Pro-Palestina-demonstratie op de Dam in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

15.000 betogers bij pro-Palestina-demonstratie Amsterdam, drie aanhoudingen

Aan de pro-Palestina-demonstratie in Amsterdam hebben zo'n 15.000 mensen meegedaan, zegt de politie. Op de Dam stond het rond 15.00 uur vol. Het tramverkeer kon op dat moment niet meer over de Dam.

Veel demonstranten hadden Palestijnse vlaggen bij zich. Die werden ook uitgedeeld. Demonstranten riepen leuzen als "Free, free Palestine".

Er werden ook leuzen in het Arabisch geroepen als "Wij offeren onze ziel en ons bloed voor de martelaren" en "Er is geen god behalve Allah, een martelaar is geliefd door Allah".

De deelnemers waren divers, met verschillende achtergronden, leeftijden en uit het hele land.

"Het is gewoon heel erg wat zich daar afspeelt. Aan beide kanten natuurlijk. Ik snap niet dat de geschiedenis zich herhaalt. In de Tweede Wereldoorlog waren de Joden de dupe en nu lijkt het alsof de Palestijnen de dupe zijn. Het lijkt alsof we niet leren van de geschiedenis", zei Ragim uit Den Bosch.

Zo zag de betoging op de Dam eruit:

Duizenden mensen doen in Amsterdam mee aan pro-Palestina-demonstratie

De demonstranten werden op de Dam vanaf een podium toegesproken, waarbij sommige sprekers emotioneel werden. Een 16-jarig meisje vertelde huilend over haar familie in Palestina. Na de toespraken op de Dam liepen de betogers in een mars naar het Westerpark waar ook nog een aantal toespraken werden gehouden.

Volgens de organisatie van de pro-Palestina-demonstratie heeft Israël ervoor gekozen om in de Gazastrook grootschalige mensenrechtenschendingen te begaan, zoals het bombarderen van huizen, scholen en ziekenhuizen en het afsluiten van de toevoer van water, voedsel en energie naar Gaza. De organisatie beschuldigt Israël van genocide.

Voorwaarden voor demonstratie

In Frankrijk en steden als Berlijn en Wenen werden pro-Palestijnse demonstraties deze week verboden. De gemeente Amsterdam stond deze betoging wel toe, omdat ze de vrijheid van meningsuiting wilde beschermen en faciliteren. Er waren wel voorwaarden. Zo moest de organisatie een eigen ordedienst hebben die demonstranten aansprak als ze zich niet aan de regels zouden houden.

Het was bij de demonstratie ook niet toegestaan om met vlaggen van Hamas of Hezbollah te zwaaien. Ook haatzaaien, oproepen tot geweld en antisemitisme mocht niet. De politie controleerde daarop.

Bij de betoging zijn drie aanhoudingen verricht, meldt de politie zondagavond. In één geval toonde een demonstrant de Hamasvlag. De Mobiele Eenheid trad op tegen een groep demonstranten die een pro-Israël-betoging op het nabijgelegen Beursplein wilde verstoren.

Vliegtuigjes met teksten

Boven de Dam waren drie vliegtuigjes te zien met banners waar teksten op stonden als "Make falafel not war" en "Love hummus not hamas". Dat blijkt een initiatief uit Joodse hoek. De initiatiefnemers willen anoniem blijven, maar laten weten dat het bedoeld was als ludieke actie.

Vliegtuigjes met banners boven de Dam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl