De Palestijnse activiste Ahed Tamimi
NOS NieuwsAangepast

Palestijnse (17) krijgt 8 maanden cel voor mishandelen Israëlische militairen

De 17-jarige Palestijnse activiste Ahed Tamimi is door een militaire rechtbank in Israël veroordeeld tot acht maanden cel voor het mishandelen van Israëlische militairen. Ook krijgt ze een boete van 5000 shekel (zo'n 1160 euro).

De militaire aanklager had in ruil voor een schuldbekentenis een celstraf geëist van acht maanden, in plaats van een jarenlange gevangenisstraf. Tamimi ging daarmee akkoord en werd daarna veroordeeld.

De tiener werd in december opgepakt nadat ze op het erf van haar ouderlijk huis op de Westelijke Jordaanoever twee Israëlische militairen had geslagen en geschopt. De militairen reageerden nauwelijks. Een video van het incident werd veel bekeken en gedeeld op sociale media.

Sinds haar arrestatie zat ze in de cel. Ze was aangeklaagd voor opruiing, bedreiging van soldaten en het gooien van stenen. Daarop staan jarenlange celstraffen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Wat aan het incident voorafging, is niet helemaal duidelijk. Volgens het Israëlische leger waren er vanuit het huis stenen naar de militairen gegooid, waarna het leger de stenengooiers uit het huis haalde. Ahed Tamimi zou vervolgens met enkele medestanders de militairen hebben belaagd.

Maar volgens haar vader, eveneens een bekende activist, raakte zijn dochter overstuur omdat de militairen kort ervoor haar 15-jarige neef in zijn hoofd hadden geschoten. Dat zou hij maar ternauwernood hebben overleefd.

Tamimi is met haar rode krullen en blauwe ogen een opvallende verschijning. Veel Palestijnen zien haar als een heldin, maar door een deel van Israël wordt ze verguisd, onder meer omdat ze vaak de publiciteit weet te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl