liveblog
NOS VoetbalAangepast

Hartman geeft Oranje-debuut glans met goal • Mbappé leidt Frankrijk naar zege én EK

liveblog gesloten

Van Dijk: 'Kunnen onze borst natmaken'

"We hadden een plan. Als je dan al vroeg achter komt, wordt dat toch wat anders. Je speelt tegen een topland met topspelers. Als je dan slordig bent, profiteert Frankrijk daarvan..." Maar aanvoerder Virgil van Dijk zag ook positieve punten: "We hebben gestreden en bij vlagen goed voetbal gespeeld."

Lees hier de reacties van Van Dijk en andere spelers na afloop van Nederland - Frankrijk:

Debuterende doelman Verbruggen: "Supertrots en superblij"

Debuterende keeper Verbruggen: 'Jongensdroom die uitkomt, maar wel bitterzoet'

Koeman trots op het team

Bondscoach Ronald Koeman zag, ondanks het resultaat, ook positieve dingen, heel veel zelfs. "Maar je hoopt natuurlijk dat je langer in de wedstrijd blijft."

De schitterende tweede goal van Mbappé maakte dat extra lastig. "Zo'n speler hebben wij niet", constateerde Koeman. "Ik ben trots op het team. We maken een geweldige goal die een millimeter buitenspel was. En daarna een goede een hele goede 1-2. "We hebben tot het eind geprobeerd er een wedstrijd van te maken."

Bekijk hier het interview met Koeman over de wedstrijd van Oranje, de klasse van Mbappé en de uitstekende indruk van de debutanten:

Koeman ondanks nederlaag trots op Oranje: 'Hebben ons kranig geweerd'

Hartman en Reijnders aan het woord

Hartman en Reijnders zijn blij met hun spel, maar balen van verlies tegen Frankrijk

De samenvattingen van Nederland - Frankrijk en Ierland - Griekenland

Aanvoerder Van Dijk: 'Hebben gestreden, er had meer ingezeten'

Van Dijk baalt van verlies tegen Frankrijk: 'Hebben gestreden, er had meer ingezeten'

De stand in groep B

Griekenland deed vanavond goede zaken met een 0-2 zege in Ierland. Giakoumakis en Masouras scoorden voor de Grieken, die nu drie punten voor staan op Nederland. Oranje heeft nog wel een wedstrijd meer te spelen, én won het eerste onderlinge duel al met 3-0.

De ploeg van bondscoach Ronald Koeman heeft het dus nog volledig in eigen hand. Maandag winnen van Griekenland en daarna in twee duels (Ierland en Gibraltar) minstens zoveel punten halen als Griekenland tegen Frankrijk doet, en Nederland pakt het EK-ticket. Ook met een gelijkspel tegen Griekenland is er nog van alles mogelijk, ook omdat het onderling resultaat dan in het voordeel van Nederland blijft.

Stand groep B

Ook België en Portugal kwalificeren zich voor EK 2024

Naast Frankrijk hebben ook België en Portugal zich vanavond verzekerd van deelname aan het EK in Duitsland. De Belgen hadden in Wenen moeite met Oostenrijk en wonnen nipt: 2-3. De Portugezen waren met 3-2 te sterk voor Slowakije.

Voor België betekent het de zesde eindronde op rij. Sinds het WK van 2014 in Brazilië ontbraken de Belgen niet meer op een eindtoernooi. De Portugezen zijn sinds 2000 vaste klant op WK's en EK's.

NED-FRA | Laatste fluitsignaal

Het zit erop in de Arena. Frankrijk wint door twee doelpunten van Kylian Mbappé. Nederland deed in de slotfase wat terug door een doelpunt van Quilindschy Hartman, één van de vier debutanten vanavond.

De Fransen plaatsten zich door de zesde zege in zes duels in groep B voor het EK. Oranje wacht maandag een heet duel met de Grieken.

Lees hier het verslag van de wedstrijd:

NED-FRA | 90' Blessuretijd

Er komen nog vijf minuten bij. En daar is weer een kans voor Nederland. Hartman weer, wat zit hij er lekker in vanavond. Zijn lage voorzet is maar net te scherp voor Bergwijn, die een schoenmaatje tekort komt om de bal te raken.

Of het de gelijkmaker was geweest, weten we niet, de vlag ging namelijk omhoog.

Nederland - Frankrijk 1-2

NED-FRA | 86' Mbappé raakt de lat

Mbappé kapt en draait, Reijnders doet wat hij kan om hem af te stoppen. Maar Mbappé is nauwelijks af te stoppen. Hij vindt een gaatje en schiet, Verbruggen kan er net niet bij, maar de bal raakt de lat. Nederland ontsnapt hier.

En nu door met het slotoffensief!

Nederland - Frankrijk 1-2

NED-FRA | 83' Doelpunt Nederland!

Quilindschy Hartman doet het! Hij scoort bij zijn debuut en geeft Oranje weer hoop in de slotfase tegen Frankrijk. De linksback komt, niet voor het eerst vanavond, goed mee op en mengt zich op het juiste moment in de aanval. Met wat geluk (doelman Maignan ziet er hier niet goed uit) maakt Hartman de 1-2!

Nederland - Frankrijk 1-2

Oranje doet iets terug tegen Frankrijk door doelpunt van debutant Hartman: 1-2

NED-FRA | 80' Meer wissels

Nederland probeert het nog wel, maar de Franse ploeg lijkt zich nog weinig zorgen te maken over het slotoffensief.

Misschien met wat meer frisse krachten dan? Koeman brengt Steven Bergwijn en Micky van de Ven, de vierde debutant bij Oranje vanavond. Simons en Aké gaan van het veld. Ook Frankrijk wisselt: Malo Gusto en Marcus Thuram komen voor Clauss en Kolo Muani.

Nederland - Frankrijk 0-2

NED-FRA | 71' Giroud valt in

Mbappé maakte vanavond zijn 41ste en 42ste doelpunt voor Frankrijk. De topscorer aller tijden van de Franse ploeg komt nu ook in het veld. Giroud wordt gebracht, Coman verlaat het veld.

Voor de zekerheid: Giroud gaat in de spits spelen! Afgelopen weekend was hij in de slotfase van de wedstrijd van zijn club AC Milan even te bewonderen als doelman, maar dat was - zeer waarschijnlijk - eenmalig.

Nederland - Frankrijk 0-2

NED-FRA | 62' Derde debutant van de avond

Wissel bij Oranje. Dumfries gaat naar de kant, Frimpong komt in de ploeg. Zijn debuut in het Nederlands elftal, een mooie beloning voor zijn prestaties bij Bayer Leverkusen. Als vleugelverdediger leverde hij dit seizoen al drie assists en twee goals af bij de Duitsers.

Kan Frimpong in het laatste half uur ook aanvallend van waarde zijn voor Oranje? Of moet hij vooral achter Mbappé aan?

Nederland - Frankrijk 0-2

NED-FRA | 56' Doelpunt afgekeurd

1-2!? Nee, helaas.. De treffer van Malen gaat niet door. Hij rondde af op aangeven van Aké, die heel nipt buitenspel stond. De VAR heeft dan ook even nodig, maar de millimeters geven de doorslag: geen geldig doelpunt.

Nederland - Frankrijk 0-2

Malen en Veerman balen

Mbappé passeert Platini

Mbappé is met zijn twee doelpunten tegen Nederland Michel Platini gepasseerd op de ranglijst van topscorers aller tijden van Frankrijk. De aanvaller heeft nu 42 keer gescoord voor de Franse ploeg, de nu 68-jarige Platini kwam in zijn tijd tot 41 treffers

Mbappé staat nu op de vierde plek op de ranglijst van topscorers aller tijden van Frankrijk. Olivier Giroud, vanavond op de bank, is de nummer 1 met 54 doelpunten, gevolgd door Thierry Henry met 51 en Antoine Griezmann met 44.

NED-FRA | 53' Weer Mbappé: 0-2

Doelpunt Frankrijk, of beter gezegd; doelpunt Kylian Mbappé. Hij zet 'em zelf op met een een-tweetje en schiet vervolgens heel fraai over Verbruggen heen in de verre kruising.

Nederland deed het, eind eerste en begin tweede helft, heel behoorlijk. Maar één momentje van de Franse superster en het staat 0-2.

Nederland - Frankrijk 0-2

Mbappé slaat opnieuw toe en maakt er 0-2 van tegen Nederland

NED-FRA | 46' Wieffer valt in

Wissel bij Oranje aan het begin van de tweede helft. Wieffer komt in de ploeg, De Roon blijft achter in de kleedkamer.

De Fransen gaan verder met dezelfde elf, en trappen af. De bal rolt weer!

Nederland - Frankrijk 0-1

Reijnders maakt indruk op analisten

"Van Reijnders ben ik heel erg onder de indruk', zegt analist Rafael van der Vaart tijdens de rust. "Hij speelt zo volwassen. Ik vind dat hij hele grote stappen heeft gemaakt in Italië. Echt, het speelse is er af."

Pierre van Hooijdonk sluit zich hierbij aan, hij is ook onder de indruk van Reijnders. "Hij is bij al het gevaar betrokken. Hij scant, heeft loopacties in de diepte en zijn aannames zijn altijd goed. Vanuit daar kan je doorvoetballen. En hij verovert ook nog ballen."

Tijjani Reijnders

NED-FRA | 45+2' Rust

Met de vroege goal van Mbappé leek Frankrijk de wedstrijd al in handen te hebben, maar Nederland knokt zich helemaal terug in de wedstrijd. Het laatste deel van de eerste helft gaf heel veel vertrouwen voor de tweede. Over een kwartier gaan we verder.

Ook in Dublin is het rust, in blessuretijd van de eerste helft maakten de Grieken er nog een doelpuntje bij: 0-2 door Masouras.

Nederland - Frankrijk 0-1
Ierland - Griekenland 0-2

Virtuele stand in groep B

gespeeld-punten
1. Frankrijk 6-18
2. Griekenland 6-12
3. Nederland 5-9
4. Ierland 6-3
5. Gibraltar 6-0

NED-FRA | 45' Hartman schiet, Maignan grabbelt

Nederland bouwt lang aan een aanval. Eerst over rechts met Dumfries, dan brengt Simons de bal naar de andere kant. Daar is ook Hartman mee naar voren geschoven, die het maar eens van afstand probeert. Uit stand maakt hij het de Franse keeper behoorlijk lastig, maar met wat gegrabbel heeft Maignan het toch.

Het zag er nu niet zo uit, maar Maignan ontpopt zich tot de onbetwiste nummer één onder de lat bij Frankrijk. In geen van zijn gespeelde EK-kwalificatiewedstrijden (tegen Nederland, Ierland en Griekenland) kreeg hij een goal tegen.

Nederland - Frankrijk 0-1

Mike Maignan

NED-FRA | 38' Wissel: Malen voor Weghorst

Weghorst heeft het nog een paar minuten geprobeerd, maar is toch niet meer okselfris. De knie lijkt het probleem. Malen is zijn vervanger.

Vlak na de wissel moet Verbruggen in actie komen. Hij kan het schot van Tchouaméni goed aan zien komen: klemvast!

Nederland - Frankrijk 0-1

NED-FRA | 36' Simons weer gevaarlijk

Dumfries, Reijnders en Simons zorgen voor actie in de aanval van Oranje. Reijnders had zojuist net pech toen hij een bal doorkopte richting Weghorst, Simons probeert het nu weer met een hard schot. De bal wordt nog licht getoucheerd door een Franse verdediger, maar keeper Maignan laat zich niet verrassen.

Nederland - Frankrijk 0-1

Xavi Simons

NED-FRA | 29' Gele kaart Veerman, blessure Weghorst?

Veerman krijgt de eerste gele kaart van de wedstrijd, en daar is iedereen in het oranje het niet mee eens. Het leek een tackle op de bal in duel met Mbappé, maar arbiter Zwayer (Dui) is onverbiddelijk.

Een grotere tegenvaller is de blessure van Weghorst. Hij heeft verzorging nodig aan zijn knie. De spits lijkt echt niet van plan om eruit te gaan, maar Malen krijgt alvast instructies voor het geval hij toch in moet vallen.

Nederland - Frankrijk 0-1

Wout Weghorst in duel met Jonathan Clauss

NED-FRA | 27' Simons ook over

Oranje leeft op! En ook het publiek gaat er nu achter staan. Kort na de kans van Veerman creëert Simons ook ruimte om uit te halen. Hij dribbelt vanaf links naar binnen en zoekt de verre kruising.

Ook zijn schot gaat over, maar twee kansen in korte tijd laten zien dat Nederland echt nog wel meedoet.

Nederland - Frankrijk 0-1

NED-FRA | 27' Flinke kans Veerman

Oei, wat een kans voor Veerman. Vanaf een plek waar hij normaal gesproken wel raad mee weet.. De teruggetrokken voorzet van Dumfries komt lekker voor zijn voeten, maar Veerman schiet over.

Nederland - Frankrijk 0-1

NED-FRA | 22' Schotje Tchouaméni

Redding Verbruggen op het schot van middenvelder Tchouaméni. Hij krijgt weinig kracht achter zijn schot na een aanval van de Fransen over links. Nederland kan nog geen vuist maken. Het is stil in de Arena.

Tijd voor een update vanuit Dublin: Griekenland is zojuist op voorsprong gekomen tegen Ierland, doelpunt van oud-VVV'er Giakoumakis.

Nederland - Frankrijk 0-1
Ierland - Griekenland 0-1

NED-FRA | 17' Laag tempo

De Fransen leunen sowieso graag achterover, na de vroege treffer vinden ze dat nog prettiger. Nederland krijgt de tijd om op te bouwen, dat lukt vrij aardig, maar op de helft van de tegenstander komt er tot nu toe weinig uit.

Meermaals werd al de diepte gezocht, maar spits Weghorst kan het de verdedigers van Frankrijk op snelheid niet lastig maken.

Nederland - Frankrijk 0-1

NED-FRA | 7' Doelpunt Mbappé

0-1 voor Frankrijk.

Griezmann en Coman krijgen te veel ruimte en combineren rond de zestienmeter. Vervolgens weet Clauss met zijn voorzet Mbappé te vinden, die Geertruida van zich afhoudt en van dichtbij afrondt. De aanvaller van PSG kwam in zijn laatste vier duels niet tot scoren, maar laat nu al snel zien dat het nog best goed zit met zijn vorm.

Nederland - Frankrijk 0-1

Oranje opnieuw snel op achterstand tegen Frankrijk: Mbappé maakt 0-1

NED-FRA | 6' Nederland zoekt

Geen stormachtig begin, zoals Oranje in Dublin meemaakte tegen de Ieren, maar kalmte in de eerste minuten. Frankrijk wacht af, Nederland zoekt waar de ruimtes liggen.

Die zijn, zoals zo vaak, te vinden bij Dumfries. Over de rechterflank zorgt hij voor dreiging, maar de Franse doelman heeft weinig moeite met zijn lage voorzet.

Nederland Frankrijk 0-0

NED-FRA | 1' Aftrap!

Na de volksliederen en een minuut stilte voor de slachtoffers van de oorlog tussen Israël en Hamas rolt de bal in de Johan Cruijff Arena.

Koeman over (basis)debutanten: 'Ze verdienen het'

"De eerste keer moet een keer gebeuren", zegt bondscoach Ronald Koeman over de vier spelers die straks voor het eerst in de basis staan. "Ze verdienen het op basis van hun prestaties."

Hartman en Verbruggen debuteren zelfs tegen de vicewereldkampioen. Koeman ziet het als een mooie test: "Als je vanavond slaagt, geeft dat vertrouwen voor de toekomst."

Koeman ziet speciale rol Reijnders: 'Bij balverlies middenvelder, in balbezit aanvaller'

De spelers draaien warm

  • Pro Shots
    Quilindschy Hartman (rechts)
  • NOS
    Tijjani Reijnders en Joey Veerman
  • Pro Shots
    Kylian Mbappé

De voorbeschouwing

De wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk begint straks om 20.45 uur en de voorbeschouwing, met analisten Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk, is nu live te volgen op NOS.nl en in de app via deze stream.

Opstelling Frankrijk

Bondscoach Didier Deschamps voert door blessures gedwongen wijzigingen door in de achterhoede van Frankrijk. Daar zien we naast de broers Hernández ook Konaté en Clauss, die vorige maand nog scoorde voor Marseille tegen Ajax in het stadion van vanavond.

Voorin krijgen Kolo Muani en Coman de voorkeur boven Giroud en Dembélé. Het ijzersterke middenveld met Rabiot, Tchouaméni en Griezmann is de reden voor de veranderingen die Koeman doorvoert bij Oranje.

De opstelling van Frankrijk tegen Nederland

Verbruggen en Hartman debuteren

De opstelling van het Nederlands elftal is bekend. Bart Verbruggen en Quilindschy Hartman debuteren, ook Tijjjani Reijnders en Joey Veerman staan voor het eerst aan de aftrap.

Ten opzichte van de vorige interlands kiest Koeman voor een versterkt middenveld. In plaats van drie aanvallers, nu drie echte middenvelders: Marten de Roon, Veerman en Reijnders. Xavi Simons en Wout Weghorst vormen de voorhoede.

Zo moet het er ongeveer uit gaan zien:

De opstelling van Nederland tegen Frankrijk

Oranje is binnen...

Virgil van Dijk komt aan

Vooruitblik vanuit de Arena

Jeroen Stekelenburg blikt vanuit de Johan Cruijff Arena vooruit op de wedstrijd tegen Frankrijk. Over het belang van de wedstrijd, de vele blessures, de mogelijkheden van Frankrijk en de - nog even onbekende - opstelling van Oranje.

Frisse namen verwacht bij Oranje, dat tegen Frankrijk 'een goed gevoel' hoopt te krijgen

Deschamps is op zijn hoede voor gehavend Nederland

Hij noemt Simons, Bergwijn, Malen en Weghorst als gevaarlijke tegenstanders voor zijn ploeg en ziet in de veel ervaring in de verdediging van Oranje.

De Franse bondscoach Didier Deschamps is op zijn hoede voor het duel van vanavond: "Als je de spelers van Nederland bekijkt, spelen ze bij de beste Europese clubs en winnen ze prijzen. Dus de kwaliteit is er"

Deschamps op zijn hoede voor gehavend Nederland: 'Ook nu hebben ze kwaliteit'

Verbruggen: 'Als je jezelf niet zou opstellen, is er wat mis in het koppie'

Bart Verbruggen maakt een goede kans om vanavond zijn debuut voor Oranje te maken. De 21-jarige keeper van Brighton & Hove Albion wordt dan de 800ste debutant in het Nederlands elftal. Tevens zou Verbruggen de jongste doelman in het Nederlands elftal kunnen worden sinds Jan van Beveren, die in 1967 pas 19 jaar was toen hij zijn interlanddebuut maakte.

Verbruggen maakte deze week een gretige indruk. Hij zou zichzelf dan ook zonder meer opstellen: "Dat doet iedereen toch? Als dat niet zo is, gaat er wat mis in het koppie, denk ik. Ik heb vertrouwen in mezelf. Ik hoop dat ik dat ook naar de bondscoach uitstraal en dat ik dat heb laten zien."

Verbruggen: 'Als je jezelf niet zou opstellen, is er wat mis in het koppie'

Zeven mogelijke debutanten

"Ik weet niet of er genoeg haasjes zijn bij de KNVB?", zei bondscoach Ronald Koeman gekscherend. Met zeven spelers zonder interland achter hun naam kan het vanavond een debutantenbal worden.

Mogelijke debutanten in Oranje

Volle lappenmand

Er is al veel over gezegd, maar het geblesseerde elftal van Oranje doet op papier weinig onder voor de elf die vanavond aan de aftrap staan. "Het ligt aan de kalender van wedstrijden spelen", wees Koeman naar de drukke schema's van de voetballers. "Daar klagen we al jaren over, maar kijk rond bij clubs en nationale teams, hoeveel er afvallen door blessures, veel spierblessures."

"Tijd om er iets aan te doen? Ik denk dat dat onbegonnen werk is, er is al zo vaak iets over gezegd", verzuchtte de bondscoach. "In plaats van dat er wordt geluisterd, gaan ze gewoon hun eigen weg met wat het meeste opbrengt."

Koeman: "Denk een goed plan te hebben om Frankrijk heel goed partij te bieden"

De bondscoach praatte iedereen deze week nog even extra moed in bij de persconferenties en interviews. "Wij geloven dat we tegen Frankrijk ook een resultaat kunnen halen", en "Ik denk dat we een goed plan hebben", zei Ronald Koeman.

Ook hij rekende vooruit, de wedstrijd tegen Griekenland aanstaande maandag lijkt cruciaal in de strijd om de tweede plaats. En toch, benadrukte Koeman: "Als je van Frankrijk wint, denk ik dat je ook een heel grote stap maakt."

Bekijk hier een vooruitblik met bondscoach Ronald Koeman en Virgil van Dijk op de wedstrijd van vanavond:

Koeman: 'Denk een goed plan te hebben om Frankrijk heel goed partij te bieden'

Live bij de NOS

Welkom!

Het Nederlands elftal neemt het vanavond op tegen Frankrijk in groep B van de EK-kwalificatie. De Fransen komen naar Amsterdam met de volle buit uit de eerste vijf duels en kunnen zich vanavond al plaatsen. Nederland staat tweede, met negen punten uit vier wedstrijden.

De bovenste twee landen plaatsen zich voor het EK in Duitsland van volgend jaar. Bij gelijke stand telt het onderling resultaat. Nederland won het eerste duel met Griekenland ruim (3-0). Een punt, of zelfs punten, tegen Frankrijk lijkt op voorhand geen bittere noodzaak.

De aftrap in de Johan Cruijff Arena is om 20.45 uur.

De stand in groep B