liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Humanitaire catastrofe in Gaza' • Israël: Hezbollah wil situatie escaleren vanuit Libanon

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. De belangrijkste feiten in dit blog:

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Mensen verzamelen zich in Deir al Balah voor een uitvaart

In de centraal gelegen stad Deir al Balah in Gaza verzamelde zich vandaag een grote menigte voor een uitvaart van meerdere leden van dezelfde familie. Gisteren meldden de Palestijnse autoriteiten dat zij waren omgekomen bij een Israëlische luchtaanval.

Mensen verzamelen zich in Deir al Balah voor een uitvaart

Leger Israël: Hamas-officier gedood in Gaza, nieuwe aanvallen op Libanon

Bij luchtaanvallen op de Gazastrook is vandaag een Hamas-commandant gedood, zegt het Israëlische leger op sociale media. Ook laat het leger weten dat er nieuwe luchtaanvallen worden uitgevoerd op Hezbollah-doelen in Libanon.

In totaal zijn vandaag 250 doelwitten in Gaza gebombardeerd, aldus Israël. Het is onduidelijk hoeveel burgerslachtoffers daarbij zijn gevallen. Volgens de VN zijn in een week tijd zeker 700 kinderen gedood bij Israëlische luchtaanvallen.

Behalve in Gaza bestookte Israël vandaag ook doelen in buurland Libanon. De militante beweging Hezbollah had vanuit daar raketten afgevuurd op Israëlische steden. Daarbij raakten volgens Israëlische media minstens acht mensen gewond.

Wereldwijd demonstraties om Israëliërs of Palestijnen te steunen

Behalve in Amsterdam waren er vandaag ook in het buitenland demonstraties vanwege de oorlog tussen Hamas en Israël. Van Rio de Janeiro tot Sydney gingen mensen de straat op:

  • AFP
    Een demonstratie in de Spaanse hoofdstad Madrid
  • EPA
    Een betoging in de Pakistaanse stad Karachi
  • AFP
    Ook in het Braziliaanse Rio de Janeiro gingen mensen de straat op
  • EPA
    Een pro-Palestina-demonstratie in de Turkse stad Istanbul
  • AFP
    Een manifestatie in de Georgische hoofdstad Tbilisi
  • AFP
    Betogers in Rabat, Marokko

VN-hulporganisatie: ongekende humanitaire catastrofe in Gaza

De Israëlische bombardementen en blokkade hebben geleid tot een "ongekende humanitaire catastrofe" in Gaza. De commissaris-generaal van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) heeft dat gezegd tegen journalisten.

"Nog geen druppel water, geen graankorrel of liter brandstof is in de Gazastrook toegelaten in acht dagen tijd", zegt Philippe Lazzarini. Volgens hem wordt Gaza effectief "gewurgd". Ook andere hulporganisaties luiden de noodklok over de situatie in Gaza.

Artsen in Gaza waarschuwen dat duizenden mensen in ziekenhuizen kunnen komen te overlijden. Er is een nijpend tekort aan medicijnen, water en brandstof om elektriciteit op te kunnen wekken. Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn er ruim 10.000 gewonden.

Israëlisch leger: familieleden van 155 gegijzelden geïnformeerd

Het Israëlische leger zegt de familieleden van 155 mensen die vorige week zaterdag werden gegijzeld door Hamas te hebben geïnformeerd. Hoeveel mensen exact zijn gegijzeld door Hamas is nog altijd onduidelijk. Eerder sprak het Israëlische leger nog over 120 gegijzelden. Volgens de Britse krant The Guardian gaat het om 126 bevestigde ontvoerden en is het aantal naar beneden bijgesteld nadat er meer lichamen werden gevonden op de plekken die Hamas aanviel.

De Israëlische premier Netanyahu ontmoette zondag familieleden van een aantal van de gijzelaars. Volgens Israëlische media vonden de gesprekken achter gesloten deuren plaats. Onder de mensen die gegijzeld zijn bevinden zich naast Israëliërs waarschijnlijk acht Duitsers, vijf Amerikanen en twee Mexicanen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken denkt dat er ook Fransen tussen zouden kunnen zitten. 19 Fransen kwamen om bij de aanvallen van Hamas en van 13 is het lot nog onbekend. De Franse minister zegt dat "alles gedaan zal worden" om de gijzelaars te bevrijden.

Hulpgoederen staan klaar aan grens tussen Gaza en Egypte

Egyptische hulpdiensten stuurden zaterdag meer dan honderd vrachtwagens met voedsel en andere benodigdheden naar Gaza. Maar omdat de grens nog steeds niet open is, staan ze daar sindsdien te wachten.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zal de grens bij Rafah worden geopend voor hulpgoederen. Maar het is nog onduidelijk wanneer dat precies gebeurt.

Tot die tijd staan de vrachtwagens klaar:

Lange rij vrachtwagens met hulpgoederen in Egypte

Israël: Hezbollah probeert situatie te laten escaleren

Hezbollah probeert vanuit Libanon de gespannen relatie met Israël te laten escaleren, zegt het Israëlische leger. De woordvoerder benadrukt dat Israël klaarstaat om desnoods op twee fronten een oorlog te voeren.

De door Iran gesteunde militie heeft vandaag Noord-Israëlische steden bestookt met raketten. Als reactie heeft Israël luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Libanon. In het grensgebied tussen Israël en Libanon zijn ook beschietingen waargenomen.

Ook Iran uitte vandaag dreigende taal. Als Israël niet stopt "met zijn wreedheden in Gaza, kan Iran niet zomaar een oberserveerder blijven" in het conflict. Mocht het daadwerkelijk tot een escalatie komen dan "zal ook de VS grote schade worden toegebracht", beweert Teheran.

'Ruim duizend mensen onder puin in Gaza na luchtaanvallen'

In Gaza liggen zeker duizend mensen onder het puin na Israëlische luchtaanvallen, meldt een Palestijnse reddingsorganisatie. Het is onduidelijk hoeveel mensen tot nu toe onder ingestorte gebouwen vandaan zijn gehaald.

Het Israëlische leger herhaalt vandaag dat de luchtaanvallen op Hamas-doelen zijn gericht. De bedoeling is om "terroristen maximaal en burgers minimaal" te raken, zegt een woordvoerder. Volgens het leger brengt Hamas opzettelijk burgers in gevaar door te opereren vanuit woonwijken.

In het dichtbevolkte Gaza zijn inmiddels ruim 2600 doden geteld. Om hoeveel burgers het gaat is onduidelijk. Vertegenwoordigers van de Rode Halve Maan en Artsen zonder Grenzen zeggen dat hun medewerkers niet alleen worden belemmerd door de bombardementen om hen heen, maar ook zelf doelwit zijn. Israël spreekt dit tegen.

  • Reuters
    Palestijnen zoeken in Khan Younis naar overlevenden onder het puin
  • Reuters
    Palestijnen zoeken in Khan Younis naar overlevenden onder het puin
  • Reuters
    Een gewonde Palestijnse jongen wordt in Khan Younis onder het puin vandaan gehaald

Ook morgen waarschijnlijk weer een repatriëringsvlucht

Ook morgen worden er weer Nederlanders uit Israël naar Nederland gehaald, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De vlucht van morgen is mogelijk wel de laatste die wordt georganiseerd vanuit de Nederlandse regering. Volgens het ministerie hebben de meeste gestrande reizigers inmiddels de gelegenheid gekregen om terug te keren. "Ook zien we dat een significant deel van de mensen die aanspraak maakt op een vlucht niet verschijnt bij de gate voor incheck en boarding."

Israël: 600.000 Gazanen zuidwaarts gegaan

Volgens het Israëlische leger hebben 600.000 inwoners van Gaza gehoor gegeven aan de Israëlische oproep om zuidwaarts te gaan. De evacuatie van het noorden van Gaza, waar Gaza-stad ligt, is nog in volle gang.

Israël heeft inwoners van Gaza onder meer via flyers gewaarschuwd dat niemand in de buurt van Hamas-leden veilig zal zijn zodra het grondoffensief begint. Iedereen is gesommeerd naar het zuiden te gaan. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft vandaag forse kritiek geuit op dit bevel. Volgens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus komt het bevel neer op "een doodstraf voor de zieken en gewonden".

Nederlandse Mohammed wacht om via Rafah-grens Gaza te verlaten

De 16-jarige Mohammed uit Doorn ging naar Gaza voordat de oorlog uitbrak om samen met het gezin voor zijn oma te zorgen. Ze kregen het nieuws dat ze de grens over konden steken, maar dat bleek toch te gevaarlijk.

Nu zit hij niet meer in het noorden, maar in het zuiden van Gaza en wachten hij en zijn familie af tot ze weg kunnen.

Nederlandse Mohammed (16) nog niet weg uit Gaza: 'We dachten het is klaar, maar blijkbaar niet'

Grondoffensief in Gaza uitgesteld: ‘Achter de schermen gebeurt er van alles’

Het grootschalige grondoffensief dat Israël wil uitvoeren in de Gazastrook lijkt dit weekend niet van start te zullen gaan. Het offensief was voor dit weekend gepland, maar bronnen zeggen tegen The New York Times dat de weersomstandigheden te slecht zijn om het nu uit te voeren.

Volgens oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif is dat een onwaarschijnlijke reden. "Het is zo dat drones en vliegtuigen hun doelen minder goed kunnen zien bij slecht weer, maar aan de frontlijn zelf heb je weinig aan vliegtuigen. Je weet niet precies waar je eigen troepen zitten en waar de vijand zit."

Daarnaast is het volgens De Kruif zo dat artillerie-eenheden tegen alle weersomstandigheden kunnen. "Je schiet via een laser op een doel, daar heeft regen geen invloed op." Verschillende media roepen de vraag op of Israël wel klaar is voor een grondoffensief in de Gazastrook.

VN-basis in Libanon getroffen door raket

Het hoofdkwartier van de VN-vredesmissie in Zuid-Libanon is geraakt door een raket. De vredesmacht meldt dat niemand gewond is geraakt door de raketinslag. Door wie de raket is afgevuurd wordt nog onderzocht.

Het zogeheten UNIFIL schrijft dat er zware vuurgevechten waren in het grensgebied tussen Israël en Libanon. Hezbollah heeft raketten afgevuurd op Noord-Israëlische steden. Ook Hamas heeft raketten vanuit Libanon gelanceerd. Het Israëlische leger heeft daarop luchtaanvallen uitgevoerd op Libanon.

2670 doden en bijna 10.000 gewonden in Gaza

De Palestijnse autoriteiten melden dat er sinds vorige week 2670 Palestijnen in Gaza zijn gedood door Israëlische luchtaanvallen. 9600 mensen zijn gewond geraakt. Minder dan twee uur geleden stond het dodental in Gaza nog op 2450.

Het dodental in Israël is nog niet naar boven bijgesteld. Dat stond vanmiddag op 1400. Ruim 120 Israëliërs zijn ontvoerd door Hamas.

Het is onduidelijk hoeveel doden burgers zijn en hoeveel strijders en militairen.

Een gewonde Palestijn wordt naar een ziekenhuis gebracht in Gaza

VS: grensovergang bij Rafah zal opengaan voor noodhulp

De grensovergang tussen Egypte en Gaza bij Rafah zal worden geopend voor noodhulp, meldt de VS. Minister voor Buitenlandse Zaken Blinken heeft dat gezegd bij zijn vertrek uit Caïro.

Het is nog onduidelijk wanneer de grensovergang geopend kan worden. Maar volgens persbureau AFP heeft Blinken er vertrouwen in dat het gaat lukken. Blinken zegt dat er druk samengewerkt wordt met de VN, Egypte, Israël en andere landen om noodhulp in Gaza te krijgen.

Als gevolg van zware bombardementen en de afsluiting van stroom, water en brandstof wordt gevreesd voor een humanitaire ramp in Gaza. Israël heeft burgers in het noorden opgeroepen de afgesloten enclave te verlaten, omdat er een grondoffensief nadert. Maar Palestijnen kunnen Gaza niet verlaten. Daarom zijn de ogen gericht op Egypte, het enige buurland dat grenst aan Gaza.

Raketten afgevuurd op Tel Aviv en Ashkelon

Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, en de Republikeinse senator Mitt Romney zijn naar een schuilkelder gevlucht in Tel Aviv nadat het luchtalarm afging. Dat schrijft The Jerusalem Post. De Amerikaanse politici zijn in Tel Aviv voor een ontmoeting met de Israëlische president Herzog, om hun steun uit te spreken voor Israël.

De Israëlische krant Haaretz schrijft dat twee raketten, afgevuurd vanuit de Gazastrook, de Israëlische stad Ashkelon hebben getroffen. Hierbij zouden geen doden of gewonden zijn gevallen.

Israëlische agent onderbreekt Palestijnse live-uitzending

Israëlische agent onderbreekt Palestijnse verslaggever tijdens live-uitzending

'Nog geen water uit de kraan in Gaza'

Palestijnen en hulpverleners in Gaza melden aan internationale media dat er nog steeds geen water uit de kraan komt. Enkele uren geleden zei de Israëlische minister van Energie dat de toevoer van water naar het zuiden van de Gazastrook zou worden hersteld.

Israël heeft de Gazastrook begin deze week afgesloten van water, elektriciteit en de toevoer van brandstof. Omdat hiermee ook burgers en ziekenhuizen worden getroffen, wordt die stap internationaal zwaar bekritiseerd.

WHO-chef: evacuatiebevel Gaza is doodstraf voor gewonden en zieken

Ziekenhuizen in Noord-Gaza kunnen onmogelijk het Israëlische bevel tot evacuatie opvolgen, zegt de de hoogste chef van Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Op X meldt Tedros Adhanom Ghebreyesus dat het bevel neerkomt op "een doodstraf voor de zieken en gewonden".

In de aanloop naar het grondoffensief tegen Hamas heeft Israël de bevolking van noordelijk Gaza een ultimatum gesteld. Behalve vanuit de WHO is ook door de VN zware kritiek geuit op dit ontruimingsbevel. Tedros roept Israël op het bevel terug te draaien voor ziekenhuizen en om burgers en hulpverleners te ontzien bij de aanval.

Inmiddels 2450 doden in Gaza, 1400 in Israël

Door Israëlische luchtaanvallen zijn sinds vorige week zaterdag 2450 mensen in Gaza gedood, melden de lokale Palestijnse autoriteiten. Het dodental is daarmee sinds vanochtend opgelopen met ruim 120.

Ook Israël heeft het dodental naar boven bijgesteld. In een week tijd zijn door terroristen van Hamas ruim 1400 mensen in Israël gedood, meldt de woordvoerder van premier Netanyahu. Ruim 120 Israëliërs zijn ontvoerd.

Zowel de aanvallen van Hamas als de bombardementen door het Israëlische leger hebben burgerslachtoffers gemaakt. Maar uit de vrijgegeven statistieken wordt niet duidelijk hoeveel van de doden burgers zijn, en hoeveel militairen en strijders.

Een Israëlische militair in een pantservoertuig aan de grens met Gaza

Acht gewonden bij nieuwe raketaanvallen vanuit Libanon

Bij raketaanvallen vanuit Libanon op Noord-Israël door Hezbollah zijn acht gewonden gevallen, meldt de Israëlische krant Haaretz. Twee van hen zijn zwaargewond, maar verkeren niet in levensgevaar. Het Israëlische leger heeft als reactie luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Libanon.

Behalve Hezbollah heeft ook Hamas vandaag vanuit Libanon raketten afgevuurd op Israëlische nederzettingen. Volgens de Palestijnse militante beweging zijn er in totaal twintig afgevuurd. Eerder vanmiddag meldde Israël drie gewonden en een dode als gevolg van deze luchtaanvallen.

Het Israëlische leger zegt ook dat er vijf raketten zijn onderschept. Volgens Haaretz zijn er daarnaast beschietingen over en weer geweest op de grens met Libanon.

Israël: waterkraan in zuiden Gaza weer open

In het zuiden van Gaza komt volgens Israël weer water uit de kraan. Dat is het resultaat van een gesprek van de Israëlische premier Netanyahu met de Amerikaanse president Biden, meldt persbureau Reuters.

Volgens de Israëlische minister van Energie is het besluit "in lijn met het Gaza-beleid van Israël".

Israël stelde aan het begin van de week een volledige blokkade in. Daarmee werd de aanvoer van water, voedsel, elektriciteit en brandstof naar Gaza gestaakt. Pas als Hamas de grote groep Israëlische en buitenlandse gijzelaars vrijlaat, zou Gaza weer toegang krijgen tot stroom en water, zei de minister van Energie enkele dagen geleden.

Nieuwe raketaanvallen in noorden Israël, dode en gewonden

Bij een raketaanval op de plaats Shtula in het noorden van Israël, niet ver van de grens met Libanon, is een bouwvakker om het leven gekomen en zijn zeker drie mensen gewond geraakt.

Hamas heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het afschieten van raketten vanuit Libanon op meerdere doelen vandaag. De terreurbeweging zegt twintig raketten te hebben afgevuurd "als reactie op de misdaden van de bezetter tegen ons volk in Gaza". Het luchtalarm in het noorden is verschillende keren afgegaan.

Volgens het Israëlische leger zijn onder meer grensposten onder vuur genomen.

Ruim 10.000 betogers bij pro-Palestina-betoging in Amsterdam

Aan de pro-Palestina-demonstratie in Amsterdam doen meer dan 10.000 mensen mee, zegt de gemeente. De Dam stond rond 15.00 uur vol. Betogers dragen teksten mee als Free Palestine. Op banners achter vliegtuigjes die boven Amsterdam vliegen staan teksten als "Make falafel not war" en "Love hummus not hamas".

De demonstranten werden toegesproken vanaf een podium, daarna liepen ze in een mars naar het Westerpark. Ook daar zijn nog toespraken.

Het verhaal van een Palestijnse familie die naar het zuiden vluchtte

Palestijnse familie Daloul vluchtte naar het zuiden: 'Ons leven is ellende'

Amerikaanse minister Blinken opnieuw naar Israël

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken gaat morgen voor de tweede keer in vijf dagen naar Israël. In de tussenliggende dagen heeft hij een bezoek gebracht aan zes Arabische landen om te proberen een breder conflict in de regio te voorkomen.

Nu de plannen voor een Israëlische invasie in Gaza vorm krijgen en burgers massaal naar het zuiden vluchten, nemen de zorgen over uitbreiding van het conflict alleen maar toe. Blinken sprak ook met leiders van de Palestijnse Autoriteit.

Hij is vandaag in Egypte, waar hij met president Sisi spreekt over het terughalen van buitenlandse staatsburgers uit Gaza en het vervoer van hulpgoederen voor de Palestijnse bevolking. De grensovergang Rafah gaat daarvoor open, maar vervoer over de weg is momenteel onmogelijk omdat de weg aan de kant van Gaza zwaar is beschadigd door Israëlische bombardementen.

In dat gesprek heeft Sisi gezegd dat de Israëlische reactie op de aanvallen van Hamas verder gaat dan het recht op zelfverdediging. Het komt neer op een collectieve straf, zei hij.

Israël identificeert slachtoffers van aanvallen van Hamas

Forensisch onderzoekers identificeren doden door Hamas-aanval

Joodse scholen Amsterdam morgen weer open

De Joodse scholen in Amsterdam die vrijdag dicht bleven, gaan morgen weer open. De gemeente heeft toegezegd dat de beveiliging wordt opgevoerd. Na overleg met Joodse organisaties, de gemeente en de veiligheidsdiensten hebben de scholen daarom besloten dat ze morgen weer leerlingen ontvangen. Wel wordt de situatie iedere dag opnieuw bekeken.

Door de oproep van Hamas om overal ter wereld Joden aan te vallen en te doden, zagen de scholen zich vrijdag genoodzaakt dicht te blijven.

Leger Israël ziet dat mensen in Gaza massaal vertrekken naar het zuiden

Legerwoordvoerder Israël: ontruiming Gaza gaat door

Pro-Palestina-demonstratie in Amsterdam

Op de Dam in Amsterdam is een pro-Palestina-demonstratie aan de gang. Veel betogers dragen Palestijnse vlaggen mee. Volgens de organisatie heeft Israël gekozen voor grootschalige mensenrechtenschendingen in Gaza, zoals het bombarderen van huizen, scholen en ziekenhuizen en het afsluiten van de toegang tot eerste levensbehoeften.

Lees hier meer:

Netanyahu: noodkabinet toont nationale eenheid

Premier Netanyahu heeft zijn noodkabinet voor het eerst bijeengeroepen. De zitting begon met een moment stilte voor de slachtoffers van de oorlog met Hamas. Netanyahu zei dat de getoonde nationale eenheid een boodschap uitzendt aan binnen- en buitenland en dat Israël zich opmaakt om Hamas in Gaza "te vernietigen".

De kabinetszitting werd gehouden in het militaire hoofdkwartier in Tel Aviv.

Topontmoeting Hamas-leider met Iraanse minister

Topontmoeting tussen Hamas-leider en Iraanse minister

De politiek leider van Hamas, Ismail Haniyeh, heeft in Qatar een ontmoeting gehad met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. Iran steunt de Palestijnse militante organisatie met geld en wapens, omdat het net als Iran Israël als grote vijand ziet.

Rode Kruis: we stevenen af op een humanitaire catastrofe

Volgens het Rode Kruis is de situatie in de Gazastrook zo erg dat "we afstevenen op een humanitaire catastrofe". Dat zegt een woordvoerder van het Rode Kruis. De hulporganisatie staat in nauw contact met de islamitische zusterorganisatie, de Rode Halve Maan, die hulp verleent in het gebied.

"Het geweld zoals nu in Israël en de bezette gebieden zien we niet vaak." Er moet vooral worden voorzien in basisbehoeften zoals voedsel, schoon drinkwater en veilige plekken, zegt de woordvoerder. Volgens haar is er net over de grens in Egypte een magazijn vol goederen, maar kunnen die spullen zonder toestemming de Gazastrook niet binnen. Vrijdag zou er wel een vrachtwagen zijn toegelaten, "maar er is veel meer nodig".

Ondertussen wordt de situatie in de ziekenhuizen ook steeds erger. "Er komen steeds meer gewonden bij, ook veel kinderen. En het wordt met de minuut lastiger om die van goede hulp te voorzien, omdat de elektriciteit en het water op dreigen te raken."

Ook melden zich steeds meer mensen bij het ziekenhuis die hun huis zijn kwijtgeraakt, waardoor de drukte daar verder toeneemt. "Het is een ongekende situatie", zegt ze. "Er zijn ook baby's die in couveuses liggen die niet meer werken door gebrek aan elektriciteit."

Omgekomen

Daarnaast zijn er collega's van de hulporganisatie omgekomen. Of ze daadwerkelijk doelwit waren, weet het Rode Kruis niet. "Ik weet wel dat onze collega's onder heel moeilijke omstandigheden aan het werk zijn en dat ze aangeven niet weg te willen omdat ze hun patiënten niet in de steek willen laten. Dus met gevaar voor eigen leven blijven ze de hulp geven die ze kunnen."

Verder zegt de woordvoerder dat het voor inwoners in het gebied steeds moeilijker wordt om van het noorden naar het zuiden te evacueren nu er mogelijk een grondinvasie aan zit te komen. De inwoners hadden tot 12.00 uur Nederlandse tijd de tijd om weg te komen uit het noorden. "Een kleine groep mensen weg krijgen is al lastig, laat staan een miljoen mensen."

Volgens haar zijn er veel mensen die aan de zuurstof liggen of op de intensive care liggen. "Die kunnen niet zomaar verplaatst worden." Er zijn wel ambulances, maar omdat de benzine op dreigt te raken, is die mogelijkheid beperkt. Daarnaast zijn de wegen door de bombardementen slecht toegankelijk. "Het is ontzettend onveilig, het is echt een onmogelijke opgave."

Paus: stel humanitaire corridors in

Paus Franciscus heeft in zijn wekelijkse toespraak opgeroepen om humanitaire corridors in te stellen in de Gazastrook. Ook herhaalde hij zijn oproep om de door Hamas gegijzelde Israëliërs vrij te laten.

"Ik vraag met klem dat de kinderen, de zieken, de ouderen, de vrouwen en alle burgers geen slachtoffer worden van het conflict", sprak hij de menigte toe op het Sint-Pietersplein in Rome. "Het humanitaire recht moet worden gerespecteerd, vooral in Gaza."

Vijfde repatriëringstoestel onderweg naar Tel Aviv

Nederland heeft voor de vijfde keer een repatriëringsvliegtuig naar Israël gestuurd om Nederlanders op te halen. Vanuit Keulen is vanochtend een militaire Airbus naar Tel Aviv vertrokken, meldt het ministerie van Defensie.

Het is de bedoeling dat het toestel vanavond terug naar Keulen vliegt met Nederlanders aan boord. Van daaruit worden de passagiers met bussen naar vliegbasis Eindhoven gebracht.

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël, vorige week zaterdag, zijn 632 Nederlanders naar huis gebracht. Ook zijn er 56 mensen uit andere landen meegenomen. De eerste repatriëringsvlucht was afgelopen donderdag.

Nog altijd komen er aanmeldingen van Nederlanders voor repatriëringsvluchten, maar dat aantal loopt volgens Defensie snel terug. Ook komen mensen niet opdagen die wel hadden gereserveerd. Dat waren er gisteren 57. De reden hiervoor is niet duidelijk.

Britten roepen Israël op om terughoudend te zijn met militaire acties

Groot-Brittannië heeft er bij Israël op aangedrongen terughoudend te zijn met militaire acties tegen Hamas. Daartoe wordt opgeroepen om de aantallen burgerslachtoffers te beperken, zegt de Britse minister Cleverly van Buitenlandse Zaken tegen Sky News. "Terughoudendheid, discipline - dat zijn de kenmerken van de Israëlische krijgsmacht die ik wil zien."

Hij zegt het recht op zelfverdediging door Israël te respecteren, maar voegt daaraan toe dat Israël er alles aan moet doen om het aantal burgerslachtoffers tot een minimum te beperken. "Doe alles wat je kunt om te voorkomen dat Hamas krijgt wat het wil, en dat is dat het conflict escaleert naar een bredere regio."

Egypte: grens bij Rafah is open voor buitenlanders, maar door bombardementen onbereikbaar vanuit Gaza

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry zegt in een interview met CNN dat de grens met de Gazastrook bij Rafah open is, zodat buitenlanders het land binnen kunnen, in tegenstelling tot eerdere berichten dat dat niet zo was. De weg is echter aan de kant van Gaza door bombardementen onbegaanbaar geworden voor voertuigen, aldus de minister.

Shoukry zegt dat Egypte buitenlanders die weg willen zal opvangen, maar dat de Palestijnse autoriteiten hen eerst moeten doorlaten. Egypte staat in nauw contact met de VS en ziet volgens Shoukry het belang van de zaak in, niet alleen voor Amerikanen, maar ook voor bijvoorbeeld Canadezen, Nederlanders, Oostenrijkers.

De Palestijnse autoriteiten willen dat het doorlaten van burgers uit derde landen samengaat met het toelaten van hulpgoederen in Gaza. Zolang de weg niet begaanbaar is, wordt dat lastig. De weg bij de grensovergang is zwaar beschadigd door Israëlische bombardementen.

Als de buitenlanders eenmaal in Egypte zijn, wordt in samenwerking met de ambassades vervoer geregeld naar een punt vanwaar ze kunnen vertrekken, waarschijnlijk het vliegveld van Caïro, zegt Shoukry.

Omstanders bergen lichamen na bombardementen Gazastrook

Omstanders bergen lichamen na bombardementen Gazastrook

Israël stelt bufferzone op grens met Libanon in

Israël heeft de grens met Libanon volledig afgesloten en een bufferzone van vier kilometer ingesteld. De aanleiding is een aanval van de Libanese militante groepering Hezbollah op een grensdorp. Daarbij zijn een dode en drie gewonden gevallen.

In het gebied zijn gps-diensten opzettelijk verstoord door het Israëlische leger. Betreding van het gebied "is ten strengste verboden".

Dode en gewonden bij Hezbollah-aanval in Noord-Israël

In het noorden van Israël is een dode gevallen bij een raketaanval van de Libanese militante groepering Hezbollah. Daarbij zijn ook drie gewonden gevallen, zegt zowel Hezbollah als Israëlische artsen. Die aanval zou vanochtend zijn geweest.

De aanval vond plaats in Shtula, een boerengemeenschap op de grens met Libanon. Het leger van Israël zegt vergeldingsacties in Libanon uit te voeren.

Defensie stuurt team naar Libanon

Het ministerie van Defensie heeft een C-130 Hercules-transportvliegtuig naar Libanon gestuurd. Het toestel is vanochtend vanuit Eindhoven vertrokken. Aan boord zit een team van Defensie dat uit voorzorg naar Libanon gaat vanwege de oplopende spanning in het noorden van Israël en het zuiden van Libanon, meldt het ministerie.

De militairen gaan erheen om ondersteuning te bieden aan de Nederlandse ambassade in de Libanese hoofdstad Beiroet "in het geval de veiligheidssituatie in Libanon aanzienlijk verslechtert". Defensie benadrukt dat er geen sprake is van evacuatie van Nederlanders uit Libanon.

Een archieffoto van een C-130 Hercules-transporttoestel

VS: Amerikanen kunnen maandag per boot Israël verlaten

De Verenigde Staten bieden Amerikanen en hun directe familieleden in Israël de mogelijkheid om morgen via de zee uit Israël weg te gaan, meldt de Amerikaanse ambassade. De Amerikanen kunnen via de noordelijke kuststad Haifa per boot naar EU-lidstaat Cyprus worden vervoerd.

Amerikanen moeten zich morgen uiterlijk om 09.00 uur melden bij de passagiersterminal in de haven van Haifa. Ze worden dan per schip naar Limassol op Cyprus gebracht. Dat duurt naar verwachting zo'n twaalf uur. Op Cyprus wordt vervoer geregeld naar luchthavens om van daaruit naar de VS te vliegen.

'Uitstel in New York Times serieus te nemen'

NOS-verslaggever Sander van Hoorn, die in de Israëlische stad Tel Aviv is, zegt het nieuws van The New York Times dat het grondoffensief is uitgesteld serieus te nemen. Dat heeft volgens hem te maken met de manier waarop Israëlische media over de oorlog berichten.

"Met Amerikaanse kranten is er vaak een interessante U-bocht met de Israëlische media", zegt Van Hoorn. "Op het moment dat Israëlische media iets weten over bijvoorbeeld uitstel van een grondoffensief mogen ze dat niet altijd publiceren. Dat heeft te maken met de militaire censuur."

Vervolgens wordt zulk nieuws soms dan naar Amerikaanse media gelekt, zegt de verslaggever. "Die media melden dat en vervolgens schrijven de Israëlische media de Amerikaanse kranten over. Dus dat maakt dat ik dit bericht toch iets serieuzer neem dan alleen maar een krant in een land die iets schrijft."

'Palestijnen tot 13.00 uur de tijd om naar zuiden te trekken'

Inwoners van het noorden van de Gazastrook en Gaza-stad hebben tot 13.00 uur lokale tijd (12.00 uur Nederlandse tijd) om naar het zuiden te vluchten. Een woordvoerder van het Israëlische leger (IDF) die zich richt op Arabische media heeft dat bekendgemaakt op X. Duizenden mensen hebben het gebied al verlaten, uit voorzorg voor het op handen zijnde Israëlische grondoffensief.

De woordvoerder zegt dat de inwoners de route van Beit Hanoun naar Khan Younes moeten volgen. Tot 13.00 uur zal Israël die route niet onder vuur nemen, zegt hij.

Het IDF heeft de deadline dat inwoners kunnen vluchten sinds vrijdag steeds opgeschoven. In eerste instantie kregen de Gazanen vrijdag 24 uur de tijd om een veilig heenkomen te zoeken. Daarvoor konden zij twee routes gebruiken. Een daarvan is dezelfde als die nu is genoemd.

'Hamas probeert evacuatie burgers Gaza te stoppen'

Een woordvoerder van het Israëlische leger zegt op X dat Hamas probeert om de evacuatie van burgers in Gaza te stoppen. Israël heeft zeker 1,1 miljoen Gazanen opgeroepen om een veilig heenkomen te zoeken omdat een grondoffensief op handen zou zijn. Hamas riep Palestijnen op om de oproep van Israël te negeren.

Israël zegt dat Hamas de weg blokkeert door middel van voertuigen. Daardoor kunnen burgers niet van het noorden naar het zuiden vluchten. Volgens de woordvoerder tellen mensenlevens niet voor Hamas.

Israëlische tanks gestationeerd bij Ashkelon

Ten noorden van de Gazastrook, bij Ashkelon, staan vanochtend meerdere Israëlische tanks gestationeerd. Er zou een grootschalig grondoffensief worden voorbereid.

Israëlische tanks gestationeerd bij Ashkelon

Israël: commandant Hamas gedood

Het Israëlische leger zegt dat het een commandant van de militante beweging Hamas heeft gedood. Deze Billal al Kedra wordt door Israël verantwoordelijk gehouden voor aanvallen op de kibboetsen Nirim en Nir Oz.

Al Kedra, die commandant was in de zuidelijke stad Khan Younes in de Gazastrook, werd uitgeschakeld met een bombardement na informatie van de inlichtingendiensten. Israël zegt dat het gisteren en vannacht meer dan honderd militaire doelen heeft gebombardeerd. Daarbij zijn meer leden van Hamas en Islamitische Jihad omgekomen, zegt het leger.

Bij de bombardementen zouden onder meer commandocentra, militaire centra, lanceerinrichtingen, lanceerposten voor antitankraketten en observatieposten onder vuur zijn genomen.

Dodental Gazastrook opgelopen tot 2329

Het aantal omgekomen Palestijnen in de Gazastrook is opgelopen tot 2329. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. 9714 mensen zijn tot nu toe gewond geraakt bij de luchtaanvallen van het Israëlische leger sinds vorige week zaterdag.

Persbureau AP schrijft dat de huidige oorlog inmiddels de dodelijkste is voor de Palestijnen sinds 2005. In dat jaar trok Israël zich terug uit de Gazastrook, maar sindsdien waren er meerdere oorlogen.

De dodelijkste tot nu toe woedde volgens AP in de zomer van 2014, toen 2251 Palestijnen in de Gazastrook om het leven kwamen. Die oorlog duurde zeven weken, de huidige begon vorige week zaterdag.

Aan Israëlische zijde zijn de afgelopen week volgens Israël zo'n 1300 mensen omgekomen. Dat zijn volgens AP de meeste Israëlische slachtoffers sinds de oorlog met Syrië en Egypte in 1973.

NYT: grondoffensief paar dagen uitgesteld

Het grondoffensief dat Israël wil uitvoeren in de Gazastrook is met zeker een paar dagen uitgesteld, schrijft The New York Times op basis van bronnen binnen het Israëlische leger. Het offensief was volgens de krant oorspronkelijk gepland voor dit weekend.

Het uitstel zou onder meer zijn afgekondigd vanwege ongunstige weeromstandigheden. Daardoor kunnen Israëlische piloten en dronebestuurders niet voor de nodige ondersteuning voor grondtroepen zorgen.

Israël is volgens de krant van plan om de Gazastrook aan te vallen over de grond, via zee en vanuit de lucht, als vergelding voor de aanval van Hamas een week geleden. Het Israëlische leger waarschuwt burgers sinds vrijdag om uit het noorden van de Gazastrook te vertrekken naar het zuiden.

VS stuurt tweede vliegdekschip richting Israël

Na de USS Ford sturen de Verenigde Staten nu ook de USS Eisenhower naar het oostelijke Middellandse Zeegebied in de buurt van Israël. Daarover deden al dagen geruchten de ronde, maar de Amerikaanse minister Austin van Defensie heeft het nu officieel bekendgemaakt. Het sturen van een tweede vliegdekschip met bijbehorende kruisers is volgens Austin "onderdeel van onze inspanningen om vijandige acties tegen Israël af te wenden".

De aanvalsgroep USS Eisenhower is inmiddels vertrokken uit Virginia en zal zich voegen bij de USS Ford, die daar eerder deze week aankwam en zich in internationale wateren voor de kust van Israël bevindt. In de regio zijn ook gevechtsvliegtuigen van de Amerikaanse strijdkrachten.

De USS Eisenhower, eerder deze week in Norfolk, Virginia

Identificatie van 1300 slachtoffers van Hamas-aanvallen gaande in Israël

Rond de 1300 lichamen van slachtoffers van de aanvallen van Hamas in Israël zijn naar een legerbasis in het midden van Israël gebracht voor identificatie. Forensische teams van het leger hebben zo'n 90 procent van de gedode militairen geïdentificeerd en de helft van de burgerslachtoffers. Dat zegt een voormalig legerrabbijn die het identificatieproces overziet tegen internationaal persbureau Reuters.

De onderzoekers vonden meerdere aanwijzingen voor marteling, verkrachting en andere wreedheden, bericht Reuters. "We voeren de identificatie uit met alle middelen die we hebben", aldus een militaire tandarts. "We komen ernstig mishandelde lichamen tegen. We zien schotwonden en tekenen van pure marteling."

Journalisten verzamelden zich vrijdag in Ramla, waar de identificatie van slachtoffers in Israël plaatsvindt

Politiek leider Hamas had ontmoeting met Iraanse buitenlandminister

De hoogste leider van de militante Palestijnse beweging Hamas, Ismail Haniyeh, heeft in Qatar een ontmoeting gehad met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amirabdollahian. Op beelden van het Iraanse staatspersbureau IRNA Hamas is te zien hoe de mannen elkaar hartelijk begroeten in hoofdstad Doha.

Hamas stelde na afloop in een verklaring dat beide partijen hebben afgesproken "de samenwerking voort te zetten" om Hamas te helpen zijn doelen te bereiken. Iran staat te boek als belangrijke bondgenoot van Hamas. Over hulp van Iran bij de aanval van Hamas in Israël, afgelopen weekend, wordt volop gespeculeerd, maar hard bewijs ontbreekt.

'300 doden in Gaza in een dag tijd, veel vrouwen en kinderen'

Zaterdag zijn op de Gazastrook 300 Palestijnen omgekomen en 800 mensen gewond geraakt, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Onder de doden zijn veel vrouwen en kinderen, aldus het departement.

Rouwenden bidden bij familieleden die zijn gedood bij een Israëlische aanval in Khan Yunis in de Gazastrook.

Bijlezen: dit gebeurde zaterdag in de oorlog tussen Israël en Hamas

De grootschalige aanval van Hamas in het zuiden van Israël is nu een week geleden. Israël kondigde daarna aan de Gazastrook binnen te gaan met het leger, en riep inwoners uit het noorden van dat gebied op om te vertrekken.

De gebeurtenissen van zaterdag zijn in het artikel hieronder samengevat.

Nieuw liveblog

Welkom in een nieuw liveblog over de ontwikkelingen in de oorlog tussen Hamas en Israël. Het vorige blog is hier terug te lezen.