Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

VS en Rusland vetoën elkaars resolutie in V-raad• Netanyahu: ik zal verantwoording afleggen

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

VS en Rusland vetoën elkaars resolutie in VN-Veiligheidsraad

De VS en Rusland hebben elkaars VN-resolutie voor hulp aan de Palestijnen in Gaza met een veto geblokkeerd. Beide resoluties moesten bevoorrading mogelijk maken met water, voedsel en medische goederen.

De VS riep op tot het inlassen van gevechtspauzes om het leveren van noodhulp mogelijk te maken. Behalve Rusland stemden ook China en de Verenigde Arabische Emiraten tegen het voorstel, vermoedelijk omdat daarin ook naar het recht van zelfverdediging werd verwezen, in dit geval van Israël.

Rusland wil dat de partijen voor hetzelfde doel een staakt-het-vuren overeenkomen. Dat lijkt verder te gaan dan een of meer gevechtspauzes. Dit voorstel kreeg te weinig stemmen en werd bovendien door de VS en het Verenigd Koninkrijk gevetood. Vermoedelijk speelde ook een rol dat volgens dit voorstel de evacuatie van inwoners naar het zuidelijk deel van Gaza wordt teruggedraaid. Als dat gebeurt, bemoeilijkt dat het uitschakelen van Hamas-strijders door Israël in het noordelijk deel.

Sander van Hoorn bezoekt Sderot: 'Wat is proportioneel?'

Sander van Hoorn bezoekt Sderot; een van de plaatsen waar Hamas op 7 oktober een bloedbad aanrichtte. Voor de inwoners en ook voor een Israëlische oud-generaal is wat Israël nu in Gaza aanricht proportioneel. "Hamas moet vernietigd worden", zegt oud-generaal Eiland. "Wat de gevolgen ook zijn en hoelang het ook duurt."

Terug naar Sderot, een van de plekken waar Hamas binnenviel

NOS'ers Habiballah en Van Hoorn beantwoordden vragen van volgers

Correspondent Nasrah Habiballah en verslaggever Sander van Hoorn beantwoordden vragen die volgers van het NOS-Instagramaccount stelden over de oorlog tussen Israël en Hamas.

Q&A: vragen over de oorlog tussen Israël en Hamas beantwoord

'Meer dan de helft van de gijzelaars heeft buitenlandse nationaliteit'

De Israëlische regering zegt dat meer dan de helft van de naar schatting 220 mensen die op 7 oktober door Hamas naar de Gazastrook zijn ontvoerd, een niet-Israëlisch paspoort hebben.

138 daarvan zijn staatsburger van 25 andere landen dan Israël. 54 daarvan komen uit Thailand. De anderen komen onder meer uit Argentinië (15), Duitsland (12), de VS (12), Frankrijk (6) en Rusland (6). Over Ofir Engel, die vorige week in een spoedprocedure een Nederlandse nationaliteit kreeg, is niets gezegd.

Bij de terreuraanslagen van Hamas zijn 1400 mensen gedood, vooral Israëliërs maar ook honderden mensen met een buitenlands paspoort, al dan niet naast een Israëlisch paspoort.

Netanyahu: ik zal verantwoording afleggen over 7 oktober

De Israëlische premier Netanyahu zegt dat ook hij verantwoording af zal leggen voor wat er op 7 oktober is gebeurd, de dag waarop Hamas een bloedbad aanrichtte in Israël. Het is volgens Israëlische media de eerste keer dat de premier ingaat op de vraag in hoeverre hij verantwoordelijkheid draagt voor de fouten die in de aanloop naar de terreuraanslagen zijn gemaakt.

Eerst moet de oorlog tegen Hamas worden gewonnen, benadrukte Netanyahu in zijn tv-toespraak. Daarna zal "iedereen verantwoording afleggen, ook ik."

Premier Netanyahu geeft geen duidelijkheid over het moment van het offensief

Netanyahu laat in tv-toespraak in het midden wanneer offensief begint

Israël bereidt zich voor om Gaza binnen te vallen, maar premier Netanyahu zegt niet wanneer het grondoffensief gaat beginnen. Hoe minder details ik geef over de plannen, hoe beter dat is voor het leger, zei Netanyahu in een tv-toespraak.

Hij ging niet in op eerdere berichten vandaag dat het offensief zou zijn uitgesteld op verzoek van de VS. Anonieme bronnen binnen de Israëlische en Amerikaanse regering melden aan The Wall Street Journal dat de VS eerst meer luchtafweergeschut wil hebben in de regio.

"We bereiden ons voor op een grondoffensief. Ik zeg niet wanneer, hoe, of hoeveel", zei de premier. "We hebben al duizenden terroristen gedood en het is nog maar het begin."

Journalist Al Jazeera verliest vrouw, dochter en zoon bij luchtaanval

Al Jazeera zegt dat een vrouw, dochter en zoon van een Palestijnse journalist van de nieuwszender bij een Israëlische luchtaanval zijn omgekomen. Wael Dahdouh is al jaren het gezicht van Al Jazeera in Gaza. Hij hoorde het nieuws terwijl hij aan het werk was. Op beelden op X is te zien hoe hij wordt weggeleid en daarna zijn familieleden identificeert.

Frankrijk stuurt marineschip naar Gaza voor medische hulp

Frankrijk stuurt een marineschip naar de Gazastrook dat daar medische hulp moet gaan bieden. President Macron zei bij een bezoek aan Caïro dat dit schip "ziekenhuizen in Gaza gaat helpen". Frankrijk is voor zover bekend het eerste land dat de inwoners van de Gazastrook zo te hulp wil komen. Hulp over land komt mondjesmaat het gebied binnen.

Volgens Franse media gaat het om het schip de Tonnerre. Dat zou inmiddels uit Toulon onderweg zijn naar Gaza. Het schip heeft 69 bedden aan boord en een platform waarop helikopters kunnen landen. Morgen vertrekt een Frans vliegtuig met medische hulpgoederen. "Later volgen er meer", zei Macron.

Macron verweerde zich in Caïro tegen kritiek van onder meer de koningin van Jordanië dat het Westen met twee maten meet en het Palestijnse leed niet serieus neemt. "Alle levens zijn evenveel waard, alle slachtoffers verdienen ons mededogen", aldus de president.

Een bemanningslid op het dek van de Tonnerre bij een oefening bij Corsica in 2021

Dode en gewonden door bom of raket in buurt van school Rafah

De VN-hulporganisatie UNRWA zegt dat in Rafah een bom of raket is neergekomen in de buurt van een school waarin 4600 Palestijnen onderdak hadden gevonden. Zeker één persoon is daarbij omgekomen en zeker 44 mensen raakten gewond, meldt UNRWA.

Rafah ligt in het zuiden van de Gazastrook. Israël droeg inwoners van het noorden van de Gazastrook op om voor hun eigen veiligheid naar het zuidelijk deel te vertrekken, maar ook daar zijn ze niet veilig.

Dat geldt ook voor UNWRA-medewerkers. Enkele tientallen hulpverleners zijn de afgelopen weken omgekomen. De afgelopen 24 uur waren dat er drie.

'Israël stelt grondoffensief Gaza uit in afwachting van Amerikaanse luchtafweersystemen'

Israël heeft ingestemd met een verzoek van de Verenigde Staten om een grondoffensief voorlopig uit te stellen, in ieder geval voor de komende dagen. Dat meldt de The Wall Street Journal op basis van bronnen binnen de Amerikaanse en Israëlische autoriteiten. De VS wil eerst luchtafweergeschut gereedmaken in Israël om de eigen Amerikaanse troepen in de regio te beschermen.

Volgens The Wall Street Journal is het Pentagon druk bezig met het versturen van een tiental luchtafweersystemen voor Amerikaanse troepen in Irak, Syrië, Koeweit, Jordanië, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten om die te beschermen tegen aanvallen. Amerikaanse functionarissen zouden de Israëliërs ervan hebben overtuigd te wachten met het grondoffensief totdat deze wapens gebruiksklaar zijn. Volgens de krant zou dat later deze week zijn.

De vele Israëlische gijzelaars die nog worden vastgehouden in Israël zou ook een reden zijn voor Israël om het grondoffensief uit te stellen.

'From the river to the sea'-leus is geweldsoproep, vindt Kamermeerderheid

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft uitgesproken dat de leus 'From the river to the sea, Palestine will be free' een oproep tot geweld is. Partijen vinden dat de uitspraak de vernietiging van Israël propageert.

Naast JA21, die de motie indiende, stemden ook VVD, PVV, CDA, ChristenUnie, SGP, BBB, Omtzigt en Groep Van Haga voor de motie. Die werd ingediend tijdens het debat met demissionair premier Rutte over de oorlog tussen Hamas en Israël.

VN-baas Guterres is 'geschokt' door 'verkeerde interpretatie van zijn woorden'

VN-chef Guterres weerspreekt beschuldigingen dat hij de terroristische aanvallen van Hamas heeft goedgepraat . Volgens hem is het tegenovergestelde waar. "Ik ben geschokt door deze verkeerde weergave van mijn woorden", aldus de secretaris-generaal.

Guterres zei gisteren dat de aanval van Hamas "niet in een vacuüm" had plaatsgevonden en dat hij zich ernstige zorgen maakte over de "duidelijke schendingen van het internationale humanitaire recht die we zien in Gaza". Ook zei hij dat Palestijnen lijden onder "56 jaar van verstikkende bezetting".

Die uitspraken schoten bij Israëliërs in het verkeerde keelgat. De krant The Times of Israel schreef vanochtend dat Israël visa gaat weigeren aan VN-functionarissen. Martin Griffiths, de VN-chef voor noodhulp, zou al een visum zijn geweigerd.

VN-chef Guterres bezocht afgelopen vrijdag de grensovergang tussen Gaza en Egypte

Hamas vuurt raket af op Zuid-Israëlische badplaats Eilat

Hamas zegt een raket te hebben afgevuurd op de Israëlische stad Eilat. De badplaats ligt op zo'n 220 kilometer afstand van de Gazastrook, in het uiterste zuiden van Israël aan de grens met Jordanië en Egypte. Voor zover bekend heeft Hamas tijdens deze oorlog niet eerder een raket afgevuurd die zo ver buiten Gaza terecht is gekomen.

De Israëlische autoriteiten bevestigen dat er een langeafstandsraket op de omgeving van Eilat is afgevuurd, meldt The Times of Israel. De raket zou op een open plek zijn neergekomen zonder schade aan te richten.

Eilat is een populaire bestemming voor toeristen.

IMF waarschuwt voor economische gevolgen van oorlog

De dagelijks bestuurder van het Internationaal Monetair Fonds, Kristalina Georgieva, waarschuwt dat de oorlog nu al een impact heeft op de economie in het Midden-Oosten en dat die op langere termijn de economie echt kan schaden. Dat zei ze tijdens een conferentie in Saudi-Arabië.

Volgens Georgieva is het IMF allereerst bezorgd over het tragische verlies aan mensenlevens, maar ook over de "vernietiging en vermindering van economische activiteit". Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen die niet naar school kunnen en de impact op het toerisme.

Koning Jordanië tegen Macron: zet Israël onder druk om oorlog te stoppen

De Jordaanse koning Abdullah heeft tegen de Franse president Macron gezegd dat het beëindigen van de oorlog een "dringende noodzaak" is. Ook vindt hij dat de internationale gemeenschap Israël onder druk moet zetten om te stoppen met bombarderen, burgers te beschermen en een einde te maken aan de blokkade van Gaza.

Gisteren sprak Macron onder meer ook de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas.

Abdullah en Macron ontmoetten elkaar vandaag in de Jordaanse hoofdstad Amman:

NYT: raket op videobeelden viel niet op ziekenhuis Gaza

The New York Times meldt op basis van een eigen analyse dat een raket die op videobeelden is te zien niet terechtgekomen kan zijn op het Al-Ahli-ziekenhuis in Gaza-Stad. Door een explosie bij dat ziekenhuis vielen vorige week dinsdag volgens Palestijnse bronnen honderden doden en gewonden.

Israëlische autoriteiten zeggen dat het niet om een Israëlische luchtaanval ging, maar om een afzwaaier: een raket van Islamitische Jihad, die per ongeluk op het ziekenhuis terecht was gekomen. Ze baseren zich daarbij op videobeelden uit een livestream van een camera van nieuwszender al-Jazeera, waarop te zien is hoe er iets misgaat met een projectiel in de lucht, gevolgd door een explosie bij het ziekenhuis.

Maar een gedetailleerde visuele analyse van de beelden laat iets anders zien, schrijft The New York Times. De krant vergeleek de video met andere beelden die op hetzelfde moment vanaf andere plaatsen zijn gemaakt. Volgens de Times is de raket die in de video is te zien "hoogstwaarschijnlijk niet wat de explosie in het ziekenhuis veroorzaakte."

"Hij ontplofte in de lucht, zo'n twee mijl (3,2 kilometer) verderop, en staat los van de gevechten die zich die nacht rond de grens tussen Israël en Gaza afspeelden."

De krant benadrukt dat uit de analyse niet is af te leiden waardoor de explosie in het ziekenhuis wel is veroorzaakt of wie er verantwoordelijk voor was, en dat de stelling dat het een falende Palestijnse raket betrof nog steeds aannemelijk is.

Los van deze analyse meldt de onderzoeksredactie van de krant dat drie dagen voor de dodelijke inslag een 155 millimeter-granaat op hetzelfde ziekenhuis was afgevuurd. Volgens de onderzoekers worden dat soort granaten doorgaans niet door Palestijnse milities gebruikt, en wel door het Israëlische leger. Op beelden zou de schade zijn te zien die het explosief aanrichtte en een restant van de granaat. Het ziekenhuis meldde vorige week dat het voor de aanval op 14 oktober was gewaarschuwd door het Israëlische leger.

Erdogan haalt uit naar Israël

De Turkse president Erdogan heeft zich in een toespraak voor parlementariërs van zijn eigen partij kritisch uitgelaten over Israël. Ook zei hij dat hij vindt dat Hamas geen terroristische organisatie is. Volgens Israël, de VS en de EU is dat wel zo. In de ogen van Erdogan is het een "vrijheidsgroep die strijdt om zijn land te verdedigen". En Israël moet stoppen met de "nederzettingenterreur" in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever en elders, aldus de president.

Hij riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en riep wereldmachten op om druk op Israël uit te oefenen om te stoppen met de aanvallen op Gaza, maar, zei hij, ook de aanvallen op Israël moeten stoppen. Hij pleit voor een internationale vredesconferentie. Erdogan riep ook Palestijnse organisaties op om zich te verenigen voor een twee-statenoplossing en moslimlanden om zich in te zetten voor een duurzame vrede.

Hij stelde verder dat in Gaza een humanitaire corridor open moet blijven voor noodhulp en pleitte voor "een snelle gevangenenruil".

Video: Qatar speelt sleutelrol bij onderhandelingen over gijzelaars

Golfstaat Qatar speelt een prominente rol bij de pogingen om de door Hamas gegijzelde mensen vrij te krijgen. Maar hoe ongemakkelijk is die rol?

Qatar speelt een sleutelrol bij onderhandelingen over gijzelaars

Ontmoeting leiders Hezbollah, Hamas en Islamitische Jihad

Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah, heeft een ontmoeting gehad met leiders van Hamas en Islamitische Jihad. De drie groeperingen zijn de belangrijkste tegenstanders van Israël in de oorlog. Het gesprek was in Beirut, maar wanneer en waar precies is niet duidelijk.

Na de ontmoeting volgde een korte verklaring op een tv-kanaal van Hezbollah, waarin werd gemeld dat de drie de volgende stappen "op dit gevoelige moment" hebben besproken. Het doel, aldus de verklaring, "is een echte overwinning voor het verzet in Gaza en Palestina" en het stoppen van de Israëlische "verraderlijke en brutale agressie tegen ons onderdrukte en standvastige volk in Gaza en op de Westoever".

Ontmoeting leider Hezbollah met Hamas en de Islamitische Jihad

VN: ontheemde Palestijnen slapen op straat in Gaza

Palestijnen die vanwege de Israëlische luchtaanvallen zijn geëvacueerd of gevlucht kunnen niet allemaal terecht in de opvangplaatsen van de UNWRA, meldt de VN-hulporganisatie op X. Er worden nu vier keer zoveel mensen opgevangen als waar plek voor is in de vluchtelingenopvang.

In totaal verblijven er meer dan 600.000 ontheemden in 150 faciliteiten. "Veel mensen slapen op straat omdat de opvangfaciliteiten overbelast zijn."

Legerwoordvoerder Israël: geëvacueerde Gazanen kunnen na oorlog terug

Palestijnen in Gaza die zijn geëvacueerd mogen terugkeren als de oorlog is afgelopen. Dat heeft een woordvoerder van het Israëlische leger gezegd in een persconferentie.

Hij kwam ook met beschuldigingen aan het adres van Iran. Volgens het leger deelt Iran inlichtingen met Hamas en helpt het anti-Israëlische boodschappen online te verspreiden. Ook zit Iran volgens het leger achter aanvallen vanuit Jemen, Irak en Libanon door milities die worden gesteund door het regime in Teheran.

'Israël gaat VN-functionarissen visa weigeren na speech Guterres'

Israël gaat VN-functionarissen visa weigeren vanwege uitspraken van VN-topman Antonio Guterres, meldt de krant The Times of Israël. "Het is tijd om ze een lesje te leren", zegt de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan.

"Vanwege zijn uitspraken gaan we weigeren om visa te verstrekken aan vertegenwoordigers van de VN", zei Erdan volgens de nieuwssite op de radio. Martin Griffiths, de VN-chef voor noodhulp, zou al een visum zijn geweigerd.

Israël reageerde eerder al woedend op de speech van Guterres. Die zei gisteren dat de bloedige aanval van Hamas op Israël "niet in een vacuüm" was gebeurd en dat hij zich ernstig zorgen maakt over de "duidelijke schendingen van het internationale humanitaire recht dat we zien in Gaza". Ook zei hij dat Palestijnen lijden onder "onder 56 jaar van verstikkende bezetting".

De Israëlische autoriteiten verwijten de VN-chef terrorisme goed te praten. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen wil hem niet meer ontmoeten en de Israëlische VN-ambassadeur riep hem op om op te stappen. Volgens Gilad Erdan is Guterres "niet geschikt om de VN te leiden".

Universiteit Utrecht waarschuwt voor verharding debat

De Universiteit Utrecht (UU) constateert dat het debat over de oorlog tussen Israël en Hamas verhardt en roept iedereen op de universiteit daarom op om de rust en eenheid te bewaren. Het college van bestuur heeft daarover een verklaring geschreven.

Het bestuur ziet dat de situatie in het Midden-Oosten "pijn, bezorgdheid en machteloosheid" met zich meebrengt, maar benadrukt het belang van een open dialoog met compassie voor slachtoffers aan beide zijden van het conflict, zo citeert RTV Utrecht.

De universiteit wil niet dat studenten en docenten het gesprek over het conflict volledig uit de weg gaan. "We moedigen onze wetenschappers ook aan hun expertise te delen met de maatschappij, omdat ze een belangrijke rol spelen in de duiding van het voortdurende conflict."

Het college zegt veel verzoeken te hebben gekregen om steun uit te spreken voor een van beide partijen in dit conflict, maar weigert dat. "We begrijpen de oproep tot stellingname. Toch is dat niet onze rol als UU. Wij zijn een universiteit, geen politiek instituut. Als universiteit delen we de zorgen over de situatie. We hopen dat de spiraal van geweld en daarmee het menselijk leed zo snel mogelijk eindigt."

Hamas: tientallen doden bij luchtaanvallen op Gaza afgelopen nacht

Volgens Hamas zijn er vannacht tientallen doden gevallen in de Gazastrook door Israëlische luchtaanvallen. Er wordt in een verklaring gesproken over meer dan 80 doden en honderden gewonden. De afgelopen tijd is melding gemaakt van duizenden doden in de Gazastrook. Het Gezondheidsministerie in Gaza meldde gisteren meer dan 700 doden in een dag tijd, het hoogste aantal sinds 7 oktober.

De verwachting is dat het nog wel even doorgaat, zegt correspondent Nasrah Habiballah in het NOS Radio 1 Journaal. "Zelfs de Amerikaanse president Biden zei eerder deze week dat dit niet het moment is voor een staakt-het-vuren, omdat Israël nu juist door wil pakken in het raken van Hamas. Dus die bombardementen zullen doorgaan. Israël heeft ook al een paar keer aangekondigd dat het die juist verder gaat opvoeren en dat betekent ook dat de burgerbevolking van Gaza voorlopig nog niet veilig is."

Een gewonde man en kind in het ziekenhuis van Khan Younis in het zuiden van Gaza

Oxfam Novib: dreigement VN-organisatie om werk neer te leggen begrijpelijk

De VN-organisatie voor humanitaire hulp aan Palestijnen UNRWA legt het werk neer als er vandaag geen brandstof Gaza binnenkomt, werd gisteren bekend. De afgelopen dagen zijn er mondjesmaat hulpgoederen binnengebracht, maar dat is bij lange na niet genoeg. Gisteravond is er een vierde konvooi met hulpgoederen aangekomen in de Gazastrook.

Michiel Servaes van Oxfam Novib begrijpt dat de VN dit soort dreigementen gebruikt om de wereld te waarschuwen wat er gaande is in Gaza, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Wat we op dit moment zien, is echt in strijd met het internationaal recht. Dat een VN-organisatie, en hulporganisaties als Oxfam of het Rode Kruis, niet in staat zijn om hulp te geven aan een heel gebied waar meer dan twee miljoen mensen wonen. Het is ongekend. "

Servaes denkt dat de VN goed kan inschatten wanneer de brandstof echt bijna op is. "Die aankondiging van gister is wel heel dramatisch natuurlijk, want de mensen die in Gaza op de vlucht zijn geslagen, zijn afhankelijk van de hulp van de VN. Zo'n waarschuwing als zij gisteren hebben gedaan, moeten we wel heel serieus nemen."

"De afgelopen week heeft eigenlijk iedereen in Gaza zich ingespannen om alle brandstof die er nog was, soms bij benzinestations of voorraden van de VN, met voorrang aan de ziekenhuizen te geven. Daarom zie je dat er bijvoorbeeld geen elektriciteit meer is bij waterinstallaties, bakkerijen of bij mensen thuis om te koken. Het is allemaal naar de ziekenhuizen gegaan."

Eerder werd al bekend dat het brandstoftekort dramatische gevolgen heeft voor de medische zorg. Omdat Israël de elektriciteitsvoorziening heeft afgesloten, moeten ziekenhuizen stoom opwekken met generatoren.

Nu de brandstof opraakt, opereren artsen al dagen bij het licht van mobieltjes:

Geen stroom ziekenhuis Gaza: 'We moeten opereren bij het licht van mobiele telefoons'

Tweede Kamer wil humanitaire hulp Gaza, Rutte belooft maximale inzet

De Tweede Kamer stemt vandaag over de inzet van het kabinet op de Europese top van donderdag en vrijdag. Dan bespreken de regeringsleiders van de EU-landen de oorlog tussen Hamas en Israël.

In een bewogen Kamerdebat met demissionair premier Rutte, dat tot in de nacht duurde, pleitte een deel van de Kamer voor een staakt-het-vuren. Onder aanvoering van D66 en GroenLinks-PvdA willen verschillende partijen daarmee aangeven dat zij een eind willen aan elk wapengebruik tussen Israël en Hamas.

Ook dienden de partijen een motie in waarin staat dat de mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties heeft gesproken van een schending van het internationaal oorlogsrecht door Israël. De partijen willen dat er onmiddellijk brandstof en drinkwater wordt geleverd aan Gaza.

Lees verder:

Doden bij droneaanval op Westelijke Jordaanoever

Bij een droneaanval op de Westelijke Jordaanoever zijn twee Palestijnen om het leven gekomen, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan. Het Israëlische leger meldt dat Israëlische militairen bij een operatie bij het vluchtelingenkamp in Jenin onder vuur werden genomen, waarop de droneaanval is uitgevoerd. Volgens de Rode Halve Maan zijn naast de twee doden meerdere gewonden gevallen.

De drone-aanval volgde op een inval in het kamp door het Israëlische leger, zegt correspondent Nasrah Habiballah in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat doet het leger vaak omdat ze mensen willen arresteren. En vaak loopt het bij zo'n inval volledig uit de hand, omdat Palestijnen ertegen in opstand komen en het gevecht aangaan met het Israëlische leger. Dat lijkt ook nu weer te zijn gebeurd. Israël heeft toen een droneaanval uitgevoerd."

Door de aanval neemt de spanning op de Westelijke Jordaanoever mogelijk verder toe. "Na de aanval van Hamas in het zuiden in Israël lijkt ook dat geweld van kolonisten een boost te hebben gekregen, want die wilden wraak voor wat er in Israël is gebeurd. Tegelijkertijd zie je bij de Palestijnen dat zij zien wat er met de Gazanen gebeurt, alle burgerdoden die daar vallen. Je ziet dat er steeds meer woede is aan die kant en dat dat steeds verder toeneemt.

Daar komt nog bij dat Israël afgelopen week al enorm veel van die invallen heeft gedaan om mensen op te pakken. Dat gebeurde al regelmatig, maar sinds deze oorlog is begonnen nog veel meer. Volgen Palestijnse autoriteiten zijn al meer dan 1200 mensen gearresteerd in de afgelopen twee weken en zeker 90 mensen zouden zijn gedood. Volgens Israël waren die mensen gelieerd aan Hamas. Maar je kunt je voorstellen dat het de situatie op de Westoever alleen maar verder op scherp zet."

Nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever

Israëlisch leger: aanval uit zee verijdeld

Het Israëlische leger zegt dat het een poging van Hamas-terroristen om Israël via de zee te bereiken heeft verijdeld. Een groep duikers zou geprobeerd hebben om Israël via die route te infiltreren.

De marine zou de duikers hebben ontdekt en hebben gedood. Ze zouden van plan zijn geweest om via de kust de kibboets Zikim binnen te dringen. Een basis waar de duikers vanuit opereerden, zou zijn gebombardeerd. De details die het Israëlische leger heeft gedeeld over de operatie zijn nog niet onafhankelijk geverifieerd.

Hoeveel duikers bij de aanval betrokken zouden zijn geweest, is niet bekendgemaakt. Israëlische media melden vijf tot acht duikers.

Australië wil 'humanitaire pauzes' in gevechten

Australië roept op tot "humanitaire pauzes" in de gevechten en zegt dat "het uitmaakt hoe Israël omgaat met zijn recht op zelfverdediging". "Onschuldige Palestijnen mogen niet lijden omdat Hamas gruwelijkheden heeft begaan. Hamas vertegenwoordigt niet het Palestijnse volk en ondermijnt de legitieme aspiraties van het Palestijnse volk", zegt minister Wong van Buitenlandse Zaken.

De Australische minister waarschuwt dat de omstandigheden in de Gazastrook momenteel erg slecht zijn en dringt aan op meer toegang voor humanitaire hulp. De manier waarop hulp nu wordt toegelaten tot Gaza schiet volgens haar ernstig tekort.

Eerder werd al bekend dat Australië meer troepen richting het Midden-Oosten stuurt vanwege de situatie. Hoeveel Australische militairen er naar de regio gaan, is niet bekendgemaakt.

Vierde konvooi hulpgoederen aangekomen

Afgelopen avond is er een vierde konvooi met hulpgoederen aangekomen in de Gazastrook. Dat meldt de Palestijnse Rode Halve Maan, die de spullen in ontvangst heeft genomen. Het konvooi, dat vanuit Egypte over de grens bij Rafah de Gazastrook binnentrok, bestond uit acht trucks met water, voedsel en medicijnen.

De humanitaire situatie in de Gazastrook verslechtert snel en onder meer de Verenigde Naties dringt aan op het toelaten van meer hulp aan de regio. Meerdere landen roepen op tot een staakt-het-vuren of "humanitaire pauzes" om hulpkonvooien toe te staan voor burgers in de Gazastrook.

Een konvooi in Egypte, bij de grens met de Gazastrook

Israël meldt aanvallen op Syrische doelen

Het Israëlische leger meldt dat het infrastructuur van het Syrische leger en mortierwerpers heeft aangevallen. Volgens het leger gebeurde dat in reactie op raketaanvallen vanuit Syrië op Israël. Meer details over de getroffen doelen zijn niet bekendgemaakt.

Wel zegt het leger dat het twee raketten vanuit Syrië afgevuurd heeft zien worden. Die zouden op een open vlakte zijn terechtgekomen. Daarop is met artillerie teruggeschoten door Israël.

Wie er verantwoordelijk is voor de aanvallen vanuit Syrië, is niet bekend. De informatie van het Israëlische leger is nog niet onafhankelijk geverifieerd.

Welkom

Welkom in het liveblog van woensdag 25 oktober over de oorlog tussen Hamas en Israël. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.