Mike Maignan
NOS Voetbal

Stilletjes beklom Maignan de troon van het Franse keepersgilde: 'Reflexen zijn absurd'

  • Bas de Wit

    redacteur NOS Sport

  • Bas de Wit

    redacteur NOS Sport

De nieuwe koning van de Franse keepers heet Mike Maignan. Hij werd door bondscoach Didier Deschamps zonder veel tromgeroffel aangewezen als troonopvolger van de gestopte Hugo Lloris. Ook vanavond tegen het Nederlands elftal zal hij hoogstwaarschijnlijk onder de lat staan.

De opmars van Maignan - 28 jaar, keeper van AC Milan - naar de internationale keeperstop verliep haast geruisloos. En toch groeide hij de laatste jaren stiekem uit tot een van de beste doelmannen van Europa.

Al te veel wordt er over het algemeen niet gezegd en geschreven over Maignan, maar afgelopen weekend zong zijn naam de hele wereld rond. Op een vervelende manier.

Maignans rode kaart in het competitieduel met Genoa ging viral. Zijn overtreding, waarbij hij een tegenstander met de knie in het gezicht raakte, was dan ook bepaald niet mals.

Mike Maignan kegelt Caleb Ekuban van Genoa onderuit

Dat spits Olivier Giroud de plek onder de lat van Maignan overnam en met een mooie redding de overwinning van Milan veiligstelde, was leuk. En de manier waarop Milan ermee omging, was grappig. Maar dat was de situatie voor Maignan allerminst.

Zijn overtreding werd vergeleken met de beruchte aanslag van Toni Schumacher op het WK van 1982. De Duitse keeper torpedeerde toen de Franse speler Patrick Battiston in de halve finale.

Genoa-voorzitter Alberto Zangrillo, voormalig lijfarts van Silvio Berlusconi, bekeek de overtreding van Maignan met zijn doktersbril. Hij noemde de actie 'moorddadig'.

Dat pikte Maignan niet: op Instagram veroordeelde hij die uitspraak van Zangrillo. "Woorden hebben impact", schreef hij. "Ik hoop dat jij nooit te maken zal hebben met wat jij me verwijt."

Sterke eigen wil

Dat Maignan zich op zo'n stevige manier verweert, verbaast Anwar El Ghazi niets. De twee speelden samen bij Lille, waar Maignan via de jeugd van Paris Saint-Germain terechtkwam.

"Hij heeft een hele sterke eigen wil", vertelt El Ghazi. "Het is een emotioneel persoon, die als hij het gevoel heeft dat hij onterecht wordt aangevallen, van zich afbijt. Dan spreekt hij dat op een harde manier tegen."

Maignan gaat niet snel door de knieën. Ook niet op 17-jarige leeftijd voor Zlatan Ibrahimovic. Op een training met het eerste elftal van PSG noemde Ibrahimovic hem een keeper van niks.

Maignan dook vervolgens een paar schoten van de Zweed de hoek uit en beet hem toe dat hij een spits van niks was geworden. 'Ibra' kon het wel waarderen, vertelde hij hem na de training. "Je hebt een goede instelling. Ga zo door."

Bij Lille werd Maignan volwassen. Hij ontwikkelde zich tot een speler met oog voor de ander. "Je kon bij hem terecht voor een gevoelig gesprek", aldus El Ghazi. "Het was een leider in de groep, iemand die je veel hoorde en emotioneel was als we verloren."

Moeiteloos meetikken

Maignans grote doorbraak kwam in het seizoen 2020/2021. Lille troefde de miljardenmachine van PSG af en werd voor het eerst in tien jaar kampioen van Frankrijk. Maignan werd gekozen beste doelman van de Ligue 1. Hij hield 21 wedstrijden de nul, het op één na hoogste aantal clean sheets in de geschiedenis van de Franse competitie.

"Hij is op de lijn echt heel goed", vertelt El Ghazi. "Zijn reflexen zijn gewoon absurd. Maar hij kan ook meevoetballen en raakt aan de bal niet snel in paniek."

Dat bleek bij Lille wel op positiespelletjes tijdens de training. Maignan deed daar vrolijk aan mee. "Hij is echt behoorlijk technisch, hij kon tijdens dat soort oefeningen gewoon prima meekomen."

In 2021 verruilde de doelman Lille voor Milaan. Hij werd de opvolger van wonderkind Gianluigi Donnarumma. "Het was mij toen al wel duidelijk dat Lille niet zijn eindstation was."

Nummer 1 van Frankrijk

Bij AC Milan deed Maignan Donarrumma al snel vergeten. Maar bij het Franse elftal moest hij lang op zijn kans wachten.

Na het WK in Qatar kondigde Hugo Lloris zijn afscheid aan als international en maakte Deschamps bekend dat Maignan zijn nieuwe doelman zou worden. Hij kreeg de voorkeur boven concurrenten Alphonse Aréola (West Ham) en Brice Samba (Lens).

Bekijk de samenvatting van Ierland - Frankrijk

In geen van zijn gespeelde EK-kwalificatiewedstrijden (tegen Nederland, Ierland en Griekenland) kreeg Maignan een goal tegen. Zijn spectaculaire optreden in Dublin werd alom geprezen.

Volgens Deschamps staat Maignan dan ook niet ter discussie, ook niet na al het gedoe rond de wedstrijd van Milan tegen Genoa. "De kaart was verdiend, maar zijn straf zit hij uit bij zijn club en niet bij ons. Ik heb met hem gesproken en het ligt nu achter hem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl