mensenrechtenchef Türk van de VN. Türk uitte zich eerder vandaag kritisch naar Israël en stelde dat de Israëlische luchtaanvallen van een "intensiteit zijn die we deze eeuw nog nauwelijks hebben gezien".

"Het internationale recht is geen zelfmoordpact", zegt de Israëlische ambassadeur Shahar in een reactie. "Als een land zichzelf niet mag verdedigen zonder bekritiseerd te worden terwijl voldaan wordt aan het internationaal recht, zullen terreurorganisaties zich onvermijdelijk steeds meer gesterkt voelen om dit soort methoden te blijven gebruiken."

Israëlisch leger toont ziekenhuis Gaza-Stad aan BBC

Het Israëlische leger heeft journalisten van de Britse omroep BBC meegenomen naar het al-Shifa-ziekenhuis in de Gazastrook. Het leger deed daar gisteren een inval en heeft naar eigen zeggen wapens en een commandocentrum van Hamas gevonden. Hamas ontkent dat.

Omdat de Gazastrook grotendeels is afgesloten, is het lastig beweringen van strijdende partijen te verifiëren. De BBC schrijft dat het bezoek "streng gecontroleerd" was. "We hadden maar heel weinig tijd ter plaatse en we konden niet met artsen of patiënten praten."

De journalisten kregen in het ziekenhuis een aantal wapens, ammunitie en kogelwerende vesten te zien. In totaal zijn er volgens een legerwoordvoerder vijftien wapens gevonden. Volgens de woordvoerder zijn er ook laptops met beelden van gijzelaars aangetroffen, maar die beelden kregen de journalisten niet te zien.

BBC heeft de omgeving van het ziekenhuis ook omschreven. De omroep schrijft dat de straten eruit zien alsof er een aardbeving heeft plaatsgevonden. "Het is totaal verwoest."

Israëlische troepen roepen mensen in zuiden van Gaza op te vertrekken

Het Israëlische leger roept mensen in een deel van de Gazastrook op schuilplaatsen op te zoeken. Het gaat om het oosten van de stad Khan Younis in het zuiden van het gebied. Israël deed deze oproep afgelopen nacht door flyers uit te strooien over het stadsdeel.

"Voor uw veiligheid moet u uw woonplaats onmiddellijk verlaten en naar schuilplaatsen gaan. Iedereen die in de buurt komt van terroristen of hun faciliteiten brengt zichzelf in gevaar. Elk huis dat door terroristen wordt gebruikt zal doelwit zijn", staat op de flyers. Deze oproep wijst erop dat een militaire aanval van Israël op het oosten van de stad aanstaande is.

Een maand geleden, kort na het begin van de oorlog, deed Israël eenzelfde oproep voor mensen in het noorden van de Gazastrook. Tienduizenden mensen die van het noorden naar het zuiden zijn gegaan, hebben hun toevlucht gezocht in Khan Younis.

VN-mensenrechtencommissaris: 'Ziekte en honger onvermijdelijk in Gaza'

VN-mensenrechtencommissaris Türk zegt dat honger en ziekte "onvermijdelijk" zijn in Gaza na weken van Israëlische aanvallen. Volgens Türk is de uitputting van brandstof in de Gazastrook "catastrofaal" en zal dit leiden tot het ineenstorten van het rioleringssysteem en de gezondheidszorg en zal het het einde betekenen voor de schaarse humanitaire hulp die binnenkomt.

De VN-commissaris stelt dat de Israëlische luchtaanvallen van een "intensiteit zijn die we deze eeuw nog nauwelijks hebben gezien". Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor "zorgelijke ontwikkelingen" wat betreft ziekteverspreiding in Gaza, met name diarree.

Türk sprak ook zijn zorgen uit over toenemend geweld en discriminatie jegens Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever. "In mijn ogen creëert dit een potentieel explosieve situatie. En laat ik duidelijk zijn: we zijn ver voorbij de fase van vroegtijdige waarschuwing."

Israël: vijftig militairen gesneuveld in Gazastrook

Het Israëlische leger meldt dat sinds het begin van de oorlog met Hamas vijftig Israëlische militairen zijn gesneuveld in de Gazastrook. Een woordvoerder van het leger bevestigt dit aan persbureau AFP nadat die eerder de dood had gemeld van twee Israëlische militairen in het noorden van Gaza.

Israëlische troepen gingen bijna drie weken geleden de Gazastrook binnen en zijn daar nog altijd. Ondertussen voert het leger op grote schaal luchtaanvallen uit.

Zes gewonden bij gewapende aanval checkpoint op Westoever

Op de Westelijke Jordaanoever zijn zes Israëlische militairen gewond geraakt bij een schietpartij. Dat gebeurde bij een checkpoint op de hoofdweg tussen Jeruzalem en Bethlehem. Een van hen verkeert in kritieke toestand, meldt de Israëlische ambulancedienst.

Drie vermoedelijk Palestijnse schutters zouden het vuur hebben geopend op militairen bij de controlepost nadat zij in een "verdacht voertuig" waren gearriveerd, aldus de Israëlische politie. De schutters zijn doodgeschoten door de militairen.

De Palestijnse autoriteiten hebben niet gereageerd op het incident.

Nasleep schietpartij bij checkpoint op de Westoever

Invallen in Duitsland om onderzoek islamitisch centrum

De Duitse autoriteiten hebben tientallen invallen gedaan op verschillende plekken in het land vanwege een onderzoek naar een islamitisch centrum in Hamburg. Het ging om meer dan vijftig doorzoekingen in meerdere deelstaten, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het onderzoek zou verband houden met mogelijke steun voor de Hezbollahbeweging in Libanon en het handelen tegen de grondwettelijke orde in Duitsland. Bij de invallen zijn naar verluidt honderden agenten en onderzoekers ingezet.

"In een tijd waarin veel Joden zich bedreigd voelen, tolereert Duitsland geen islamitische propaganda of antisemitische opruiing", aldus de Duitse binnenlandminister Nancy Faeser tegen persbureau AFP.

'Israël valt huis Hamasleider aan in Gaza'

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben het huis van Hamasleider Ismail Haniyeh in Gaza aangevallen, meldt het Israëlische leger.

Volgens Israël maakte zijn huis deel uit van de "terroristische infrastructuur" omdat het diende als een "ontmoetingsplek voor hooggeplaatste Hamasleden".

Haniyeh was in de jaren 80 de jongste medeoprichter van Hamas en is nu de politiek leider van de organisatie. Haniyeh woont al jaren in Qatar.

Israëlische president: 'Israël kan geen vacuüm achterlaten in Gaza'

De Israëlische president Isaac Herzog zegt dat Israël de Gazastrook niet in een vacuüm kan achterlaten en daar een sterke strijdmacht zou moeten achterlaten om te voorkomen dat Hamas er opnieuw opduikt. Dat zegt hij tegen de krant The Financial Times.

"Als wij ons terugtrekken, wie zal het dan overnemen? We moeten nadenken wat het mechanisme zal zijn. Niemand wil dat deze plek opnieuw een basis voor terroristen wordt."

De Israëlische premier Netanyahu zei vorige week dat Israël een " blijvende verantwoordelijkheid " zal houden in de Gazastrook "omdat we hebben gezien wat er gebeurt als dat niet zo is." 24 uur later reageerde de Amerikaanse buitenlandminister Blinken dat de VS geen Israëlische bezetting van Gaza zal accepteren.

Ook Biden maakte vandaag opnieuw duidelijk aan Netanyahu dat het een vergissing zou zijn van Israël om de Gazastrook te bezetten. De Amerikaanse president herhaalde zijn standpunt dat een tweestatenoplossing de enige mogelijkheid is om het conflict tussen Israël en Hamas op te lossen.

Beelden van demonstratie in Washington D.C.

Confrontatie tussen politie en betogers in Washington D.C.

Confrontatie tussen politie en betogers in Washington D.C.

Politie en demonstranten zijn in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. met elkaar op de vuist gegaan. Dat gebeurde voor het hoofdkwartier van het Democratisch Nationaal Comité, het hoogste bestuursorgaan van de Democratische partij, waar werd gedemonstreerd voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas.

Tientallen Democratische afgevaardigden en andere politici van de partij waren in het gebouw voor een campagnebijeenkomst. Die werd verstoord door luid gezang van buiten. De demonstranten zeiden de in- en uitgangen voor de politici te willen blokkeren. Daarbij riepen ze "wapenstilstand nu". Betogers zijn daarop weggetrokken bij het gebouw en naar de grond gewerkt door de politie, zegt een verslaggever ter plekke op X.

Volgens de politie waren zo'n 150 demonstranten "illegaal en gewelddadig" aan het protesteren, maar de demonstranten beschuldigen de politie juist van geweld. De politie zou zonder waarschuwing op hen zijn afgekomen.

De politie zegt dat zes agenten lichte verwondingen hebben opgelopen. Een betoger is aangehouden voor het aanvallen van een agent.

Biden tegen Netanyahu: tweestatenoplossing is enige mogelijkheid

Een tweestatenoplossing is de enige mogelijkheid om het conflict tussen Israël en Hamas op te lossen. De Amerikaanse president Biden zegt dat hij dat aan de Israëlische premier Netanyahu heeft duidelijk gemaakt. Hij zei ook dat het een vergissing van Israël zou zijn om Gaza te bezetten.

Biden zei tegen de pers dat hij alles doet wat in zijn macht ligt om de mensen die door Hamas zijn gegijzeld vrij te krijgen. Dat betekent volgens hem niet dat hij daarbij het Amerikaanse leger inzet.

Joe Biden

Israël wijst VN-resolutie over langere gevechtspauzes in Gaza af

Israël heeft de VN-resolutie afgewezen waarin wordt opgeroepen tot "verlengde humanitaire pauzes" in Gaza. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er voor zulke maatregelen geen ruimte is zolang er nog mensen door Hamas worden gegijzeld, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

In een verklaring zegt de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan dat de resolutie van de Veiligheidsraad "los staat van de realiteit". Het stoort hem dat "de raad het bloedbad dat Hamas op 7 oktober heeft aangericht, blijft negeren en weigert te veroordelen of zelfs te benoemen".

"De strategie van Hamas is om opzettelijk de humanitaire situatie in de Gazastrook te verslechteren en het aantal Palestijnse slachtoffers te vergroten, om zo de VN en de Veiligheidsraad Israël te laten stoppen. Dit zal niet gebeuren. Israël zal doorgaan totdat Hamas is vernietigd en de gijzelaars vrij zijn", staat volgens Haaretz in de verklaring.

VS: niet blij met tekst resolutie, maar belangrijke aanpassingen

De Verenigde Staten hebben zich onthouden van stemming bij de zojuist aangenomen resolutie in de VN-Veiligheidsraad, waarin wordt oproepen tot humanitaire gevechtspauzes in Gaza en de vrijlating van gijzelaars. De VN-ambassadeur van de VS is "zeer teleurgesteld" over wat volgens Washington ontbreekt in de tekst.

Ambassadeur Thomas-Greenfield noemde het schandalig dat de terreuraanslagen van Hamas op 7 oktober niet in het document worden vermeld en veroordeeld. Maar Washington steunt wel een aantal aanpassingen in de resolutie. Dat verklaart wellicht waarom de belangrijkste bondgenoot van Israël geen veto heeft gebruikt. "Hoewel de tekst geen veroordeling van Hamas bevat, is dit de eerste keer dat er een resolutie is aangenomen waarin het woord Hamas voorkomt", zei Thomas-Greenfield.

Op een aantal belangrijke punten is de ontwerptekst van de resolutie aangepast. Zo stond er aanvankelijk dat de humanitaire pauzes een "eis" waren. In de doorgevoerde versie is dat een "oproep" geworden. Het woord wapenstilstand komt er niet in voor. Dat werpt de vraag op hoeveel effect de resolutie zal hebben.

Wettelijk zijn resoluties van de VN-Veiligheidsraad bindend, maar in de praktijk hebben betrokken partijen zulke verzoeken genegeerd. Dat lijkt ook nu te gaan gebeuren. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei al in een eerste reactie dat er geen sprake kan zijn van lange gevechtspauzes zolang Hamas de gijzelaars niet vrij heeft gelaten.

VN-Veiligheidsraad neemt resolutie aan voor verlengde gevechtspauzes Gaza

De VN-Veiligheidsraad is gisteren akkoord gegaan met een resolutie waarin wordt opgeroepen tot verlengde gevechtspauzes in Gaza. Het is de eerste keer in een maand oorlog dat de VN-Veiligheidsraad het hierover eens is geworden.

Twaalf van de vijftien landen stemden voor de resolutie. De VS, Rusland en het Verenigd Koninkrijk zagen deze keer af van stemming. Zij behoren tot de groep van vijf landen, samen met China en Frankrijk, die een resolutie met een veto kan tegenhouden.

De gevechtspauzes moeten lang genoeg zijn om humanitaire hulp de Gazastrook binnen te krijgen, zo staat in de oproep. Er wordt ook aangespoord tot de onmiddellijke vrijlating van alle gegijzelden. Het is onduidelijk wat de oproep in de praktijk zal veranderen in de Gazastrook, waar een humanitaire crisis woedt.

Het was de vijfde poging van de VN-Veiligheidsraad om tot een akkoord te komen. De vorige vier pogingen om tot een gezamenlijke tekst te komen, mislukten.

De VN-Veiligheidsraad, gisteravond vlak voor de stemming

Welkom

Welkom in een nieuw liveblog over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.