Teleurstelling bij Israël, rechts aanvoerder Eran Zahavi (r)

Israël voetbalt voor het eerst sinds uitbreken oorlog weer: nederlaag in Kosovo

Het nationale team van Israël is zondag voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas in actie gekomen. Het uitgestelde EK-kwalificatieduel met Kosovo werd in Pristina met 1-0 verloren. Milot Rashica maakte het enige doelpunt.

De wedstrijd stond aanvankelijk op 15 oktober op het programma, acht dagen na de aanval van Hamas op Israël. Vooraf was door pro-Palestijnen opgeroepen aan Kosovo, waar de overgrote meerderheid van de inwoners moslim is, om de wedstrijd te boycotten. Dat gebeurde niet, wel waren er strenge veiligheidsmaatregelen genomen.

Uitgefloten

Na een rumoerige start, waarbij het Israëlische team bij het volkslied werd uitgefloten, verliep de wedstrijd zonder incidenten. De bezoekers kregen via Dor Peretz en Eran Zahavi kansen, maar Rashica maakte in de 41ste minuut het enige doelpunt voor Kosovo. De Israëliër Roy Revivo kreeg in blessuretijd zijn tweede gele kaart.

Door de nederlaag deed Israël slechte zaken in EK-kwalificatiegroep I. Met elf punten uit zeven wedstrijden staat Israël derde, achter Roemenië (8-16) en Zwitserland (7-15) en nog net voor Kosovo (8-10). In Hongarije speelt Israël op 15 november 'thuis' tegen Zwitserland en op 18 november tegen koploper Roemenië.

Israëlisch elftal onder zware beveiliging in Kosovo: 'We willen volk beetje plezier geven'