Israël/Gaza-blog
NOS NieuwsAangepast

Brandstof in ziekenhuis Gaza-Stad raakt op: 'operatiekamers moeten dicht over 48 uur'

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

'VS wil precisiebommen leveren aan Israël'

Volgens de Wall Street Journal wil de VS precisiebommen ter waarde van 320 miljoen dollar aan Israël leveren. De regering-Biden heeft volgens de krant op 31 oktober een formele kennisgeving naar de leiders van het Congres over de geplande levering gestuurd.

Het gaat om zogenoemde Spice Family Gliding Bomb Assemblies, nauwkeurig geleide wapens die worden afgevuurd door gevechtsvliegtuigen, zo meldde de krant op basis van bronnen.

Biden en Netanyahu praten over tijdelijk staken bombardementen

De Amerikaanse president Biden en de Israëlische premier Netanyahu hebben vandaag gesproken over de mogelijkheid van "tactische pauzes" in de gevechten in Gaza om humanitaire redenen en de mogelijke vrijlating van gijzelaars. Dat heeft Witte Huis-woordvoerder John Kirby bekendgemaakt

Kirby zei dat de Amerikaanse en Israëlische regeringen in gesprek zullen blijven over zulke tijdelijke pauzes en dat Biden en Netanyahu ermee instemden de gesprekken de komende dagen voort te zetten.

"Je kunt verwachten dat we zullen blijven pleiten voor tijdelijke en plaatselijke gevechtspauzes", zei Kirby tegen verslaggevers. "We zitten aan het begin van dit gesprek, niet aan het einde ervan", zij hij. Een algeheel staakt-het-vuren is volgens het Witte Huis op dit moment niet een "geschikte stap".

Video: Marije is Joods en docent: 'Mensen denken vaak dat je sowieso voor Israël bent

Marije is docent geschiedenis. Haar Joodse achternaam noemt ze liever niet en de Israëlisch/Palestijnse-oorlog behandelt ze niet in de klas, uit vrees dat ze partijdig wordt gevonden.

Marije is Joods en docent: 'Mensen denken vaak dat je sowieso voor Israël bent'

VN-chef: 'Gazastrook begraafplaats voor kinderen', buitenlandminister Israël boos

De bescherming van burgers moet in het conflict tussen Israël en de Palestijnse militanten van Hamas vooropstaan. Dat heeft VN-chef Antonio Guterres vandaag gezegd. Guterres zei ook dat de Gazastrook "een kerkhof voor kinderen" aan het worden is.

"Grondoperaties van het Israëlische leger en aanhoudende bombardementen treffen burgers, ziekenhuizen, vluchtelingenkampen, moskeeën, kerken en VN-faciliteiten, inclusief schuilplaatsen. Niemand is veilig", zei Guterres tegen verslaggevers. "Tegelijkertijd gebruiken Hamas en andere militanten burgers als menselijk schild en blijven ze zonder onderscheid raketten richting Israël lanceren", zei hij. Hij zei dat er duidelijke schendingen van het internationaal humanitair recht werden gepleegd.

De woorden van Guterres worden hem niet in dank afgenomen door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Eli Cohen. Hij zegt op X: "Schaam je Antonio Guterres!" waarop hij verwijst naar de Israëlische kinderen die worden gegijzeld in de Gazastrook door Hamas. "Hamas is het probleem in Gaza, niet de acties van Israël om deze terroristische organisatie te vernietigen."

Veel Israëliërs willen een wapen: 'We vertrouwen niemand meer'

Sinds 7 oktober vroegen ruim 150.000 mensen een wapenvergunning aan in Israël. Dat kan nu makkelijker en sneller, door een versoepeling van de regels. Verslaggever Mitra Nazar bezocht een schietbaan in Herzliya.

Steeds meer Israëliërs willen een wapen: 'We vertrouwen niemand meer'

Ongeveer 100 mensen staken vandaag de grens met Egypte over

Er is meer duidelijk over het aantal mensen dat de grensovergang bij Rafah is overgestoken naar Egypte. Persbureau Reuters meldt dat ongeveer 80 mensen met een dubbele nationaliteit en 17 medische evacués van Gaza naar Egypte zijn gegaan. Reuters baseert die cijfers op bronnen bij Egyptische veiligheidsdiensten.

De evacuaties werden vandaag hervat na een onderbreking van twee dagen nadat een ambulance vrijdag was getroffen door een Israëlische aanval. Het Israëlische leger zei, zonder bewijs te tonen, dat het voertuig Hamas-militanten vervoerde. De grensautoriteit van Gaza, die door Hamas wordt gecontroleerd, had eerder gezegd dat alleen Egyptenaren en Palestijnen met een dubbele nationaliteit die al op vooraf goedgekeurde lijsten staan die sinds afgelopen woensdag zijn uitgegeven, de grens zouden mogen oversteken.

Egypte zocht naar garanties voor de veiligheid van ambulances die worden gebruikt voor evacuaties, inclusief escortes van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC). Het ICRC zei dat het vandaag een konvooi van vier ambulances met patiënten van het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad naar de grens met Rafah had begeleid.

'Operatiekamers in Shifa-ziekenhuis Gaza-Stad moeten over 48 uur dicht'

Het Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad heeft besloten om zes operatiekamers te sluiten vanwege een gebrek aan brandstof. Dat zegt de Brits-Palestijnse arts Ghassan Abu Sitteh tegen de NOS. "Voor de andere afdelingen waar geopereerd kan worden is nog maar genoeg brandstof voor 48 uur, terwijl het aantal gewonden blijft toenemen. Een parkeerplaats van het Shifa-ziekenhuis doet nu dienst als opvang voor gewonden die elders niet opgevangen kunnen worden", zegt hij.

Satellietfoto van het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad op 19 oktober

Volgens de arts zullen die overgebleven operatiekamers in het ziekenhuis na die 48 uur ook moeten sluiten. Het Shifa-ziekenhuis is het grootste ziekenhuis van Gaza-Stad. Het aantal functionerende operatiekamers in heel Gaza neemt ook af, zegt Abu Sitteh. "Dat komt door een combinatie van directe aanvallen en een gebrek aan brandstof. Het zorgsysteem is compleet ingestort. De mensen die nog in leven, doen dat door de genade van God."

Lokale media meldden dat het leger van Israël vandaag ook een gerichte aanval heeft uitgevoerd op zonnepanelen op het ziekenhuis. Abu Sitteh bevestigt dat. Hiermee is een andere bron van energie voor het ziekenhuis beschadigd.

Video: mensen in Gaza wonen in bussen, omdat hun huizen zijn vernietigd

Nu raketten hun huizen hebben verwoest, gebruiken mensen in Khan Younis hun bus als huis en kantoor.

Deze mensen in Gaza wonen in bussen, omdat hun huizen zijn vernietigd

Grensovergang Gaza-Egypte weer enige tijd open

De Egyptische grensovergang bij Rafah is na een onderbreking van twee dagen weer open geweest voor mensen die de Gazastrook willen verlaten, zegt correspondent Joost Scheffers op NPO Radio 1. "Vandaag mochten negen gewonde Palestijnen naar Egypte voor zorg die ze niet in Gaza kunnen krijgen. Daarnaast mocht iedereen die op een lijst stond -en de afgelopen week de oversteek nog niet had gemaakt- de grens over."

Ook is er hulp toegelaten uit de tegengestelde richting, zegt Scheffers. "Er zijn op zijn minst 25 vrachtwagens binnengekomen. Mogelijk waren dat er meer, maar dat is niet duidelijk omdat de communicatie met Gaza weer is afgesloten nu Israël het grondoffensief intensiveert."

Met die 25 bevestigde vrachtwagens komt het totaal op 476 vrachtwagen, zegt Scheffers. "De VN zegt dat er minstens 100 per dag nodig zijn. En Israël staat nog altijd niet toe dat er brandstof de Gazastrook wordt ingevoerd. Dat is nodig om de generatoren voor ziekenhuizen te laten draaien, maar Israël weigert omdat het zegt dat de brandstof in handen valt van Hamas."

Video: medische hulp voor een ziekenhuis in Gaza uit vliegtuig gedropt

Een Jordaans militair vrachtvliegtuig heeft medische hulp gedropt voor een veldhospitaal in het noorden van Gaza. Persbureau AP meldt dat het waarschijnlijk de eerste luchtdropping van de oorlog is. Tot nu toe werden hulpgoederen geleverd in vrachtwagens via de Egyptische grensovergang bij Rafah.

Medische hulp voor een ziekenhuis in Gaza uit vliegtuig gedropt

'Leger Israël schiet drie Palestijnen dood op Westelijke Jordaanoever'

Op de Westelijke Jordaanoever zijn drie Palestijnen gedood en is een vierde ernstig gewond geraakt nadat Israëlische troepen op hun auto hadden geschoten in de stad Tulkarm. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van het lokale ministerie van Gezondheid.

Sinds het begin van de oorlog in Gaza is het ook erg onrustig op de Westoever en in het bezette Oost-Jeruzalem. Eerder vandaag werden daar twee Israëlische politieagenten aangevallen door een 16-jarige Palestijnse jongen met een mes. Haaretz meldt dat een agent aan haar verwondingen is overleden. Een andere agent raakte lichtgewond. De 16-jarige dader werd na de aanval doodgeschoten.

Twee doden bij luchtaanval in zuidelijke stad Khan Younis

Bij een luchtaanval in het dichtbevolkte al-Amal-district van de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza zijn zeker twee mensen omgekomen, meldt persbureau AP. Een tienerjongen is levend uit het puin gehaald.

"Er waren geen volwassenen, het huis zat vol met kinderen", zegt een bewoner tegen het persbureau. De jongen is volledig bedekt met roet en stof uit het puin getrokken en afgevoerd op een brancard, kermend van de pijn, aldus AP.

Khan Younis bevindt zich in het gebied van Gaza waarvan het Israëlische leger zegt dat mensen er naartoe moeten worden geëvacueerd. Ongeveer 800.000 mensen hebben gehoor gegeven aan de militaire bevelen, maar de Israëlische bombardementen zijn voortgezet in heel Gaza. Bij aanvallen in centraal en zuidelijk Gaza -de zogenoemde veilige zone- zijn gisteren tientallen mensen om het leven gekomen. Israël geeft Hamas de schuld van de burgerslachtoffers en beschuldigt de militanten ervan in woonwijken te opereren.

Video: explosies in Noord-Gaza

Gevechtsvliegtuigen van het Israëlische leger hebben de afgelopen 24 uur 450 Hamas-doelen geraakt. Het ministerie van Gezondheid van het Hamas-bestuur meldt dat daarbij tientallen mensen zijn omgekomen.

Explosies in Noord-Gaza

Frankrijk levert pantservoertuigen aan leger Libanon

Frankrijk stuurt tientallen gepantserde personeelsvoertuigen naar Libanon. Ze stellen het Libanese leger in staat zijn patrouilles goed af te stemmen op die van de VN-vredesmacht nu de spanningen aan de grens tussen Hezbollah en Israël oplopen, zegt de Franse minister van Defensie Lecornu in een Libanese krant. Frankrijk doet op dit moment met 700 militairen aan de Unifil-missie mee.

De VN-vredesmacht Unifil houdt sinds 1978 toezicht op vrede en veiligheid in het grensgebied. Van de blauwhelmen wordt ook verwacht dat ze de regering van Libanon helpen bij de vestiging en handhaving van het gezag in het grensgebied. Dat laatste wordt bemoeilijkt door de opkomst van Hezbollah, dat zich deels gesteund voelt door de bevolking in het gebied.

Minister Lecornu bracht vorige week een bezoek aan de Franse blauwhelmen in Libanon

Gezondheidsministerie Gaza: meer dan 10.000 Palestijnen gedood

Het ministerie van Gezondheid van het Hamas-bestuur in Gaza zegt dat bij de aanvallen van Israël sinds 7 oktober 10.022 Palestijnen zijn omgekomen, onder wie 4104 kinderen. Eerder noemden de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de cijfers die het ministerie verstrekt betrouwbaar.

De aanleiding voor de aanvallen van Israël zijn de terreuraanslagen van Hamas in Israël van 7 oktober. Daarbij kwamen zo'n 1400 mensen om, vooral Israëliërs. Meer dan 240 mensen werden door Hamas als gijzelaar meegenomen naar de Gazastrook.

Nieuwsuur zond 27 oktober deze reportage uit over de slachtoffercijfers van het ministerie:

Kloppen de dodencijfers uit Gaza?

Paus ontmoet rabbijnen, veroordeelt antisemitisme en terrorisme

Paus Franciscus heeft tijdens een ontmoeting in het Vaticaan met verschillende Europese rabbijnen antisemitisme, oorlog en terrorisme veroordeeld. Dit deed hij in een schriftelijke toespraak, die hij niet wilde voordragen omdat hij zich niet lekker voelde.

In de toespraak zei Franciscus dat zijn gedachten uitgaan naar "alles wat er is gebeurd" in de afgelopen weken. "Opnieuw zijn geweld en oorlog losgebarsten in het land dat is gezegend door God, dat voortdurend lijkt te worden aangevallen door haat en dodelijk wapengekletter."

De paus voegde eraan toe dat hij de verspreiding van antisemitische uitingen sterk veroordeelt. "Dat is ook een bron van grote zorg." De afgelopen weken zijn er in verschillende landen antisemitische incidenten geweest. In Frankrijk al ruim duizend, zegt de minister van Binnenlandse Zaken Darmanin. In Duitsland zijn Holocaust-gedenkplaatsen en Joodse instellingen beklad.

De paus zei dat zij die in God geloven moeten bouwen aan verzoening. "Geen wapens, geen terrorisme, geen oorlog, maar mededogen, gerechtigheid en dialoog zijn nodig voor vrede."

Paus Franciscus ontving een delegatie van de Conferentie van Europese Rabbijnen

Blinkens reis door Midden-Oosten verandert nog niemand van gedachten

De reis van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken door het Midden-Oosten heeft tot dusver weinig opgeleverd. Amerika zette in op een gevechtspauze in Gaza, maar daar wilde de Israëlische premier Netanyahu niks van weten.

In Amman hoorde Blinken dat Jordanië, Egypte en andere Arabische landen geen gevechtspauze maar een onmiddellijk staakt-het-vuren willen. Maar volgens Blinken geeft dat Hamas de mogelijkheid om zich te hergroeperen en een nieuwe aanval uit te voeren.

Zuid-Afrika roept alle diplomaten terug uit Israël

Zuid-Afrika roept al zijn diplomaten uit Israël terug voor overleg. Het wil zo duidelijk maken dat het zich zorgen maakt over de situatie in vooral Gaza, zei een woordvoerder van president Ramaphosa.

"We zijn uiterst bezorgd over het voortdurend doden van kinderen en onschuldige burgers in de Palestijnse gebieden. We vinden dat de manier waarop Israël reageert een vorm van collectieve bestraffing is", zei minister van Buitenlandse Zaken Pandor later.

Zuid-Afrika heeft een band met de Palestijnse kwestie die lang teruggaat. De regerende ANC-partij ziet overeenkomsten met de eigen strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika in de vorige eeuw.

Om dezelfde redenen als Zuid-Afrika riepen ook andere landen hun diplomaten uit Israël terug, onder andere Turkije, Jordanië, Chili en Colombia.

Europese Unie geeft 25 miljoen euro extra uit aan hulp voor Gaza

De Europese Unie geeft 25 miljoen euro extra aan hulpgeld voor Gaza. Dat heeft Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt. Het totaalbedrag dat de EU uitgeeft aan humanitaire hulp aan Gaza komt daarmee uit op 100 miljoen euro.

Het geld moet ervoor zorgen dat burgers in Gaza kunnen worden voorzien in hun basisbehoeften. De Europese Commissie steunt Israël om zich tegen Hamas te verdedigen maar wil tegelijkertijd ook de burgers van Gaza helpen.

Israël deelt beelden van grondoffensief

Het Israëlische leger heeft beelden gedeeld van het grondoffensief in Gaza. Daarop zou te zien zijn dat Israëlische militairen op Hamas-doelwitten schieten. De beelden zijn niet onafhankelijk geverifieerd en het leger vermeldt er niet bij wanneer de beelden zijn gemaakt of de precieze locatie.

Israëlische leger toont beelden grondoffensief

Grootste ziekenhuis in Gaza 'nog maar enkele uren verwijderd van sluiting'

Het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad moet binnen een paar uur sluiten als het geen brandstof krijgt, zeggen bronnen tegen Al Jazeera. In het ziekenhuis liggen volgens de Arabische zender duizenden gewonde Palestijnen. Ook zouden er tienduizenden mensen in en bij het gebouw schuilen.

Het ziekenhuis komt, net als andere ziekenhuizen in Gaza, aan elektriciteit door generatoren die op diesel draaien. Maar aan die brandstof is volgens de autoriteiten in de Gazastrook een groot tekort omdat Israël de toevoer tegenhoudt. Israël wijst op brandstofvoorraden die al in de Gazastrook zijn en zegt dat Hamas die met opzet niet aan de burgers en ziekenhuizen geeft.

Adviseur Netanyahu wil niet reageren op aanval in Libanon 'met burgerdoden'

Israël wil niet reageren op de Israëlische aanval in Libanon waarbij een auto is geraakt en volgens Hezbollah drie kinderen en hun grootmoeder zijn omgekomen. Een adviseur van de Israëlische premier Netanyahu zegt tegen Sky News dat hij niet op aanval kan ingaan.

Wel geeft hij Hezbollah de schuld voor de onrust. "Hezbollah heeft de laatste weken op een lage intensiteit oorlog tegen ons gevoerd", zegt Mark Regev.

De spanningen tussen Hezbollah en Israël zijn opgelopen sinds de aanval van gisteren. Het Israëlische leger kwam na de aanval met een bericht dat terroristen van Hezbollah waren geraakt in het zuiden van Libanon. Maar volgens de Libanese beweging Hezbollah zijn er alleen burgers omgekomen.

Hezbollah heeft kort na de aanval raketten afgevuurd op een Israëlisch dorp. Over schade of slachtoffers is niet bekend. Vrijdag zei Hezbollah-leider Nasrallah dat als er een Libanese burger wordt gedood, er ook een Israëlische burger zal omkomen.

Twee Israëlische agenten gewond na aanval met mes

Een Israëlische politieagent is zwaargewond geraakt nadat een 16-jarige Palestijnse jongen haar had aangevallen met een mes in het bezette Oost-Jeruzalem. De dader is doodgeschoten, meldt de Israëlische politie, die spreekt over een terroristische aanval. Bij de steekpartij raakte een andere agent lichtgewond.

De dader kwam volgens de politie uit het Arabische district Issawiya in Oost-Jeruzalem, dat sinds 1967 wordt bezet door Israël. Op 12 oktober schoot een Palestijn op vrijwel dezelfde plek op Israëlische militairen. Ook hij werd doodgeschoten. Twee militairen raakten gewond.

Tientallen doden bij zware luchtaanvallen op Gaza

Bij de luchtaanvallen gisteravond en vannacht op Gaza zijn tientallen mensen omgekomen, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. De Palestijnen noemen de bombardementen de zwaarste sinds de aanvallen op Gaza vorige maand begonnen. Er zouden nog vermisten onder het puin liggen.

Het ministerie van Gezondheid in de Gazastrook, dat onder het gezag van Hamas staat, zegt dat er sinds gisteravond meer dan 200 doden zijn geteld. Het Israëlische leger maakte vanochtend bekend dat er gisteravond en vannacht 450 doelen zijn geraakt.

Een journalist van Reuters noemde de bombardementen van vannacht de zwaarste sinds het begin van deze oorlog:

Explosies in Noord-Gaza

Israël claimt opnieuw dood Hamas-kopstuk

Het Israëlische leger heeft zijn dagelijkse update gepubliceerd. Daarin staat onder meer dat het een prominent lid van Hamas heeft gedood. Dat zou zijn gebeurd bij een luchtaanval vannacht. Een legerwoordvoerder zegt dat het gaat om Jamal Musa, het hoofd van de speciale veiligheidsdienst van Hamas. Zijn dood is niet door Hamas bevestigd.

Ook zegt het leger dat grondtroepen gisteravond de controle over een Hamas-basis in Gaza hebben overgenomen. Die zou onder meer "observatieposten, trainingsfaciliteiten voor terroristische agenten, evenals terroristische tunnels" omvatten. Bij de aanval zou een onbekend aantal mensen zijn gedood.

Verder maakte het leger bekend dat gisteren 450 doelen in Gaza zijn geraakt vanuit de lucht, waaronder militaire complexen en observatieposten. In het noorden van Gaza en Gaza-Stad waren gisteravond zware aanvallen. Het Israëlische leger bevestigde toen dat het bezig was met een grote aanval, dat het de kust heeft bereikt en daarmee Gaza-Stad heeft omsingeld.

Bekende Palestijnse activiste opgepakt

Een van de bekendste Palestijnse activisten is gearresteerd. Ahed Tamimi werd vannacht opgepakt in de bezette Westelijke Jordaanoever na het plaatsen van een bericht op sociale media, melden Israëlische media.

Tamimi zou hebben geschreven: "Onze boodschap aan de hordes kolonisten is dat we in alle steden op de Westelijke Jordaanoever op jullie wachten, van Hebron tot Jenin. We zullen jullie afslachten, en zeggen dat wat Hitler jullie heeft aangedaan een grap was. We zullen jullie bloed drinken en jullie schedels opeten. We wachten op jullie."

De tekst zou op 29 oktober zijn geplaatst in een story op Instagram in het Arabisch en Hebreeuws. Of Tamimi de tekst zelf heeft geplaatst en of dat daadwerkelijk haar Instagram-account is, is niet duidelijk. Wel is kort na het verschijnen van de story het profiel van Instagram verdwenen.

De NOS heeft vastgesteld dat de teksten in het Hebreeuws en Arabisch spelfouten bevatten en dat die grammaticaal niet goed lopen. Op Instagram noemen vrienden van Tamimi de post nep. "Als je Ahed kent, weet je dat ze nooit iets in het Hebreeuws zou plaatsen."

Ahed Tamimi in de rechtbank in 2018

Ahed Tamimi werd eind 2017 wereldnieuws nadat ze was opgepakt, omdat ze twee Israëlische militairen te lijf was gegaan bij het huis van haar familie in het dorp Nabi Saleh op de Westelijke Jordaanoever. Daar demonstreerde de familie wekelijks tegen de bezetting. Na een paar maanden in de cel te hebben vastgezeten, werd Tamimi vrijgelaten.

Er werden vannacht meer mensen opgepakt. In Oost-Jeruzalem zijn 23 mensen gearresteerd. Zij worden verdacht van het plegen van geweld bij protesten en het plaatsen van berichten op sociale media waarin geweld en terreur worden gesteund.

VN-organisaties roepen gezamenlijk op tot staakt-het-vuren in Gaza

De grote agentschappen van de Verenigde Naties hebben in een zeldzame gezamenlijke verklaring opgeroepen tot een "onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren" in de oorlog tussen Israël en Hamas. In de verklaring - die op X is gepubliceerd - roepen de leiders van onder meer UNICEF, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Wereldvoedselprogramma (WFP) op het internationaal recht te respecteren.

In het statement spreken de hoofden van de organisaties zowel hun afschuw uit over de ontvoering van Israëlische burgers door Hamas, als over de dodelijke slachtoffers aan de Palestijnse kant. Ze roepen Hamas onder meer op de meer dan 240 gijzelaars vrij te laten die de militante beweging begin oktober ontvoerde.

De huidige situatie in Gaza noemen ze daarnaast onaanvaardbaar: In het gebied wordt "een hele bevolking belegerd en aangevallen, de toegang ontzegd tot essentiële zaken om te overleven, gebombardeerd in hun huizen, schuilplaatsen, ziekenhuizen en gebedshuizen".

Jordanië levert noodhulp aan ziekenhuis Gaza

De Jordaanse luchtmacht heeft in de nacht van zondag op maandag medische goederen bij een ziekenhuis in Gaza weten te krijgen. Dat schrijft de Jordaanse koning op X. Volgens Abdullah II slaagde de luchtmacht erin met behulp van parachutes medische hulpgoederen bij het Jordaanse veldhospitaal te droppen. Israëlische media schrijven dat de dropping gebeurde in overleg met het Israëlische leger.

De voorraden dreigden daar op te raken vanwege de vertraging van noodhulp via de grensovergang bij Rafah, aldus koning Abdullah II. Via Rafah bij Egypte gingen de voorbije dagen vrachtwagens met water, voedsel, medicijnen en medische apparatuur de grens over.

Abdullah heeft zich meermaals uitgesproken tegen de militaire acties van Israël in Gaza. Tijdens een vredestop in de Egyptische hoofdstad Caïro vorige maand zei hij onder meer: "Israëlische leiders moeten begrijpen dat er geen militaire oplossing is voor hun veiligheidszorgen. Op dit moment is Israël bezig met het letterlijk uithongeren van de burgers in Gaza. Maar de Palestijnen hongeren al decennia naar hoop, vrijheid en een toekomst." Jordanië trok vorige week uit protest tegen de oorlog in de Gazastrook zijn ambassadeur uit Israël terug.

Israël: afgelopen dagen enkele uren geen aanvallen op noorden Gaza

Israël heeft de beschietingen op Gaza twee dagen op rij voor enkele uren gestaakt om burgers de kans te geven naar het zuiden te vluchten. Dat heeft legerwoordvoerder Jonathan Conricus bij CNN gezegd. Het IDF riep Gazanen al eerder op naar het zuiden van het gebied uit te wijken en weg te gaan van de kern van de oorlog tegen Hamas.

Gisteren zei het Israëlische leger dat Gaza nu volledig is opgesplitst in een noord en zuidelijk deel. "De eenheden hebben de kust in het zuidelijke deel van Gaza-Stad bereikt en houden het gebied onder controle. Gaza-Stad is nu volledig omsingeld. Dit is een cruciale stap", aldus een IDF-woordvoerder.

Arts in Gaza vreest dat Israël zijn ziekenhuis gaat aanvallen

Het Israëlische leger kwam zondag met nieuwe, gedetailleerde informatie die het gebruik van ziekenhuizen door Hamas zou aantonen. Nieuwsuur sprak een arts in het Shifa-ziekenhuis in Gaza die vreest dat Israël dit gebruikt om een aanval op zijn ziekenhuis te rechtvaardigen.

Arts in Gaza vreest dat Israël zijn ziekenhuis gaat aanvallen

Welkom

Welkom in ons liveblog van vandaag. Dat van gisteren kun je hier teruglezen.