liveblog
NOS NieuwsAangepast

Ontmoeting tussen leiders Hamas en Iran • 'Raketten vanuit Syrië afgevuurd'

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. De belangrijkste feiten in dit blog:

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenissen van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit blog is gesloten. We gaan verder in een nieuw liveblog.

VS sturen tweede vliegdekschip richting Israël

Na de USS Ford sturen de Verenigde Staten nu ook de USS Eisenhower naar het oostelijke Middellandse Zeegebied in de buurt van Israël. Daarover deden al dagen geruchten de ronde, maar de Amerikaanse minister Austin van Defensie heeft het nu officieel bekendgemaakt. Het sturen van een tweede vliegdekschip met bijbehorende kruisers is volgens Austin "onderdeel van onze inspanningen om vijandige acties tegen Israël af te wenden".

De aanvalsgroep USS Eisenhower is inmiddels vertrokken uit Virginia en zal zich voegen bij de USS Ford, die daar eerder deze week aankwam en zich in internationale wateren voor de kust van Israël bevindt. Dankzij de schepen zijn er ook gevechtsvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht in de regio.

De USS Eisenhower, eerder deze week in Norfolk, Virginia

Identificatie van 1300 slachtoffers van Hamas-aanvallen gaande in Israël

Rond de 1300 lichamen van slachtoffers van de aanvallen van Hamas in Israël zijn naar een legerbasis in het midden van Israël gebracht voor identificatie. Forensische teams van het leger hebben zo'n 90 procent van de gedode militairen geïdentificeerd en de helft van de burgerslachtoffers. Dat zegt een voormalig legerrabbijn die het identificatieproces overziet tegen internationaal persbureau Reuters.

De onderzoekers vonden meerdere aanwijzingen voor marteling, verkrachting en andere wreedheden, bericht Reuters. "We voeren de identificatie uit met alle middelen die we hebben", aldus een militaire tandarts. "We komen ernstig mishandelde lichamen tegen. We zien schotwonden en tekenen van pure marteling."

Journalisten verzamelden zich vrijdag in Ramla, waar de identificatie van slachtoffers in Israël plaatsvindt

Politiek leider Hamas had ontmoeting met Iraanse buitenlandminister

De hoogste leider van de militante Palestijnse beweging Hamas, Ismail Haniyeh, heeft in Qatar een ontmoeting gehad met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amirabdollahian. Op beelden van het Iraanse staatspersbureau IRNA Hamas is te zien hoe de mannen elkaar hartelijk begroeten in hoofdstad Doha.

Hamas stelde na afloop in een verklaring dat beide partijen hebben afgesproken "de samenwerking voort te zetten" om Hamas te helpen zijn doelen te bereiken. Iran staat te boek als belangrijke bondgenoot van Hamas. Over hulp van Iran bij de aanval van Hamas in Israël, afgelopen weekend, wordt volop gespeculeerd, maar hard bewijs ontbreekt.

'300 doden in Gaza in een dag tijd, veel vrouwen en kinderen'

Zaterdag zijn op de Gazastrook 300 Palestijnen omgekomen en 800 mensen gewond geraakt, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Onder de doden zijn veel vrouwen en kinderen, aldus het departement.

Rouwenden bidden zaterdag bij familieleden die zijn gedood bij een Israëlische aanval in Khan Yunis in de Gazastrook.

Rusland vraagt VN-Veiligheidsraad om maandag te stemmen over Israël

Rusland heeft de VN-Veiligheidsraad gevraagd maandag een ontwerpresolutie in stemming te brengen over de situatie in Israël en Gaza. Daarin wordt opgeroepen tot een humanitair staakt-het-vuren en geweld tegen burgers en alle vormen van terrorisme worden veroordeeld.

De resolutie van één pagina roept ook op tot de vrijlating van gijzelaars, toegang tot humanitaire hulp en de veilige evacuatie van burgers in nood. Israël en de Palestijnen komen in de tekst voor, Hamas wordt niet direct genoemd.

Om een resolutie in de Veiligheidsraad aangenomen te krijgen, moeten minimaal negen van de vijftien leden vóór stemmen en dienen de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, China of Rusland geen veto uit te spreken. De VS heeft in het verleden tientallen keren resoluties die kritisch waren op Israël geblokkeerd.

Vliegveld Aleppo opnieuw getroffen, vermoedelijk door Israël

Net na de heropening is het vliegveld van de Syrische stad Aleppo zaterdag opnieuw getroffen door een aanval. De luchthaven blijft voorlopig dicht. "Een Israëlische luchtaanval vanuit de richting van de zee trof de luchthaven van Aleppo", laat het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten aan persbureau AFP weten. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd.

Donderdag werden het vliegveld in Aleppo en de luchthaven in de Syrische hoofdstad Damascus ook bestookt. Door schade aan onder meer de start- en landingsbanen bleven ze de afgelopen dagen gesloten.

De Israëlische krijgsmacht zei donderdag de vliegvelden te bombarderen als reactie op beschietingen vanuit de Golanhoogten. Dit Syrische gebied werd in 1981 geannexeerd door Israël en vormt sindsdien een strijdpunt tussen Syrië en Israël. De sjiitische beweging Hezbollah is ook in Syrië actief. Israël werd gisteren naar eigen zeggen vanuit Syrisch grondgebied bestookt met zeker twee raketten.

Vierde terughaalvlucht uit Israël landt op vliegbasis Eindhoven

Even voor 22.30 uur is op vliegbasis Eindhoven voor de vierde keer een toestel van Defensie geland met Nederlanders die uit Israël wilden vertrekken. Aan boord waren 102 Nederlanders en zes mensen uit andere landen. Het toestel vertrok vanmiddag om 12.00 uur vanuit Eindhoven naar Tel Aviv.

Ook voor morgen staat een vlucht op het programma. Die vliegt vanaf Keulen naar Tel Aviv en weer terug. Defensie zorgt met bussen voor het vervoer naar Eindhoven.

Reizigers uit Tel Aviv verlaten vrijdag een militair vliegtuig op vliegbasis Eindhoven.

Biden belt met Netanyahu en Abbas

De Amerikaanse president Biden heeft gebeld met de Israëlische premier Netanyahu en met de Palestijnse president Abbas. Volgens de regering van Abbas heeft hij in het gesprek benadrukt dat hij tegen de ontheemding van Palestijnen in de Gazastrook is.

Netanyahu heeft in hun gesprek gezegd dat er "eenheid en vastberadenheid" nodig is om Hamas te verslaan. Ook heeft hij Biden bedankt voor de steun, zegt de Israëlische regering.

'Raketten vanuit Syrië afgevuurd'

Volgens het Israëlische leger zijn er vanuit Syrië twee raketten afgevuurd op het noorden van Israël. De raketten zijn in een open gebied terechtgekomen, ze werden niet onderschept door het luchtverdedigingssysteem. Er zijn geen meldingen over slachtoffers of schade. Het leger zegt dat het op de raketten heeft gereageerd met beschietingen.

In de Golanhoogten en in Alma, vlak bij de Syrische grens, is het luchtalarm afgegaan.

Extra EU-top over oorlog Hamas en Israël

EU-president Charles Michel roept lidstaten bijeen voor een extra top over de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden. Die top vindt aankomende dinsdagavond virtueel plaats.

Michel zegt dat Israël het recht heeft zich te verdedigen binnen het internationale humanitaire recht, al zegt hij ook dat "de tragische situatie in de Gazastrook door de belegering, het gebrek aan basisbehoeften en de vele aanvallen alarmbellen doen rinkelen in de hele internationale gemeenschap".

De voorzitter van de Europese Raad benoemt verder dat de situatie ook consequenties kan hebben in "onze samenlevingen". "Als we niet oppassen, kan dit de spanningen tussen gemeenschappen verergeren en extremisme voeden."

Veel Palestijnen blijven in Gaza-Stad, ondanks oproep te vertrekken

Lokale journalist Ameera Harouda maakte aan het begin van de middag deze beelden in Gaza-stad. Daarop is duidelijk te zien dat veel Palestijnen niet zijn gevlucht, ondanks de oproep van Israël om het gebied te verlaten. Mensen blijven omdat ze afscheid willen nemen van dierbaren of omdat familieleden te oud of te ziek zijn om te verplaatsen.

Ondertussen proberen hulpverleners nog levens te redden, maar het materiaal raakt op en elektriciteit is schaars.

Achterblijvers in Gaza-stad blijven bij overleden familie

'Barrage van raketten op Centraal-Israël'

Israëlische media maken melding van een "barrage" van raketten op de Israëlische steden Ashkelon en Bat Yam. Uit de eerste beelden zou blijken dat er schade is aangericht. Of er slachtoffers zijn gevallen is niet bekend.

Ook in Tel Aviv ging het luchtalarm af en werd het raketschild Iron Dome actief.

Israëlisch raketschild in actie tegen spervuur uit Gaza

Beelden uit Gaza-Stad

  • EPA
    Palestijnen in Gaza-stad op de vlucht voor Israëlische raketaanvallen
  • EPA
    Palestijnen in Gaza-stad op de vlucht voor Israëlische raketaanvallen
  • EPA
    Palestijnen in Gaza-stad op de vlucht voor Israëlische raketaanvallen

Morgen vijfde repatriëringsvlucht defensie

Defensie haalt ook morgen Nederlanders op uit Israël en ook andere buitenlanders die daar weg willen. De vijfde vlucht vliegt van Keulen naar Tel Aviv en landt ook weer in Keulen. Van daaruit zet defensie bussen in voor het vervoer naar Eindhoven.

Rond 22.30 uur landt vanavond de vierde vlucht op vliegbasis Eindhoven. De passagiers aan boord van het terugkerende toestel hadden zich aangemeld bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Ze zijn teruggebeld met de vraag of ze mee wilden met het militaire toestel.

Luchtalarmen in Tel Aviv

In Tel Aviv gaat het luchtalarm af. Op CNN was live te zien dat er raketten werden onderschept boven de stad. Aanvallen op de noordelijker gelegen stad zijn zeldzaam.

Raketten onderschept in Ashkelon

EU verdrievoudigt hulpgelden voor Gaza

De Europese Unie gaat de humanitaire hulp voor Gaza verdrievoudigen van 25 miljoen euro naar 75 miljoen euro. Commissievoorzitter Von der Leyen zegt dat de EU nauw samenwerkt met de Verenigde Naties om ervoor te zorgen dat het geld op de juist plek in Gaza komt. "We werken er hard aan om ervoor te zorgen dat onschuldige burgers in Gaza steun krijgen."

Netanyahu bezoekt getroffen kibboetsen

De Israëlische premier Netanyahu heeft de twee kibboetsen Be'eri en Kfar Aza vlak bij Gaza bezocht. Bij de inval van Hamas zijn veel slachtoffers gevallen op kibboetsen, collectieve landbouwgemeenschappen in Israël waar inwoners samenwerken en leven.

De premier liep tussen de "ruïnes van de huizen waar deze verschrikkelijke bloedbaden hebben plaatsgevonden", aldus een verklaring van zijn regering.

Netanyahu kreeg eerder kritiek omdat hij de verwoeste dorpen nog niet had bezocht sinds de aanval van Hamas vorig weekend. Hij is ook nog niet bij uitvaarten of ziekenhuizen geweest.

Adviseur Netanyahu zegt dat Hezbollah zich terughoudend lijkt op te stellen

De nationale veiligheidsadviseur van premier Netanyahu zegt dat de vijandelijkheden aan de grens met Libanon beperkt zijn. Hij waarschuwt de Libanese Hezbollah dat zo te houden. "We hopen dat Hezbollah niet de vernietiging van Libanon veroorzaakt, want dat is wat feitelijk het resultaat zal zijn."

Adviseur Hanegbi zei verder dat Israël ernaar streeft niet in een tweefrontenoorlog terecht te komen.

Schotenwisselingen bij Marjayoun aan de Libanees-Israëlische grens

'Volgende stap Israëlisch leger nog onbekend'

Een woordvoerder van het Israëlische leger verwacht dat er een grondoorlog komt die zal doordringen tot in het hart van Gaza om Hamas uit te schakelen. Er is volgens hem nog geen knoop doorgehakt over een concreet plan, omdat de regering daar nog besluiten over moet nemen.

In een verklaring zegt het leger verder dat er een gecoördineerde aanval door de lucht en over zee en land wordt voorbereid. De woordvoerder houdt rekening met "een aantal uitdagende weken".

In Tel Aviv voelen Israëliërs zich verenigd en vastberaden: 'Geen genade'

Inwoners van Tel Aviv stellen vast dat de aanval van Hamas de politiek meningsverschillen naar de achtergrond hebben gedrongen.

Verslaggever Lennard Swolfs is in Israël en vroeg op straat in Tel Aviv hoe er naar de oorlog, Israël en premier Netanyahu wordt gekeken:

In Tel Aviv voelen Israëliërs zich verenigd en vastberaden: 'Geen genade'

Veiligheidsadviseur: geen concrete info over dreiging

De nationale veiligheidsadviseur van Israël erkent dat de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet steken heeft laten vallen, maar bestrijdt dat er vooraf concrete informatie binnen was gekomen dat een aanval ophanden was, zoals Israëlische media suggereerden.

Tzachi Hanegbi gaf toe dat er om 04.00 uur op zaterdagochtend overlegd is over nieuwe inlichtingen die bij de Shin Bet waren binnengekomen, maar volgens hem wees niets op een directe dreiging van Hamas. Verdere details maakte hij niet bekend. 2,5 uur later vielen bewapende Hamas-strijders Israël binnen.

Binnen Israël is veel kritiek op de veiligheidsdiensten en de regering dat ze de aanval niet zagen aankomen. Hanegbi noemde dat terecht. "Ik denk niet dat iemand het daarmee oneens kan zijn."

Hanegbi had enkele weken geleden juist nog gezegd dat Hamas weinig gevaar meer opleverde. "Dat was mijn fout. Ik meende dat Hamas geleerd had van eerdere operaties."

'Mijn familie moet Gaza verlaten, maar ze kunnen nergens heen'

'Mijn familie moet Gaza verlaten, maar ze kunnen nergens heen'

Canadese omroep: opening grensovergang met Egypte gaat niet door

Het tijdelijk openen van de grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte voor buitenlanders gaat niet door, zegt de Canadese publieke omroep CBC. De omroep zegt dat het een mededeling van Israël aan meerdere westerse ambassades daarover in handen heeft.

Volgens CBC krijgen de Canadezen in de Gazastrook het advies om uit de buurt van de grensovergang te blijven. De omroep meldde eerder dat de grensovergang vandaag mogelijk een paar uur zou opengaan.

Ook mensen met een Amerikaans paspoort in de Gazastrook konden misschien op deze manier vertrekken, meldde CNN op basis van e-mails van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil "in het belang van de Nederlanders in Gaza" niet ingaan op de berichten over buitenlanders die Gaza zouden mogen verlaten. Een woordvoerder zegt alleen er met internationale partners alles aan te doen om mensen uit het gebied te krijgen. In de Gazastrook, waar al lang een negatief reisadvies voor geldt, zitten zeker tien Nederlanders vast.

Demonstratie in Tel Aviv: 'Bevrijd onze families'

In Tel Aviv zijn mensen de straat op gegaan om aandacht te vragen voor ontvoerde Israëli's. Er zouden zeker 120 gijzelaars door Hamas worden vastgehouden in de Gazastrook. Volgens Hamas zijn er al 22 gijzelaars omgekomen door Israëlische luchtaanvallen. Het Israëlische leger heeft die aantallen niet bevestigd. De Amerikaanse president Biden heeft gezegd dat zijn regering zijn uiterste best doet om de Amerikaanse gijzelaars op te sporen.

  • Reuters
    Demonstratie in Tel Aviv
  • Reuters
    Demonstratie in Tel Aviv
  • Reuters
    Demonstratie in Tel Aviv

Biden: we werken aan humanitaire hulp voor Gaza

De Amerikaanse president Biden zegt dat zijn regering in gesprek is met Israël, Egypte, Jordanië en de Verenigde Naties om humanitaire hulp te bieden aan mensen in de Gazastrook. Hij spreekt op X over hulp die nodig is als gevolg van de "aanval van Hamas". Hij gaf geen details over hoe die hulp eruit moet zien.

Netanyahu bezoekt militairen vlak bij Gaza

De Israëlische premier Netanyahu heeft militairen vlak bij Gaza bezocht. Dat is te zien in een video op zijn X-account. "Zijn jullie klaar voor de volgende fase?", vroeg hij de militairen, die daarop zeiden dat ze helemaal klaar zijn voor wat er zal komen. "We gaan door op deze weg", zei de premier daarop, zonder in details te treden over wat er gaat gebeuren.

Uitvaart gedode Reuters-journalist

In Libanon hebben nabestaanden afscheid genomen van Issam Abdullah, de journalist van persbureau Reuters die gisteren werd gedood. De Libanese regering spreekt over "het opzettelijk doden door Israël" van de journalist.

  • Reuters
    Nabestaanden nemen afscheid van Issam Abdullah
  • Reuters
    Nabestaanden nemen afscheid van Issam Abdullah
  • Reuters
    Nabestaanden nemen afscheid van Issam Abdullah

GroenLinks en PvdA bespreken oorlog Israël en Hamas

Op hun congres in Rotterdam hebben leden van GroenLinks en PvdA hun uiteenlopende standpunten over de oorlog samengebracht tot een motie. Daarin wordt zowel het geweld van Hamas afgekeurd, als aandacht gevraagd voor de situatie van de Palestijnen.

De motie werd met ruim 96 procent van de stemmen aangenomen. Niet iedereen vond de tekst ver genoeg gaan: sommige leden wilden bijvoorbeeld dat Israël een "koloniale apartheidsstaat" wordt genoemd.

Lijsttrekker Timmermans en fractievoorzitter Klaver kregen eerder kritiek van een deel van hun achterban. In hun eerste reacties na de aanval van Hamas veroordeelden ze het geweld van de militante groepering, maar hadden volgens sommigen te weinig aandacht voor de Palestijnse kant van de situatie.

Palestijnen wachten bij grensovergang Egypte

Hoewel het nog steeds onduidelijkheid is of de Rafah-grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook opengaat, hebben mensen zich wel al verzameld bij de controlepunten.

Al Jazeera meldde eerder dat Palestijnen die ook een ander paspoort hebben e-mails hebben ontvangen van hun ambassade. Daarin zouden ze instructies hebben gekregen over een regeling waarbij ze de grensovergang zouden kunnen passeren. Persbureau AP meldde op basis van twee Egyptische overheidsbronnen dat er een akkoord was bereikt tussen Egypte, Israël en de VS.

Er is nog geen officiële informatie over het eventueel openen van de grenzen.

  • ANP
  • Reuters
    Palestijnen wachten bij de Rafah-grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook
  • ANP

Israël zegt alleen Hamas-doelen te raken, maar wat zijn dat?

Israël staat in de Gazastrook voor een lastige opgave, zegt oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif. "Het is een operatie vol frictie, omdat je een aanval uitvoert waarbij je niet weet wie Hamas-strijder is en wie niet."

Hamas-strijders vinden in een dichtbevolkt gebied als Gaza is een onmogelijke zaak. "Zij dragen geen legeruniform bijvoorbeeld. Omdat er sprake is van een ongelijke situatie tussen een sterk leger en een relatief zwakke krijgsmacht, willen Hamas-strijders niet opvallen", legt de generaal buiten dienst uit.

De tactiek van Israël focust zich nu op bombardementen. Het Israëlische leger meldt geregeld dat het honderden doelen van Hamas en ook Islamitische Jihad heeft getroffen. Maar hoe er wordt beoordeeld of een huis, tunnel of moskee wel of geen doel is, is niet precies duidelijk.

Lees verder:

VN: water in Gaza raakt op

In de Gazastrook raakt het schone drinkwater op, waarschuwt de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA. Omdat er geen brandstof meer is kan er ook geen water worden opgepompt.

"We moeten nu brandstof naar Gaza vervoeren. Brandstof is de enige manier waarop mensen veilig drinkwater kunnen krijgen", zegt Philippe Lazzarini, commissaris-generaal van de UNRWA. "Zo niet, dan zullen mensen sterven door ernstige uitdroging. Water is nu de laatst overgebleven levensader. Ik roep op om de blokkade op humanitaire hulp nu op te heffen."

Deadline voor 'veilige routes' verlopen

De deadline die Israël Palestijnen gaf om op een "veilige manier" van het noorden naar het zuiden te gaan is om 15.00 uur Nederlandse tijd afgelopen. Er zou tussen 09.00 en 15.00 uur "geen schade" aangericht worden op twee belangrijke routes op de Gazastrook richting het zuiden. Het is niet bekend hoeveel Gazanen gebruikt hebben gemaakt van de routes.

Mogelijk zou het Israëlische leger nu aan een grondoffensief kunnen beginnen, maar het is nog afwachten wat er gaat gebeuren.

Protest uit solidariteit voor Palestijnen

In Londen zijn volgens persbureau Reuters duizenden mensen de straat opgegaan om hun steun voor Palestijnen te betuigen. "De situatie daar is een heel groot humanitair probleem", zegt een 22-jarige demonstrant. "Ik kan niet geloven dat ik mensen eraan moet herinneren dat ook wij mensen zijn."

De demonstranten zwaaien met Palestijnse vlaggen en roepen de Britse regering op om Israël niet te steunen. In meerdere steden zijn vandaag protesten gepland. In Amsterdam is morgen zowel een pro-Israël als pro-Palestina protest gepland.

  • Reuters
    Protest uit solidariteit voor Palestijnen
  • Reuters
    Protest uit solidariteit voor Palestijnen
  • Reuters
    Protest uit solidariteit voor Palestijnen

Hamas: negen gijzelaars omgekomen

Bij raketaanvallen van Israël zijn in de afgelopen 24 uur negen Israëlische gijzelaars in de Gazastrook omgekomen, zegt Hamas. Onder hen zouden vier buitenlanders zijn, het is niet bekend welke nationaliteit zij hebben. Gisteren zei Hamas dat er dertien gegijzelden waren omgekomen.

Volgens de Israëlische krijgsmacht houdt Hamas zeker 120 gijzelaars vast in de Gazastrook.

Trucks met hulpgoederen in Egypte

In Egypte staan er vrachtwagens met hulpgoederen klaar om de Gazastrook te bevoorraden. Ze staan stil langs de weg tussen Caïro en Ismaïlia, meldt persbureau Reuters.

Een hulpkonvooi in Egypte dat onderweg is naar Gaza staat stil tussen Caïro en Ismailia

Libanon stapt naar VN over gedode Reuters-journalist

Het Libanese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt een formele klacht te gaan indienen bij de VN-veiligheidsraad over wat zij zien als een "bewuste moord" op Issam Abdullah, een Libanese journalist die voor persbureau Reuters werkte. Abdullah kwam vrijdag om bij een raketaanval.

Een getuige verklaart dat de journalist gedood is door Israëlisch vuur. Israël zegt het incident te gaan onderzoeken.

Onduidelijkheid over grensovergang tussen Egypte en Gaza

Er is onduidelijkheid over het eventueel opengaan van de Rafah-grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook. Het Amerikaanse persbureau AP meldt op basis van twee Egyptische overheidsbronnen dat er een akkoord is bereikt tussen Egypte, Israël en de VS. De grensovergang zou vanmiddag "opengaan voor buitenlanders", maar wie de Gazastrook precies zou mogen verlaten is nog onduidelijk. Er is tot op heden geen officiële communicatie geweest over de grensovergang.

Al Jazeera meldt dat Palestijnen met ook een andere nationaliteit e-mails hebben ontvangen van hun ambassade. Daarin zouden ze instructies hebben gekregen over een regeling waarbij ze de grensovergang zouden kunnen passeren vanaf 11.00 uur vanochtend. Het gaat volgens de tv-zender onder meer om Palestijnen met Europese, Canadese, Amerikaanse en Chinese documenten.

Toen ze volgens Al Jazeera de grens hadden bereikt, zouden ze te horen hebben gekregen dat ze die toch niet mogen oversteken. Ze wachten nu op verdere instructies van hun ambassades.

'Zeventig Palestijnen omgekomen bij aanval op evacuatiekonvooi'

Zeventig Palestijnen zijn gisteren in de Gazastrook om het leven gekomen bij een Israëlische aanval op een evacuatiekonvooi, zeggen de autoriteiten in Gaza. Meer dan tweehonderd mensen raakten volgens hen gewond.

De Amerikaanse krant The Washington Post heeft videobeelden van na de aanval geverifieerd. Daarop is te zien hoe lichamen op een doorgaande weg van het noorden naar het zuiden van Gaza liggen. Ook zijn brandende voertuigen en rookwolken te zien. Omdat de beelden te schokkend zijn, laten we ze niet zien.

De aanval was gisteren aan het eind van de middag, volgens onderzoekers die de beelden hebben bekeken. Een paar uur daarvoor had Israël burgers van Gaza opgeroepen om binnen 24 uur richting het zuiden van de Gazastrook te gaan. Israël heeft nog niet gereageerd.

Een screenshot uit de desbetreffende video van de aanval

Vierde Nederlandse evacuatievlucht onderweg

Voor de vierde keer deze week is een vliegtuig van Defensie onderweg naar Israël om Nederlanders te repatriëren. Het toestel vertrok even voor 12.00 uur van de vliegbasis Eindhoven. De Airbus A330 zou vanavond weer terug moeten zijn.

Afgelopen nacht landde de derde evacuatievlucht, met zo'n 140 mensen aan boord.

Israëlisch leger claimt doden van Hamas-commandant

De Israëlische luchtmacht heeft naar eigen zeggen een commandant van Hamas omgebracht met een luchtaanval. Het zou volgens Israëlische inlichtingen gaan om Ali al-Qadi, een commandant van het zogenoemde Nukhba-elitecommando. Volgens Israël is dat commando verantwoordelijk voor de terreuraanslag op Israël, vandaag een week geleden.

Daarnaast zou nog een functionaris van de luchtmachttak van Hamas zijn omgebracht. Murad Abu Murad zou ook betrokken zijn geweest bij de aanslag.

Palestijnse jongen vlucht met zijn parkiet

Azmi Diab vluchtte met zijn ouders en zijn parkiet uit Gaza-Stad naar Khan Younis, een stad in het zuidelijke deel van de Gazastrook. Persbureau Reuters legde het verhaal van Azmi en zijn vogel vast:

Palestijnse jongen vlucht met zijn parkiet

BBC: Israëlisch leger ontkent terughalen lichamen

Het Israëlische leger ontkent berichten van Israëlische media dat het lichamen van zijn burgers heeft teruggehaald uit de Gazastrook. Meerdere Israëlische media meldden eerder vanochtend dat die lichamen waren gevonden bij invallen in Gaza.

Maar een woordvoerder zegt nu tegen de BBC dat dit niet klopt. "We hebben geen informatie over deze feiten."

Israëlische tanks en militairen bij grens Gazastrook

Een grootschalig Israëlisch grondoffensief lijkt al dagen ophanden, maar vooralsnog is er geen beweging. Langs de grens met de Gazastrook staan veel tanks en militairen:

Israëlische tanks en militairen staan klaar

Jordaanse koning maakt tour door Europa

Koning Abdullah van Jordanië brengt vanaf vandaag een reeks bezoeken aan diverse Europese landen. Zijn doel is het verzamelen van Europese steun om de oorlog tussen Israël en Hamas te laten deëscaleren, laat zijn minister van Buitenlandse Zaken weten aan Jordaanse staatsmedia.

Minister Safadi zei eerder vandaag dat hij vreest dat het conflict dusdanig escaleert dat het "de hele regio naar de afgrond duwt". Hij roept de internationale gemeenschap op om zijn verantwoordelijkheid te nemen en Israël onder druk te zetten de oorlog te beëindigen.

Palestijns dodental Gazastrook boven de 2200

Het dodental aan Palestijnse zijde is door de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook is opgelopen naar 2215, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Ruim 8700 mensen zijn gewond geraakt sinds afgelopen zaterdag. In de afgelopen 24 uur zijn er zeker 324 Palestijnen om het leven gekomen, laat het ministerie weten.

Verder melden de Palestijnse autoriteiten dat er op de Westelijke Jordaanoever 54 mensen om het leven zijn gekomen sinds vorige week zaterdag. Nog eens 1100 anderen raakten gewond.

De Gazastrook uitgelegd

De Gazastrook: een klein stukje land waar de hele wereld van heeft gehoord. Al jarenlang vechten Israël en Hamas, en de leefomstandigheden van de bewoners zijn steeds slechter geworden. Wat is dit voor plek? En wat ging er aan de huidige oorlog vooraf?

NOS op 3 maakte daar deze explainer over:

De Gazastrook uitgelegd

WHO-vliegtuig met hulpgoederen geland in Egypte

Een vliegtuig van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO met medische hulpgoederen bedoeld voor Gazanen is geland in Egypte. Het toestel bevindt zich in een plaats dicht bij de Rafah-grensovergang met de Gazastrook. Dat laat WHO-chef Tedros Ghebreyesus weten op X.

"We staan klaar om de goederen in te zetten, zodra er een humanitaire corridor wordt geopend." Hij roept Israël opnieuw op om terug te komen op de oproep tot vertrek van 1,1 miljoen Palestijnen uit het noorden van de Gazastrook. Hij vreest voor een tragedie.

Lees hier meer over de grensovergang Rafah en de rol die Egypte speelt in de oorlog tussen Israël en Hamas:

52 Palestijnen omgekomen op Westelijke Jordaanoever

Zeker 52 Palestijnen zijn sinds vorige week zaterdag omgekomen bij geweld op de Westelijke Jordaanoever. Dat zeggen Palestijnse gezondheidsfunctionarissen. Het meest recente slachtoffer viel in de stad Jericho, meldt Al Jazeera. Een man van 27 werd volgens Palestijnse bronnen doodgeschoten door Israëlische soldaten.

Vannacht hebben er volgens Al Jazeera nog invallen plaatsgevonden in Jenin en Nablus. In die laatste stad zouden twee Hamasleiders zijn opgepakt.

De Westelijke Jordaanoever ligt op afstand van de Gazastrook. Samen vormen ze de Palestijnse gebieden

VN: duizenden gebouwen en woningen Gazastrook verwoest

Sinds het begin van de Israëlische bombardementen vorig weekend zijn er meer dan 1300 gebouwen in de Gazastrook verwoest. Dat melden de Verenigde Naties.

Volgens het VN-kantoor voor humanitaire zaken, OCHA, zijn er 5540 woningen met de grond gelijk gemaakt. Nog eens bijna 3750 woningen zijn dusdanig beschadigd dat ze onbewoonbaar zijn.

Doden en gewonden na Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis

Ook afgelopen nacht heeft het Israëlische leger doelen in Gaza bestookt. Onder meer in Khan Younis, een stad in het zuidelijke deel van de Gazastrook.

De schade is groot:

Doden en gewonden na Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis in Gaza

Duitse krant herdenkt slachtoffers aanval Hamas

De Duitse krant Welt am Sonntag heeft vandaag zijn volledige voorpagina gewijd aan de slachtoffers van de terreuraanslag van Hamas, vandaag precies een week geleden. De voorpagina staat vol met namen van de slachtoffers. "Bij de brute aanval van Hamas in Israël kwamen ruim 1300 mensen om het leven", staat in het midden gedrukt.

Volgens een verslaggever van de krant paste slechts de helft van namen van de slachtoffers op de pagina:

Man achter Oslo-akkoorden: evacuatie is oorlogsmisdaad

De ontruimingsoproep van Israël voor Palestijnen in het noorden van de Gazastrook is een gedwongen verplaatsing van mensen, wat neerkomt op een oorlogsmisdaad volgens de Geneefse Conventies. Dat zegt Jan Egeland, de Noorse diplomaat die een belangrijke rol speelde bij de totstandkoming van de Oslo-akkoorden in 1993. Israël kwam toen met de Palestijnse organisatie PLO overeen dat de Palestijnen een vorm van zelfbestuur zouden krijgen, waarna de Palestijnse Autoriteit werd opgericht.

Egeland zegt tegen BBC Radio 4 dat er nu geen praktische manier is om de humanitaire "catastrofe" te verhelpen. "Er liggen veel kinderen onder het puin, maar niemand kan ze opgraven. Er zijn tienduizenden woningen verwoest en duizenden mensen vluchten voor hun leven."

Volgens de diplomaat heeft het Westen de omvang van de crisis in Gaza nog niet volledig door. "Het Verenigd Koninkrijk, de VS en de EU hebben terecht gezegd dat ze aan de kant van Israël staan in de strijd tegen terreur. Maar ik hoop dat ze geen groen licht hebben gegeven om een miljoen kinderen te vernietigen."

'Drie militanten dood bij grens met Libanon'

Het Israëlische leger zegt enkele militanten te hebben gedood die vanuit Libanon de grens met Israël probeerden over te steken. Volgens het leger gaat het om "een terroristische cel die probeerde te infiltreren". Tot welke groepering die behoorde, wordt niet gezegd.

De luchtmacht voerde de aanval uit met een drone. Vanuit Libanon is er vooralsnog geen reactie op het bericht.

VN onderzoekt oorlogsmisdaden aan beide kanten

In de afgelopen week, sinds de oorlog begon, zijn door zowel Hamas als Israël oorlogsmisdaden gepleegd. Dat meldt persbureau AP op basis van experts in het internationale recht, nadat bekend was geworden dat zowel de VN als het Internationaal Strafhof onderzoek doet naar oorlogsmisdaden.

Aan de kant van Israël gaat het over de Gazastrook afsluiten van elektriciteit, water, eten en humanitaire hulp en het bombarderen van dichtbevolkte gebieden en ziekenhuizen. Zeker de helft van de Palestijnse bevolking in Gaza is kind. Bij Hamas gaat het om het vermoorden en gijzelen van burgers, onder wie vrouwen en kinderen.

Verder stelde Human Rights Watch gisteren nog dat Israël fosformunitie inzet in de oorlog tegen Hamas, iets dat alleen onder voorwaarden is toegestaan.

Correspondent Nasrah Habiballah over ontruiming

"Lang niet iedereen vertrekt uit het noorden van de Gazastrook naar het zuiden", zegt Habiballah. "We spreken ook mensen die bewust achterblijven om verschillende redenen. Bijvoorbeeld zorgmedewerkers die hun patiënten in het ziekenhuis niet willen achterlaten en dus zeggen: 'We blijven liever bij onze patiënt om die te verzorgen tot het einde, ook al betekent dat dat wij daarbij sterven.'

Verder zijn er mensen die nog op zoek zijn naar vermisten onder het puin van gebombardeerde gebouwen. Maar we spreken ook mensen die zeggen: 'We zijn bang dat we hoe dan ook doodgaan, dus dan liever in mijn eigen huis.' Er zijn dan wel berichten van mensen die op de vlucht slaan richting het zuiden, maar tijdens die vlucht komen er ook mensen om door bombardementen. Dus eigenlijk kun je zeggen dat naar het zuiden vluchten niet per definitie veilig is."

Israël: 'veilige route' binnen Gazastrook voor vluchtende Palestijnen

Het Israëlische leger zegt vandaag tussen 09.00 en 15.00 uur Nederlandse tijd "geen schade" te zullen aanrichten op twee belangrijke routes richting het zuiden in de Gazastrook. Dat laat een legerwoordvoerder weten op X. Daardoor zouden Gazanen naar het zuiden kunnen vluchten.

Gisternacht riep Israël 1,1 miljoen Gazanen ten noorden van het natuurgebied Wadi Gaza op om binnen 24 uur richting het zuiden te trekken. Nu komt het leger met tijdstippen waarop die verplaatsing zou kunnen gebeuren.

"Profiteer voor uw veiligheid van de korte tijd om naar het zuiden te reizen, van Beit Hanoun naar Khan Yunis", zegt woordvoerder Avichay Adraee. "Als u om uzelf en uw dierbaren geeft, ga dan naar het zuiden volgens de instructies." Het is zo'n zeven uur wandelen van Beit Hanoun naar Khan Yunis, is te zien op Google Maps.

De woordvoerder plaatste onderstaand kaartje met de volgens het leger veilige route op X:

Nachtelijke aanvallen op Gaza

Ook vannacht heeft het Israëlische leger doelen bestookt in Gaza. Het is nog onduidelijk hoeveel doden en gewonden daarbij zijn gevallen. Op deze beelden van grote afstand zijn inslagen en rookwolken te zien:

Israëlische aanvallen op Gaza vannacht

Duizenden in New York de straat op voor Palestijnse zaak

Op verschillende plekken in New York liepen vannacht duizenden mensen mee in demonstraties tegen de bombardementen in Gaza. De demonstranten deden een oproep om een "eind te maken aan de Israëlische bezetting van Palestina" en "bevrijden van de Palestijnse staat". Zeker 1900 Palestijnen zijn omgekomen bij de Israëlische aanvallen van de afgelopen dagen, onder wie meer dan 600 kinderen.

Gisteren riep Israël nog ruim een miljoen Palestijnen in het noorden van de Gazastrook op om naar het zuiden te vertrekken, mogelijk vanwege een aanstaand grondoffensief.

Grote pro-Palestijnse demonstratie in New York

Enkele lichamen van vermiste Israëliërs teruggevonden

Enkele lichamen van Israëliërs die sinds een week vermist zijn, zijn door het Israëlische leger teruggevonden. Dat gebeurde bij de invallen van gisteren in de Gazastrook door grondtroepen, melden de kranten Haaretz en The Jerusalem Post. Het is onduidelijk of het gaat om Israëliërs die gegijzeld zijn bij de aanval van Hamas of dat het gaat om mensen die direct bij de terreuraanval van vorige week zaterdag zijn omgekomen.

Volgens de kranten heeft het leger een nog onbekend aantal lichamen teruggebracht naar Israëlisch grondgebied. Ook zijn er spullen van de mensen gevonden.

Saudi-Arabië veroordeelt aanvallen op burgers in Gaza

Saudi-Arabië "wijst het bombarderen van burgers in Gaza ten strengste af". Dat zegt de Saudische minister van Buitenlandse Zaken in een gesprek met de Britse minister van Buitenlandse Zaken. Saudi-Arabië zegt verder een "onmiddellijk halt" te willen toeroepen "aan de militaire escalatie van Israël" in de Gazastrook.

Israël en Saudi-Arabië stonden eerder op de drempel van een historisch akkoord. Net als veel andere Arabische landen had Saudi-Arabië nooit diplomatieke betrekkingen met Israël. Persbureau Reuters meldde gisteren dat Saudi-Arabië na het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas het sluiten van dat akkoord in ieder geval uitstelt.

Israël: doelwit Hezbollah aangevallen in zuiden Libanon

Het Israëlische leger zegt dat het een doelwit van Hezbollah in het zuiden van Libanon heeft beschoten. Volgens Israël was het een vergelding omdat er eerder vannacht boven de Israëlische stad Haifa "onbekende bedreigingen" en een drone waren gezien.

Het leger stelt dat het de objecten en de drone heeft onderschept. CNN-verslaggevers in het zuiden van Libanon zeggen dat ze twee luide explosies hebben gehoord.

Canada: grensovergang Gazastrook-Egypte gaat mogelijk even open

Er komt mogelijk een tijdelijke manier voor buitenlanders om de Gazastrook te verlaten. Canadese functionarissen zeggen tegen Canadese media dat er gewerkt wordt aan een manier om de Rafah-grensovergang tussen Egypte en Gaza komende dag 's middags te openen, zodat buitenlanders kunnen vertrekken.

Zekerheid dat de grensovergang open gaat is er volgens de regeringsfunctionarissen nog niet. Daarom roept Canada zijn inwoners in de Gazastrook op om nog niet naar de grensovergang te komen. "Het laatste wat we willen is dat er Canadezen bij de grens vast komen zitten."

Er zitten in de Gazastrook zo'n 150 Canadezen die om hulp van de regering hebben gevraagd.

De Rafah-grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook

VN: tienduizenden Palestijnen in Gazastrook gevlucht

De Verenigde Naties zeggen dat tienduizenden Palestijnen uit het noorden van de Gazastrook naar het zuiden zijn gevlucht, na de waarschuwing van Israël om het noordelijk deel van de Gazastrook te verlaten. In dat gebied wonen volgens de VN zo'n 1,1 miljoen mensen.

Volgens het VN-kantoor voor humanitaire zaken, OCHA, waren er voor de waarschuwing al meer dan 400.000 Palestijnen binnen de Gazastrook ontheemd vanwege de gewelddadigheden.

Inwoners Gazastrook slaan op de vlucht: 'We worden verdreven'

Dodental Gazastrook loopt verder op

Het dodental in de Gazastrook als gevolg van de Israëlische luchtaanvallen is opgelopen tot minstens 1900. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid van de Gazastrook. Onder de slachtoffers zijn volgens het ministerie 614 kinderen en jongeren. Er zijn ook 7696 gewonden.

Aan Israëlische zijde staat het dodental als gevolg van de terreuraanslagen door Hamas op 1300. Ook zijn er volgens de autoriteiten meer dan 3000 gewonden.

Tien Nederlanders zitten vast in Gazastrook

In de Gazastrook zitten niet negen, maar tien Nederlanders vast. Dat heeft minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken gezegd in het televisieprogramma Op1. Gisteren maakte het ministerie nog bekend dat er zeker negen Nederlanders in Gaza vastzitten.

Het ministerie heeft met alle mensen contact. "Maar het is een buitengewoon moeilijke situatie en mensen kunnen gewoon niet de grens over", zei Bruins Slot.

Of er nog meer Nederlanders in de Gazastrook vastzitten is niet bekend. "Niet dat wij weten op dit moment", zei Bruins Slot in het televisieprogramma.

Derde repatriëringsvlucht vanuit Israël geland in Eindhoven

De derde vlucht met Nederlanders uit Israël is afgelopen avond geland op vliegbasis Eindhoven. Aan boord van het defensievliegtuig waren ongeveer 110 Nederlanders en zo'n dertig mensen uit andere landen.

Zo'n dertig mensen die ook mee zouden gaan met de vlucht hebben zich niet op het vliegveld gemeld, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In totaal zijn nu bijna 600 gestrande mensen door Nederland teruggehaald uit Israël. Vandaag wordt een vierde repatriëringsvlucht uitgevoerd.

Nieuw liveblog

Welkom in een nieuw liveblog over de ontwikkelingen in de oorlog tussen Hamas en Israël. Het vorige blog is hier terug te lezen.