Israël/Gaza-blog
NOS NieuwsAangepast

Israëlische militairen in parlement Gaza • Minister Israël: 'Internationale druk neemt toe'

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

  • 'Nederland bereid om kinderen uit Gaza op te vangen'.
  • Vier Nederlanders hebben Gazastrook verlaten .
  • Israëlische minister: 'Druk op staakt-het-vuren niet hoog, maar neemt wel toe'

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Gewapende tak Hamas spreekt over vrijlating gijzelaars in ruil voor staakt-het-vuren

Hamas zegt bereid te zijn vijftig tot zeventig gijzelaars vrij te laten in ruil voor een staakt-het-vuren en de vrijlating van Palestijnse gevangenen. Dat heeft Abu Ubaida, de leider van de militante tak van Hamas, gezegd in een audiobericht op het Telegramkanaal van de al-Qassam-brigades.

Ubaida zegt in het bericht contact te hebben gehad met bemiddelaars in Qatar. Met hen zou hij ook hebben gesproken over het toelaten van humanitaire hulp in Gaza.

Memo Nederlandse ambassade Tel Aviv: Israël gebruikt 'onevenredig geweld'

Het Israëlische leger gebruikt in Gaza "onevenredig geweld", voert doelbewust aanvallen uit op civiele infrastructuur en die aanpak verklaart het "hoge aantal doden in Gaza". Dat staat in een vertrouwelijk memo van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv, in handen van NRC .

In de rapportage van een defensieattaché staat dat de Israëlische politieke en militaire top geen duidelijke strategie hebben. De Israëlische wens om definitief af te rekenen met Hamas wordt "een militair doel dat vrijwel onmogelijk te behalen is" genoemd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen de NOS dat niet ieder intern stuk als beleidsadvies kan worden gezien en wil niet publiekelijk reageren op "uiteenlopende stukken die in het departement of op posten worden gemaakt als onderdeel van de beleidsvorming".

'31 doden door Israëlische luchtaanvallen Jabalia'

Het Palestijnse nieuwsagentschap WAFA, dat is gelieerd aan de Palestijnse Autoriteit, meldt dat er 31 Palestijnen zijn gedood door Israëlische luchtaanvallen op het vluchtelingenkamp Jabalia. Ook zou er een onbekend aantal gewonden zijn. Het Israëlische leger heeft nog niets over een eventuele aanval gezegd.

Jabalia is het grootste Palestijnse vluchtelingenkamp en ligt in het noorden van de Gazastrook, op enkele kilometers van Gaza-Stad. Het kamp is inmiddels uitgegroeid tot een eigen stad, met onder meer appartementencomplexen.

Twee weken geleden voerde het Israëlische leger een luchtaanval uit op het vluchtelingenkamp. Volgens het leger was een commandant van Hamas toen het doelwit van de aanval.

Maaltijden voor gevluchte Gazanen in gevaar door voedseltekorten

In het zuiden van Gaza maakt een groep inwoners zo'n 3000 maaltijden per dag voor Palestijnen die uit het noorden van Gaza zijn weggevlucht. Het initiatief is erg welkom, maar door tekorten dreigt de bereiding van de maaltijden in gevaar te komen.

Duizenden maaltijden voor gevluchte Noord-Palestijnen in gevaar

Israëlische leger toont beelden van kelder onder ziekenhuis Gaza

Het Israëlische leger heeft een Engelstalige persconferentie gehouden, waarbij legerwoordvoerder Hagari beelden toonde van een kelder onder het Rantisi-ziekenhuis in de Gazastrook. Hagari noemde het "waarschijnlijk" dat Hamas gijzelaars heeft vastgehouden in het ziekenhuis.

In de kelder onder het ziekenhuis zijn zelfmoordvesten, explosieven en andere wapens gevonden, zei Hagari. Ook toonde hij beelden van babyspullen en een motor die zou zijn gebruikt door Hamasstrijders bij de aanvallen op 7 oktober.

De beelden kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd. Een woordvoerder van Hamas ontkent tegenover Al Jazeera dat Hamasstrijders in het Rantisi-ziekenhuis aanwezig waren. Volgens de woordvoerder heeft het Israëlische leger geen enkel bewijs geleverd voor de beschuldigingen.

Biden roept op om Al-Shifa-ziekenhuis te beschermen

De Amerikaanse president Biden heeft Israël opgeroepen om het Al-Shifa-ziekenhuis te ontzien in de strijd tegen Hamas in Gaza. "Het is mijn hoop en verwachting dat er minder indringende actie zal worden ondernomen met betrekking tot het ziekenhuis", antwoordde Biden op de vraag van verslaggevers in het Witte Huis of hij Israël over de kwestie had gesproken.

Het ziekenhuis is het grootste in het gebied. Rondom zijn al dagen felle gevechten tussen Israëlische militairen en Hamasstrijders.

Palestijnse Rode Halve Maan: geen gewapende mensen in Al-Quds-ziekenhuis

Het Palestijnse Rode Kruis, de Rode Halve Maan, zegt op X dat er geen gewapende mensen in het Al-Quds-ziekenhuis in Gaza zijn. Het Israëlische leger zei eerder vanmiddag 21 "terroristen" te hebben gedood die vanuit het ziekenhuis schoten. Het Israëlische leger deelde daarbij een video van de gevechten bij het ziekenhuis.

De hulporganisatie deelt een screenshot van die video en zegt dat op die beelden duidelijk te zien is dat de gewapende personen vanaf de straat schoten. "In het ziekenhuis zijn patiënten hun families en de medische straf", schrijft de organisatie.

De organisatie zegt de beweringen van het Israëlische leger te zien als "een schaamteloze poging om aan te zetten tot het verder aanvallen en belegeren van het ziekenhuis, wat een duidelijke schending is van het internationaal humanitair recht."

Israëlische soldaten poseren in parlementsgebouw Gaza

Op Israëlische media en op sociale media circuleert een foto van een groep Israëlische soldaten die poseren in het parlementsgebouw van Hamas in Gaza-stad. De soldaten poseren met Israëlische vlaggen. De krant The Times of Israel schrijft dat het Israëlische leger het gebouw heeft ingenomen.

Nadat Hamas in 2007 de controle over de Gazastrook kreeg, gebruikte de politieke tak van de militante groepering het gebouw als parlement. Het gebouw ligt vlakbij het Al-Shifa-ziekenhuis, dat omsingeld is door het Israëlische leger.

De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, zegt dat Hamas de controle over Gaza heeft verloren. Hij zegt dat terroristen naar het zuiden vluchten en dat burgers de verlaten bases van Hamas plunderen. "Hamas heeft niet de kracht om het Israëlische leger te stoppen", aldus de minister. "Elke dag schakelen we meer Hamasleiders en terroristen uit."

Netanyahu tegen Israëlische troepen: "dit is een oorlog tot het einde"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vandaag tegen een eenheid van het Israëlische leger gezegd dat de strijd tegen Hamas een "oorlog tot het einde" is. Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz.

De premier bezocht de soldaten aan de Israëlische kant van de grens met de Gazastrook en zei tegen hen: "Als we geen einde maken aan Hamas, zullen ze terugkomen". Hij prees ook de acties van de soldaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Vrijwilligers maken huizen van vermoorde of ontvoerde Israëliërs schoon

In Kfar Aza, een kibboets die door Hamas op 7 oktober werd aangevallen, maken vrijwilligers de huizen schoon.

"We zijn hier met ongeveer vijftig vrijwilligers die voor de huizen zorgen en ervoor zorgen dat elk stukje, elk laatste stukje van de mensen die hier zijn afgeslacht en vermoord, wordt meegenomen", zegt vrijwilliger Jamal Warraqj.

Vrijwilligers maken huizen van vermoorde of ontvoerde Israëliërs schoon

Vandaag weer honderden buitenlanders uit Gaza vertrokken

Vandaag hebben er ruim vijfhonderd mensen met een buitenlands paspoort de Gazastrook kunnen verlaten via de grensovergang bij Rafah. Dat melden Palestijnse autoriteiten. Volgens een lijst gaat het om onder meer burgers uit Nederland, Spanje, Zweden, de Verenigde Staten, Marokko, Jordanië en Rusland. Ook een aantal gewonde Palestijnse burgers kon naar Egypte gebracht worden.

Eerder bevestigde het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken al dat vandaag vier mensen met een Nederlandse nationaliteit of verblijfstatus Gaza hebben verlaten. Zij worden naar Nederland gehaald.

Verpleegster Al Shifa Ziekenhuis: 'Al twee keer aan de dood ontsnapt'

Verpleegster Jomana Makdad uit het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad zegt tegen de NOS dat de situatie "onbeschrijfelijk slecht" is. "Patiënten liggen buiten het ziekenhuis en wij kunnen ze niet opnemen. Wie naar buiten gaat, wordt beschoten."

Makdad zegt dat de vierde verdieping, waar zij zit, en de bovenste verdieping worden beschoten. "Ik ben zelf al twee keer aan de dood ontsnapt. Een collega van me is in zijn borst geraakt."

De verpleegster zegt dat zij en haar collega's nauwelijks nog voor de patiënten kunnen zorgen. "Vandaag kwamen drie mensen binnen die waren beschoten, maar we hadden geen verdovingsmiddelen meer. We hebben ze alleen een plaatselijke verdoving kunnen geven om de pijn te stillen. We proberen de collega's die voor het ziekenhuis zijn beschoten naar binnen te halen, maar dat lukt ook niet."

Makdad beschrijft dat er tanks staan bij alle uitgangen van het ziekenhuis. "Het leger zei dat het veilig is om naar buiten te komen. Maar nadat mensen naar buiten gingen om gewonden op te halen, werden de door tanks beschoten."

Eerder vandaag zei de directeur van het al-Shifa-ziekenhuis dat drie vroeggeboren baby's die in couveuses lagen zijn overleden nadat de stroom dit weekend in het ziekenhuis was uitgevallen. Volgens verpleegster Makdad zijn dat er inmiddels vijf.

Op het plein voor het ziekenhuis liggen volgens Makdad meer dan honderd doden.

'Duizenden personen vermist in Gazastrook'

Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid, dat onder controle staat van Hamas, zijn er duizenden mensen vermist in de Gazastrook. Het ministerie spreekt van 3250 vermisten, onder wie 1700 kinderen. Zij liggen mogelijk onder het puin van verwoeste gebouwen, meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Het Palestijnse Rode Kruis, de Rode Halve Maan, meldt dat zij dagelijks honderden telefoontjes ontvangen van mensen in Gaza over hun familieleden die nog onder het puin liggen.

Israëlische buitenlandminster: 'Druk op staakt-het-vuren niet hoog, maar neemt wel toe'

De Israëlische minister van Buitenlandse Zeken, Eli Cohen, vindt dat de internationale druk op Israël om in te stemmen met een staakt-het-vuren nu nog meevalt. Hij verwacht wel dat die groter wordt. Hij schat in dat Israël nog twee tot drie weken heeft voordat de internationale druk de legitimiteit van de Israëlische operatie ondermijnt, aldus de minister in de Israëlische krant Haaretz.

"Vanuit politiek oogpunt erkennen we dat Israël onder druk staat. De druk is niet heel hoog, maar neemt wel toe."

Cohen voegt toe dat buitenlandministers met wie hij spreekt de nadruk leggen op de humanitaire situatie in Gaza en dat de schok na de terroristische aanval van Hamas is afgenomen. "Er zijn ook ministers die achter de schermen vragen om een staakt-het-vuren."

Minister: Nederland bereid om kinderen uit Gaza op te vangen

Demissionair minister Ernst Kuipers zegt op X dat Nederland bereid is om gewonde en zieke kinderen uit Gaza op te vangen, "als hier een verzoek voor ligt". "In een dergelijk geval zoeken we middels het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding naar ziekenhuisbedden voor deze kinderen. Kuipers voegt toe dat een dergelijk verzoek er nu nog niet ligt, maar dat Nederland klaarstaat om te helpen.

Kuipers zegt ook dat zijn ministerie extra hulp heeft geboden aan Egypte voor het leveren van medische middelen. Het gaat onder andere om materialen voor traumachirurgie. "Het meeste waarom is gevraagd, heeft de Nederlandse overheid niet zelf op voorraad. VWS kijkt nu, zowel nationaal als ook in Europees verband, hoe we kunnen zorgen dat die middelen beschikbaar komen."

Nog eens vier Nederlanders verlaten Gazastrook

Nog eens vier mensen met de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebben de Gazastrook verlaten. Ze zijn in Egypte opgevangen, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Buitenlandminister Bruins Slot zegt dat er gewerkt wordt om ze naar Nederland te kunnen halen "na deze traumatische ervaring". Het ministerie laat weten dat medewerkers van de Nederlandse ambassade in Caïro de gevluchte personen zullen opvangen. Daar krijgen ze eventueel medische hulp en psychologische bijstand. Het is nog onduidelijk wanneer ze naar Nederland kunnen gaan.

Het ministerie meldt dat er nu nog veertien Nederlanders in Gaza zijn.

Journalisten Zuid-Libanon getroffen door explosie

Een groep journalisten is getroffen door een explosie tijdens een perstour in Zuid-Libanon. De groep bestond vooral uit Libanese journalisten. Een van hen deed voor de Libanese zender MTV News live verslag toen er een explosie plaatsvond. Nieuwszender Al Jazeera meldt dat een fotograaf van hen lichtgewond is geraakt.

Sinds het begin van de oorlog is het onrustig in het grensgebied tussen Libanon en Israël. Hezbollah vuurt geregeld antitankraketten en mortiergranaten af op Israël, waarop Israël reageert met raketaanvallen. Veel burgers zijn het gebied ontvlucht. Tot nu toe is het niet tot grootschalige aanvallen gekomen, maar de vrees bestaat dat het conflict daar kan escaleren. Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah, zei zaterdag voorlopig de wapens niet neer te leggen. Premier Netanyahu waarschuwt Hezbollah dat het "met vuur speelt" als het de aanvallen uitbreidt.

Een Israëlisch energiebedrijf zei vandaag dat een van zijn werknemers is omgekomen door antitankvuur uit Libanon.

Israël: '21 terroristen gedood die vanuit ziekenhuis Gaza schoten'

Het Israëlische leger zegt 21 "terroristen" te hebben gedood die op Israëliërs zouden hebben geschoten vanuit het Al Qudsziekenhuis in de Gazastrook. Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz. De strijders zouden zich bij de ingang van het ziekenhuis tussen burgers hebben verscholen toen ze het vuur openden en granaten afschoten.

Het Israëlische leger zegt dat er geen gewonden zijn gevallen aan hun kant, maar dat wel een tank beschadigd is geraakt.

Het Palestijnse Rode Kruis zegt dat Israëlische militaire voertuigen het ziekenhuis nog altijd omsingelen, waardoor patiënten en mensen die daar hun toevlucht zoeken gevangen zitten. Volgens de organisatie hebben zij geen voedsel, water of stroom.

De Israëliërs zeggen al lang dat Hamas de ziekenhuizen in Gaza gebruikt om zich schuil te houden. Al een paar dagen vinden er gevechten plaats in de buurt van het Al Quds- en het Al Shifaziekenhuis. In beide belangrijke ziekenhuizen is de stroom inmiddels uitgevallen doordat de brandstof op is.

Kinderen met spoed naar het ziekenhuis na nieuwe aanval op Khan Younis

In het zuiden van Gaza zijn kinderen vandaag met spoed naar het Nasser-ziekenhuis gebracht. Dat gebeurde na een bombardement van het Israëlische leger op huizen in Khan Younis.

Kinderen met spoed naar het ziekenhuis na nieuwe aanval op Khan Younis

Interne memo Buitenlandse Zaken VS beticht Biden van 'verspreiden van verkeerde informatie'

Medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigen president Biden van het "verspreiden van verkeerde informatie" over de oorlog tussen Israël en Hamas. Daarnaast beweren ze dat Israël "oorlogsmisdaden" begaat in Gaza. Dat blijkt uit een kopie van een interne memo die de Amerikaanse nieuwswebsite Axios in handen heeft. In de memo van vijf pagina's, die ondertekend zou zijn door 100 medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Amerikaanse hulporganisatie USAID, wordt er bij hoge Amerikaanse functionarissen op aangedrongen het beleid tegenover Israël te heroverwegen en een staakt-het-vuren te eisen in Gaza.

De memo zou zijn opgesteld door een jonge diplomaat die eerder Biden op sociale media beschuldigde van "medeplichtigheid aan genocide", schrijft Axios. In de memo staat ook dat "we de (Amerikaanse regering) ten zeerste aanbevelen om te pleiten voor de vrijlating van gijzelaars door zowel Hamas als (Israël)" daarbij verwijzend naar de "duizenden" Palestijnen die in Israël worden vastgehouden. De memo, die op 3 november aan het beleidsbureau van het ministerie van Buitenlandse Zaken werd verstuurd, begint met het noteren van de "recente wreedheden begaan door Hamas op 7 oktober" een verwijzing naar de terreuraanval van Hamas op Israël, waarbij 1200 mensen omkwamen.

Toch wordt voornamelijk de tegenaanval van Israël op Hamas in Gaza besproken. Biden heeft de reactie van Israël gesteund en tegelijkertijd zijn bezorgdheid geuit over humanitaire kwesties in Gaza. Maar de ondertekenaars van de memo zeggen dat Biden een hardere lijn moet volgen tegen Israël. Deze acties "vormen allemaal oorlogsmisdaden en/of misdaden tegen de menselijkheid volgens het internationaal recht", beweert de memo. "Toch zijn we er niet in geslaagd onze houding ten opzichte van Israël opnieuw te beoordelen. We hebben onze onwrikbare militaire hulp aan de (Israëlische regering) verdubbeld zonder duidelijke of uitvoerbare rode lijnen."

EU wil 'substantiële pauzes' in de Gazastrook

De Europese Commissie wil dat Israël "substantiële" pauzes inlast in de strijd tegen Hamas in de Gazastrook. Israël zelf zegt dat het regelmatig ruimte maakt voor de aanvoer van hulpgoederen en de evacuatie van Palestijnen, maar dat is volgens de Europese Commissaris Rampenbestrijding niet genoeg.

Om hulpgoederen te kunnen uitdelen "moeten dringend humanitaire pauzes worden aangeduid en gerespecteerd", zei Eurocommissaris Janez Lenarcic voor overleg met de buitenlandministers van de EU-landen.

Er wordt door de Europese Unie gewerkt aan een aanvoerroute voor hulp over de Middellandse Zee vanuit Cyprus. Vooralsnog komt die er nog niet vanwege "logistiek problemen" verklaarde Lenarcic. Gaza heeft niet de faciliteiten om schepen aan te laten meren.

Dodental

Sinds de oorlog begin oktober uitbrak zijn er meer dan 11.000 Palestijnen om het leven gekomen. Dat meldt OCHA, de organisatie van de Verenigde Naties die zich met humanitaire zaken bezighoudt. OCHA baseert zich op cijfers van het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Die aantallen kunnen niet worden geverifieerd, maar hulporganisaties en experts noemen de cijfers betrouwbaar .

Het Israëlische leger meldde vandaag dat er nog twee militairen zijn omgekomen bij de grondgevechten tegen Hamas. Het aantal dode Israëlische militairen staat sinds het begin van het grondoffensief op 44. Bij de grootschalige terreuraanval van Hamas op 7 oktober kwamen zo'n 1200 Israëliërs om het leven. Het was de grootste aanval op Israëlisch grondgebied in vijftig jaar.

Erbarmelijke omstandigheden voor vluchtende Palestijnen

De omstandigheden waaronder evacués van het noorden naar het zuiden van Gaza reizen zijn "precair en onveilig", zegt het Rode Kruis . Volgens de organisatie lopen mensen tientallen kilometers langs dode lichamen, zonder basisbehoeften als voedsel en water.

Onder deze omstandigheden reizen Palestijnse evacués door Gaza

Rode Halve Maan: gevechten rond al-Quds-ziekenhuis

Bij het op een na grootste ziekenhuis van Gaza-Stad, al-Quds, vinden hevige gevechten plaats. Daardoor is het evacueren van duizenden patiënten momenteel gestopt, zegt de Palestijnse Rode Halve Maan. Volgens de hulporganisatie, die het ziekenhuis beheert, zijn er in de omgeving hevige explosies te horen.

Zaterdag meldde de hulporganisatie al dat Israëlische tanks het ziekenhuis tot op 20 meter waren genaderd. Een dag later zei de Rode Halve Maan dat het ziekenhuis, net als het al-Shifa-ziekenhuis, niet langer operationeel is.

Minuut stilte bij VN voor omgekomen medewerkers

Op het Europese hoofdkantoor van de Verenigde Naties is een minuut stilte gehouden voor de 101 omgekomen hulpverleners van de Palestijnse VN-hulporganisatie (UNRWA). Op verschillende VN-locaties hangt de vlag halfstok.

"Dit is het hoogste aantal hulpverleners dat in de geschiedenis van deze organisatie in zo'n korte tijd is omgekomen", zegt Tatiana Valovaya, directeur-generaal van het hoofdkantoor in Genève. "We zijn hier vandaag bijeengekomen om respect te betuigen aan onze moedige collega's die hun leven hebben opgeofferd terwijl ze dienden onder de vlag van de Verenigde Naties. (...) We staan voor uitdagende tijden, maar de VN is relevanter dan ooit."

Volgens UNRWA werden sommige hulpverleners gedood terwijl ze in de rij stonden voor brood en anderen toen ze samen met hun families thuis waren. Het waren onder meer leraren, schooldirecteuren, artsen en een psycholoog.

De vlag hangt halfstok bij het Europese hoofdkantoor van de VN in Genève

Ziekenhuisdirecteur: nog 650 patiënten in al-Shifa

Volgens persbureau AP hebben duizenden mensen het complex van het al-Shifa-ziekenhuis de afgelopen dagen verlaten. Zo'n 650 patiënten en 500 artsen en verpleegkundigen zouden zich samen met nog zo'n 2500 gevluchte Palestijnen in het ziekenhuis bevinden, meldt de ziekenhuisdirecteur aan het persbureau. Dat is meer dan de WHO vannacht meldde .

Afgelopen weekend begaf de noodgenerator van het grootste ziekenhuis van Gaza-Stad het. Sinds zaterdag zit het ziekenhuis daarom zonder stroom en is er een groot tekort aan voedsel en water. Daarop zouden volgens AP meer dan 10.000 mensen die hun toevlucht tot het ziekenhuis hadden gezocht, zijn vertrokken.

Israël zei eerder dat het een veilige corridor zou bieden aan mensen om naar het zuiden te vertrekken. Gisteren kondigde het Israëlische leger aan te zullen helpen met het evacueren van baby's uit het ziekenhuis. Ook zouden Israëlische soldaten jerrycans met brandstof vlak bij het ziekenhuis hebben gezet. Maar volgens premier Netanyahu heeft Hamas geweigerd om de brandstof toe te laten tot het al-Shifa-ziekenhuis.

Hamas heeft volgens Israël een hoofdkwartier onder het ziekenhuis in Gaza-Stad, wat Hamas ontkent. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook, dat onder controle staat van Hamas, stelt dat er bij het complex constant zware vuurgevechten zijn. Op een veilige manier het ziekenhuis ontvluchten, kan daardoor niet. Een woordvoerder van het ministerie zegt vanuit het ziekenhuis tegen persbureau Reuters dat er een Israëlische tank voor de ingang staat.

Volgens de woordvoerder heeft het ziekenhuis niet genoeg aan de 300 liter brandstof. Hij wil dat het Rode Kruis, of een andere internationale hulporganisatie, duizenden liters gaat leveren.

'Artsen moeten zware keuzes maken'

Een patiënt wordt gehecht in het Indonesië ziekenhuis bij Gaza-Stad (12 november)

Correspondent Nasrah Habiballah vanuit Tel Aviv over de situatie in Gaza:

"Het al-Shifa-ziekenhuis is het grootste ziekenhuis in Gaza en daarmee ook een heel belangrijk ziekenhuis. Volgens het Israëlische leger is het ook de plek waar Hamas in bunkers en tunnels zijn hoofdkwartier heeft en waar ze gijzelaars vasthouden, dat maakt het volgens Israël een belangrijk doel. Tegelijkertijd zitten daar nog naar schatting 2000 mensen vast, zowel patiënten als artsen en mensen die daarnaartoe zijn gevlucht in de hoop dat ze daar wel veilig zouden zitten.

Rond het ziekenhuis zou nog steeds gevochten worden tussen het Israëlische leger en Hamas. Het is heel gevaarlijk het ziekenhuis uit te gaan en binnen is zo goed als alles op. Er is een groot tekort aan stroom en het voedsel en water raken op. We spraken een verpleegkundige uit het ziekenhuis die ons vertelde dat door het gebrek aan elektriciteit apparaten zijn uitgevallen en patiënten zijn overleden. Hij vertelde dat couveuses niet meer werken.

Volgens het door Hamas gecontroleerde Palestijnse ministerie van Gezondheid functioneren 21 van de 35 ziekenhuizen in Gaza niet meer. En de ziekenhuizen die het wel doen, hebben te maken met grote tekorten. Artsen moeten daarom zware keuzes maken."

'Generator draait nog geen halfuur op 300 liter'

Met de door het Israëlische leger aangeboden 300 liter brandstof voor het al-Shifa-ziekenhuis in het noorden van Gaza, draait de generator "nog geen halfuur". Dat heeft de hoofdchirurg van het ziekenhuis, Marwan Abu Saada, gezegd tegen de BBC .

Volgens Abu Saada heeft het ziekenhuis 24.000 liter brandstof per dag nodig om de generatoren te laten draaien en zeker 9000 tot 10.000 liter per dag om in ieder geval één te laten draaien. De intensive care en de chirurgie-afdeling draaien volgens Abu Saada nu op zonne-energie.

Zaterdag viel de laatste generator van het al-Shifa-ziekenhuis uit. Een dag later bood het Israëlische leger 300 liter brandstof aan.

Op deze beelden van het leger zou te zien zijn dat militairen jerrycans vlak bij het ziekenhuis neerzetten:

Israël deelt beeld van militairen die brandstof naar ziekenhuis zouden brengen

De directeur van het ziekenhuis bevestigde tegenover nieuwszender Al Jazeera dat er brandstof is aangeboden. Onduidelijk is nog of de brandstof daadwerkelijk is aangekomen in het ziekenhuis.

Ondertussen worden er gesprekken gevoerd over het evacueren van patiënten uit het ziekenhuis. Het Israëlische leger heeft gezegd te willen helpen met het evacueren van baby's.

Nieuwsuur over scenario's voor na de oorlog

Is er vrede mogelijk tussen Israël en Hamas? En wat zijn de mogelijke toekomstscenario's? Nieuwsuur besprak het met de Palestijn Jonathan Kuttab en de Israëliër Gilead Sher, die allebei betrokken waren bij eerdere vredesonderhandelingen.

"Als je een conflict niet probeert op te lossen als de situatie op zijn ergst is, blijft het probleem terugkeren", zegt Sher. "We moeten een manier vinden om samen te leven. En dat lukt niet als je de Arabieren wilt domineren, onderdrukken wegvagen en etnisch zuiveren. Dan komt er nooit vrede", vult Kuttab aan.

Lees verder in het artikel hieronder:

WHO: nog meer dan 2000 mensen in al-Shifa-ziekenhuis

Er zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog meer dan 2000 mensen die onder "verschrikkelijke omstandigheden" leven in het al-Shifa-ziekenhuis, het grootste ziekenhuis in Gaza. Onder hen zijn waarschijnlijk meer dan 600 patiënten en bijna 1500 ontheemden, meldt de WHO op basis van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid dat wordt gecontroleerd door Hamas.

De WHO had de situatie in de kliniek met ongeveer 700 bedden eerder al benoemd. Door de gevechten in de directe omgeving en een gebrek aan brandstof is medische zorg nauwelijks meer mogelijk. Tientallen kinderen verkeren in kritieke toestand en kunnen elk moment overlijden, waarschuwde de WHO.

Israël heeft naar eigen zeggen zo'n 300 liter brandstof aangeboden aan het al-Shifa-ziekenhuis, maar volgens het leger houdt Hamas de levering tegen. Hamas heeft dat ontkend.

Rode Kruis: omstandigheden evacués in Gaza 'precair en onveilig'

De omstandigheden waaronder evacués van het noorden naar het zuiden van de Gazastrook reizen zijn "precair en onveilig", zegt het Rode Kruis in een verklaring. "Mannen, vrouwen en kinderen lopen zwaaiend met witte vlaggen tientallen kilometers langs dode lichamen die op straat liggen en hebben geen basisbehoeften als voedsel en water", aldus de organisatie.

De situatie loopt snel uit op een humanitaire ramp, aldus het Rode Kruis. "Het zuidelijke gebied is niet uitgerust om het enorme aantal mensen op te vangen dat arriveert met niets anders dan de kleding die ze dragen, en de hoeveelheid humanitaire hulp die binnenkomt schiet ernstig tekort."

Mensen wachten bij de grensovergang in Rafah

Israëlisch voetbalelftal speelt voor het eerst sinds uitbreken oorlog

Het nationale team van Israël is zondag voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas in actie gekomen. De uitgestelde EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kosovo in Pristina stond aanvankelijk op 15 oktober op het programma, acht dagen na de aanval van Hamas op Israël. Vooraf was door pro-Palestijnen opgeroepen aan Kosovo, waar de overgrote meerderheid van de inwoners moslim is, om de wedstrijd te boycotten. Dat gebeurde niet, wel waren er strenge veiligheidsmaatregelen genomen.

Amnesty: geloofwaardigheid EU op het spel door verdeeldheid over oorlog

Amnesty International dringt er bij EU-leiders op aan om alle partijen in de oorlog tussen Israël en Hamas op te roepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Volgens de mensenrechtenorganisatie is de EU er tot op heden "nauwelijks in geslaagd om tot een gezamenlijk standpunt te komen dat in overeenstemming is met het internationaal recht, of om ronduit op te roepen tot een staakt-het-vuren".

Lidstaten als Ierland, België en Spanje riepen eerder op tot een bestand, maar volgens Amnesty hebben Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland de EU ervan weerhouden daar collectief toe op te roepen. Dat doet volgens Amnesty afbreuk aan de geloofwaardigheid van de EU. "De EU beweert een voorvechter te zijn van mensenrechten en internationaal recht. Maar in de ogen van mensen over de hele wereld heeft diezelfde EU nu een serieuze geloofwaardigheidscrisis."

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU komen vandaag bijeen in Brussel om de oorlog te bespreken. "De Europese ministers moeten alle partijen oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren", zegt Eve Geddie van Amnesty International. "Als de gevechten stoppen, kan dit het leven van duizenden burgers redden en de neerwaartse spiraal van deze humanitaire en mensenrechtencatastrofe stoppen."

Welkom

We gaan verder in dit liveblog. Wil je teruglezen wat er gisteren gebeurde? Klik dan hier .