Ahed Tamimi gisteren bij haar voorgeleiding
NOS NieuwsAangepast

Roodharige Palestijnse 'heldin' (16) langer vast na veel gedeelde video

Een 16-jarige Palestijnse activiste blijft nog zeker vier dagen vastzitten, heeft een Israëlische militaire rechtbank bepaald. Het gaat om Ahed Tamimi, een bekende verschijning met haar rode krullen en blauwe ogen. Voor veel Palestijnen is ze een heldin, maar door een deel van Israël wordt ze verguisd, onder meer omdat ze wel erg vaak de publiciteit weet te halen.

Tamimi werd vorige week dinsdag opgepakt, kort nadat een video viraal was gegaan waarop te zien is hoe ze twee Israëlische militairen te lijf gaat.

De video werd op vrijdag 15 december gemaakt vanuit het huis van haar familie in het dorp Nabi Saleh op de Westelijke Jordaanoever. Ahed Tamimi duwt samen met haar nicht Nour de militairen van hun erf af, waarbij ze ook klappen uitdeelt. De militairen bleven kalm en reageerden nauwelijks.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Wat er aan het incident vooraf ging, is niet helemaal duidelijk. Volgens het Israëlische leger waren er vanuit het huis stenen naar de militairen gegooid, waarna het leger de stenengooiers uit het huis haalde. Vervolgens zou Ahed Tamimi met enkele medestanders de militairen hebben belaagd met de bedoeling de situatie te laten escaleren.

Maar haar vader, de eveneens bekende activist Bassem Tamimi, heeft een andere lezing. Hij zegt tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera dat zijn dochter overstuur was omdat de militairen kort ervoor haar 15-jarige neef Mohammed met een rubberkogel in zijn hoofd hadden geschoten. Dat zou hij maar ternauwernood hebben overleefd.

Met blote handen

In de dagen na het incident werd de video veelvuldig op sociale media gedeeld, door zowel Palestijnen als Israëliërs. Palestijnen zien in Tamimi een verzetsheldin, die met blote handen twee zwaarbewapende militairen te lijf gaat. Linkse Israëliërs prijzen de kalmte van de militairen. Maar rechtse Israëliërs vinden het een schande dat de Tamimi's ongestraft de militairen konden belagen.

De Israëlische krant Haaretz vermoedt dat de Israëlische autoriteiten die rechtse critici tegemoet wilden komen door Ahed Tamimi vier dagen na het incident 's ochtends vroeg van haar bed te lichten. Later werden ook haar moeder, die vermoedelijk de video maakte, en Nour opgepakt. Ze zitten allen nog vast.

In een commentaar schreef Haaretz afgelopen zaterdag dat Tamimi moet worden vrijgelaten. "Ze is een populaire heldin geworden onder Palestijnen en ook wereldwijd. Elke extra dag dat zij vastzit zal haar imago versterken en Israël extra schade berokkenen", aldus de redactie. Volgens de krant had het leger juist aan respect gewonnen door Tamimi niet aan te pakken.

En: "Israël zal een hoge prijs betalen voor zijn agressie tegen dit meisje dat protesteert tegen de bezetting en dat slechts minimaal geweld gebruikte tegen vertegenwoordigers van het leger dat haar huis binnenviel en eerder haar neef levensgevaarlijk verwondde."

Propaganda

Ondanks haar jonge leeftijd heeft Tamimi als activiste al vaak de internationale media gehaald. Ze is al te zien op foto's uit 2011 en 2012. In 2015 probeerde ze samen met familieleden te voorkomen dat een Palestijnse jongen die stenen naar militairen had gegooid, werd gearresteerd. Met succes: een legercommandant bepaalde dat de jongen mocht gaan.

Een nichtje haalde in 2014 al op 8-jarige leeftijd het nieuws met video's die ze in de bezette gebieden maakte van demonstraties tegen de Israëlische bezetting.

Critici zeggen dat de familie Tamimi al jaren bewust kinderen inzet voor propagandadoeleinden. De meisjes zouden van jongs af aan op Israëlische militairen worden afgestuurd, met een camera in de buurt, om internationale verontwaardiging uit te lokken.

Ahed Tamimi wordt in Israëlische media ook wel 'Shirley Temper' genoemd, een combinatie van de naam van het Amerikaanse kindsterretje Shirley Temple en het Engelse woord voor 'drift' (temper).

 • AFP
  Ahed Tamimi bij een demonstratie in 2011
 • AFP
  Op deze foto uit 2012 wordt Ahed Tamimi met enkele familieleden tegengehouden bij hun eigen huis, dat plaats moet maken voor de uitbreiding van een joodse nederzetting
 • ANP
  Ahed Tamimi bij een demonstratie in 2012 tegen de inname van Palestijns grondgebied op de Westelijke Jordaanoever door Israël
 • EPA
  Ahed Tamimi bij haar voorgeleiding op 20 december, een dag nadat ze was gearresteerd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl