Palestijnen in Gaza-stad op de vlucht na Israëlische raketaanvallen
NOS NieuwsAangepast

Bijlezen: dit gebeurde zaterdag in de oorlog tussen Israël en Hamas

De grootschalige aanval van Hamas in het zuiden van Israël is nu een week geleden. Israël kondigde daarna aan de Gazastrook binnen te gaan met het leger, en riep inwoners uit het noorden van dat gebied op om te vertrekken. De gebeurtenissen van deze zaterdag zijn hieronder samengevat. Dit artikel is bijgewerkt tot 21.30 uur.

De ontwikkelingen van vandaag

 • Israëlische media maken melding van een 'barrage' van raketten vanavond op de Israëlische steden Ashkelon en Bat Yam. Uit de eerste beelden zou blijken dat er schade is aangericht. Of er slachtoffers zijn gevallen is niet bekend.
 • Het tijdelijk openen van de grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte voor buitenlanders gaat niet door, zegt de Canadese publieke omroep CBC. Persbureau AP meldde eerder op basis van Egyptische overheidsbronnen dat er een akkoord was tussen Egypte, Israël en de VS. Officieel is niets bekendgemaakt over get eventueel openen van de grensovergang.
 • De deadline die Israël Palestijnen gaf om op een "veilige manier" van het noorden naar het zuiden te gaan is om 15.00 uur Nederlandse tijd afgelopen. Er zou tussen 09.00 en 15.00 uur "geen schade" aangericht worden op twee belangrijke routes op de Gazastrook richting het zuiden. Het is niet bekend hoeveel Gazanen gebruikt hebben gemaakt van de routes.

Veel inwoners van Gaza-stad blijven daar, omdat ze bijvoorbeeld familie niet willen achterlaten:

Achterblijvers in Gaza-stad blijven bij overleden familie
 • De Israëlische premier Netanyahu heeft militairen vlak bij Gaza bezocht. Dat is te zien in een video op zijn X-account. "Zijn jullie klaar voor de volgende fase?", vroeg hij de militairen. "We gaan door op deze weg." De premier trad niet in details over wat er gaat gebeuren.
 • Er is nog geen troepenbeweging bij het Israëlische leger te zien die erop wijst dat een inval in de Gazastrook snel gaat beginnen. Maar er zijn wel beelden vrijgegeven van troepen die zich gereedmaken vlak buiten dat gebied:
Israëlische tanks en militairen staan klaar
 • Bij raketaanvallen van Israël zijn in de afgelopen 24 uur negen Israëlische gijzelaars in de Gazastrook omgekomen, zegt Hamas. Onder hen zouden vier buitenlanders zijn. Gisteren zei Hamas dat er dertien gegijzelden waren omgekomen. Volgens de Israëlische krijgsmacht houdt Hamas zeker 120 gijzelaars vast in de Gazastrook.

In Tel Aviv werd vandaag gedemonstreerd voor een spoedige terugkeer van de gegijzelden:

 • Reuters
  Demonstratie in Tel Aviv
 • Reuters
  Demonstratie in Tel Aviv
 • Reuters
  Demonstratie in Tel Aviv
 • In de Gazastrook raakt het schone drinkwater op, waarschuwt de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA. Omdat er geen brandstof meer is kan er ook geen water opgepompt worden.
 • De Israëlische luchtmacht heeft naar eigen zeggen een commandant van Hamas omgebracht met een luchtaanval. Het zou gaan om Ali al-Qadi, een commandant van het zogenoemde Nukhba-elitecommando. Volgens Israël is dat verantwoordelijk voor de terreuraanslag op Israël, vandaag een week geleden.
 • In de Gazastrook zitten niet negen, maar tien Nederlanders vast. Dat heeft minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken gezegd in het televisieprogramma Op1. Gisteren maakte het ministerie nog bekend dat er zeker negen Nederlanders in Gaza vastzitten.
 • Defensie haalt ook morgen Nederlanders op uit Israël en ook andere buitenlanders die daar weg willen. De vijfde vlucht vliegt van Keulen naar Tel Aviv en landt ook weer in Keulen. Van daaruit zet Defensie bussen in voor het vervoer naar Eindhoven. Rond 22.30 uur landt vanavond de vierde vlucht op vliegbasis Eindhoven.
 • EU-president Charles Michel roept de lidstaten bijeen voor een extra top over de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden. Die top vindt aankomende dinsdagavond virtueel plaats.

Slachtoffers

 • Het dodental aan Palestijnse zijde is door de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook is opgelopen naar 2215, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Ruim 8700 mensen zijn gewond geraakt sinds afgelopen zaterdag. In de afgelopen 24 uur zijn er zeker 324 Palestijnen om het leven gekomen, laat het ministerie weten.
 • Verder melden de Palestijnse autoriteiten dat er op de Westelijke Jordaanoever 54 mensen om het leven zijn gekomen sinds vorige week zaterdag. Nog eens 1100 anderen raakten gewond.
 • Aan Israëlische zijde staat het dodental als gevolg van de terreuraanslagen door Hamas op 1300. Ook zijn er volgens de autoriteiten meer dan 3000 gewonden.

Wat we vandaag nog meer brachten

 • De U gaat de humanitaire hulp voor Gaza verdrievoudigen van 25 miljoen euro naar 75 miljoen euro. Commissievoorzitter Von der Leyen zegt dat de EU nauw samenwerkt met de VN om ervoor te zorgen dat het geld op de juiste plek komt. "We werken hard om ervoor te zorgen dat onschuldige burgers in Gaza steun krijgen."
 • Het Libanese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt een formele klacht te gaan indienen bij de VN-Veiligheidsraad over wat het land ziet als een "bewuste moord" op Issam Abdullah, een Libanese journalist die voor persbureau Reuters werkte. Abdullah kwam vrijdag om bij een raketaanval.
 • Waarom is er al decennia strijd om de Gazastrook, een piepklein stukje land aan de Middellandse Zee? NOS op 3 legt dat bondig uit:
De Gazastrook uitgelegd
 • In Londen zijn volgens persbureau Reuters duizenden mensen de straat opgegaan om hun steun voor Palestijnen te betuigen. "De situatie daar is een heel groot humanitair probleem", zegt een 22-jarige demonstrant. "Ik kan niet geloven dat ik mensen eraan moet herinneren dat ook wij mensen zijn."

Ook in New York werd er grootschalig gedemonstreerd:

Grote pro-Palestijnse demonstratie in New York
 • Israël staat in de Gazastrook voor een lastige opgave, zegt oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif. "Het is een operatie vol frictie, omdat je een aanval uitvoert waarbij je niet weet wie Hamas-strijder is en wie niet."
 • Azmi Diab vluchtte met zijn ouders en zijn parkiet uit Gaza-Stad naar Khan Younis, een stad in het zuidelijke deel van de Gazastrook. Persbureau Reuters legde het verhaal van Azmi en zijn vogel vast:
Palestijnse jongen vlucht met zijn parkiet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl