Israël/Gaza-blog
NOS NieuwsAangepast

'Biden wil gevechtspauze van drie dagen' • Pro-Palestijns protest op Amsterdam Centraal

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

'Israëlische militairen vechten diep in Gaza-Stad'

Na de omsingeling van Gaza-Stad die de afgelopen tijd zijn beslag kreeg, zijn Israëlische militairen nu ook actief in het centrum van de stad. Premier Netanyahu heeft dat gezegd.

In dit artikel lees je het belangrijkste nieuws van vandaag over de oorlog tussen Israël en Hamas:

NRC: Nederland levert Israël onderdelen F-35's ondanks waarschuwing ambtenaren

Nederland heeft afgelopen maand onderdelen voor F-35-gevechtstoestellen aan Israël geleverd, ondanks waarschuwingen van ambtenaren dat Israël mogelijk het humanitair oorlogsrecht schendt. Dat meldt NRC op basis van onderzoek.

Na de terreuraanval van Hamas van 7 oktober bestelde Israël vliegtuigonderdelen bij een militair distributiecentrum op vliegbasis Woensdrecht. Daarvoor is geen specifieke vergunning nodig, maar de douane informeerde wel bij Buitenlandse Zaken of de levering vanwege de uitgebroken oorlog niet geblokkeerd moest worden.

Juristen op het departement waarschuwden voor mogelijke schendingen van het oorlogsrecht: Israël gebruikt de F-35's bij de bombardementen op de Gazastrook. Niettemin adviseerden andere ambtenaren dat de levering kon doorgaan. Politieke afwegingen gaven daarbij de doorslag. Als de onderdelen niet zouden worden geleverd, zou dat de relatie met zowel Israël als de VS ernstig schaden.

Amerikaanse nieuwswebsite: Biden dringt aan op gevechtspauze van drie dagen

De Amerikaanse president Biden heeft gisteren bij premier Netanyahu aangedrongen op het instellen van een gevechtspauze van drie dagen. Dat meldt de Amerikaanse nieuwswebsite Axios, die zich baseert op Amerikaanse en Israëlische functionarissen.

Een driedaags bestand zou volgens Biden kunnen bijdragen aan het vrijlaten van tien tot vijftien gijzelaars die door Hamas nu al een maand worden vastgehouden. In totaal houdt Hamas sinds 7 oktober naar schatting 240 mensen gevangen in de Gazastrook. Biden en Netayanhu spraken elkaar gisteren telefonisch.

Netanyahu weigert tot nu toe te praten over een bestand. Hij stelt als voorwaarde dat eerst alle gijzelaars worden vrijgelaten. Eerder vandaag hintte hij wel op een korte onderbreking van de beschietingen om humanitaire hulp mogelijk te maken.

De woordvoerder van het Witte Huis, John Kirby, zei vandaag tegen verslaggevers dat Biden en Netanyahu het niet altijd overal helemaal over eens zijn. "De VS en Israël zijn vrienden en hoeven het niet over ieder woord eens te zijn." Of hij daarmee doelde op een driedaagse gevechtspauze is niet duidelijk.

Video: pro-Palestijns protest in stationshal met omstreden leus

De pro-Palestijnse betogers in de hal van het station Amsterdam Centraal roepen diverse leuzen. Daaronder is ook het omstreden From the river to the sea, Palestine will be free dat door verschillende kanten wordt beschouwd als een antisemitische oproep tot geweld.

Lees hier meer over de omstreden leus.

Pro-Palestijnse demonstranten houden sit-in op Amsterdam Centraal

Konvooi Rode Kruis in Gaza-Stad beschoten

In Gaza-Stad is een konvooi van het Rode Kruis onder vuur komen te liggen. Vijf vrachtwagens en twee andere voertuigen waren met medische hulpgoederen op weg naar het verschillende locaties toen er werd geschoten.

Twee vrachtwagens werden beschadigd en een chauffeur raakte lichtgewond. Toch lukte het de voertuigen om verder te rijden. De route werd verlegd, waarna de hulpgoederen konden worden afgeleverd bij het Al Quds-ziekenhuis

Wie voor de beschieting van het konvooi verantwoordelijk is, is niet duidelijk.

Een van de leiders van de Rode Kruis-delegatie in Gaza deed een oproep aan de partijen om de hulpverlening niet te hinderen: "Dat is een wettelijke verplichting onder het internationale humanitaire recht".

Het Al Quds-ziekenhuis in Gaza-Stad

Pro-Palestijnse actie in hal Amsterdam Centraal duurt voort

Pro-Palestijnse actievoerders protesteren sinds het eind van de middag in de centrale hal van station Amsterdam Centraal. Vele tientallen mensen houden een zogenoemde sit-in om aandacht te vragen voor het lot van de Palestijnen in de Gazastrook. Ze hebben vlaggen bij zich en roepen leuzen.

De organisatoren hebben laten weten dat ze de komende weken iedere dag willen protesteren.

Op sociale media zeggen mensen dat ze in de stationshal niet met zo'n protest geconfronteerd willen worden. De NS zegt niet te kunnen optreden en laat weten burgemeester Halsema te hebben geïnformeerd. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zegt dat er vooralsnog niet wordt ingegrepen.

Netanyahu: 'Gaza-Stad is omsingeld, we voeren daarbinnen acties uit'

Ook de Israëlische premier Netanyahu zegt dat militairen acties uitvoeren in Gaza-Stad. De afgelopen uren vandaag hadden minister Gallant van Defensie en generaal-majoor Finkelman zich in soortgelijke bewoordingen uitgelaten. Netanyahu zei in een televisietoespraak: "Gaza-Stad is omsingeld en we voeren daarbinnen acties uit en voeren de druk op Hamas op." Volgens de premier zijn er "duizenden terroristen gedood, boven én onder de grond".

Hij herhaalde verder dat er geen staakt-het-vuren komt als Hamas niet eerst de gijzelaars vrijlaat. Dat is steeds het Israëlische standpunt geweest: er kan pas sprake zijn van een bestand na vrijlating van de gijzelaars die op 7 oktober werden ontvoerd. Israël heeft wel gehint op een kortere onderbreking van de aanvallen op Hamas-doelen, een zogeheten humanitaire pauze.

Netanyahu had ook nog een waarschuwing voor de Hezbollah-beweging. Als die zich aansluit bij Hamas en een tweede front begint in het zuiden van Libanon maakt Hezbollah "een grote vergissing".

Minister bevestigt: Israëlische troepen in het hart van Gaza-Stad

De Israëlische minister van Defensie Gallant heeft bevestigd dat Israëlische troepen in het hart van Gaza-Stad vechten. Eerder vandaag werd dat al gemeld door generaal Finkelman.

Daarmee lijkt een nieuwe fase van de strijd aangebroken. Eerder hadden de Israëlische militairen Gaza-Stad van diverse kanten omsingeld.

Gallant keek ook vooruit: als de strijd is afgelopen, zal Hamas de Gazastrook niet besturen, maar Israël ook niet, zo zei hij. Eerder vandaag zei premier Netanyahu dat Israël na het beëindigen van de oorlog voor langere tijd verantwoordelijk zal zijn voor de veiligheid in de Gazastrook.

Pro-Palestijnse actie in centraal station Amsterdam

In de hal van station Amsterdam Centraal is een pro-Palestijnse actie gehouden. Tientallen demonstranten riepen aan het eind van de middag leuzen als "No justice, no peace". Ook werd opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Meerdere demonstranten zwaaiden met Palestijnse vlaggen.

Tientallen demonstranten riepen pro-Palestijnse leuzen

Duitsland gaat bevroren hulp voor Gaza vrijgeven

Duitsland gaat weer geld geven aan UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen. De tegoeden werden vorige maand bevroren na de verrassingsaanval van Hamas op Israël, maar worden nu weer vrijgegeven.

De Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Schulze maakte het besluit bekend na overleg met UNRWA-chef Lazzarini in Jordanië. "Israël vecht tegen Hamas, maar de Palestijnen zijn niet Hamas", zo zei ze. "We zien het grote leed van de Palestijnse burgerbevolking in Gaza en willen dit verlichten."

Er wordt door Duitsland nu een bedrag van 71 miljoen euro vrijgegeven. Daarbovenop komt nog eens 20 miljoen euro die beschikbaar wordt gesteld vanwege het humanitaire leed van de Palestijnen in Gaza.

Duitsland geldt internationaal samen met de Verenigde Staten als een van de trouwste bondgenoten van Israël.

Een VN-medewerker met de handen in het haar in de Gazastrook

Israël en andere landen staan stil bij lot gegijzelden

Een maand geleden, op 7 oktober, vielen strijders van Hamas vanuit de Gazastrook tal van doelen in Israël aan. Er kwamen zo'n 1400 mensen om en ongeveer 240 mensen werden gegijzeld en meegenomen naar de Gazastrook. In Israël, maar ook in veel andere landen, is daar vandaag bij stilgestaan.

 • AFP
  241 lege bedden op een plein in Tel Aviv symboliseren de 241 gijzelaars
 • AFP
  Met lege wandelwagens stond een flashmob voor het stadhuis van Rome stil bij de gegijzelden
 • AFP
  Mensen houden posters omhoog met de namen en foto's van gegijzelden bij Downing Street 10 in Londen
 • EPA
  Een tafel met lege stoelen voor het Spaanse parlement in Madrid
 • EPA
  Israëlische vlaggetjes op het strand in Rio de Janeiro

Israëlische commandant: we vechten diep in Gaza

Israëlische militairen zijn diep doorgedrongen in Gaza-Stad, zegt de commandant van de zuidelijke troepen. "Voor de eerste keer in tientallen jaren vecht het Israëlische leger diep in Gaza-Stad, het hart van het terrorisme", aldus generaal-majoor Finkelman. Hij voegde eraan toe dat het "een complexe en moeilijke oorlog" is, waarbij verliezen worden geleden.

"Iedere dag en ieder uur worden er strijders gedood, tunnels blootgelegd, wapens vernietigd en komen we dichter bij de verzetshaarden van de vijand", zei generaal Finkelman.

Journalisten in Gaza melden niet dat Israëlische troepen optrekken naar het stadscentrum. Tot nu toe leek de strategie van het leger erop gericht de belangrijkste wijken van de stad te omsingelen. Een woordvoerder van het leger suggereerde dat die troepen acties in het centrum kunnen uitvoeren, maar wilde daar desgevraagd niet verder op ingaan.

Van Palestijnse kant is niet op de claim van Finkelman gereageerd.

Geen Coca-Cola meer in Turks parlement vanwege Gaza

In het Turkse parlement worden geen dranken van Coca-Cola en Nestlé meer geschonken. De voorzitter van de volksvertegenwoordiging heeft dat besloten omdat die multinationals Israël zouden steunen bij de strijd in Gaza. Daarom worden de dranken van het Amerikaanse Coca-Cola en het Zwitserse Nestlé verbannen uit de restaurants, cafetaria's en theehuizen van het parlement.

Volgens de parlementsvoorzitter is het besluit mede genomen vanwege de maatschappelijke ophef over de Israëlische acties in Gaza. In de verklaring wordt niet duidelijk gemaakt hoe Coca-Cola en Nestlé de oorlog zouden steunen. De twee bedrijven hebben nog niet gereageerd.

Dramatische beelden na Israëlische aanval in Gaza

Jawar Zambour en haar 10-jarige zoon Mohammed zijn toevallig buiten als hun huis in het zuiden van de Gazastrook met de grond gelijk wordt gemaakt door Israëlische raketten. De vader van het gezin ligt onder het puin, net als meerdere andere gezinnen.

De beelden zijn gisteren even buiten Khan Younis gemaakt in samenwerking met de lokale journalist Ameera Harouda, die al vele jaren in Gaza werkt voor de NOS:

Mohammed en zijn moeder zoeken wanhopig naar hun vader onder het puin

'Nieuw dodental Gazastrook nu 10.300'

De Hamas-autoriteiten in de Gazastrook hebben een nieuw dodental bekendgemaakt. Er zijn sinds het begin van de gevechten een maand geleden 10.328 mensen omgekomen, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Er zijn meer dan 25.000 gewonden.

Onder de doden zijn volgens het ministerie ruim 4200 kinderen.

Gisteren steeg het dodental volgens Palestijnse opgave tot boven de 10.000. De cijfers kunnen niet door onafhankelijke bronnen worden geverifieerd.

Podcast de Dag: Mahmoud Abbas, 'schoothond van Israël'

Vandaag centraal in Podcast de Dag: Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit. Hij is voor het Westen het enige aanspreekpunt in de zoektocht naar een oplossing uit de oorlog, aangezien Hamas zich definitief gediskwalificeerd heeft als gesprekspartner.

De Amerikaanse minister Blinken zei deze week dat de Palestijnse Autoriteit - die nu aan de macht is in de Westelijke Jordaanoever - na de oorlog een rol moet spelen in het bestuur van Gaza. Maar Abbas is niet geliefd bij zijn eigen bevolking. Hij ziet nu kans om zijn naam te zuiveren en zijn politieke erfenis te redden, zegt journalist Tineke Bennema in de podcast. Zij woonde jarenlang in de bezette Palestijnse gebieden, maakte Abbas persoonlijk mee en schetst een profiel van deze man, die door de Palestijnen de schoothond van Israël wordt genoemd.

Autoriteiten Gaza: alle bakkerijen in noorden buiten gebruik

Alle bakkerijen in het noorden van de Gazastrook zijn buiten gebruik als gevolg van Israëlische aanvallen en een gebrek aan brandstof. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Gaza, dat onder gezag staat van Hamas.

Eerder deze week berichtte Al Jazeera al dat meerdere bakkerijen in Gaza beschadigd waren door Israëlische aanvallen. Daardoor werd het steeds lastiger om aan brood te komen.

Door de oorlog tussen Israël en Hamas komen veel minder goederen Gaza binnen dan voorheen. De 569 vrachtwagens die via Egypte de grens zijn overgestoken, vervoeren onder meer kant-en-klaar voedsel en meel voor bakkerijen. De hulpgoederen hebben het noorden van de Gazastrook volgens Palestijnse functionarissen vooralsnog niet bereikt.

Een verwoeste bakkerij in Centraal-Gaza:

Een verwoeste bakkerij in Centraal-Gaza

Rutte morgen naar Qatar voor overleg over oorlog

Demissionair premier Rutte bezoekt morgen Qatar om te praten over de oorlog tussen Israël en Hamas. Hij is uitgenodigd door de emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani.

De twee gaan in gesprek over het belang van "een continue en veilige corridor voor hulpmiddelen, de mogelijkheid voor buitenlanders om Gaza zo snel mogelijk te kunnen verlaten en het belang van de vrijlating van alle gegijzelden", meldt het ministerie van Algemene Zaken. Het gesprek zal ook gaan over de noodzaak om een escalatie in de regio te voorkomen en het belang van een langetermijnoplossing voor het conflict.

Qatar treedt in de oorlog tussen Israël en Hamas op als bemiddelaar. Een belangrijk doel is om de gijzelaars vrij te krijgen die Hamas sinds 7 oktober gevangen houdt. Eind vorige maand werd een aantal gijzelaars vrijgelaten na bemiddeling door Qatar.

Israëlische leger publiceert beelden van Palestijnen die Gaza-Stad verlaten

Het Israëlische leger heeft beelden vrijgegeven van Palestijnen die Gaza-Stad zouden verlaten en naar het zuiden trekken. Op de beelden is te zien dat verschillende mensen met witte vlaggen zwaaien terwijl ze een Israëlische tank passeren.

Volgens persbureau Reuters zijn de beelden gefilmd op de Salah al-Din, een van de belangrijkste wegen naar het zuiden. Eerder vandaag zei het Israëlische leger al dat daar een evacuatiecorridor open zou gaan.

Bekijk hier de beelden:

Gazanen met witte vlaggen

NCAB: 'Antisemitisme sneller en heftiger dan ooit '

De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) is bezorgd over de toename van het aantal antisemitische incidenten in Nederland. Hij reageert daarmee op een bekendmaking van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Volgens dat instituut is het aantal meldingen sinds het uitbreken van de oorlog op 7 oktober enorm gestegen.

Uit voorlopige cijfers over oktober zou blijken dat het gaat om een verachtvoudiging van het aantal meldingen ten opzichte van eerdere jaren in oktober. Absolute aantallen kan het CIDI naar eigen zeggen nog niet geven omdat de meldingen over de afgelopen maand nog steeds binnenkomen.

Volgens NCAB Eddo Verdoner zijn de incidenten "sneller en heftiger dan ooit". Volgens hem spelen sociale media daarbij een belangrijke rol. "Beelden komen nog sneller, nog directer en ongefilterd bij de hele samenleving terecht. Ook op de mobieltjes van 9- en 10-jarige kinderen. Dit werkt door in de offline wereld, ook op het schoolplein en in de klas."

Wat er in Nederland gebeurt is volgens het NCAB "helaas in lijn met wat we elders in Europa zien". Hij roept iedereen op om zich uit te spreken. "We moeten antisemitisme niet gewoon gaan vinden maar keer op keer stevig afkeuren en een heldere norm stellen. Joodse gemeenschappen zijn bang en worden bedreigd."

Beschietingen in grensstreek Israël/Libanon

Ook in de grensstreek tussen Israël en Libanon blijft het onrustig. Verschillende media melden beschietingen over en weer in het noorden van Israël.

Het Israëlische leger meldt dat het met een tank "een terroristengroep" heeft aangevallen in Libanon die probeerde een antitankraket te lanceren. Ook zou Israël eerder op de dag meerdere Hezbollah-strijders hebben aangevallen.

Over slachtoffers is niks bekendgemaakt.

Leger Israël: evacuatiecorridor naar zuiden Gaza open

Het Israëlische leger zegt dat het opnieuw burgers in Gaza-Stad de kans geeft om te vertrekken naar het zuiden van de Gazastrook. Dat zou kunnen gebeuren via de Salah al-Din weg, een van de belangrijkste wegen naar het zuiden. Die zou nu open zijn.

Volgens het Israëlische leger gebruiken velen al deze route om de stad te verlaten. Via sociale media worden daar beelden van verspreid. Onduidelijk is of dit ook daadwerkelijk het geval is. De beelden kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.

De afgelopen dagen werd er vaker gezegd dat er een evacuatiecorridor zou worden ingesteld. Wegens hevige gevechten kwam daar weinig van terecht. Hamas en Israël gaven elkaar hier de schuld van. Afgelopen tijd zijn geregeld vluchtelingen slachtoffer geworden van raketinslagen; ook zou Hamas burgers dwingen om op hun plek te blijven.

Moment van stilte in heel Israël

Om 11.00 uur lokale tijd (10.00 uur Nederlandse tijd) is in heel Israël een moment van stilte geweest om de slachtoffers van de aanval van Hamas te herdenken. Die terreuraanslag (op 7 oktober) is vandaag precies een maand geleden.

Het initiatief kwam van nabestaanden van slachtoffers. Zij riepen ook op om vandaag een zwart shirt te dragen en na het moment van stilte het Israëlische volkslied te zingen.

Bij de aanval van Hamas, een maand geleden, kwamen 1400 mensen om. Ook werden er zeker 240 gegijzeld. De meeste van hen zitten nog vast in de Gazastrook. Het is onduidelijk hoe het met hen gaat.

In Tel Aviv herdenken mensen terreuraanslag van Hamas

De dag in Gaza in beeld

 • Reuters
  Palestijns jongens lopen door de ravage in het zuiden van de Gazastrook
 • Reuters
  Raketten lichten Gaza-Stad op
 • Reuters
  Het Israëlische leger aanwezig in de Gazastrook
 • Reuters
  Palestijnen zoeken naar overlevenden onder het puin na een luchtaanval in Khan Younis
 • Reuters
  Hulpverleners blussen een brand na luchtaanvallen in Khan Younis
 • Reuters
  Het Israëlische leger is aanwezig in de Gazastrook

Israël: Hamas-bolwerk overgenomen in noorden Gaza

Het Israëlische leger zegt dat het een Hamas-bolwerk in het noorden van de Gazastrook heeft overgenomen. Op de plek zouden onder meer antitankwerpers, raketten, wapens en inlichtingenmateriaal liggen. Bij gevechten tussen Israël en Hamas zouden tien strijders van Hamas zijn gedood. Over verliezen aan Israëlische kant zijn geen meldingen gedaan.

Pentagon: legerbases in Syrië en Irak 38 keer aangevalllen

Amerikaanse legerbases in Syrië en Irak zijn de afgelopen weken 38 keer aangevallen. Dat heeft het Pentagon gezegd. De meeste aanvallen waren met raketten of drones en werden volgens de Amerikanen uitgevoerd door groepen die banden hebben met Iran.

Hoewel de Amerikanen zeggen dat de meeste aanvallen verijdeld zijn en weinig schade hebben aangericht, zijn er toch minstens 46 militairen gewond geraakt. Het Pentagon zegt krachtiger te zullen reageren als de aanvallen niet stoppen.

Nieuwe luchtaanvallen in gehele Gazastrook

Het Israëlische leger heeft afgelopen nacht opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd in de gehele Gazastrook, melden Israëlische en Palestijnse media. In het door Israël omsingelde Gaza-Stad zouden meerdere doelen zijn bestookt. Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan (een zusterorganisatie van het Rode Kruis) kwamen raketten dicht bij het al-Quds-ziekenhuis neer. Vorige week raakte het ziekenhuis al zwaar beschadigd na beschietingen in de buurt.

Ook in het zuiden van de Gazastrook worden bombardementen gemeld door onder meer Al Jazeera. De nieuwszender zegt dat twintig mensen zijn omgekomen in Rafah. Ook in Khan Younis zouden luchtaanvallen zijn geweest.

'Dodental Gaza boven de 10.000'

Het ministerie van Gezondheid in Gaza, dat onder gezag staat van Hamas, zegt dat het aantal Palestijnen dat gedood is in de Gazastrook de 10.000 heeft gepasseerd. Ook zouden meer dan 25.000 mensen gewond zijn geraakt sinds de oorlog precies een maand geleden begon. Hoeveel strijders van Hamas er zijn omgekomen is niet bekendgemaakt.

In de maand dat de oorlog nu duurt is zeker zeventig procent van de ruim 2 miljoen inwoners in de Gazastrook ontheemd. Dat zegt een woordvoerder van de Verenigde Naties. De meesten leven in erbarmelijke omstandigheden op straat omdat de door de VN gerunde scholen geen capaciteit meer hebben om mensen op te vangen. Veel mensen hebben een tekort aan voedsel, medicijnen, water en brandstof, aldus de VN.

Indonesië: ziekenhuis Gaza gebruikt voor humanitaire doeleinden

Het Indonesische ziekenhuis in Gaza is gebouwd voor humanitaire doeleinden en wordt daar ook voor gebruikt. Dat zegt het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken in reactie op de beschuldiging van Israël dat het ziekenhuis door Hamas wordt gebruikt. Volgens het ministerie liggen er momenteel bovendien veel meer mensen in het ziekenhuis dan er behandeld kunnen worden.

Israël beschuldigt Hamas er al langer van dat de groep ziekenhuizen gebruikt als schuilplaatsen en commando- en controlecentra. Hamas ontkent dit. MER-C, de organisatie achter het Indonesische ziekenhuis, zegt dat Israël de beschuldiging gebruikt als voorwendsel voor een aanval op het ziekenhuis.

Het ziekenhuis in Bait Lahia, in het noorden van Gaza, werd in 2016 geopend. Het werd gebouwd met geld van Indonesische burgers en islamitische hulporganisaties.

Demonstratie voor staakt-het-vuren bij Vrijheidsbeeld

Honderden demonstranten hebben bij het Vrijheidsbeeld in New York gedemonstreerd voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De organisatie bestaat uit leden van de Joodse gemeenschap die voor een wapenstilstand zijn. In de afgelopen weken organiseerde de groep al eens vergelijkbare acties in Grand Central Station in New York en bij Capitol Hill in Washington.

De actie bij het Vrijheidsbeeld in New York

Netanyahu herhaalt: geen staakt-het-vuren tot vrijlating gijzelaars

Zolang de Israëlische gijzelaars niet zijn vrijgelaten door Hamas, komt er geen algemeen staakt-het-vuren. Dat heeft de Israëlische premier Netanyahu herhaald in een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC News. Zo'n wapenstilstand noemt hij een overgave aan Hamas, en hij vergelijkt het met een staakt-het-vuren met terreurbeweging al-Qaida na de aanslagen van 11 september 2001 in de VS.

"Wat korte tactische pauzes betreft - hier en daar een uur - die hebben we wel vaker gehad", ging Netanyahu verder. "Ik zal de omstandigheden in de gaten houden om humanitaire goederen toe te laten of individuele gijzelaars te laten vertrekken. Maar ik denk niet dat het tot een algeheel staakt-het-vuren zal komen."

In het interview ging het verder nog over de mogelijke verhoudingen na de oorlog. Daarover zei hij dat hij denkt dat Israël een "blijvende veiligheidsverantwoordelijkheid" zal houden in de Gazastrook. "Omdat we hebben gezien wat er gebeurt als dat niet zo is. Als we niet de veiligheidsverantwoordelijkheid hebben, krijgen we te maken met een uitbarsting van terreur die we ons niet konden voorstellen."

Premier Benjamin Netanyahu

Marije is Joods en docent: 'Mensen denken vaak dat je sowieso voor Israël bent

Marije is docent geschiedenis. Haar Joodse achternaam noemt ze liever niet en de Israëlisch/Palestijnse-oorlog behandelt ze niet in de klas, uit vrees dat ze partijdig wordt gevonden.

Marije is Joods en docent: 'Mensen denken vaak dat je sowieso voor Israël bent'

Welkom

Welkom in ons liveblog van vandaag. Dat van gisteren kun je hier teruglezen.