Palestijnse activiste Ahed Tamimi sluit vrienden en familie in haar armen

Israël heeft de 17-jarige Palestijnse activiste Ahed Tamimi vrijgelaten. Ze heeft een celstraf van acht maanden uitgezeten vanwege het mishandelen van een Israëlische militair. Zij en haar moeder, die dezelfde straf had gekregen, werden bij terugkeer op de Westelijke Jordaanoever als helden onthaald.

Tamimi was 16 toen ze in december werd opgepakt. Ze had samen met haar moeder op het erf van hun huis op de Westelijke Jordaanoever twee Israëlische militairen belaagd. De tiener sloeg en schopte een van hen.

Heldenstatus

Een video van het incident werd veel bekeken op internet. Onder Palestijnen kreeg de activiste, met haar grote krullenbos een opvallende verschijning die vaker de publiciteit wist te halen, een heldenstatus.

Onduidelijk is waarom de twee de militairen aanvielen. Volgens het leger waren de militairen al eerder vanuit het huis bekogeld met stenen, maar de vader van Tamimi spreekt dat tegen. Zijn dochter zou overstuur zijn geraakt omdat militairen kort ervoor haar 15-jarige neef in zijn hoofd hadden geschoten.

Arafat

Na haar vrijlating bedankte Tamimi iedereen die haar de afgelopen tijd heeft gesteund. "Het verzet houdt aan zolang de bezetting niet voorbij is", zei ze toen zij en haar moeder thuis waren aangekomen. Vervolgens bracht ze een bezoek aan het graf van de in 2004 overleden Palestijnse leider Arafat.

In haar eigen dorp is Tamimi door emotionele familieleden en heel veel journalisten onthaald, zegt correspondent Arlene Gelderblom. De activiste bezocht ook de familie van een door Israëlische veiligheidstroepen doodgeschoten dorpeling. "Ze ging direct weer als symbool van het Palestijnse verzet aan het werk."

Waarschijnlijk geeft ze vanmiddag een persconferentie. Tamimi zou de komende tijd van plan zijn om verschillende Palestijnse steden te bezoeken. "Ik denk dan ook dat ze doorgaat in haar rol als activiste", zegt Gelderblom.

STER reclame