NOS Voetbal

Oranje baalt van verlies, maar is hoopvol voor Griekenland: 'Zorgen dat ze stil worden'

Waar het Nederlands elftal in maart nog met 4-0 onderuitging in het eerste EK-kwalificatieduel met Frankrijk, bleef de schade vrijdagavond in de Johan Cruijff Arena beperkt tot een 1-2 nederlaag. Bij aanvoerder Virgil van Dijk leidde dat niet tot een ander gevoel.

"We verliezen en dat is balen, omdat er meer inzat. Dat gevoel overheerst op dit moment", sprak Van Dijk meteen na de wedstrijd tegen de vice-wereldkampioen.

Van Dijk baalt van verlies tegen Frankrijk: 'Hebben gestreden, er had meer ingezeten'

"We hadden een plan. Als je dan al vroeg achter komt, wordt dat toch wat anders. Je speelt tegen een topland met topspelers. Als je dan slordig bent, profiteert Frankrijk daarvan..."

Maar van Dijk zag ook positieve punten: "We hebben gestreden en bij vlagen goed voetbal gespeeld." Ook had de aanvoerder lof voor de "uitstekende" debutanten. Quilindschy Hartman, Bart Verbruggen, Jeremie Frimpong en Micky van de Ven speelden hun eerste interland voor Oranje.

Hartman verraste Maignan

Een van hen, Feyenoorder Hartman, was zelfs goed voor een doelpunt, waarbij hij keeper Mike Maignan verraste in de korte hoek.

"Volgens mij maakte ik eerst een mooi panna'tje. En ik wist dat de keeper zou gaan, de keeperstrainer had gezegd dat hij snel uitkomt en dat had ik in mijn achterhoofd. Dus dan kan je hem er mooi inschieten. Het is mooi dat ik een goal maak, maar liever scoor ik niet en winnen we."

Hartman en Reijnders zijn blij met hun spel, maar balen van verlies tegen Frankrijk

Ook Tijani Reijnders kon terugkijken op een prima wedstrijd. De speler van AC Milan stond voor het eerst in de basis, maar dat zorgde niet voor extra spanning.

"Ik heb vooral gezonde spanning, maar op het veld voel ik me vrij. Dan wil met mijn kwaliteiten het team helpen, en dat is met schijt voetballen. Dus dat je je nergens iets van aantrekt, tegenover wie je ook staat."

Voor Bart Verbruggen, de debutant onder de lat, was zijn eerste wedstrijd voor Oranje "een droom die uitkomt, maar wel bitterzoet."

Debuterende keeper Verbruggen: 'Jongensdroom die uitkomt, maar wel bitterzoet'

Nederland wacht maandag in Athene de uitwedstrijd tegen Griekenland, een wedstrijd die Oranje moet winnen.

"We kunnen onze borst natmaken. Als we naar het EK willen, zullen we daar een resultaat moeten halen. Daar gaan we alles aan doen", sprak Van Dijk.

Reijnders klonk vastberaden bij het vooruitkijken naar de clash met de Grieken: "We gaan zorgen dat ze stil worden." En ook Verbruggen was duidelijk: "We gaan naar Griekenland om die drie punten mee te nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl